Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Świece zapłonowe -diagnozapotrzebna

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam pytanie do znawcówświec zapłonowych. Dziś wymieniłem świece w mojej bryczce. Stare świece wyglądają jak na załączonych obrazkach. Czy kots jest w stanie powiedzieć cos na temat stanu układu zapłonowego ewentulanych nieprawidłowości na podstawie tych zdjęć. Słyszałem kiedyś takie stwierdzenie że na podstawie oględzin świec zapłonowych dużo można powiedzieć na temat sprawności ukłądu zapłonowego i pracy silnika. Będę wdzięczny za wszelkie uwagi.

post-29763-14352496392549_thumb.jpg

Napisano

gdybyś zrobił zdjęcie samej elektrodzie zamiast całej świecy to łatwiej byłoby powiedzieć...

Napisano
  • Autor

juz dolączam zdjęcie elektrod

post-29763-14352496397324_thumb.jpg

Napisano

> juz dolączam zdjęcie elektrod

bardzo ładne...

ile zrobiłeś na nich?

Napisano
  • Autor

tak dokładnie co do kilometra to nie wiem ale chyba z 16 000 kiedys tu na formum czytalem ze trzeba wymieniac co 10 000 dlatego wymieniłem na tego samego producenta tez był tu polecany

Napisano
  • Autor

martwil mnie ten tlusty nalot na obudowach i gwintach nie wiem czy to dobrze ze tak jes, ale tez sobie przypomniałem ze kiedys w zimie sprawdzałem kable wysokiego napięcia i czysciłem styki Wd40 może to dlatego tak sie stalo.

Napisano

> tak dokładnie co do kilometra to nie wiem ale chyba z 16 000 kiedys

> tu na formum czytalem ze trzeba wymieniac co 10 000

???

zaglądałeś do instrukcji?

icon_rolleyes.gif

tam masz podane że to 40000...

Napisano

Hmmm, jak dla mnie świeczki wyglądają wyśmienicie.

BTW ja teraz będę zmieniał, bo mam na busoli prawie 90kkm i nie wiem czy poprzedni (pierwszy) właściciel w ogóle tam zaglądał...

Napisano
  • Autor

własnie w instrukcji pisało o znacznie większych przebiegach ale ja mam wieksze zaufanie do informacji które tutaj zdobywam. Dla przykładu w instrukcji pisze o wymianie paska rozrządu po 120 tys. ale ja zrobiłem wymiane po 60 tys tak jak mi tu doradzano i dobrze że tak zrobiłem bo przy wymianie było widac ze juz był kiepski a spod uszczelki pompy wody widać było wycieki i nagary. Gdybym czekał do 120 tys to bym sie przejechał któregoś dnia i to nieźle. Dlatego z tymi świecami tez sie sugerowałem przebiegami podawanymi na forum wink.gif

Napisano

Nawet nie wiesz w jakim błędzie jesteś...

podaj mi który taki mądry doradził wymieniać świece częściej od oleju?

Napisano
  • Autor

oj to juz było dosyc dawno nie pamiętam juz kto to pisał a pamiętam ze właśnie w tym wątku wielu forumowiczów przychylało się do tej opinii że dobrze jest wymieniac świece razem z wymianą oleju czy li tak średnio co 10 tys. Nie wiem może to zbędny i niepotrzebny wydatek ale w sumie kupuję tanio na necie to nie jest tak żle tylko rzecz w tym czy jest sens skoro te wyglądają zdaniem Rudolfa wyśmienicie. JA sie nie znam na tych sprawach i mi sie wydawało że jak są takie okopcone na tych białych porcelankach to czas już na wymianę.

Napisano

To niemożliwe żeby w jednym miejscu zebrało się tylu baranów aby dać taką radę...

jak się nie znasz to stosuj się do instrukcji obsługi

na tych świecach bez problemu zrobisz 45-50 tysięcy kilometrów...

Napisano
  • Autor

OK dzięki za rade ok.gif

Napisano

Patre - nie przesadzaj - z paskiem dobrze zrobił.

A świece... Częstość wymiany... hmmm jak ktoś lubi, stać go i ma takie potrzeby to niech sobie zmienia co 2kkm wink.gif

Napisano

Pasek to ok,ale świece to dobre na dobre zamienił

> Patre - nie przesadzaj - z paskiem dobrze zrobił.

> A świece... Częstość wymiany... hmmm jak ktoś lubi, stać go i ma

> takie potrzeby to niech sobie zmienia co 2kkm

Napisano

> Patre - nie przesadzaj - z paskiem dobrze zrobił.

50 tysięcy to trochę za wcześnie...

> A świece... Częstość wymiany... hmmm jak ktoś lubi, stać go i ma

> takie potrzeby to niech sobie zmienia co 2kkm

a to już jest zwykle marnotrastwo...

Napisano

> a to już jest zwykle marnotrastwo...

Czy ja mówię, że nie?

Napisano

> juz dolączam zdjęcie elektrod

Są w porzo

Ważne żeby wszystkie były mniej więcej podobnego koloru na tej części gdzie jest elektoda środkowa i nie czarna

Napisano
  • Autor

Dzięki za wszystkie odpowiedzi, człowiek uczy sie na błędach wink.gif teraz bede wiedział, że co do paska to jak najbardziej jest wskazane wymieniać co 60 tys a co do świec to tak jak piszą w instrukcji. Dzięki też za ocenę tych świec które pokazałem następnym razem jak mnie najdzie ochota na wymianę to najpierw sprawdze ich stan a teraz wiem jak wyglądać mają dobre używane świece wink.gif Jeszcze raz dziekuję za opinie na te tematy ok.gif

Napisano

> jak mnie najdzie ochota na wymianę to najpierw sprawdze ich stan

> a teraz wiem jak wyglądać mają dobre używane świece Jeszcze raz

> dziekuję za opinie na te tematy

Nic nie sprawdzaj tylko po prostu wymień

Świeca powtórnie wkręcona lubi sie wykręcić z gwintem w głowicy smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.