Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pompa wody

Featured Replies

Napisano

Jak wyglada sprawa z pompa wody. Wszyscy na forum twierdza wymieniaj z paskiem, bo za chwile padnie i remont silnika. Ile jest przypadkow zerwania/przeskoczenia paska z powodu pompy? Interesuja mnie odpowiedzi typu mi padla pompa, a nie gdzies tam kiedys slyszalem, ze komus padla. Pytanie moje wynika z faktu, ze niemieckie ASO, w ktorym byl wymieniany pasek w moim aucie twierdzi, ze jezeli auto nie ma ponad 200kkm, albo pompa nie cieknie, to nie ma sensu jej wymieniac. U nich NIE SA ZNANE przypadki uszkodzenia rozrzadu spowodowane pampa wody.

Napisano

> Jak wyglada sprawa z pompa wody. Wszyscy na forum twierdza wymieniaj

> z paskiem, bo za chwile padnie i remont silnika. Ile jest

> przypadkow zerwania/przeskoczenia paska z powodu pompy?

> Interesuja mnie odpowiedzi typu mi padla pompa, a nie gdzies tam

> kiedys slyszalem, ze komus padla. Pytanie moje wynika z faktu,

> ze niemieckie ASO, w ktorym byl wymieniany pasek w moim aucie

> twierdzi, ze jezeli auto nie ma ponad 200kkm, albo pompa nie

> cieknie, to nie ma sensu jej wymieniac. U nich NIE SA ZNANE

> przypadki uszkodzenia rozrzadu spowodowane pampa wody.

U mnie padła pompa - JTD 115 przebieg 55 tyś km, silnik zaczął się przegrzewać, natychmiast do ASO i wymiana z paskiem rozrządu, od tamtej pory ( teraz 112kkm) spokój ale przy 120kkm zamierzam znowu wymienić komplet razem z pompą.

Napisano

nie będę prawił komunałów typu szukajka nie boli, tylko pochwalę się tym, co znalazłszy grinser006.gif proszzz - pompa

i jeszcze cytat z tego samego wątku:

Quote:

Stilo zostało naprawione.

Awaria: zablokowana pompa wody spowodowała zniszczenie rolki i przeskok paska rozrządu - dzięki Bogu stało się to zaraz po uruchomieniu silnika, a nie podczas jazdy...

W trakcie naprawy wymieniono - pompę wody, pasek rozrządu, rolkę, napinacz, płyn w ukł. chłodzenia, 2 zawory (lekko skrzywione), uszczelkę pod głowicą (głowica splanowana), pokrywę paska rozrządu, i kilka innych części...

Rachunek (po rabacie) - 2.039 zł (ASO - Fiat Partner Katowice).

W zasadzie mógłbym powiedzieć, że miałem pecha z tą pompą wody i tyle.

Ale...

1. Teraz niestety żałuję, że nie zleciłem wymiany pompy podczas przeglądu i wymiany paska (miesiąc wcześniej); zdałem się na profesjonalizm serwisu - no i zawiodłem się; z drugiej strony, - jeśli powierzam samochód profesjonalistom (autoryzacja producenta chyba coś znaczy...) to dlaczego mam być od nich mądrzejszy i mówić im, co mają robić...

2. Zastanawiam się dlaczego producent nie przewiduje wymiany pompy wody w czasie eksploatacji samochodu - okazuje się, że jest to na tyle istotny element, że jego awaria może poważnie uszkodzić silnik...

...no i tyle gdybania - było, minęło - teraz znów mogę śmigać moim Stilo ...

Pozdrawiam!

i na końcu pytanie retoryczne: czymże jest koszt pompy wobec remontu silnika?

Napisano
  • Autor

> nie będę prawił komunałów typu szukajka nie boli, tylko pochwalę się

> tym, co znalazłszy proszzz - pompa

wiem, ze archiwum jest pelne, ale zalezy mi tylko na informacji takiej jak podales: mi padla. Niestety wiekszosc to teksty wymien, bedzie lepiej. Koszt pompy niewielki i przy wymianie na pewno tez bym wymienil smile.gif Chce poznac prawde, a nie mity o pompie...

Napisano
  • Autor

> U mnie padła pompa - JTD 115 przebieg 55 tyś km, silnik zaczął się

> przegrzewać, natychmiast do ASO i wymiana z paskiem rozrządu, od

> tamtej pory ( teraz 112kkm) spokój ale przy 120kkm zamierzam

> znowu wymienić komplet razem z pompą.

Jestes pewien, ze pompa, a nie np nie otwierajacy sie termostat?? Padla pompa, ale pasek nieuszkodzony...

Napisano

> Jestes pewien, ze pompa, a nie np nie otwierajacy sie termostat??

> Padla pompa, ale pasek nieuszkodzony...

To były początki jej zgonu, bardzo szybko wychwycone - jestem pewien że była uszkodzona, jej koszt jest na tyle niewielki że nawet się nie będę zastanawiał przy najbliższej wymianie paska rozrządu.

Napisano
  • Autor

>jej koszt jest na tyle niewielki

nie o to chodzi w moim poscie.

Chce oddzielic prawde od mitu na temat pompy... bo niemieckie ASO nie ma takich doswiadczen.

Napisano

> nie o to chodzi w moim poscie.

> Chce oddzielic prawde od mitu na temat pompy... bo niemieckie ASO nie

> ma takich doswiadczen.

Co nie zmienia faktu że pompy są usterkowe. Odkąd przeglądam forum było już kilka przypadków padu pomp wody w JTD. U mnie przeskoku paska nie było - na szczęście. A termostat o którym wspomniałeś wyżej ma się dobrze do dzisiaj wink.gif

Napisano

W moim 1.6 z 2002r. mam oryginalną pompę, przebieg ok. 75kkm. Działa normalnie, nic się nie przegrzewa, ale od czasu do czasu ją słychać - cicho porzęzi i przestanie, i tak z przerwami. Ten odgłos występuje odkąd mam auto, czyli prawie 3 lata icon_eek.gif Kiedyś było ciszej, teraz głośniej icon_rolleyes.gif

Rozrząd kompletny był robiony przy 43kkm, ze względu na wiek auta. Na moje pytanie dlaczego nie została wymieniona również pompa wody, pan z ASO ze zdziwieniem stwierdził że "przecież tego się nie wymienia profilaktycznie" screwy.gif

Kazali się nie przejmować i obserwować poziom płynu chłodzącego. Podobno gdy pompa pada, zaczyna go znacznie ubywać hmm.gif

Napisano

> W moim 1.6 z 2002r. mam oryginalną pompę, przebieg ok. 75kkm. Działa

> Rozrząd kompletny był robiony przy 43kkm,

> Na moje pytanie dlaczego nie została wymieniona również

>pompa wody,

> pan z ASO ze zdziwieniem stwierdził że "przecież tego się nie

> wymienia profilaktycznie"

W 1,6 pompa nie jest napędzana paskiem rozrządu.

Napisano

Witam!

Proponuje wymienic razem z rozrzadem na metalowa.

Sa plastikowe i metaowe, oczywiscie chodzi o lopatki.

U mnie byla plastikowa, juz peknieta ale dzialala.

Wymiana do nastepnego rozrzadu:)

Ps. Niestety trafilo mnie wczoraj, zatarty alternator..:(

Bylo glosno, piszczaco i troche smrodu, ladnie sie zatarl:)

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Odkąd przeglądam forum

> było już kilka przypadków padu pomp wody w JTD.

no ja wlasnie tez czytalem te wszystkie lamenty, a teraz okazuje sie, ze jest JEDEN zdiagnozowany przypadek. No moze dwa wliczajac twoj....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.