Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Vectra C 150 KM

Featured Replies

Napisano

Witam. Zamierzam się na takową Vectrę, ale jako że nie lubię kupować kota w worku, to wziąłem na tydzień do testów. Na razie pierwsze spostrzeżenia po tygodniu:

1. Silnik niezły. Całkiem dobrze się zbiera. Spalanie w normie, okolo 7 litrów (zdecydowanie więcej trasy niż miasta). Dużym minusem jest dźwięk pracy - chodzi jak traktor. Kolejnym minusem j(choć małym) est prędkość max - rozpędza się do 220 km/h. Miałem nadzieję, że z tym motorem kulnie sie do jakiś 240.

2. Wygląd zewnętrzny - IMHO największy atut auta. Wygląda po prostu ładnie i dynamicznie. Ja wybrałem HTB z OPC line. Podoba mi się wink.gif

3. Wnętrze - tu mam mieszane uczucia. Niby jest nieźle. Ale skóra jakaś taka dermowata. Zegary - siermięga jak sprzed 10 lat. Schowków mało, jedyne plusy za podłokietnik. Poza tym nie ma się do czego przyczepić - ergonomia wzorcowa, ale polotu zero. No i dramatycznie mało miejsca z tyłu, jak również fatalna widzoczność przy cofaniu.

4. Zawieszenie. Tu chyba najbardziej to auto mi podpadło. Lubię jeździć raczej szybko, a Vectra mnie po prostu nie nastraja do takiej jazdy. Zakręty pokonuje dużo wolniej niż pugiem, występują bardzo duże bujania na zakrętach i na lekkich hopach. Nie wiem czy jest jakaś lepsza wersja zawiaski, ale raczej nie sądze.

Możecie mi powiedzieć czy macie podobne odczucia ? Czy raczej są to normalne rzeczy w Vectrze i trza brać auto z tzw. dobrodziejstwem inwentarza ? wink.gif

Napisano

> jest dźwięk pracy - chodzi jak traktor. Kolejnym minusem j(choć

> małym) est prędkość max - rozpędza się do 220 km/h. Miałem

> nadzieję, że z tym motorem kulnie sie do jakiś 240.

to jest diesel kolego i tak predkosc rzedu 200km jest katorga dla niego

> 2. Wygląd zewnętrzny - IMHO największy atut auta. Wygląda po prostu

> ładnie i dynamicznie.

waytogo.gif

Ja wybrałem HTB z OPC line. Podoba mi się

fakt jest to ladna seria ale polcelbym gts oprocz zmian wizulanych sa wprowadzone zmiany konstrukcyjne min w zawieszeniu o ktorym wspominasz ok.gif z tym ze nie wiem czy sa jeszcze dostepne silniki 2,2, dti fakt ze tylko 125 KM ale nie jest wyrzylowany elektronicznie jak 1,9 cdti 150 KM. niestety OPC line to tylko pakiet stylizacyjny.

a juz zdecydowanie najlepszym rozwiazaniem jak kolega dysponuje wieksza gotowka, bedzie wogole vectra OPC. - jaezdzilem taka wrazenia gwarantowane waytogo.gif zawias jest sztywny zdecydowania jednak przy wiekszych predkosciach jest nad sterowna no ale to predkosci rzedu 180/200 km na torze ):

pozdrawiam zmitrodj

Napisano
  • Autor

> fakt jest to ladna seria ale polcelbym gts oprocz zmian wizulanych

> sa wprowadzone zmiany konstrukcyjne min w zawieszeniu o ktorym

to jest również GTS

Napisano

> Witam. Zamierzam się na takową Vectrę, ale jako że nie lubię kupować

> kota w worku, to wziąłem na tydzień do testów. Na razie pierwsze

> spostrzeżenia po tygodniu:

> 1. Silnik niezły. Całkiem dobrze się zbiera. Spalanie w normie, okolo

> 7 litrów (zdecydowanie więcej trasy niż miasta). Dużym minusem

> jest dźwięk pracy - chodzi jak traktor. Kolejnym minusem j(choć

> małym) est prędkość max - rozpędza się do 220 km/h. Miałem

> nadzieję, że z tym motorem kulnie sie do jakiś 240.

To diesel - bierzesz go z calym dobrodziejstwem inwentarza - klekotem, czuloscia na jakosc ropy, ale wysokim momentem i dosc niskim zuzyciem paliwa. A jak chcesz szalec, to jest wersja 3.0 V6 CDTi biglaugh.gif

> 2. Wygląd zewnętrzny - IMHO największy atut auta. Wygląda po prostu

> ładnie i dynamicznie. Ja wybrałem HTB z OPC line. Podoba mi się

Kwestia dyskusyjna. Mi sie bardziej podobal Mondek mk3 biglaugh.gif

> 3. Wnętrze - tu mam mieszane uczucia. Niby jest nieźle. Ale skóra

> jakaś taka dermowata.

Skora ekologiczna sie to nazywa. Po dluzszej drodze fajnie sie nogi od tego poca biglaugh.gif

> Zegary - siermięga jak sprzed 10 lat.

Mi pasuja. Czytelne i konserwatywne. Bajery mialem w C4 Picasso biglaugh.gif

> Schowków mało, jedyne plusy za podłokietnik.

Bylo se C4 Picasso albo Grand Espace kupic - tam masz schowkow w pyte biglaugh.gif

> Poza tym nie ma się

> do czego przyczepić - ergonomia wzorcowa, ale polotu zero.

Mnie sie ten brak polotu podoba, w porownaniu z np. nowym Mondeo mk4

> No i dramatycznie mało miejsca z tyłu, jak również fatalna

> widzoczność przy cofaniu.

Nie wiem, o czym mowisz, ale mam 1.93m i z tylu w koncu nie dotykam glowa do sufity, a i na nogi mam dosc miejsca - nawet jak siadam za fotelem kierowcy, czyli mnie wink.gif.

Widocznosc do tylu tragiczna, ale - latwo zamontowac czujniki cofania. 2 goddziny roboty, lacznie ze sciagnieciem zderzaka. Na zderzaku sa fabryczne oznaczenia, gdzie montowac czujniki. Wiec tylko wiercenie i pozniej prowadzenie kabli. Do samochodu wchodzisz kablami przez dziure na przewod podswietlenia numeru rejestracyjnego.

> 4. Zawieszenie. Tu chyba najbardziej to auto mi podpadło. Lubię

> jeździć raczej szybko, a Vectra mnie po prostu nie nastraja do

> takiej jazdy. Zakręty pokonuje dużo wolniej niż pugiem,

> występują bardzo duże bujania na zakrętach i na lekkich hopach.

> Nie wiem czy jest jakaś lepsza wersja zawiaski, ale raczej nie

> sądze.

Zawias to lekka porazka i byl dla mnie duzym rozczarowaniem. Jak wracalem do Polski ostatnio, cala droge mialem wiatr boczny - we Francji musialem zwolnic do 110km/h bo sie jechac nie dalo, tak zwiewalo. Co ciekawe inne auta mnie wyprzedzaly crazy.gif

W UK jest wersja SRi, ktora ma montowany zawias o -15mm (przod) i -10 (tyl), plus jakis magiczny przycisk SPORT, ktory to ma poprawiac dynamike auta. Zdaje sie, ze to wlasnie te OPC. Ja mam wersje cywilna, wiec zawias jeszcze gorszy. Tesknie za zawiasem z Focusa 893goodvibes.gif

> Możecie mi powiedzieć czy macie podobne odczucia ? Czy raczej są to

> normalne rzeczy w Vectrze i trza brać auto z tzw.

> dobrodziejstwem inwentarza ?

Mi tam fura bardzo pasuje, tym bardziej, ze to tutaj cholernie popularne auto i tanie wink.gif

Napisano
  • Autor

> To diesel - bierzesz go z calym dobrodziejstwem inwentarza -

zgadza się, ale mój Pug chodzi dużo lepiej, nawet teraz po 100 kkm przebiegu. (chodzi o dźwięk silnika oczywiście)

> Skora ekologiczna sie to nazywa. Po dluzszej drodze fajnie sie nogi

> od tego poca

podobno to jest prawdziwa skóra, dopłata 4500 za to jest.

> Nie wiem, o czym mowisz, ale mam 1.93m i z tylu w koncu nie dotykam

jak synek siedzi w foteliku za mną, to ja już mam niewygodnie za kierownicą. A mam niecałe 180 cm wzrostu

.> Widocznosc do tylu tragiczna, ale - latwo zamontowac czujniki

> cofania. 2 goddziny roboty, lacznie ze sciagnieciem zderzaka. Na

> zderzaku sa fabryczne oznaczenia, gdzie montowac czujniki. Wiec

...

no sam w nowym aucie nie będę dłubał. Zobaczymy ile bedą za to chcieli.

Odkryłem jeszcze jedną wadę - debilnie rozwiązane sterowanie nawiewami. Trza wcisnąć pokrętło i tam mieszać. Naprawdę nie wiem, kto to wymyślił.

Auto fajne i chyba je wezmę. Ale trochę jestem wkurzony na ilość niedociągnięć. Parę szczegółów i była by fura marzenie.

Napisano

> zgadza się, ale mój Pug chodzi dużo lepiej, nawet teraz po 100 kkm

> przebiegu. (chodzi o dźwięk silnika oczywiście)

Ale nie ma tylu konikow biglaugh.gif

> podobno to jest prawdziwa skóra, dopłata 4500 za to jest.

Niby, ale jak porownywalem ze skora w innych autach, to ... taka dermowata zeby.GIF

> jak synek siedzi w foteliku za mną, to ja już mam niewygodnie za

> kierownicą. A mam niecałe 180 cm wzrostu

> ....

zmien fotelik zeby.GIF, albo jego pozycje. Ja akurat corke woze po przeciwnej stronie niz ja, a za mna siedzi zona. Jak czasem wpadne cos pogrzebac w aucie i siadam z tylu, jest calkiem OK. Jak siadam w miejscu pasazera (fotelik za plecami 0-13kg Maxi-Cosi nie zauwazylem, ze jakos ciasniej...)

> no sam w nowym aucie nie będę dłubał. Zobaczymy ile bedą za to

> chcieli.

Tez mam nowe (no prawie, bo ma juz 11 miesiecy) i ... olalem. Filozofii nie ma - do dziury w zderzaku nic im do tego, do dodatkowego przewodzika pw wiazce swiatel cofania, tez biglaugh.gif. Przyciemnilem tez folia szyby z tylu, zeby corce tak slonce nie dawalo po galach.

A ASO to koszt zdaje sie cos kolo 1000pln za oryginal i pewnie z 500pln za podrobe biglaugh.gif

> Odkryłem jeszcze jedną wadę - debilnie rozwiązane sterowanie

> nawiewami. Trza wcisnąć pokrętło i tam mieszać. Naprawdę nie

> wiem, kto to wymyślił.

Pelna elektryczna klima. Ja mam automat tylko, ale wszystko na wierzchu biglaugh.gif

> Auto fajne i chyba je wezmę. Ale trochę jestem wkurzony na ilość

> niedociągnięć. Parę szczegółów i była by fura marzenie.

Za ta kase nie oczekuj cudow. Na 'zachodzie' to przecietne auto i polroczne (w full wypasie z tym silnikiem co Ty)kosztuje jakies 46k pln, nowe okolo 100kpln. Jak i Mondeo to typowe auto do wypozyczalni, a nie lansowania sie biglaugh.gif

Gdybym mial kupic drugi raz, kupilbym znowu, mimo niedociagniec. Na zawias juz patrzylem - powinienem sie zmiescic w 3kpln ze zmiana zawiasu na troche sztywniejszy i nizszy - moze to cos da biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> A ASO to koszt zdaje sie cos kolo 1000pln za oryginal i pewnie z

taką kasę to przeżyję

> Za ta kase nie oczekuj cudow. Na 'zachodzie' to przecietne auto i

> polroczne (w full wypasie z tym silnikiem co Ty)kosztuje jakies

> 46k pln, nowe okolo 100kpln. Jak i Mondeo to typowe auto do

ceny jak w PL ok.gif nie oczekuję nie wiadomo czego, dlatego tak jak pisałem, raczej się zdecyduje.

Napisano

> 3. Wnętrze - tu mam mieszane uczucia. Niby jest nieźle. Ale skóra

> jakaś taka dermowata.

kuzyn ma taka vectre z 2003 roku, ma przejechane 70kkm i ta sztuczna skora jest juz lekko wytarta na fotelu kierowcy... samochod wyglada jakby mial przejechane co najmniej 100kkm wiecej, a przebieg ma prawdziwy... tongue.gif

Napisano

> Niby, ale jak porownywalem ze skora w innych autach, to ... taka

> dermowata

mam takie samo odczucie no.gif

Napisano
  • Autor

> kuzyn ma taka vectre z 2003 roku, ma przejechane 70kkm i ta sztuczna

> skora jest juz lekko wytarta na fotelu kierowcy... samochod

> wyglada jakby mial przejechane co najmniej 100kkm wiecej, a

> przebieg ma prawdziwy...

wyjaśniło się. Ta skóra....... to skóra ekologiczna. Niestety nie ma możliwości wymiany na inną tapicerkę, chyba, że weźmie się gorzej wyposażony model.

Napisano
  • Autor

> Pelna skora, czy pol skora, jeszcze tak sie zapytam?

pół, środek wypełniony jakimś materiałem - nawet fajnym ok.gif

Napisano

> pół, środek wypełniony jakimś materiałem - nawet fajnym

Takie cos?

281262675-P5089317.jpg

Tez mi sie podobalo biglaugh.gif

Mam nadzieje, ze stereo CDC40 Opera dostajesz w standardzie. Roznica kolosalna z CD30...

post-42021-1435249660809_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Takie cos?

> Tez mi sie podobalo

> Mam nadzieje, ze stereo CDC40 Opera dostajesz w standardzie. Roznica

> kolosalna z CD30...

trochę inaczej to wygląda... więcej tej dermy. Nie zrobię fotki, bo już odstawilem auto - przez tydzień najechałem im 2 kkm hehe.gif

zaraz znajdę wyposażenie to wrzucę. Niestety nie bardzo można modyfikować, bo auto stoi i mogę brać albo zamawiać całkowicie od podstaw.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.