Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uno 1.0 - problem po rozgrzaniu silnika

Featured Replies

Napisano

Witam.

To mój dziewiczy post na forum i niestety nic dla mnie miłego. Mam Uno 1.0 (999cm) na gaźniku. Bez gazu, rocznik 1993. Samochodzik ma swój przebieg, tj ponad 130 tys. km, ale nigdy z nim nie było większego problemu, jako, że użytkował go przez ten czas wyjątkowo spokojny pan. Ja go mam od 4 tysięcy i... pojawił się problem.

Opis usterki:

Silnik odpala jak złoto, po pierwszym przekręceniu. Wszystko się zaczyna po rozgrzaniu silnika... ssanie musze podkręcać bo gaśnie. Po rozgrzaniu do ok 90 stopni już nawet ssanie nie pomaga, samochód po prostu gaśnie nawet trzymany na wysokich obrotach. Nie gaśnie tylko pod obciążeniem (chociaż sporadycznie się zdarza), ale to żadna pociecha, bo pada na światłach. Spychałem go już z ładnych kilku skrzyżowań. Po zgaśnięciu nie ma szans na odpalenie. Musze poczekać około 5-10 minut i odpalę, ale to też na kilka chwil, jak nie trzymam go na ładnych kilku tysiącach obrotów, to nie dojadę do domu.

Co może być przyczyną? Profilaktycznie wymieniłem palec rozdzielacza i kopułkę, bo poprzedni właściciel miał je zapasowe (nowe), filtr paliwa. Jakiekolwiek sugestie bardzo mile widziane...

pozdrawiam wszystkich unomaniaków!

Napisano

> Witam.

[ciach]

> pozdrawiam wszystkich unomaniaków!

Witaj 20.GIF

hmm.gif ja zacząłbym jednak od gaźnika , skoro nie utrzymuje Ci wolnych obrotów to zacząłbym od dyszy wolnych obrotów i składu mieszanki, czyli pływak, dysza składu mieszanki, lewe powietrze na uszczelkach, na uszczelniaczach osi przepustnicy itd.

Napisano
  • Autor

ar ju siur? Jeszcze dodam, że jak już doczołgam się pod dom na rozgrzanym i gasnącym silniku, to po rozłączeniu zapłonu i WYJĘCIU kluczyka ze stacyjki silnik potrafi jeszcze kilka ładnych sekund się krztusić i cherlać... aż się bałem, że nie zgaśnie za pierwszym razem icon_eek.gif

Po rozgrzaniu nie trzyma obrotów niezależnie od ich wysokości tak właściwie, po prostu na wysokich gaśnie trochę trudniej, na niskich już w ogóle nie ma szans na jazdę. Zimny silnik chodzi jak marzenie...

Napisano
  • Autor

Zrobione telefonem i przy marnym świetle, ale dodam jeszcze zdjęcia modułu zapłonowego. jest zupełnie inny niż ten, który mogę znaleźć na allegro na przykład. Takiego jak ja mam nie mogę znaleźć nigdzie w necie. Z jego wymianą nie ma problemu, jeśli to kwestia gaźnika, to we własnym zakresie raczej nic nie poradzę. Tak na marginesie... gaźnik nigdy nie był regulowany - nie było takiej potrzeby.

Link do zdjęć modułu: KLIK!

Napisano
  • Autor

> Pierwsze dwa zdjęcia to cewka, trzecie to moduł.

Hmm... no to ładna wtopa!! Faktycznie, widać moduł na aparacie... proszę o wybaczenie yikes.gif

Napisano

> Hmm... no to ładna wtopa!! Faktycznie, widać moduł na aparacie...

> proszę o wybaczenie

Wporzo, tutaj kazdy kiedys zaliczył wtope zlosnik.gif20.GIF

Napisano
  • Autor

No ale tak na dzień dobry to nie wiem czy najlepszy znak;)

Pytanie kolejne... czy uszkodzony moduł nosi jakiekolwiek ślady uszkodzenia? Wykręciłem to to właśnie, ale wszystko jest pomiędzy radiatorem a warstwą kauczuku, więc pewnie niekoniecznie musi być cokolwiek znać po samym elemencie, zgadza się?

Napisano

> ar ju siur? Jeszcze dodam, że jak już doczołgam się pod dom na

> rozgrzanym i gasnącym silniku, to po rozłączeniu zapłonu i

> WYJĘCIU kluczyka ze stacyjki silnik potrafi jeszcze kilka

> ładnych sekund się krztusić i cherlać... aż się bałem, że nie

> zgaśnie za pierwszym razem

Jak ci zgaśnie i nie będzie się dało odpalić to mokra szmata na moduł zapłonowy na aparacie, minuta i powinien zapalić, jeśli tak jest to moduł do wymiany. Cewka tez powinna być zimna, akurat mam takiego samego uniaka jak ty z podobnym przebiegiem, ale u mnie narazie spokój.

A jak silnik nie chce zgasnąć po wyłączeniu klucza to zmień stację benzynową- samozapłony. Ewentualnie masz dużo nagaru w komorze spalania albo źle ustawiony zapłon.

Napisano
  • Autor

Darek1987Torun podpowiedział mi na gg dokładnie to samo (dzięki), spróbuję na pewno.

Co do niegaśnięcia silnika... leję tylko na shellu. Silnik kaszle dokładnie tak samo jak wtedy gdy mi gaśnie gorący. czasami gaśnie od razu, innym razem po kilku takich samych kaszlnięciach. Przed pojawieniem się tego problemu, wszystko było w porządku, dlatego chcąc nie chcąc łączę te problemy z wyłączaniem silnika z problemem z gaśnięciem (paradoks;). Ale być tak nie musi oczywiście...

Napisano

Stawiam na uszkodzony zawór elektromagnetyczny biegu jałowego.

Napisano
  • Autor

> Stawiam na uszkodzony zawór elektromagnetyczny biegu jałowego.

pod obciążeniem też mu się zdarza gasnąć...

Eksperyment z chłodzeniem modułu niczego nie wykazał, odkręciłem go nawet żeby się tak nie grzał od aparatu, potem chłodzenie szmatą i zimną wodą, ale ciągle to samo. Ktoś w sklepie Fiatowskim powiedział, że jak się cewka sypie to właśnie tak, że silnik ma problemy na zimnym a na ciepłym nie bądź na odwrót. I bądź tu mądry... spineyes.gif

Napisano

Speawdz ten zawór pewnie się wiesza .

Uszkodzenie tego zaworu powoduje gaśnięcie i samozapłon.

post-85605-14352496623466_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Speawdz ten zawór pewnie się wiesza .

> Uszkodzenie tego zaworu powoduje gaśnięcie i samozapłon.

Mogę to to zlokalizować jakoś samemu?

Napisano

ja postawiłbym na moduł przy aparacie zapłonowym - masz charakterystyczne objawy, ale nie muszę mieć racji.

Napisano

> ja postawiłbym na moduł przy aparacie zapłonowym - masz

> charakterystyczne objawy, ale nie muszę mieć racji.

Czy ja wiem... Ja przy awarii modułu miałem nieco inne objawy... ale być może był to inny rodzaj usterki.

Faktem jest, że moduł może szwankować po rozgrzaniu silnika. Najczęściej z resztą tak się dzieje.

Warto byłoby spróbować z innym modułem, aby się upewnić czy rzeczywiście to ta część stanowi problem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.