Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ASTRA III 19 CDTI 150KM

Featured Replies

Napisano

Koledzy, fachowcy

mam pytanie odnośnie silnika montowanego w Astrze III 19 CDTI 150KM. JAk z jego awaryjnością, przebiegami no i wymianami a zwłaszcza rozrządu. Czy jest to silnik kolizyjny ?

Bardzo proszę o opinie zwłaszcza użytkowników.

Pozdrawiam

Napisano

> Czy jest to silnik kolizyjny ?

troche OT

ciekawe pytanie. zawsze kazdy pyta się czy silnik jest bezkolizyjny bo taki chciałby miec a ty pytasz sie na odwrot czy jest kolizyjny...ciekawe.. wink.gif

Napisano

> Koledzy, fachowcy

> mam pytanie odnośnie silnika montowanego w Astrze III 19 CDTI 150KM.

> JAk z jego awaryjnością, przebiegami no i wymianami a zwłaszcza

> rozrządu. Czy jest to silnik kolizyjny ?

> Bardzo proszę o opinie zwłaszcza użytkowników.

> Pozdrawiam

ja powiem krótko, narzekali w Oplu na 2.2 DTI nie wiem dlaczego, pewnie z braku świadomości, że egzemplarze, które kupili mają po 400 kkm a nie 150 kkm i im pompa pada czy turbo itp.... a teraz poczytaj co się dzieje z 1.9 CDTI przy przebiegu kilkudziesięciu kkm, KLIK zakładka Porady Vectra C wink.gif Boże chroń od vectry C z daleka, pomijając silnik, tam wszystko leci.. pzdr

P.S. Astra górą ! waytogo.gif

Napisano

Serwisy co 2 lata, lub 30tyś km. Filtr Paliwa po 60 tyś.

Pasek rozrządu co 150tyś, lub 10 lat. Silnik kolizyjny.

Napisano
  • Autor

> Serwisy co 2 lata, lub 30tyś km. Filtr Paliwa po 60 tyś.

> Pasek rozrządu co 150tyś, lub 10 lat. Silnik kolizyjny.

Dzięki kolego.

Napisano

> ja powiem krótko, narzekali w Oplu na 2.2 DTI nie wiem dlaczego,

> pewnie z braku świadomości, że egzemplarze, które kupili mają po

> 400 kkm a nie 150 kkm i im pompa pada czy turbo itp.... a teraz

> poczytaj co się dzieje z 1.9 CDTI przy przebiegu kilkudziesięciu

> kkm, KLIK zakładka Porady Vectra C Boże chroń od vectry C z

> daleka, pomijając silnik, tam wszystko leci.. pzdr

> P.S. Astra górą !

Tommyk, teraz to przesadzasz. Wiadomo, ze każda sroka swój ogon chwali ale bez przesady. Moge znaleźć Ci tyle samo negatywnych opinii na temat Twojego 2.2DTI , mojego 2.0DTI jak i każdego nawet benzyniaka.

A tak BTW to sam będę lada dzień wystawiał do sprzedazy swoją astrę i szukał właśnie vectry C CDTI 150KM zlosnik.gif

Wg tego co się rozeznałem to najlepszy obecnie wybór do vectry c z diesli.

I tak jeszcze off topic to w vectrze c może i bardziej psuły się pewne rzeczy ale to w rocznikach 2002-2003, od 2004 wiele się zmieniło.

Napisano

> Tommyk, teraz to przesadzasz. Wiadomo, ze każda sroka swój ogon

> chwali ale bez przesady. Moge znaleźć Ci tyle samo negatywnych

> opinii na temat Twojego 2.2DTI , mojego 2.0DTI jak i każdego

> nawet benzyniaka.

> A tak BTW to sam będę lada dzień wystawiał do sprzedazy swoją astrę i

> szukał właśnie vectry C CDTI 150KM

> Wg tego co się rozeznałem to najlepszy obecnie wybór do vectry c z

> diesli.

> I tak jeszcze off topic to w vectrze c może i bardziej psuły się

> pewne rzeczy ale to w rocznikach 2002-2003, od 2004 wiele się

> zmieniło.

ja wcale swojego nie chwalę, też jest awaryjny jak każdy inny, ale 1.9 cdti to nie jest udany silnik Fiata, rozmawiałem z moim znajomym w serwisie MM cars K-ce i nie jest to jakaś rewelacja, nie mówiąc już o 3.0 cdti, tam to dopiero są wydatki jak coś padnie. co do 1.9 to koła dwumasowe to standard, układ kierowniczy i inne elementy, poczytaj gruntownie forum, ale nie po łebkach. wiem, że po lifcie są zmiany ale.... nie jest to żadna rewolucja. poczekamy co wniesie Insignia z nowymi silnikami i wtedy będzie wiadomo, czy warto się przesiadać na kolejnego opelka.... pzdr waytogo.gif

Napisano

> ja wcale swojego nie chwalę, też jest awaryjny jak każdy inny, ale

> 1.9 cdti to nie jest udany silnik Fiata, rozmawiałem z moim

> znajomym w serwisie MM cars K-ce i nie jest to jakaś rewelacja,

hmmm, nie ma chyba silnków o których jakiś mechanik ,serwisant czy inny typ wypowiadałby się tylko pozytywnie.

> nie mówiąc już o 3.0 cdti, tam to dopiero są wydatki jak coś

> padnie. co do 1.9 to koła dwumasowe to standard, układ

> kierowniczy i inne elementy, poczytaj gruntownie forum,

układ kierowniczy i trochę innych rzeczy zostało poprawione w 2004 i dlatego ludzie na forum vectry polecają modele po 2004 roku.

ale nie

> po łebkach. wiem, że po lifcie są zmiany ale.... nie jest to

Tommyk, tak się składa, że ostatnio spędzam na czytaniu tamtego forum kupę czasu i po prostu sie z Tobą nie zgodzę. Tyle samo a nawet i więcej jest negatywów o naszych DTI niz o tych CDTI, mówię poważnie. Piszesz o kołach dwumasowych, ten temat jest na forum KAŻDEJ marki, obojętnie czy to VW, fordy czy japońce. Wtryskiwacze w cmmon railach to tak jak z naszymi pompami, trzeba minimalizowac ryzyko awarii tankując ropę z pewnego źródła, nic się tu zatem w moim przypadku nie zmieni. Poza tym raz czy dwa ktoś coś napisze i już się tworzy mit, sam wiesz jaka jest opinia o pompach w DTI. My mozemy mieć inne zdanie, samochody mamy pewne, nie zajeżdżone, dbamy o nie, zalewamy dobre paliwo, ale sam wiesz co jest w archiwum o tych pompach.

Powiem szczerze, że po ostatniej lekturze tamtego ( i nie tylko) forum z czystym sumieniem nastawiam się na kupno cdti 150KM i myślę ,ze autor tego wątku dobrze zrobi kupując astręIII z tym silnikiem jeżeli szuka diesela.

Kurcze, przecież nie będziemy się cofać z techniką i kupować starszej generacji samochody jesli są dostepne w podobnej cenie nowsze czyt. dynamiczniejsze, oszczedniejsze, cichsze. Co do tego hałasu to ostatnio słyszałem jak pracuje taki cdti 150KM to niestety ale moge pomarzyć żeby mój DTI pracował tak miękko i cicho. Niestety dobrze wiesz, ze w przypadku Twojego 2.2 bedzie tak samo.

W moim przypadku dodatkowo wchodzi w grę taka sprawa, auta powyzej 2 litów a więc m.in. 2.2DTI nie opłaca się za bardzo teraz sprowadzac bo niestety akcyza będzie wysoka. Z kolei nie kupię sobie przecież vectry c kombi z silnikiem 2.0DTI bo ja chcę auto dynamiczniejsze niz mam a nie odwrotnie. Wybór jest więc też ograniczony z tej strony.

Co do 3.0cdti to fakt, na forach zbiera niezbyt dobre opinie, może nie za czeste awarie (ale też) ale za slabą dostępność części i ich ceny.

> żadna rewolucja. poczekamy co wniesie Insignia z nowymi

> silnikami i wtedy będzie wiadomo, czy warto się przesiadać na

> kolejnego opelka.... pzdr

o tym to na razie można sobie pomarzyć

Napisano

A tak BTW to sam będę lada dzień wystawiał do sprzedazy swoją astrę i

> szukał właśnie vectry C CDTI 150KM

> Wg tego co się rozeznałem to najlepszy obecnie wybór do vectry c z

> diesli.

A wydawało mi się, że silniki Isuzu powinny być bliższe użytkownikom Opla, taka np. silniejsza wersja 1.7 CDTI

Napisano

Krzysztof każdy ma prawo własnego zdania i wyboru, nie ma rzeczy doskonałych, po pierwsze, że jest to jka na razie nie możliwe do wykonania, a po drugie byłoby to zupełnie nieopłacalne. Co do silników takich czy owakich to w każdym będą jakieś mankamenty. Era silników które są tak naprawdę przez bardzo długi okres czasu zupełnie bezawaryjne minęła. Z prostego powodu - za dużo elektroniki połączonej z mechaniką... itp itd... w każdym razie jeśli chodzi o te 1,9 cdti to fakt, jest mocniejszy, dynamiczniejszy, inna kultura pracy itd... eksploatacyjnie z pewnością droższy ale coś za coś wink.gif ja też nie wiem co kupię za jakiś czas, może znów diesla może benzynę, zobaczymy jak rynek paliw będzie stał za 2-3 lata. a poza tym insignia będzie w salonach na jesieni więc kto ma trochę funduszy może się szarpnie waytogo.gif pzdr

Napisano

Ja tylko powiem, że kolega brał bodajże Zafirę z parku prasowego do testów (właśnie 1.9 CDTI 150km) i... po 200-250km musiał jechać do serwisu w 'trybie awaryjnym' (chyba prędkość do 50-60km)...

Nie wiem co się stało ale coś z silnikiem rzecz jasna crazy.gif

PS. Autko z przebiegiem nie większym jak 12000km.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.