Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Niemiłosierne trzaski z dnia na dzień gorsze

Featured Replies

Napisano

W zeszłym roku, gdy kupowałem Stilo, na pewno nic się nie działo z deską rozdzielczą. Żadnych skrzypień czy trzasków. W zimie się zaczęło, ale miałem nadzieję, że to tylko przy mrozie. Wiosna, lato i jest coraz gorzej! W oczach coś się rozpada/rozkręca?

Dziś załamka buu.gif Przy obrotach 2.5k (czyli akurat standardowa prędkość 120km/h na V biegu) cały czas coś brzęczy i to jest naprawdę głośne i uciążliwe. Odgłosy pochodzą z okolic poduszki dla pasażera, wyraźnie dźwięk pochodzi gdzieś ze środka. Trzymanie, dociskanie, pchanie, ciągnięcie itp. nic nie pomaga.

Jak już pisałem wcześniej, na początku nic nie trzaskało (68kkm), potem przy większych dziurach, następnie przy mniejszych nierównościach a teraz (73kkm) prawie przy każdej okazji: dziury albo obroty silnika.

Dodam, że samochód niby nie bity (co potwierdziłem badaniem lakieru), od pierwszego właściciela.

Czy to jest normalne, że po przejechaniu 5kkm od nietrzeszczącego samochodu robi mi się coś ala polonez? Czy Wy też macie takie problemy? Do trzasków na dziurach da się przyzwyczaić, ale do brzęczenia cały czas, to naprawdę trudno angryfire.gif. Dziś przejechałem 200km i jestem wykończony beksa.gif.

Może ktoś zna speców w Poznaniu lub okolicy, którzy potrafią to rozebrać i złożyć od nowa, ale tak, aby było lepiej... Albo macie jakieś inne pomysły? Oczywiście, na razie nie biorę pod uwagę wymiany auta, bo doprawdy dobrze mi się do tej pory jeździło...

Napisano

Warto się zapoznać jakiś tekst

Często trzeszczy też coś w centralnym nawiewie.

Wersja UK

Ogólnie to musiałbyś trochę wybebeszyć i poszukać. Ale to musisz mieć jakieś konkrety, znaczy mocno określić miejsce trzasków itd.

Dziś grzebałem w tych okolicach i nic mi tam nie trzeszczy, piszczy i nic nie lata. Może górny schowek, jak go wyciągałem, to dość dziwne dzwięki wydawał hmm.gif

Napisano

Pisałem juz to nie raz. Jak trzeszczy deska to trzeszczą kanały nawiewów powietrza do kratek i podszybia.

Najlepsza metoda wymyslona przez Liska, a sprawdzona równiez na moim byłym stilo. Musisz wybebeszyc zegary i górny schowek, i napchć gabki tapicerskiej (grubość np. 1- 2 cm ) we wszystkie szceliny miedzy kanałami, a deska. roboty moze na jakąś godzinke łacznie z bebeszeniem zegarów i schowka. Po tym zabiegu stilak jeździł jak odlany z jednej brył ok.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Pisałem juz to nie raz. Jak trzeszczy deska to trzeszczą kanały

> nawiewów powietrza do kratek i podszybia.

> Najlepsza metoda wymyslona przez Liska, a sprawdzona równiez na moim

> byłym stilo. Musisz wybebeszyc zegary i górny schowek, i napchć

> gabki tapicerskiej (grubość np. 1- 2 cm ) we wszystkie szceliny

> miedzy kanałami, a deska. roboty moze na jakąś godzinke łacznie

> z bebeszeniem zegarów i schowka. Po tym zabiegu stilak jeździł

> jak odlany z jednej brył

Jak na razie, to 'tylko' z prawej strony trzeszczy na dziurach, ale najgorsze jest brzęczenie przy obrotach 2,5/min. Czy to też może być to?

Napisano

> Jak na razie, to 'tylko' z prawej strony trzeszczy na dziurach

Być może nie trzeszczy Ci wnętrze deski, a coś z zewnątrz? Często irytujące skrzypienie pochodzi od klapy (zamknięcia) górnego schowka, która trze o jego górną krawędź hmm.gif

Napisano

> Jak na razie, to 'tylko' z prawej strony trzeszczy na dziurach, ale

> najgorsze jest brzęczenie przy obrotach 2,5/min. Czy to też może

> być to?

U mnie trzeszczało tylko z lewej strony zlosnik.gif

Napisano

moze okulary w schowku ci trzeszczą ? hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Być może nie trzeszczy Ci wnętrze deski, a coś z zewnątrz? Często

> irytujące skrzypienie pochodzi od klapy (zamknięcia) górnego

> schowka, która trze o jego górną krawędź

Testowałem zamknięte, otwarte i dociskanie klap. Jakiekolwiek zabiegi ze schowkami nie pomagają. Oczywiście wcześniej wszystko z nich wyjąłem.

Napisano
  • Autor

> moze okulary w schowku ci trzeszczą ?

Okulary nie, bo wszystko już wyjąłem, ale dokłądnie to by był taki odgłos, jakby coś luźnego było tam w środku angryfire.gif

Napisano

Wyleciaciały "przylepce" z " uszu" , które trzymają blat deski deski rozdzielczej przy podszybiu , jak Ci się przytrafi wymiana przedniej szyby to jest to bardzo łatwe do zrobienia , jeśli nie , to trzeba rozebrać górę kokpitu niestety , niby łatwe , ale diabeł tkwi w pułapkach montażowych. Gdzieś w archiwum były zdjecia z opisem jak to zrobić autorstwa kolegi Jamiego jesli sie nie mylę

Napisano
  • Autor

> Wyleciaciały "przylepce" z " uszu" , które trzymają blat deski deski

> rozdzielczej przy podszybiu , jak Ci się przytrafi wymiana

> przedniej szyby to jest to bardzo łatwe do zrobienia , jeśli nie

> , to trzeba rozebrać górę kokpitu niestety , niby łatwe , ale

> diabeł tkwi w pułapkach montażowych. Gdzieś w archiwum były

> zdjecia z opisem jak to zrobić autorstwa kolegi Jamiego jesli

> sie nie mylę

Kurcze, to już jakiś trop. Przejadę się do ASO, czy wiedzą o co chodzi i ile by to kosztowało.

Ponowię pytanie, zna ktoś speca w Poznaniu lub okolicy co by się tego podjął? Do ASO mam dość ograniczone zaufanie frown.gif

Napisano

mam to samo, ale w nateżeniu do wytrzymania (jak gra radio to wogole nic nie slychac zlosnik.gif)

ale ja już się tym nie przejmuje...to juz ten wiek.....(auta zlosnik.gif)

Napisano

> Kurcze, to już jakiś trop. Przejadę się do ASO, czy wiedzą o co

> chodzi i ile by to kosztowało.

> Ponowię pytanie, zna ktoś speca w Poznaniu lub okolicy co by się tego

> podjął? Do ASO mam dość ograniczone zaufanie

Nie lepiej zrobic tak jak pisałem wcześniej? ASO nic Ci nie pomoże bo będą tylko gdybać.

Napisano
  • Autor

> Nie lepiej zrobic tak jak pisałem wcześniej? ASO nic Ci nie pomoże bo

> będą tylko gdybać.

Trochę mam obawy z tym rozkręcaniem, zwłaszcza, że nie jestem przekonany, że to kanały nawiewu. One, to już zaczęły trzeszczeć wcześniej. Teraz, jest dodatkowo odgłos, jak by coś tam zupełnie luźno latało i przy tych 2.5k/min wpada w rezonans.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.