Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rewitalizacja podsufitki - raz jeszcze

Featured Replies

Napisano

No więc tak, przeczytałem wszystkie wątki w kwestii naprawy podsufitki, kupiłem odpowiedni materiał i klej i zabrałem się za naprawe. Problemem był jak zawsze baldachim nad głowami podróżujących.

W profilu mojej podsufitki był wyliczajac od góry:

- szkielet z cienkiej tektury;

- warstwa szarej gabki przylegającej do tektury (ok 3mm);

- warstwa żółtej gabki przylegającej do materiału;

- materiał.

Najpierw ściągnąłem materiał z gąbką, która przylegała doń dość dobrze. Po usunieciu wspomnianych została mi warstwa szarej gabki przyklejona na szkielecie. Gabka ta wydała mi się na tyle leciwa, że i ją usunąłem z nieco większym trudem. Został mi sam szkielecik, który jest tak wiotki, że aż strach go przenosic z miejsca w miejsce.

I w tym miejscu mam pytanko do ludzi, którzy się bawili w naprawe podsufitówki - czy usuwaliście tą spodnia (szarą) warstwę gabki i przyklejaliście materiał bezposrednio do szkieletu?

Mój nowy materiał ma "zbrojenie" w postaci gabki, ale obawiam się, ze przyklejając go do tej tekturki nie osiągnę efektu i wszystko bedzie wisiało w aucie nad głową gorzej niż było dotychczas.

Zastanawiam się, czy nie podkleić miedzy gąbkę materiału a tekturę jakiejś gąbki wzmacniajacej (chociażby tej spod paneli), coby nie spitolić roboty i nie zmarnować materiału.

Dzięki za uwagi, pozdrawiam!

Napisano

> No więc tak,

Uczono mnie w szkole, że nie zaczyna się zdania od no więc wink.gif

Odnośnie twojego tematu. Kiedyś w jednym z moich aut miałem ten sam problem. Wymontowałem podsufitkę i zawiozłem do tapicera.

Z jego opisu roboty jaka będzie musiał wykonać wynikało, że musi dokładnie szkielet (tam była dziurkowana wygięta płyta) oczyścić i oszlifować. Następnie nanieść klej i nałożyć nowy materiał. Materiał miał gąbkę od spodniej strony. Niczym dodatkowym całości nie wzmacniał. Po całej operacji moja podsufitka była jak nowa. Koszt całej operacji razem z materiałem wyniósł mnie, jeśli dobrze pamiętam 150zł.

Napisano

U mnie szkieletem była(jest) tekturka całkiem sztywna, a tą sparciałą gąbkę zdrapałem łatwo szczotką drucianą ( z czuciem). Może trzeba tekturkę wysuszyć i ewentualnie usztywnić przez zaimpregnowanie jakimś zajzajerem.

Napisano
  • Autor

No właśnie, u Ciebie i kolegi wyżej ten szkielet musi być na pewno dużo sztywniejszy niż mój. Już nie bede udowadniał i robił zdjęć ale jest on naprawde anemiczny, nie mam pojęcia dlaczego.

Watpie, zeby jakiś preparat był w stanie tą tekturę usztywnić, jedynie spora warstwa jakiejs elastycznej szpachli icon_rolleyes.gif

Zastanawiam się nad jakimś plastycznym użebrowaniem podklejonym z zewnętrznej strony, jeszcze nie wiem z czego.

Pokombinuje, moze coś sie uda 275123014-zielony.gif

Napisano

Ale czy twój szkielet w aucie opadał na głowę?

Jeśli tak to jest potrzeba kombinowania, ale jeśli nie to nic nie rób, on wygina się w taki sposób że trzyma się sam na miejscu, ewentualnie można użyć taśmy dwustronnej na dach aby po założeniu było dodatkowe trzymanie, można tez (i to widziałem) doklejony kawał blachy aluminiowej od tony dachu dla usztywnienia. Blacha była bardzo cieniutka typu puszki po piwie. Takie płaty wiem że można kupić cienkiej blachy aluminiowej, ale koszt jej jest znaczny.

Napisano
  • Autor

Przed demolką podsufitka była w miarę sztywna, ale jak się okazało sztywność gwarantowały wszystkie warstwy, a szczególnie warstwa kleju tej spodniej, mocno zwietrzałej gąbki. Szkielet po jego usunięciu przypomina dosłownie flaka sick.gif

Spróbuje najpierw nakleić materiał a potem zobacze co się bedzie działo.

Usztywnienie z blachy dobry pomysł, może nie cały arkusz, ale kilka żeber w postaci cienkich profili budowlanych na pewno poratuje.

Pzdr!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.