Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra G 1,8 - problem z silnikiem

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam problem z silnikiem. Tzn. zaraz po odpaleniu strasznie nierówno chodzi , rzuca nim we wszystkie strony. Spalanie mam na poziomie 4l podczas gdy normalnie komp pokazywał ok 1. Jak wciskam gaz ida obroty do ok 1700 po czym zaczyna strasznie przerywać i normalnie przygasać! Czasem świeci też kontrolka silnika. Podłączałem kompa pokazuje czasami błedy...

0100 Nieprawidłowy sygnał z przepływomierza powietrza

0134 Regulacja poza zakresem /'brak sygnału sondy ? l

Jak przygazuję parę razy - trwa to ok 2min , w miarę się wszystko uspokaja , silnik pracuje równo , spalanie spada do 1- 1,1 l na jałowym. Później gdy jadę i znowu zaświeci się kontrolka przy 1700 -2000 strasznie zaczyna rzucać nie można przekroczyć tych wartości.

Czy ktoś wie co to może być ? Najbardziej martwi mnie sytuacja po ruszaniu. To przygasania i bardzo nierówna praca.

Ja nie mam kabli tylko moduł zapłonowy. Czy wiecie jak go dokładnie można sprawdzić ?

Pzdr.

Napisano

> Witam,

> Mam problem z silnikiem.

no to wymień przepływomierz i daj sondę do sprawdzenia... icon_rolleyes.gif unikaj w przypadku przepływomierza tanich zamienników-w moim przypadku działał berdzo krótko... no.gif

Napisano

mażna by się czepić:

- fałszywe powietrze / nieszczelność w dolocie , przepuszczające serwo hamulcowe ?

- przepuszczający EGR

- przepływomierz.

Trzeba by się podłaczyć z jakąś diagnozą i w trakcie jazdy gdy występują problemy zobaczyć co powie sygnał z przepływomierza.

Napisano
  • Autor

> mażna by się czepić:

> - fałszywe powietrze / nieszczelność w dolocie , przepuszczające

> serwo hamulcowe ?

> - przepuszczający EGR

> - przepływomierz.

> Trzeba by się podłaczyć z jakąś diagnozą i w trakcie jazdy gdy

> występują problemy zobaczyć co powie sygnał z przepływomierza.

A jakie wartości na kompie powinien mieć przepływomierz oraz ERG podczas jazdy ?

Napisano

> A jakie wartości na kompie powinien mieć przepływomierz oraz ERG

> podczas jazdy ?

Przepływomierz różnie, zależnie od uchylenia przepustnicy i obrotów silnika. Na wolnych obrotach w tym silniku ZTCP to jakieś 15-20 kg/h. Silnie rośnie pod obciążeniem aż do ~400 kg/h na pełnym bucie.

EGR się zmienia w zależności od warunków pracy. Pryz średnich obrotach przy małych i średnich obciążeniach powinien być otwarty w jakimś tam przedziale. Na wolnych obrotach i przy pełnym bucie zamknięty.

Ale u ciebie może być inny problem. EGR popuszcza. Tego sterownik nie wie. Przez to idzie "fałszywe powietrze" / spaliny do kolektora.

Napisano

> A jakie wartości na kompie powinien mieć przepływomierz oraz ERG

> podczas jazdy ?

program z którym miałem do czynienia (opelscanner) miał dla każdej wielkości przedział "od - do" prawidłowej pracy

Napisano

Popieram diagnozę kolegi Bartka. Zwłaszcza przepuszczający EGR.

Napisano
  • Autor

> Popieram diagnozę kolegi Bartka. Zwłaszcza przepuszczający EGR.

Właśnie wróciłem z "testów" tzn. niestety dziś nie miałem dostępu do fejsa ale :

1. po odpięciu przepływomierza można wkręcić powyżej 2 tys choć silnik pracuje nierówno

2. po odpięciu sondy lambda w sumie nic sie nie zmienia , a nawet więcej , wydaje mi sie ze pracuje bardziej nierównomiernie

Pyt.1 Kolega który pomagał mi diagnozować mówi że to może być coś z modułem i że nie pali 1 gar. Czy jest metoda aby sprawdzić pracę modułu ? Jakoś multimetrem np się da ?

Pyt.2 Czy może to być wina wtryskiwaczy ?

OK , dzięki za porady , jutro może zaślepie ERG

spokojnego wieczoru

Napisano

> Pyt.1 Kolega który pomagał mi diagnozować mówi że to może być coś z

> modułem i że nie pali 1 gar. Czy jest metoda aby sprawdzić pracę

> modułu ? Jakoś multimetrem np się da ?

Raczej nie ma takiej możliwości, bo sam szukałem takiego magika. Mnie jak padł moduł, to wywaliło mi błąd 0351 (usterka w elektronicznej regulacji kąta wyprzedzenia zapłonu - cylinder 1+4 za niskie napięcie). Też miałem objaw, że nie palił na 1 cylinder. Wymieniłem świece ale nic to nie dało. W końcu pewnego dnia auta już w ogóle nie odpaliłem. Kupiłem moduł i wszystko ustało. U Ciebie błąd wskazuje na przepływomierz więc tu może tkwić przyczyna choć warto spróbować pogrzebać przy EGR-ze.

Napisano
  • Autor

> Raczej nie ma takiej możliwości, bo sam szukałem takiego magika. Mnie

> jak padł moduł, to wywaliło mi błąd 0351 (usterka w

<edit>

Witam

I jeszcze 1 , dziś jechałem do pracy przy odpiętym przepływomierzy , auto zachowuje się troszkę lepiej. Choć i tak mialem problemy po samym ruszeniu. Spalanie na jałowym 4-5litrow , telepie i nie reaguje powyżej 1,5-1,7 tys obrotów na gaz. Dopiero po paru przygazówkach się uspokaja i wraca do 1,1.

Dodatkowo przy odpiętym przepływomierzu gasł mi na każdych światłach , obroty falują.

Erg, krokowy , czy jeszcze cos innego ? ( przepustnica czyszczona była ostatnio )

Napisano

> Witam

> I jeszcze 1 , dziś jechałem do pracy przy odpiętym przepływomierzy ,

> auto zachowuje się troszkę lepiej. Choć i tak mialem problemy po

> samym ruszeniu. Spalanie na jałowym 4-5litrow , telepie i nie

> reaguje powyżej 1,5-1,7 tys obrotów na gaz. Dopiero po paru

> przygazówkach się uspokaja i wraca do 1,1.

> Dodatkowo przy odpiętym przepływomierzu gasł mi na każdych światłach

> , obroty falują.

> Erg, krokowy , czy jeszcze cos innego ? ( przepustnica czyszczona

> była ostatnio )

Nasluchalem sie ze x18xe1 jest awaryjny...To jest prawda.Te auto albo chodzi pieknie,albo zaczyna swirowac strasznie.

Osobiscie jestem na etapie wymiany przepustnica cena nowki ok.1100zl

Przeplywomierz tez tani nie jest.

Napisano

> Erg, krokowy , czy jeszcze cos innego ? ( przepustnica czyszczona

> była ostatnio )

Zapomnialem dodac ze krokowiec jest zespolony z przepustnica.Osobno nie da sie kupic...Totalna glupota.

Napisano

Dla Ciebie (i za pewne wszystkich użytkowników wink.gif) to głupota, ale dla Opla to cacy, bo dostaje gotową przepustnicę do montażu. Jeden silnik rusza przepustnicą podczas jazdy i na obrotach jałowych. Wszystko zabudowane. Jak padnie to wymieniają całą przepustnicę, a nie samego krokowego. Kasa leci i interes się kręci oslabiony.gif.

Napisano

> Dla Ciebie (i za pewne wszystkich użytkowników ) to głupota, ale dla

> Opla to cacy, bo dostaje gotową przepustnicę do montażu. Jeden

> silnik rusza przepustnicą podczas jazdy i na obrotach jałowych.

> Wszystko zabudowane. Jak padnie to wymieniają całą przepustnicę,

> a nie samego krokowego. Kasa leci i interes się kręci .

Dokladnie!Niedawno wymienilem wysprzeglik,padl w nim simer.Oczywiscie samego simera nie da sie kupic.Nowy wysprzeglik 600zl.

Kumpel mial golfa III,teraz ma IV i ma te same odczucia co ja.

Ale interes z czesciami zamiennymi sie kreci...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.