Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

po strzale przerywa

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam taki problem, w czasie jazdy strzelił mi silnik prawdopodobnie w filtr powietrza. Od tej pory zaczoł przerywać jakby pracowł na trzech cylindrach. Wymieniłwm świece,sprawdziłem zasilanie w powietrze ,znaczy czy nie spadł jakiś wąż. Mam gaz i przerywa i na gazie i na benzynie tak samo. Srawdziłem te klapki zabezpieczajace przed wystrzałami gazu, czy nie puszczają powietrza. Co to może być? Czy może to być cewka? Jeżeli tak to jak ją sprawdzić. Czy mógł przeskoczyć pasek rozrządu>? pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Czy to ten czujnik na rurze od filtra powietrza do przepustnicy?, odpinałem to dziadostwo i nic sie nie zmienia.

Napisano

a check się świeci?

Mam podobna sytuację tzn

- problemy z jazda na noPB jak jest zimny to prawie wogóle nie da się jechać a jak ciepły to przerywa

- na LPG jest ok

- na wolnych obrotach zaświeca się check i rejestruje błąd "za niskie napiecie przepływomierza"

Po odpięciu przepływomierza czyli w trybie awaryjnym da się jeździć i poza swiecacym checkiem jest OK.

Co do klapy antywybuchowej to jeśli wystrzał nastąpi gdy gwałtownie przyspieszasz i klapa jest otwarta na maksa to może się nie zamknąć i część podmuchu idzie przez przepływkę.

Tak własnie miałem a ponieważ używałem zamiennika przepływki w którym element mierzący temperature powietrza to cienki jak włos drucik który był chyba zwiniety w spiralke a teraz jest rozciągniety to pomiar temp jest błędny.

EDIT:

A tak swoją droga to czy w twoim przypadku nie wystepuje MAP sensor zamiast MAF (przepływomierza) to co odpiołeś to czujnik temperatury powietrza dolotowego. Jaki masz silnik?

Napisano
  • Autor

1,6 16V 16XEL

U mnie jest tak samo na LPG i benzynie. i dzieje sie to od razu. Zastanawiałem sie ty czy to czasem nie cewka?

Napisano
  • Autor

Zczytałem "drucikiem" błędy i oto co zanotowałem:

0443-Usterka zaworu przewietrzającego w układzie odpowietrzania zbiornika paliwa (gdzie jest taki zawór i czy może powodować takie szarpanie?)

0105-Nieprawidłowy sygnał z czujnika ciśnienia MAP (MAP to ten czujnik prostokątny , podmieniłem go z opla tigry z takim silnikiem i nie pomogło)

1405-Uszkodzenie zaworu EGR(no i mam nadzieję że to nie to(drogi) już go raz wymieniłem ale obiaw był inny , wolne obroty szalały)

Napisano

> 0443-

Zawór jest zamocowany do obudowy filtra powietrza. Może powodować szarpanie

> 0105-

Sprawdź czy rurka idąca do MAP-a jest cała.

> 1405-

Uszkodzony zawór też może powodować szarpanie.

Z tyloma błędami najlepiej podłączyć diagnoskop i przyjrzeć się danym z w.w. elementów. Czy zawory pracują, a MAP pokazuje poprawne ciśnienie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.