Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dobija

Featured Replies

Napisano

Witam, przy dwóch osobach z tyłu dobija mi tył z lewej strony. Na przeglądzie zawiecha wyszła ok, chociaż sam od siebie wymieniłem sprężynę i jest dalej to samo. A teraz do rzeczy: kiedyś widziałem takie cuś (gumowe odboje czy cosik) co się zakłada na sprężyny żeby nie dobijało biglaugh.gif jak to się nazywa i czy daje jakiś rezultat??i czy warto to kupować??

Napisano

> Witam, przy dwóch osobach z tyłu dobija mi tył z lewej strony. Na

> przeglądzie zawiecha wyszła ok, chociaż sam od siebie wymieniłem

> sprężynę i jest dalej to samo. A teraz do rzeczy: kiedyś

> widziałem takie cuś (gumowe odboje czy cosik) co się zakłada na

> sprężyny żeby nie dobijało jak to się nazywa i czy daje jakiś

> rezultat??i czy warto to kupować??

to się nazywa odboje. Ztcw można je łatwo dostać. Powinno byc zamontowane w serii.

a ta by the way: jak amorki? nie wylały przypadkiem?

Napisano

> dobra już znalazłem, o takie coś mi chodziło:

> http://allegro.pl/item427968970_gumy_usztywniajace_sprezyny_4_szt_nie_niszcz.html

> tylko czy to nie podniesie mi tyłu do góry?? bo już i tak wygląda jak

> 4x4

aha... tobie chodzi po prostu o kawałek "szlaucha" na sprężynę! zmyliła mnie nazwa "odbój" w 1 poście.

Podobno trochę usztywnia springa, chociaż ciężko mi w to uwierzyć.

A to co podałeś w linku pewnie i da się zamontować i pewnie przynosi jakieś rezultaty... tylko jak wygląda charakterystyka sprężyn i czy się na tym nie zabijesz to już inna sprawa

Napisano
  • Autor

> aha... tobie chodzi po prostu o kawałek "szlaucha" na sprężynę!

> zmyliła mnie nazwa "odbój" w 1 poście.

> Podobno trochę usztywnia springa, chociaż ciężko mi w to uwierzyć.

Po prostu, nie chcę żeby obcierała mi opona o nadkole kiedy zapakuje pasażerów do tyłu. Amorki dobre z reszta niedawno przegląd był i wszystko wyszło ok. Niedługo jadę w góry w 5 osób więc wole się zabezpieczyć clown.gif

Napisano

> Po prostu, nie chcę żeby obcierała mi opona o nadkole kiedy zapakuje

> pasażerów do tyłu. Amorki dobre z reszta niedawno przegląd był i

> wszystko wyszło ok. Niedługo jadę w góry w 5 osób więc wole się

> zabezpieczyć

nie zakładaj tego.

kup sprężyny z vana albo coś sztywniejszego.

A badanie amorków to sobie czasem można w buty wsadzić. obadaj czy nie są wylane. Ile masz na nich przelatane? seria czy jakiś zamiennik?

Napisano

Jesli chodzi o gumy usztywniajace zawieszenie o one dzialaja. Ja w moim cento przy zalozonej jednej gumie nie odczowalem zadnych rezulatow - chodzi mi tuataj o tarce opony o rant blotnika, dodam ze oponki to 175/50. Jak zalozylem po dwie gumy na strone to efekt byl odczowalny od razu. Zero tarcia, nic. Nawet przy maks obciazonym tyle. Tylko efekt minusowy tegop byl taki ze tyl auta poszedl znacznie do gory, w efekcie zaklepalem ranty blotnika, wyjolem gumy i jest gicior hehehe

Napisano

A jakie masz felgi/opony jakie ET?

może po prostu przegiąłeś z dystansami?

Napisano

Mi notorycznie obcierały opony o ranty błotnika, więc je sklepałem, maznąłem jakąc antykorozją i jest git ok.gif

pozdr

Napisano
  • Autor

czyli rozumiem że jak jedną założę to nic mi nie da tak??A dwie podnoszą tył...hmm... to d..a zbita

Napisano
  • Autor

> A jakie masz felgi/opony jakie ET?

> może po prostu przegiąłeś z dystansami?

zwyczajne rekinki 5,5'. I właśnie od ich założenia obciera... autko stoi nieco szerzej i juz mam przedarte nadkole (te plastikowe) w okolicy rantu błotnika

Napisano

> czyli rozumiem że jak jedną założę to nic mi nie da tak??A dwie

> podnoszą tył...hmm... to d..a zbita

Z podpisu wynika, że masz serię zawias, nie rozumiem w takim wypadku dlaczego ci ociera już przy 2 osobach jeśli z zawieszeniem jest wszystko ok.

Napisano

> zwyczajne rekinki 5,5'. I właśnie od ich założenia obciera... autko

> stoi nieco szerzej i juz mam przedarte nadkole (te plastikowe) w

> okolicy rantu błotnika

no właśnie, tak to jest jak się próbuje na siłe walczyć z fabryką. Nie ma jak seria hehe.gif

to weź wy...ol te osłony nadkoli na czas podróży albo załóż felgi z mniejszym ET. Proste, skuteczne. No chyba, że chcesz kombinować z jakimiś podejrzanymi gumkami do zawieszeń, które mogą być mocno niebezpieczne.

Napisano
  • Autor

> Z podpisu wynika, że masz serię zawias, nie rozumiem w takim wypadku

> dlaczego ci ociera już przy 2 osobach jeśli z zawieszeniem jest

> wszystko ok.

Tak seria zawias, wg mnie amorek wylatany frown.gif bo sprężyna jest nowa wsadzona. Ale lada dzień jadę i musze coś zrobić żeby nie tarło

Napisano

> Tak seria zawias, wg mnie amorek wylatany bo sprężyna jest nowa

> wsadzona. Ale lada dzień jadę i musze coś zrobić żeby nie tarło

to wolisz kupić nowe "gumki" do sprężyn za 60 zł (4 sztuki) i wleźć po auto żeby je założyć i pierniczyć się z tym bo pewnie będą wypadać niż kupić nowe amorki za 100zł i wymienić to w ciągu godziny?

Napisano
  • Autor

> to wolisz kupić nowe "gumki" do sprężyn za 60 zł (4 sztuki) i wleźć

> po auto żeby je założyć i pierniczyć się z tym bo pewnie będą

> wypadać niż kupić nowe amorki za 100zł i wymienić to w ciągu

> godziny?

komplet jest za 14zł zlosnik.gif dobra jeszcze pomyślę narazie widzę że wszyscy na nie smile.gif

Napisano

> komplet jest za 14zł dobra jeszcze pomyślę narazie widzę że wszyscy

> na nie

wywal plastikowe nadkole i koniec problemu jesli opona mija sie z blotnikiem. gumy daja rade - sam mam w cc na tyle bo 185/50R14 tarlo mimo rozklepanych blotnikow (nie samego rantu) zlosnik.gif

Napisano

panie wywal plastikowe nadkola, zmień amorki i nie będzie problemu. Kolega Broker też ma rekiny 5,5 na nich 175/50/R13 do tego zawias 60/40 i czasami mu przytrze (bez klepanych rantów)

Jeśli chodzi o te gumy co pokazałeś to powiem tak każda guma podniesie Ci auto ale nie wiem dokładnie o ile. Jeśli chodzi o ich zastosowanie to mogę powiedzieć, że są bezpieczne. Wielu wulkanizatorów i mechaników korzysta z takiego rozwiązania jeśli komuś haczy

Napisano

> zwyczajne rekinki 5,5'. I właśnie od ich założenia obciera... autko

> stoi nieco szerzej i juz mam przedarte nadkole (te plastikowe) w

> okolicy rantu błotnika

Kolego ja maiałem to samo. Rekiny 5,5 cala trzy lub cztery osoby na pokładzie i na dużych nierównościach potrafił przytrzeć z lewej strony. Ja to olewałem bo opon mi nie cieło. Chyba poprostu TTTM

Napisano

No mi to podnioslo tyl i dlatego zaklepalem ranty i jest teraz spoko. Tylko musisz liczyc sie z tym ze jak zaczniesz klepac ranty to czasem moze odprysnac lakier ale to tak na marginesie zeby.GIF

Napisano

wywal nadkole i to wystarczy. pewnie po kilku otarciach i tak juz jest połamane.

Napisano
  • Autor

> wywal nadkole i to wystarczy. pewnie po kilku otarciach i tak juz

> jest połamane.

Przetarte 270751858-jezyk.gif

Napisano

ja miałem to samo.oponki 185/50 r 14 przy "glebie" i przy 2 osobach z tyłu czasem ocierało nadkole o koło (dodam ze nadkola mam zaklepane ).NIe wiem jakie jest ET felgi , ale dystansu zadnego nie ma.Kupiłem komplet 4 sztuk tych gum które sie wkłada miedzy zwoje .Zapodałem po 1 sztuce na sprezyne - zero efektu - dalej dobijal .Załozyłem 2 (ciezko tam upchać 2 sztuki przy obniżajacych sprezynach - ale da rade) .I spełnia swoje zadanie do dzis.Nie widze znacznej róznicy w obnizeniu auta.

Zreszta te takie "gumki" chyba majatku nie kosztuja - 9 zł za sztuke? Wiec kup 4 i spróbuj.Inaczej sie nie przekonasz. ja mysle ze warto . ok.gif powodzenia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.