Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PII - przerywa podczas rozpędzania

Featured Replies

Napisano

Witam.

Zaczęło się miesiąc temu, jak po przejechaniu ok. 100 km, na ciepłym silniku po ponownym odpaleniu zaczęły mi falować obroty na biegu jałowym (między 1000 a 500).

Kolejny objaw tego, że coś jest nie tak miał miejsce 2 tyg. temu. Po uruchomieniu silnika (zimnego) były problemy by wyjechać z garażu na wstecznym (bez dodawania gazu), samochód się zachowywał tak, jakbym silnik znacznie przeciążał, lub jakbym miał za wysoki bieg. W końcu jakoś wyjechałem, zatrzymałem się i stwierdziłem, że silnik pracuje jakoś dziwnie, jak traktor. Przegazowałem, ale to niewiele pomogło, w dodatku coś jakby zaczęło stukać. Wyłączyłem silnik, odpaliłem raz jeszcze i już było ok. Potem tylko pokręciłem na każdym biegu do 6 tys. obrotów by sprawdzić, czy się normalnie zbiera itp.

W dniu dzisiejszym wyjechałem z garażu, wrzucam 2 bieg, jadę spokojnie 20 km/h by się z lekkiej górki pomału rozpędzić, a tu mi od razu zaczęło szarpać tak, jakbym wrzucił 4 bieg. "Zdarza się" - pomyślałem - po czym zrzuciłem bieg i wrzuciłem ponownie 2. Autko normalnie się rozpędzało, ale gdzieś po 3 sekundach jakby mi szarpnęło, lub przerwało na ułamek sekundy, po czym z powrotem się zaczęło zbierać. Zatankowałem do pełna (bo akurat jechałem na stacje), pojeździłem trochę, poruszałem i było ok. Wyruszyłem więc w zaplanowaną trasę. Ruszam spod świateł: jedynka, dwójka, szarpnięcie w momencie rozpędzania się na dwójce, które znów po ułamku sekundy minęło, trójka... znów szarpnięcie (lub przerwanie). Zatrzymałem się, otwarłem maskę, pooglądałem co się dało. Wszystko wydawało się w porządku. Jednak z wycieczki kropkiem już nici, nie będę jechał autem, któremu coś dolega, tym bardziej, że nie wiem co jest przyczyną. Podczas powrotu do domu (jakieś 5km) pocisnąłem trochę na prostym odcinku (każdy bieg gdzieś do 6 tys. obr/min.), mając ok. 80 km/h na 3 biegu, nagle poczułem szarpnięcie do przodu - tak jakby samochód nie ciągnął wcześniej i nagle ożył.

Marchewa się nie zapaliła ani na chwilę.

Macie jakieś sugestie/pomysły? confused.gif

Poniżej konfiguracja kropka.

Napisano

Na początek:

-świece

-przewody WN

Napisano
  • Autor

> Na początek:

> -świece

> -przewody WN

Właśnie tak mi się wydaje, chociaż osobiście do tej listy bym jeszcze dorzucił:

- filtr paliwa

- spr. czy nie przeskoczył pasek rozrządu

- ewentualnie jeszcze czujnik otwarcia przepustnicy

Ale ogólnie mi się to nie widzi passed_out.gif

Napisano

> Właśnie tak mi się wydaje, chociaż osobiście do tej listy bym jeszcze

> dorzucił:

> - filtr paliwa

> - spr. czy nie przeskoczył pasek rozrządu

> - ewentualnie jeszcze czujnik otwarcia przepustnicy

> Ale ogólnie mi się to nie widzi

Dlatego napisałem na "początek" a potem sprawdzać dalej.

Jeżeli lubisz wydawać kasę można wymienić połowę osprzętu silnika ale po co.

Napisano

> Właśnie tak mi się wydaje, chociaż osobiście do tej listy bym jeszcze

> dorzucił:

> - filtr paliwa

jako takiego w MK2 nie ma - jest jakieś sitko w pompie czy cos takiego

> - spr. czy nie przeskoczył pasek rozrządu

uważam ze jakby przezkoczył pasek to auto by nie jechało tak jak kiedyś koledze Arkowi (BoloSr)

> - ewentualnie jeszcze czujnik otwarcia przepustnicy

> Ale ogólnie mi się to nie widzi

spokojnie - zacznij od świec i kabli. Gdyby to był 8V to jeszcze dodał bym cewki zapłonowe ale nie wiem jak z nimi jest w 16

Napisano
  • Autor

> Dlatego napisałem na "początek" a potem sprawdzać dalej.

> Jeżeli lubisz wydawać kasę można wymienić połowę osprzętu silnika ale

> po co.

Dam znać jak do czegoś dojde. Mam nadzieje, że jutro już coś będzie wiadomo. Za jeszcze jakieś sugestie co do możliwej przyczyny z góry thx smile.gif

Edit:

Dzięki Motyl, też to uwzględnie (pisaliśmy posty w prawie tym samym czasie) smile.gif

Napisano

> Dam znać jak do czegoś dojde. Mam nadzieje, że jutro już coś będzie

> wiadomo. Za jeszcze jakieś sugestie co do możliwej przyczyny z

> góry thx

Ja rozpocząłbym od sprawdzenia lub wymiany świec jeżeli mają już spory przebieg.

Napisano

swiece/kableWN/cewki.. W sumie to najczesciej stwarza problemy hmm.gif

Napisano

sprawdz cisnienie na wtryskach ,bo moze pompa niedomagaok.gif ale raczej wygalda to na przewody wn lub swiece ok.gif

Napisano
  • Autor

> sprawdz cisnienie na wtryskach ,bo moze pompa niedomaga ale raczej

> wygalda to na przewody wn lub swiece

Ja się udałem dziś do pracy, a że pogoda zapowiadała się w miarę fajna to wysłałem ojca do ASO (ma za dużo wolnego czasu wink.gif). Wymienione zostały kable WN, przy okazji świece oraz filtr powietrza. Dzięki za pomoc zlosnik2.gif

Napisano

I jak ? Pytanie pomocnicze , czy na obrotku widziales cos dziwnego jak "moc znikala" ?

Napisano
  • Autor

> I jak ? Pytanie pomocnicze , czy na obrotku widziales cos dziwnego

> jak "moc znikala" ?

Aktualnie jest ok i mam nadzieje, że tak pozostanie, bo usterka występowała sporadycznie, aczkolwiek bardzo odczuwalnie.

Co do obrotomierza to powiem tak: tylko raz można było zauważyć falowanie obrotów (na biegu jałowym), jeśli chodzi o pozostałe przypadki to nie widziałem, aby obroty spadały. Natomiast spadek mocy objawiał się po prostu tym, jakby samochód miał mniejszą moc (słabsze "kopyto") -> oczywiście trudno by to było dostrzec 'gołym' okiem na obrotomierzu. Całkiem możliwe, że po prostu nie patrzałem na obrotomierz, zresztą wątpie, aby zdążyły spaść przy takim krótkim szarpaniu. Zobaczymy czy autko normalnie będzie jeździło, a mam wielką nadzieje, że tak będzie food.gif

W ASO pierw mi wymienili świece (i tak miałem zamiar to zrobić), ale efektu nie było, następnie kable. Oczywiście również podpięli się pod kompa. Do tego jazdy próbne. I liczę, że na najbliższe 10 lat to będzie ostatnia tak poważna usterka.

Napisano

Mnie raczej chodzilo o to ,ze obroty rosly a moc spadala grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Mnie raczej chodzilo o to ,ze obroty rosly a moc spadala

Takiej tendencji nie zauważyłem... bo jak na prostej mu trochę dałem w kość to wszystko wyglądało normalnie, do czasu "dodatkowego kopa" jakbym odpalił NOS'a... wtedy się można było zorientować, że do tej pory nie zbierał się jak powinien. Z kolei szarpanie, czy też przerywanie nie było zależne od prędkości obrotowej.

Napisano

Czyli zmiana swiec i kabli rozwiazala problem grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Czyli zmiana swiec i kabli rozwiazala problem

Na chwilę obecną tak to wygląda. Zobaczymy do miesiąca czy się coś nie będzie działo. Jeśli już żadnych cyrków nie będzie, tzn., że jest ok 893goodvibes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.