Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zestaw naprawczy wahacza ?

Featured Replies

Napisano

Poszukalem w archiwum i nie wiele znalazlem. Na wybojach i dziurach cos mi wali z tylu. Myslalem ze to graty w bagazniku albo półka lata.

Wydaje mi sie jednak ze to lozyska na wahaczach poszly chyba ze macie inne pomysly ?

Tak czy inaczej chcialem zrobic rozeznanie jaki zestaw kupic.

Na allegro jest impergom za ok 50-60zl , jakis zestaw na lozyskach timkena http://www.allegro.pl:80/show_item.php?item=419974054 , SKF to juz wydatek ok 100.

W intercarsie jest jeszcze 4MAX.

Co polecacie bo nie wiem czy jest sens porywac sie na cos dobrego i zarazem sporo drozszego.

Napisano

lepiej byś to gdzieś na warsztacie sprawdził i oby nie był potrzebny wymieniony nieopatrznie w tej aukcji "zestaw naprawczy belki zawieszenia tylnego" czyli popularne poduszki belki

P.S. ja stosowałem (łożyskowanie wahacza) jakieś zestawy CX i na razie jest ok (1 rok)

Napisano
  • Autor

> lepiej byś to gdzieś na warsztacie sprawdził i oby nie był potrzebny

> wymieniony nieopatrznie w tej aukcji "zestaw naprawczy belki

> zawieszenia tylnego" czyli popularne poduszki belki

> P.S. ja stosowałem (łożyskowanie wahacza) jakieś zestawy CX i na

> razie jest ok (1 rok)

Byc moze to blka tez tlucze sie. Kiedys zamiast wymienic poduszki wlozono mi zestawik ktory przejmowal ich funkcje. Od tamtego zdarzenia minelo juz z 60kkm.

Napisano

Jak miałem kropka 1 to też mi siadły wahacze i dałem zestawy 4MAX. Tylko jak się pochwaliłem kumplowi z ASO to moja radość zmalała. Zapytał się czy od razu wymieniłem poduszki belki skoro już miałem prawie wszystko na wierzchu. I żeczywiście za pół roku rozbierałem tył raz jeszcze tym razem poduszki belki poszły do wymiany. Dobrze jest od razu robić komplet ( 4 poduszki nie całe 100pln) i mieć spokuj.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Jak miałem kropka 1 to też mi siadły wahacze i dałem zestawy 4MAX.

> Tylko jak się pochwaliłem kumplowi z ASO to moja radość zmalała.

> Zapytał się czy od razu wymieniłem poduszki belki skoro już

> miałem prawie wszystko na wierzchu. I żeczywiście za pół roku

> rozbierałem tył raz jeszcze tym razem poduszki belki poszły do

> wymiany. Dobrze jest od razu robić komplet ( 4 poduszki nie całe

> 100pln) i mieć spokuj.

> Pozdrawiam.

Poduszek nie trzeba wymieniac, zaklada sie zestaw naprawczy, ktory przejmuje ich funkcje. Montaz 15 min. Takie cos zalozona mi pare lat temu.

Jak te 4maxy sie spisywaly ?

Napisano

Przejechałem ok 20kkm i ok. Aktualnie jeździ tato i dalej ok. Szkoda że nie wiedziałem o tych zestawach zamiast poduszek.

Napisano

> Jak te 4maxy sie spisywaly ?

Jak trafisz na 4Maxy z łożyskami Optimal, to zmartwienia nie będzie. Takie udalo sie w IC nabyc jakies 25 kkm temu i jest ok.

Napisano

ja kupilem zestaw naprawczy nie wiem jakiej firmy kosztowalo 120 zl za strone i dziala juz 2 lata. A co do belki to tez byla do naprawy ale niestety musialem kupic nowa bo sie ucho z wachacza urwalo-koszt nowej pobruby 220 zl i tez chula(belka kompletna z poduszkami) a co do zestawow naprawczych jestem jak najbardziej za, chwila roboty nawet bez sciagania kol sie obejdzie i po klopocie

Pozdrawiam wszystkich

Napisano
  • Autor

> Jak trafisz na 4Maxy z łożyskami Optimal, to zmartwienia nie będzie.

> Takie udalo sie w IC nabyc jakies 25 kkm temu i jest ok.

Ja na swoich CX zrobilem z 60 albo i wiecej. Dlatego nie wiem czy jest sens bawic sie w 4max tym bardziej ze sa drozsze od impergomu.

Napisano

> Ja na swoich CX zrobilem z 60 albo i wiecej. Dlatego nie wiem czy

> jest sens bawic sie w 4max tym bardziej ze sa drozsze od

> impergomu.

Jesli jestes zadowolony, to po co zmieniac. 60 kkm to bardzo dobry wynik. Mam nadzieje, ze to nie jednostkowy przypadek smile.gif

Osobiscie nie ufam tej marce i nic co zostalo przez nich wyprodukowane (a takze przez Impergom Aftermarket) nigdy do moich samochodow nie trafi.

Napisano

> Poszukalem w archiwum i nie wiele znalazlem. Na wybojach i dziurach

> cos mi wali z tylu. Myslalem ze to graty w bagazniku albo półka

> lata.

> Wydaje mi sie jednak ze to lozyska na wahaczach poszly chyba ze macie

> inne pomysly ?

> Tak czy inaczej chcialem zrobic rozeznanie jaki zestaw kupic.

> Na allegro jest impergom za ok 50-60zl , jakis zestaw na lozyskach

> timkena http://www.allegro.pl:80/show_item.php?item=419974054 ,

> SKF to juz wydatek ok 100.

> W intercarsie jest jeszcze 4MAX.

> Co polecacie bo nie wiem czy jest sens porywac sie na cos dobrego i

> zarazem sporo drozszego.

U mnie naprawiałem obydwa wahacze i każdy dawał takie same symptomy. Nie było to jednak tłuczenie się na czegoś na wybojach czy dziurach, ale przy każdym hamowaniu miałem wrażenie że coś mi się obija w zbiorniku paliwa (taki chlupot).

Niestety nie pamiętam jaki zestaw naprawczy kupowałem. Ale jakieś w granicach 60-70zł i obydwa wytrzymują już dłużej niż oryginalne. Jak nie będzie odpowiednio dużo smaru na łożyskach to każdy się szybko rozleci.

Zresztą każdy z zamienników które zastosowałem w moim punto przeżył już oryginalny element.

Napisano
  • Autor

Dzis dzwignalem auto i okazalo sie ze tylni wahacz po stronie pasazera ma wybite lozysko. Czuc luz ruszajac kolem, na tyle duzy ze przy felgach 7x15 na ostrych lukach opona deliatnie ociera o nadkole. Tak wiec zestaw naprawczy musze zakupic.

Napisano
  • Autor

> Jesli jestes zadowolony, to po co zmieniac. 60 kkm to bardzo dobry

> wynik. Mam nadzieje, ze to nie jednostkowy przypadek

> Osobiscie nie ufam tej marce i nic co zostalo przez nich

> wyprodukowane (a takze przez Impergom Aftermarket) nigdy do

> moich samochodow nie trafi.

Problem w tym ze obecnie nie widze nigdzie CX, w IC maja 4maxa za ok 65zl. Mowisz ze impergom to dziadostwo - w IC kosztuje tyle co 4max.

edit

wlasnie znalazlem http://www.allegro.pl/item420687525_zestawy_naprawcze_wahacza_tyl_fiat_punto_promocja.html brac ?

Napisano

a czy nie taniej kupic same łożyska reszta winna byc ok będzie taniej

Napisano
  • Autor

> a czy nie taniej kupic same łożyska reszta winna byc ok będzie taniej

Jest taka opcja ? Nigdzie nie widzialem samych lozysk do kupienia.

Napisano

widziałeś kiedyś tę resztę po ściągnięciu na oczy?

Napisano

ale chociaż by była taka opcja to 65 zł za jedną stronę to chyba nie jest jakąś tragedią finansową frown.gif na takich częściach się nie oszczędza shocked.gif pozdrawiam Fatal

Napisano

kolega niech nie przesadza z tą taniością bo zaraz pojawią się inni którzy zaproponują wymianę samych łożysk bez bieżni ..... będzie jeszcze taniej !!!!

grinser006.gif

Napisano

> Jest taka opcja ? Nigdzie nie widzialem samych lozysk do kupienia.

nie ma takiej opcji !!!!!!!!!! choć łożyska można kupić osobno w sklapie z łożyskami ...........

jak masz 17 kup dobre zestawy a dobre to znaczy z metalowymi koszami łożysk i ogólnie dobrze wykonane podjedz do sklepu i poproś o pokazanie

zestawu za ok 60 pln i takiego za 120 pln zobaczysz różnicę nie tylko w łożyskach ale też w jakości wykonania uszczelniaczy,tulei , śruby

ok.gif

Napisano

> Problem w tym ze obecnie nie widze nigdzie CX, w IC maja 4maxa za ok

> 65zl. Mowisz ze impergom to dziadostwo - w IC kosztuje tyle co

> 4max.

> edit

> wlasnie znalazlem

> http://www.allegro.pl/item420687525_zestawy_naprawcze_wahacza_tyl_fiat_punto_promocja.html

> brac ?

Popatrz ile zaoszczedzis - 2x 45 (+10 wysylka) vs 2x65 = 30 pln.

Ja juz wyrazilem swoja opinie - nie ufam marce CX, ale to ma byc Twoj wybor. Nie chce cie tex szczegolnie zachecac do kupna 4maxow bo to tez dolna polka. Moje 4Maxy kosztowaly 90 pln bo byly wlasnie na lozyskach Optimal. Po prostu ty musisz sam zdecydowac. Moim zdaniem roznica w jakosci zestwu CX/4max jest wyraznie na niekorzysc w stosunku to markowych (SKF itp).

Na marginesie ciekaw jestem jak po kilku latach zachowaja sie twoje zestawy CX, ktore masz teraz zalozone, podczas rozkrecania - da sie czy bedzie problem? Dla mnie to wazne kryterium wyboru. Bo jesli sie da bez problemu zdjac i cos sie tam nie zastoi/zwulkanizuje to chyba CX wystarczy smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.