Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[A G] Układ podgrzewania płynu chłodzącego...

Featured Replies

Napisano

...bo chyba tak należałoby nazwać ustrojstwo, które mam w aucie - A G DTI. Przewód z wtyczką do gniazdka sieciowego, który podłączyć można z drugiej strony do złączki w zderzaku, stąd w osłonie idzie przewód wprost do bloku silnika, no pod koniec jest "coś" opisane 220V zlosnik.gif i to niknie w bloku.

Jako, że manual milczy o tym urządzeniu mam zapytanie - jak tego używać? Na codzień mi to zbędne, ale może zimą na wyjeździe wiedza ta się przyda. Czy to się podłącza dajmy na to na całą noc? Czy na jakiś czas przed planowanym uruchomieniem auta? Ktoś się orientuje?

Napisano

Takie coś ma też kolega maro76. Używa się normalnie: w miarę potrzeby smile.gif Rano, zimą do gniazdka i prawie Webasto wink.gif

Zdaje się, że gniazdo w zderzaku jest dość nietypowe?

Pozdroofka

Napisano

> Przewód z wtyczką do gniazdka sieciowego,...

Najlepiej pokaz fotki tego ustrojstwa wink.gif

Napisano

> Zdaje się, że gniazdo w zderzaku jest dość nietypowe?

bo to pewnie jest takie triko które namiętnie Skandynawowie montują w swoich autach [jako alternatywa dla Webasto], jest tanie i skuteczne, jeżeli to jest to o czym myślę, w istocie jest to prosta grzałka elektryczna na 230V w zależności od opcji z jakimś sterownikiem, całkiem fana rzecz jeżeli ma się dom pod którym trzyma się auto lub garaż nieogrzewany, a w rzeczonej Skandynawii to te gniazdka są ponoć na parkingach,

brat

Napisano

> bo to pewnie jest takie triko które namiętnie Skandynawowie montują w

> swoich autach [jako alternatywa dla Webasto], jest tanie i

> skuteczne, jeżeli to jest to o czym myślę, w istocie jest to

> prosta grzałka elektryczna na 230V w zależności od opcji z

> jakimś sterownikiem, całkiem fana rzecz jeżeli ma się dom pod

> którym trzyma się auto lub garaż nieogrzewany, a w rzeczonej

> Skandynawii to te gniazdka są ponoć na parkingach,

> brat

Ale taki system jest bardzo dobry wydluza zywotnosc silnika przynajmniej teoretycznie powinien to robic.

Napisano

> jeżeli to jest to o czym myślę, w istocie jest to

> prosta grzałka elektryczna na 230V

Dokładnie tak.

> a w rzeczonej Skandynawii to te gniazdka są ponoć na parkingach

Zgadza się. Własnie rozmawialiśmy o tym z maro76, że u nas to takie gniado może by i wytrzymało dobę zanim by się komuś "przydało" grinser006.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

No w zderzaku to taka wersja mini gnizda od haku holowniczy - kilka bolców i zaślepka chroniąca to przed brudem.

Napisano
  • Autor

Ot właśnie - wygląda jak grzałka. Samochód trzymam na parkingu podziemnym, więc z jednej strony patent ten jest mi nie za bardzo potrzebny, z drugiej - mam łatwy dostęp do prądu. Chyba z ciekawości podepnę to i zobaczę do ilu stopni potrafi podgrzać płyn i ile to trwa.

Napisano

> Takie coś ma też kolega maro76. Używa się normalnie: w miarę

> potrzeby Rano, zimą do gniazdka i prawie Webasto

> Pozdroofka

Tak jak kolega Lelek prawi, miałem takie cudo w poprzednim autku POLO 1,4D z 91r.

Grzałka zamontowana w bloku silnika. Moc chyba coś ok 600W - generalnie nie miało to zagotować wody, a jedynie podgrzać silnik, ciekawe rozwiązanie- nigdy nie zdołałem z niego skorzystać frown.gif z powodu braku odpowiedniej wtyczki, której nigdzie nie można było dostać

Pamiętam ile razy zastanawiałem się czynie będzie pasować taka od karetek pogotowia ( niekiedy podłączone pod szpitalem) podejrzewam ze to było dokładnie to grinser006.gif ale to już inna historia.

Generalnie grzałeczka była sprawna- sprawdzałem miernikiem.

Czytając o tym patencie spotkałem się ze takie " ogrzewanie postojowe" jest dość powszechne w Skandynawii, i dlatego właśnie można tam spotkać gniazdka elektryczne w słupkach parkingowych- Polacy napewno znaleźli by dla tych gniazdek o wiele szersze zastosowanie wink.gif ( np: ogrzewanie kabinowe z farelki wink.gif )

pozdrawiam

Napisano

> ciekawości podepnę to i zobaczę do ilu stopni potrafi podgrzać

> płyn i ile to trwa.

Z tego co czytałem ze względu na niewielką moc i kupę żelaza do ogrzania , ( to był małe wartości przy -15* C po 8godz temp miała być ok 20-25*C ) zresztą tak jak pisałem wmontowane w blok silnika, czyli mały obieg płyny, w przypadku uzyskania temp ok 92*C otwiera się termostat i studzi wink.gif

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Dzięki za info. Poczekam jak temperatury spadną i zrobie test.

Na szczęście niezbędny kabelek był w bagażniku auta jak je kupowałem wink.gif

Napisano

> Polacy napewno znaleźli by dla tych gniazdek o wiele szersze

> zastosowanie ( np: ogrzewanie kabinowe z farelki )

> pozdrawiam

Jak miales tylko grzalke to miales podstawowy zestaw, widzialem gdzies zestaw modulowy w ktorego sklad wchodzila wlasnie grzalka w blok silnika, prostownik do podladowania akumulatora i własnie cos w stylu farelki do ogrzania wnetrza.

Napisano

widzialem

> gdzies zestaw modulowy w ktorego sklad wchodzila wlasnie grzalka

> w blok silnika, prostownik do podladowania akumulatora i własnie

> cos w stylu farelki do ogrzania wnetrza.

Wszystko sterowane elektronicznym sterownikiem programowanym czasowo np. można było sobie ustawić o której godzinie ma się włączyć układ , aby nagrzać np wnętrze wink.gif

to taki elektryczny Webasto

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.