Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dystans Wars: MDF vs plastik

Featured Replies

Napisano

Prosze sie nie sugerowac tytulem tylko dobrnac do konca tekstu

smile.gif

W zwiazku z niechecia do wiercenia dziur w blasze drzwi (oferta powe.pl) oraz wycinania w tejze wiekszych otworow (inne propozycje) postanowilem zrobic dystans z MDFu do Mietka sam, ot tak na probe. Dysponowalem MDFem o grubosci ok. 0,5cm. Calosc traktowalem jako eksperyment. Zdjecia tego cudu (wyszlo obrzydliwie, ale mial sie liczyc efekt a nie uroda zlosnik.gif ) niesttey mam na innym kompie.

Polaczylem ze soba 4 pierscienie (srednica 170mm, srednica otworu wewn. 144mm) na podstawie pierscienia (srednica 170mm, srednica otworu wewn. ok.120mm) to wszystko jeszcze "stanelo" na cokole (kwadrat 115x115, srednica otworu wewn 100mm). Laczenie za pomoca srub - nie mialem kleju do drewna. Sam cokol ma ok. 3,8cm + podstawa ok.0,5cm. Konstrukcja nie przepuszcza powietrza. Dodatkowo zaimpregnowalem calosc farba. Boczek tapicerki wszedl z trudem na miejsce ale wszedl.

Calosc poszla na drzwi i zostala solidnie ze soba skrecona. Zamontowalem glosnik i...

PLUSY:

1) brak wibracji metalu, bardzo solidne osadzenie

2) przy dodawaniu basu do maksymalnych mozliwosci radia glosnik nie "pierdzi" ani nie ma innych skutkow ubocznych

MINUSY:

1) Bas stal sie... plaski - przestal byc jedrny i miekki

Zeby bylo ciekawiej, na prawych drzwiach wciaz mialem glosnik na dystansie plastikowym - i tam bas byl jedrny i miekki.

I zglupialem! Co moze by tego przyczyna...?

Napisano

Ja widze 2 opcje:

- Glosnik jest za blisko tapicerki (a wiadomo w Matizie nie ma duzo miejsca pod nia).

- Dystans jest za dobrze dopasowany (szczegolnie w okolicy tylu glosnika) i tworzy praktycznie zamknieta komore dla glosnika - komore o bardzo malej pojemnosci - dlatego glosnik nie schodzi tak nisko i gra bardzo plasko.

U mnie na samych pierscieniach z MDF, z wycieta wieksza dziura w blasze oraz usunietym elementem w boczku tapicerki (tym w ktorym jest sruba mocujaca kieszen na mapy) gralo naprawde ladnie.

Napisano
  • Autor

> Ja widze 2 opcje:

> - Glosnik jest za blisko tapicerki (a wiadomo w Matizie nie ma duzo

> miejsca pod nia).

> - Dystans jest za dobrze dopasowany (szczegolnie w okolicy tylu

> glosnika) i tworzy praktycznie zamknieta komore dla glosnika -

> komore o bardzo malej pojemnosci - dlatego glosnik nie schodzi

> tak nisko i gra bardzo plasko.

> U mnie na samych pierscieniach z MDF, z wycieta wieksza dziura w

> blasze oraz usunietym elementem w boczku tapicerki (tym w ktorym

> jest sruba mocujaca kieszen na mapy) gralo naprawde ladnie.

No i nie smile.gif

1) Glosnik gra tak samo z tapicerka (gole drzwi) jak i bez tapicerki

2) Jak pokaze zdjecie to bedzie widac, ze w dystansie z MDFu glosnik ma wiekszy przeswit przy podstawie niz w dystansie plastikowym (magnes neodymowy, btw)

Dd razu podpowiem ze ukierunkowanie tez tu nie ma nic do gadania bo sluchalem pod roznymi katami i gralo tak samo...

Napisano

> No i nie

> 1) Glosnik gra tak samo z tapicerka (gole drzwi) jak i bez tapicerki

> 2) Jak pokaze zdjecie to bedzie widac, ze w dystansie z MDFu glosnik

> ma wiekszy przeswit przy podstawie niz w dystansie plastikowym

> (magnes neodymowy, btw)

hmm.gif Pokaz zdjecie.

Ale napewno nie podlaczyles odwrotnie jednego z glosnikow, prawda??

Sorry za pytanie, ale czasami robi sie rozne rzeczy...

Napisano
  • Autor

> Pokaz zdjecie.

> Ale napewno nie podlaczyles odwrotnie jednego z glosnikow, prawda??

> Sorry za pytanie, ale czasami robi sie rozne rzeczy...

Normalnie zleje Cie mokrym porem! zlosnik.gif

Nie moglbym podlaczyc ODWROTNIE bo zlaczki zenska i meska do minusa sa mniejsze, a te od plusa WIEKSZE smile.gif

W obu glosnikach jest bas. Bas sie uzupelnia ale wyraznie slychac, ze bas w plastiku jest jedrniejszy i czystszy...

Napisano

> Normalnie zleje Cie mokrym porem!

> Nie moglbym podlaczyc ODWROTNIE bo zlaczki zenska i meska do minusa

> sa mniejsze, a te od plusa WIEKSZE

> W obu glosnikach jest bas. Bas sie uzupelnia ale wyraznie slychac, ze

> bas w plastiku jest jedrniejszy i czystszy...

a moze twoja konstrukcja jest za szczelna? bas tez musi jakos sie wydostac...zrob mala szczeline przy blasze dzwi...

Napisano
  • Autor

> a moze twoja konstrukcja jest za szczelna? bas tez musi jakos sie

> wydostac...zrob mala szczeline przy blasze dzwi...

eee ale jak to?! zlosnik.gif

No chwila moment - nie po to byly wygluszane drzwi zebym teraz dziury robil. Poza tym jeszcze raz to napisze: podstawa dystansu jest rowna 100mm, czyli tyle co otwor w drzwiach. Pierscien najnizszy tego dystansu ma otwor ok.120mm - jak porownywalem "przeswit" podstawy plastiku i MDFu to MDF ma nawet wiekszy przeswit, czyli wiecej powietrza powinno byc tloczone w drzwi.

Napisano

no to witamy w krainie wiecznych rozterek i modyfikacji wink.gif

ale pociesze Cie, to co slyszysz to w zasadzie prawidlowa reakcja, bo zauwazylem to rowniez u siebie mdf znaczaco poprawia kickbass, natomiast dopiero przesiadka na duzo stali poprawila sam dol, nie wydaje mi sie ze jest to wielki problem. modyfikujac drzwi poprawiles warunki pracy glosnika i teraz slyszysz duzo wiecej tego co gra sam glosnik a nie tapicerka z blacha razem wziete.

Z pozoru wydaje sie to glupie ze modyfikujesz drzwi a niby otrzymujesz gorszy bas, jednak to kwestia gustu i przedewszystkim tego do czego jestes przyzwyczajony.

Powiedz czy uzyskales wieksza precyzje i czystosc grania glosnika - to jest podstawowe zalozenie takich modyfikacji.

Napisano
  • Autor

> no to witamy w krainie wiecznych rozterek i modyfikacji

> ale pociesze Cie, to co slyszysz to w zasadzie prawidlowa reakcja, bo

> zauwazylem to rowniez u siebie mdf znaczaco poprawia kickbass,

> natomiast dopiero przesiadka na duzo stali poprawila sam dol,

> nie wydaje mi sie ze jest to wielki problem. modyfikujac drzwi

> poprawiles warunki pracy glosnika i teraz slyszysz duzo wiecej

> tego co gra sam glosnik a nie tapicerka z blacha razem wziete.

> Z pozoru wydaje sie to glupie ze modyfikujesz drzwi a niby

> otrzymujesz gorszy bas, jednak to kwestia gustu i

> przedewszystkim tego do czego jestes przyzwyczajony.

> Powiedz czy uzyskales wieksza precyzje i czystosc grania glosnika -

> to jest podstawowe zalozenie takich modyfikacji.

mocowanie i brakk wibracji jest bezbledne - ale to co mnie poraza, ze to ze:

- midbas gra matowo

- bas jest slabszy

- nie jest to czyste i jedrne

i az sie prosi o skrzynke basowa z mieciutkim basem. Byc moze to jest po prostu sredni-niski ton.

Nie moglem za glosno pograc i gralem tylko na jednym glosniku (drugi mial inna barwe smile.gif z wiadomych przyczyn). Dzwiek byl poprawny ale i matowy. Dolozylem w pionku Low, mid na +6 - glosnik wzial wszystko na siebie, drzwi nawet nie pierdnely - podkrecilem bas do +4 i bylo znosnie. Przy 5 i 6 to juz jakies wibracje byly. Zadziwiajaco dobrze przyjal na siebie muze z testami do SUBow.

Tylko dlaczego z plastiku idzie cos co jest i czyste i jedrne? Moze to sa wlasnie efekty wibracji smile.gif

Zaczynam byc jednak ciekawy efektu po wspawaniu metalowego dystansu...

Napisano

> Tylko dlaczego z plastiku idzie cos co jest i czyste i jedrne?

Trudno powiedzieć - bo to ocena subiektywna. Co dla jednego jest jędrnością dla innego może okazać się wibracją wink.gif

Napisałeś, że pierścienie tylko skręciłeś - czy to znaczy, że nie uszczelniłeś ich (nie okleiłeś niczym, nie dałeś między pierścienie silikonu ani nic w tym stylu)??

Wrzuć jakieś fotki - ile miejsca jest od membrany do pierścieni?

Napisano
  • Autor

> Trudno powiedzieć - bo to ocena subiektywna. Co dla jednego jest

> jędrnością dla innego może okazać się wibracją

> Napisałeś, że pierścienie tylko skręciłeś - czy to znaczy, że nie

> uszczelniłeś ich (nie okleiłeś niczym, nie dałeś między

> pierścienie silikonu ani nic w tym stylu)??

> Wrzuć jakieś fotki - ile miejsca jest od membrany do pierścieni?

W tej chwili dystans jest zaimpregnowany, ale bedzie dodatkowo oklejony mata dekarska. Jest na tyle mocno skrecony ze spomiedzy pierscieni nie przedostaje sie powietrze tloczone przez membrane.

Przeswit pomiedzy pierscieniem a czasza membrany - GMS neodymowy ma inna budowe niz glosnik z tradycyjnym magnesem (wiecej blachy jest, mniej widac sama membrane) - jest spory. Sporo wiekszy niz przy plastikowym. Jedyna roznica jest taka, ze plastikowy dystans znajduje sie znacznie blizej otworu w drzwiach.

Zreszta pare postow wczesniej pytalem Was jak ma sie grubosc dystansu (jego wysokosc i odleglosc od otworu w drzwiach) do akustyki midbasa.

Napisano

Kaizen slusznie zauwazyl ze to bardzo subiektywne oceny.

narazie poprosimy o fotki, zobaczymy jak to wyglada ...

Napisano
  • Autor

> Kaizen slusznie zauwazyl ze to bardzo subiektywne oceny.

> narazie poprosimy o fotki, zobaczymy jak to wyglada ...

No dobra, ale jak sie bedziecie smiac to... smile.gif

Wycinalem pierscienie po paru piwach, ale montaz byl calkowicie trzezwy smile.gif

Napisano

> No dobra, ale jak sie bedziecie smiac to...

> Wycinalem pierscienie po paru piwach, ale montaz byl calkowicie

> trzezwy

no wlasnie... graja tylko glosniki a nie blacha i tapicerka... ja jak grzebalem przy tylnej polce to zauwazylem ze najlepszy bas byl jak ogleilem pulke tylko matami bitumicznymi...natomiast jak dokleilem mate z kilku milimetrowa warstwa filcu bas jakby zanikl.... i bylem jednym slowek wkur*** chcialem juz zrywac filc ale zainwestowalem w mocniejsze i troszke wieksze glosniki i teraz jest wszystko jak byc powinno... stare(choc i tak maja ok miesiaca) glosniki powedrowaly do przednich dzwi...

Napisano
  • Autor

Dobra - umieszczam zdjecia tego pseudo cudu. Prosze mi oszczedzic komentarzy co do estetyki wykonania smile.gif - to bylo zrobione w ramach testu jakosci dzwieku.

Finalna konstrukcja bedzie wykonana na podstawie dostepnych w sieci dystansow i bedzie doklejona do wykonanej przeze mnie podstawy montazowej.

dyst1.JPG

Przeswit w plastiku

dyst2.JPG

Przeswit w MDFie

dyst3.JPG

Tyl

dyst4.JPG

Front

Napisano

> Dobra - umieszczam zdjecia tego pseudo cudu. Prosze mi oszczedzic

> komentarzy co do estetyki wykonania - to bylo zrobione w ramach

> testu jakosci dzwieku.

> Finalna konstrukcja bedzie wykonana na podstawie dostepnych w sieci

> dystansow i bedzie doklejona do wykonanej przeze mnie podstawy

> montazowej.

> Przeswit w plastiku

> Przeswit w MDFie

> Tyl

> Front

Brawo! claps.gif

Konstrukcyjnie jest bardzo podobny do plastikowego.

Teoretycznie powinno być lepiej więc dlaczego jest gorzej? niewiem.gif

Napisano

> Teoretycznie powinno być lepiej więc dlaczego jest gorzej?

IMO nie jest gorzej, tylko "inaczej" biglaugh.gif

Napisano

Hmmm, no rzeczywiscie zrobiles ten dystans na wzor plastiku.

Nie wiem czemu gra gorzej - nie powinien IMHO.

Ja mialem po prostu pierscienie, przykrecone bezposrednio do blachy (bez tej wewnetrznej kwadratowej czesci) piecioma albo szescioma wkretami, a nadmiar blachy wewnatrz pieescieni wycialem.

U mnie brzmienie znacznie sie poprawilo - dlaczego u Ciebie jest gorzej - kurcze nie wiem.

Napisano
  • Autor

> IMO nie jest gorzej, tylko "inaczej"

No dokladnie - jest inaczej.

Mnie sie wydaje, ze jest gorzej. A moze tak byc, ze to tak wlasnie niestety slychac. A tamto poprzednie bylo wynikiem wibracji plastiku smile.gif

Zastanawiam sie czy wygluszenie tej komory w srodku jakas watolina lub gabka nie "zatrzymalo" by na ulamek sekundy najnizszych tonow i nie ujedrnilo basu.

Napisano
  • Autor

> Hmmm, no rzeczywiscie zrobiles ten dystans na wzor plastiku.

> Nie wiem czemu gra gorzej - nie powinien IMHO.

> Ja mialem po prostu pierscienie, przykrecone bezposrednio do blachy

> (bez tej wewnetrznej kwadratowej czesci) piecioma albo szescioma

> wkretami, a nadmiar blachy wewnatrz pieescieni wycialem.

> U mnie brzmienie znacznie sie poprawilo - dlaczego u Ciebie jest

> gorzej - kurcze nie wiem.

Niechcialem wiercic i wycinac. Podejrzewam jeszcze jeden powod - membrana glosnika byla blizej otworu, wiec krotszy byl dostep do "pudla rezonansowego" drzwi. Tu jest nieco dalej i moze dlatego...

Napisano

nie sadze zeby to mialo znaczenie ... sprobuj przykrecic glosniki magnesem na zewnatrz ... sprawdzisz na ile srednice i luzy za koszem wplywaja na brzmienie ale raczej nie spodziewalbym sie radykalnych zmian.

Jeszcze raz stwierdze ze poprostu teraz gra glosnik a nie drzwi, i ze jest szansa ze obkladajac dziury matami zamkneles otwor ktory przypadkowo moglo miec dzialanie podobne do basreflexu - to nie jest porzadane a jedynie powstalo w wyniku zbiegu okolicznosci.

Jesli odwrotne wkrecenie glosniczkow nie pomoze to zostaja 4 wyjscia.

-sprawdzic czy na zwrotnicy nie zamienione sa fazy

-przyzwyczaic sie

-zmienic glosniczki

-zmienic wzmacniacz

ot ... car audio sielanka wink.gif

Napisano
  • Autor

> nie sadze zeby to mialo znaczenie ... sprobuj przykrecic glosniki

> magnesem na zewnatrz ... sprawdzisz na ile srednice i luzy za

> koszem wplywaja na brzmienie ale raczej nie spodziewalbym sie

> radykalnych zmian.

> Jeszcze raz stwierdze ze poprostu teraz gra glosnik a nie drzwi, i ze

> jest szansa ze obkladajac dziury matami zamkneles otwor ktory

> przypadkowo moglo miec dzialanie podobne do basreflexu - to nie

> jest porzadane a jedynie powstalo w wyniku zbiegu okolicznosci.

> Jesli odwrotne wkrecenie glosniczkow nie pomoze to zostaja 4 wyjscia.

> -sprawdzic czy na zwrotnicy nie zamienione sa fazy

> -przyzwyczaic sie

> -zmienic glosniczki

> -zmienic wzmacniacz

> ot ... car audio sielanka

Drzwi nie sa do konca szczelne - na gorze nie zaklejony jest jeden otwor (prostokat 6x4cm) gdzie wchodzi cieglo do otwierania z wewnatrz drzwi.

Gdybym zalozyl oba na raz to bym sie nawet nie czepnal bo nie bylo by porownania. Przyzwyczaic sie da rade tak samo jak do innych ustawien radia.

O zlym fazowaniu nie moze byc mowy (zwlaszcza na zwrotce) bo w ogole by bylo dziwnie slychac nie? A tu slychac bas na obu, tylko ze bas z prawej strony jest nieco bardziej matowy. Teraz sie tylko boje, ze wstawie Rainbow i dopiero sie zalamie smile.gif

Napisano

>> PLUSY:

> 1) brak wibracji metalu, bardzo solidne osadzenie

> 2) przy dodawaniu basu do maksymalnych mozliwosci radia glosnik nie

> "pierdzi" ani nie ma innych skutkow ubocznych

> MINUSY:

> 1) Bas stal sie... plaski - przestal byc jedrny i miekki

> Zeby bylo ciekawiej, na prawych drzwiach wciaz mialem glosnik na

> dystansie plastikowym - i tam bas byl jedrny i miekki.

Na początku też próbowaliścmy (Powe) robić dystanse z MDFu na oryginalne otwory ale z powodu "dziwnego" zachowywania sie głośników zamontowanych na tych dystansach z MDFu zrezygnowaliśmy z ich produkcji na rzecz prostego pierścienia przykęcanego śrubami do blachy niestety wymaga to nawiercenia otworów w blasze ale dzięki temu w mniejszym stopniu zakłócamy ruch powietrza z tylnej strony membrany.

Zjawisko to można tłumaczyć powstaniem między głośnikiem a dystansem komory która łączy sie z drzwiami "waskim gardłem" o ile plastikowa podstawa jest cienka 2mm to wykonana z MDF ma około 1cm i tworzy z koszem ew magnesem głośnika pseudo tunel basreflex i powoduje powstanie przypadkowego filtra pasmowo przepustowego, GMS2600 ma dodatkowo dosyć "rozłożysty" kosz co też nie pozostaje bez wpływu.

Zdjecia paneli zrobiłeś centralnie z góry a dystans plastikowy jest skośny co powiększa nieco prześwit z tyłu głosnika, dodatkowo "współpracuje" on z daszkiem na tapicerce poprawiając nieco "szczelność" głośnika do tapicerki.

Na twoim miejscu wyrzucił bym podstawę i przykrecił te pierścienie bespośrednio do blachy a dookoła głośnika miedzy tapicerką dał gęsty filc lub watolinę tak by uszczelnić przednią stronę membrany do tapicerki (siatka w matizie nie jest zbyt przeźroczysta akustycznie).

Napisano
  • Autor

> Na początku też próbowaliścmy (Powe) robić dystanse z MDFu na

> oryginalne otwory ale z powodu "dziwnego" zachowywania sie

> głośników zamontowanych na tych dystansach z MDFu

> zrezygnowaliśmy z ich produkcji na rzecz prostego pierścienia

> przykęcanego śrubami do blachy niestety wymaga to nawiercenia

> otworów w blasze ale dzięki temu w mniejszym stopniu zakłócamy

> ruch powietrza z tylnej strony membrany.

> Zjawisko to można tłumaczyć powstaniem między głośnikiem a dystansem

> komory która łączy sie z drzwiami "waskim gardłem" o ile

> plastikowa podstawa jest cienka 2mm to wykonana z MDF ma około

> 1cm i tworzy z koszem ew magnesem głośnika pseudo tunel

> basreflex i powoduje powstanie przypadkowego filtra pasmowo

> przepustowego, GMS2600 ma dodatkowo dosyć "rozłożysty" kosz co

> też nie pozostaje bez wpływu.

> Zdjecia paneli zrobiłeś centralnie z góry a dystans plastikowy jest

> skośny co powiększa nieco prześwit z tyłu głosnika, dodatkowo

> "współpracuje" on z daszkiem na tapicerce poprawiając nieco

> "szczelność" głośnika do tapicerki.

> Na twoim miejscu wyrzucił bym podstawę i przykrecił te pierścienie

> bespośrednio do blachy a dookoła głośnika miedzy tapicerką dał

> gęsty filc lub watolinę tak by uszczelnić przednią stronę

> membrany do tapicerki (siatka w matizie nie jest zbyt

> przeźroczysta akustycznie).

Idac od tylu:

- styk membrany glosnika i przodu dystansu na jakim jest on ossadzony oklejona jest dokladnie dookola gabka, ktora amortyzuje wszelkiego rodzaju naciski tapicerki i eliminuje niepotrzebne rezonanse plastiku

- niestety rowniez podejrzewalem, ze dzwiek prosto z membrany wpada na "polke" podstawy dystansu a dopiero pozniej trafia do pudla drzwi, a w plastikowym faktycznie glosnik jest pod katem i czesciowo dzwiek wpada prosto do drzwi a czesciowo tylko na podstawe

- cholernie mi sie nie chce nawiercac blachy... smile.gif aczkolwiek wtedy moglbym dac nieco wiekszy pierscien (jakies 45mm wysokosci) co mogloby przyczynic sie do poprawienia akustyki. Aczkolwiek tak czy inaczej dzwiek bedzie uderzal o podstawe, a w tym przypadku bedzie to blacha (wytlumiona w tym miejscu). Czyli nalezaloby tez poszerzyc otwor w drzwiach do 144mm

A w zwiazku z tym wszystkim to jestem ciekawy jak sie zachowuje dystanse z MDFu zrobione (chyba przy uzyciu zintegrowanej z kompem wycinarki) toczka w toczke jak te plastikowe... Sa takie na allegro - ale kosztuja 45pln

Napisano

Mógłbym podiąć się i zrobić z mdf-u tylko nie mam wzornika.

Można jeszcze spróbować przerobić ten twojego wykonania, zrobić coś podobnego do dyszy tak by dziwięk nie odbijał sie od płaszczyzny podstawy, skierować go do otworu w blasze przez zwężkę. Ale nie wiem czy to coś zmieni.

Napisano

> - niestety rowniez podejrzewalem, ze dzwiek prosto z membrany wpada

> na "polke" podstawy dystansu a dopiero pozniej trafia do pudla

> drzwi, a w plastikowym faktycznie glosnik jest pod katem i

> czesciowo dzwiek wpada prosto do drzwi a czesciowo tylko na

> podstawe

Nie chodzi tu o odbicia dzwięku od podstawy (one też są) ale o stworzenie prawie 1 cm długości zwężki która robi jako tunel basrefleks (element stratny itp), przy plastiku jego grubość jest pomijalna, podobnie jak grubośc blachy przy zastosowaniu samego pierścienia i w tym bym upatrywał głównego problemu ale moge się też mylić tongue.gif.

Pewną poprawę przyniesie sfazowanie pod kątem tego 10cm otworu w podstawie ale nie można tego zrobić zbyt dużo bo nie będzie za co przykręcić dystansu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.