Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zatarty silnik 1.4?

Featured Replies

Napisano

Kilka dni wcześniej zmieniłem olej, zawsze starałem się zrobić to na czas. Teraz tylko może przegoniłem go ok. 2500km więcej, tj. po 12500km wymieniłem - półsyntetyk. Przed tą jazdą przejechałem też 100-200km.Tak to się stało: po przejechaniu ok.200km zatrzymałem samochód. Był upał, wentylator w korkach się włączał. Po godzinie wróciłem i włączyłem silnik. Kontrolka ciśnienia oleju nie zgasła. Sprawdziłem olej i poziom płynu były w normie. Ruszyłem i po przejechaniu ok. 1km silnik zgasł i już go nie mogłem odpalić. Autko ma gaz.

Mam zamiar pomimo to robić ten silnik. Podzielcie się uwagami; jakie koszty, co mnie może czekać, czy warto robić. Pozdrawiam!

Napisano

> włączyłem silnik. Kontrolka ciśnienia oleju nie zgasła.

> Sprawdziłem olej i jak i poziom płynu były w normie. Ruszyłem i

> po przejechaniu ok. 1km silnik zgasł i już go nie mogłem

> odpalić. Autko ma gaz.

Czyli można rozumieć że pomimo palącej się kontrolki oleju pojechałeś i przejechałes przynajmniej kilometr ??

W tej sytuacji wydaje mi się ze spokojnie możesz poszukać jakiegoś silnika na zamianę

Napisano
  • Autor

To prawda, powinienem był wyrzucić kluczyki i sobie darować dalszą jazdę. Teraz tylko pytanie: co warto robić, czy kupić te "używane z niewielkim przebiegiem", czy robić to co jest a było nieźle do tej pory.

Napisano

Ciekawa sytuacja.

W tych silnikach występują problemy ze smarowaniem. Trzeba zawsze uważać na poziom oleju, tak by nigdy nie było go za mało, podobno nawet na minimum jeździć nie polecają przy tych silnikach.

Właściciel od którego odkupiłem samochód przerabiał podobny temat, koszt to ok. 1200 zł z robocizną, przynajmniej tak było w tym przypadku.

Pozdrawiam.

P.S. Co do samej świecącej kontrolki oleju...u mnie kiedyś też się zaświeciła , tylko, że jeszcze wtedy miałem Sienę, ale to żadna różnica, intulicja podpowiadała mnie, że to tylko czujnik padł i tyle i tak było w rzeczywistości.

Pozdrawiam.

Napisano

> To prawda, powinienem był wyrzucić kluczyki i sobie darować dalszą

> jazdę. Teraz tylko pytanie: co warto robić, czy kupić te

> "używane z niewielkim przebiegiem", czy robić to co jest a było

> nieźle do tej pory.

juz wiesz ile kosztuje naprawa (post wyzej) to teraz zastanów sie czy nie lepiej potraktowac całego silnika jako częśc wymienną , na allegro znajdziesz od 1200 do 1800 ... popytaj na Machiniom może @Karizmo lub @Darcyk cos ci znajdą taniego.

z wymiana nie ma problemu( samo zdjęcie silnika jak i założenie wymagało pomocy dwóch szwagrów , bez wysiegnika)...

Napisano

Zostałem tu kiedys na AK wyśmiany za tezę że można zrobić 2 - 3 obroty silnikiem za pomoca rozrusznika zupełnie bez oleju w celu sprawdzenia tego owego a w tamtym przypadku kompresji

W opisywanym przypadku silnik zrobił jakieś 3-4 tysiące obrotów ( przejechanie 1 km ) i to pod obciążeniem zanim uległ destrukcji

Pozostawiam to do przemyśleń bez komentarza

Napisano

> Zostałem tu kiedys na AK wyśmiany za tezę że można zrobić 2 - 3

> obroty silnikiem za pomoca rozrusznika zupełnie bez oleju

Nic mu się nie stanie. A jaki jest sposób na odpalenie silnika po wymianie oleju, jak w pompie jest sucho? Mój przez jakieś 4-5 (mierzone na oko grinser006.gif ) sekund chodził na sucho... Dźwięk pracującego silnika katastrofalny tongue.gif, ale żeby mu się coś miało stać... spineyes.gif Te 2-3 obroty są małoszkodliwe. cfaniak.gif

Napisano

>A jaki jest sposób na odpalenie silnika po

> wymianie oleju, jak w pompie jest sucho? Mój przez jakieś 4-5

> (mierzone na oko ) sekund chodził na sucho... Dźwięk

> pracującego silnika katastrofalny ,

> Te 2-3 obroty są małoszkodliwe.

Są b szkodliwe i nie dwa/trzy. 1000 obr w 60 sek to sobie policz ile ich jest faktycznie w ciągu 3-4 sekund . Na szczęscie robi się to rzadko no i panewki przez ten czas zabezpiecza resztka oleju (tzw. film który utrzymuje się nawet po opróżnieniu miski i kompozycja na panewkach). Hałąs po wymianie to raczej z popychaczy a nie z panewek a co do tego czy przy wymianie z pompy całkowicie zlewa sie olej to się nie wypowiem bo jej nie widziałem

Napisano

> Są b szkodliwe i nie dwa/trzy. 1000 obr w 60 sek to sobie policz ile

> ich jest faktycznie w ciągu 3-4 sekund . Na szczęscie robi się

1000 w 60 sekund to silnik robi jak odpali i pracuje

A na rozruszniku to chechle obrót po obrocie więc nie jest tak tragicznie

Napisano

> 1000 w 60 sekund to silnik robi jak odpali i pracuje

> A na rozruszniku to chechle obrót po obrocie więc nie jest tak

> tragicznie

ależ ja nic innego nie napisałem hmm.gif

Napisano

> (tzw. film który utrzymuje się nawet po opróżnieniu miski i

gwoli ścisłości - film olejowy nie tworzy się przy niepracującym silniku. wtedy nie ma ciśnienia w układzie i metalowe części stykają się ze sobą.

film powstaje gdy pomiędzy trące (w tym przypadku obracające się) części dostanie się olej pod ciśnieniem (pomijam jakim ciśnieniem)

Napisano

> gwoli ścisłości - film olejowy nie tworzy się przy niepracującym

> silniku.

niech będzie, ważne jest że na panewka pozostają sladowe ilości oleju i na bardzo krótką chwile jest to jakieś zabezpieczenie

Napisano

Po prostu ci stanęła pompa oleju i zamiast do mechanika auto zaciągnąć żeby ci sama papę wymienił to żeś silnik zatarł teraz to raczej wymiana bo nie wiadomo ile części się zatarło a nawet jak zrobisz nie wiadomo czy znowu co nie strzeli ta która nie wymienisz bo będzie osłabiona jak cos to mam taki silnik 1.4 to napisz do mnie czy zadzwoń to się dogadamy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.