Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wysokie spalanie 1,7TD ISUZU

Featured Replies

Napisano

Witam. Kupiłem astre z silnikczkiem 1,7TD 95r kombii i niepokoi mnie wysokie spalanie mad.gif Pierwsze tankowanie do pełna, wyjeżdzony bak a tu ... 8,5litra yikes.gif

Po zakupie wymieniłem termostat (nietrzymał) i pasek rozrzadu (napewno dobrze założony). Nie mam pojęcia dlaczego tyle pali. Spalanie wyszło średnie miastp/trasa pół/pół przy normalnych prędkościach. Paliwa nigdzie nie gubie/wszystkie wężyki paliwowe całe.

Macie jakiś pomysł??

Napisano

> Witam. Kupiłem astre z silnikczkiem 1,7TD 95r kombii i niepokoi mnie

> wysokie spalanie Pierwsze tankowanie do pełna, wyjeżdzony bak

> a tu ... 8,5litra

> Po zakupie wymieniłem termostat (nietrzymał) i pasek rozrzadu

> (napewno dobrze założony). Nie mam pojęcia dlaczego tyle pali.

> Spalanie wyszło średnie miastp/trasa pół/pół przy normalnych

> prędkościach. Paliwa nigdzie nie gubie/wszystkie wężyki paliwowe

> całe.

> Macie jakiś pomysł??

poprzednim właścicielem był jakis tuningowiec i pozmieniał ustawienia pompy wtryskowej (są na niej takie śróbki ktorymi sie reguluje dawke paliwa, kat wtrysku itp. (nie wiem gdzie one są ukryte w TC4EE1 ale napewno są).

-masz wrażenie że auto jest mocne?

-sporo kopci?

jak kolejny raz ci wyjdzie takie spalanie to nie bedzie innego wyjścia jak pojechać do gościa, ktory zna się na pompach wtryskowwych, zeby ci wyregulował poprawnie.

(albo ktoś z forum napisze ktorą śróbką się reguluje dawke paliwa i sam sie pobawisz- wiem że kilka osób się tym bawiło swego czasu)

Napisano

> Macie jakiś pomysł??

Na pewno to ISUZU??

A jak sytuacja z zaworami?? W tym motorze się je reguluje i mają duży wpływ na spalanie. Nie masz wrażenia może, że ciężko kręci

pali?

Jak z dymem, kopci mocno? Jak kopci to jakim kolorem?

Może dawka paliwa jest zwiększona na pompie, trzeba by to sprawdzić (ja nie wiem jak niestety, sam bym pokręcił wink.gif ).

Napisano
  • Autor

Poprzedni właściciel raczej nie był tuningowcem i nic nie pozmieniał. Odpalać faktycznie cięzko odpala (rano bo póżniej to pali już na pierwszego). Z zaworami to nie wiem frown.gif Czytałem właśnie na forum, że tu się je ustawia i chyba będę musiał zerknąć do nich. Na pewno nie stukają, prędzej pompa trochę tłucze tak jak by miała za szybki wtrysk, no ale wtedy powinna dobrze palić zimna a ją trzeba trochę pokręcić.

A tak na marginesie orientujecię się ile kosztuje przyjemność wizyty u pompiarza?? Ustawienie itd.

Auto raczej nie jest nadmiernie mocne, budzi się powyżej 2 tyś, kopci przy wyprzedzaniu na czarno jak się pociągnie do 3,5tyś, przy normalnej jeździe nie zostawia dymku.

Napisano

po tym co napisałeś, to zrób najpierw zawory, na 100% do regulacji

i rozrzad też nie jest dobrze założony, skoro uważasz wtrysk za wczesny.

ps. przy zbyt wczesnym wtrysku spalanie też lekko wzrasta i dodatkowo auto słabe- przetestowałem

W dieslu GM łatwo można przestawić kąt wtrysku samemu kręcąc lekko kołem na pompie. trzeba tylko zdjąć obudowe rozrządu i wszystko już jest na wierzchu. Nie wiem czy tak prosto pójdzie w isuzu niewiem.gif

Napisano

> W dieslu GM łatwo można przestawić kąt wtrysku samemu kręcąc lekko

> kołem na pompie. trzeba tylko zdjąć obudowe rozrządu i wszystko

> już jest na wierzchu. Nie wiem czy tak prosto pójdzie w isuzu

W isuzu kręci się pompą, u siebie mam to opanowane do tego stanu, że nie potrzebuje nawet kanału. Pompa trzyma się na dwóch śrubach z przodu i dwóch z tyłu. Luzuje się je i można obracać pompą. Obrót pompy w stronę silnika opóźnia wtrysk a w stronę kabiny przyspiesza.

Zaworów grzechoczących raczej nie usłyszysz bo luzy zaworowe się zmniejszają a nie zwiększają. Gniazda w głowicy z czasem się podpalają i zawory nie zamykają się szczelnie.

Szukając moje post z przed roku znajdziesz dużo informacji jak to robiłem u siebie.

Co do pompy, to wkładając rękę za pompę, będziesz w stanie namacać śruby i poluzować je kluczem rozmiar 13. Przednie widać ładnie jednak do jednej jest mocno utrudniony dostęp, trzeba pokombinować z doborem klucza, na pewno klucz płaski oczkowy.

Zrób te dwie sprawy i auto ożyje i żuci palenie.

Napisano
  • Autor

> i rozrzad też nie jest dobrze założony, skoro uważasz wtrysk za

> wczesny.

Do zaworów zerkne napewno. A co do wtrysku i rozrzadu to musie byc dobrze (bynajmniej wg mnie- sam zakładałem) bo w isuzu sa miesjca na zblokawanie koła od pompy wtryskowej, koła od wałka rozdrządu, a koło od wału ma znak rzame z blokiem. Raczej mógł ktoś kiedyś pogrzebać przy pompie i ją troszkę przyspieszyć.

Zaraz poszukam postów dotyczących ustawienia pompy wink.gif

Napisano

> Zaraz poszukam postów dotyczących ustawienia pompy

Co do ustawienia pompy, to tylko na oko, bo do prawidłowego ustawienia potrzeba kilku specjalnych przyrządów.

A co do zaworów to musisz na 100% je wyregulować.

Standardowy objaw gdy rano pali ciężko a później bez problemów, wiem bo to przerabiałem i też zaraz po zakupie wink.gif

Co do rozrządu to faktycznie, nie da się go źle złożyć, tam nie ma znaków tylko otwory w które wkręca się śrubę i nie da się źle koła ustawić.

Zanim zaczniesz regulować dawkowanie paliwa, spróbuj opóźnić wtrysk, obracając pompą w stronę .... chyba silnika, bo obracając zgodnie z obrotami silnika opóźnia się a w odwrotną stronę przyspiesza jak się mylę niech mnie ktoś sprostuje.

Dołączam zdjęcia śrub które trzeba odkręcić aby obrócić pompą:

1.JPG

2.JPG

3.JPG

4.JPG

Nie patrzcie na zasmarkany blok, cieknie mi spod chłodnicy oleju i nie mam czasu się wziąć, na szczęście nie bardzo i plamek na kostce nie robię grinser006.gif

Napisano
  • Autor

yikes.gif jakie wypaśne foty. Pomogą napewno dużo, szczególnie to ze śrubami od dołu.

Wielkie dzięki.

Napisano

> jakie wypaśne foty. Pomogą napewno dużo, szczególnie to ze śrubami

> od dołu.

> Wielkie dzięki.

Made by SE K800i grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.