Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

przekaźnik świec w dizlu

Featured Replies

Napisano

witam panów i panie. pytanko mam. gdzie sie znajduje w strze G dizel przekaźnik swiec??? jak go sprawdzic czy jest sprawny???czy naprawiał ktos to sam???? moze ma ktos schemat tego przekaźnika jakies fotki. temp już dosyc niskie i swieczki mi nierzeją wogole kontrolka sie niezapala. pozdrawiam.

Napisano

> swieczki mi nierzeją

skąd takie wnioski ?? Auto żle zapala ??

> wogole kontrolka sie niezapala. pozdrawiam.

Kontrolka zapala się w temperaturach od zera w dół wink.gif

JAk autko pali normalnie to wszystko jest ok a jak przyjdą mrozy to i kontrolka zaświeci waytogo.gif

pozdro

Napisano
  • Autor

> skąd takie wnioski ?? Auto żle zapala?

wlasnie zle zapala już przy tych temperaturach. temp. zaw. okolo 8 stopni.

Napisano

> wlasnie zle zapala już przy tych temperaturach. temp. zaw. okolo 8

> stopni.

Więc do poczytania dla zachęty

raz

dwa nawet twój post wink.gif

trzy

jest tego więcej zaglądnij do szukajki

pozdro

Napisano
  • Autor

czy naprawdę nkit niewie gdzie jest ten przekaźnik ??? i nikt go niesprawdzał?????

Napisano

> czy naprawdę nkit niewie gdzie jest ten przekaźnik ??? i nikt go

> niesprawdzał?????

W tym silniku nie ma przekaźnika tylko tylko elektroniczny moduł, a znajduje się po prawej stronie akumulatora pod elektrozaworami.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> W tym silniku nie ma przekaźnika tylko tylko elektroniczny moduł, a

> znajduje się po prawej stronie akumulatora pod elektrozaworami.

> Pozdrawiam

ok dzieki za info już go znalazlem. a moze ma ktos schemat instalacji elektrycznej, jak on jest podlączony. musze go sprawdzic bo mam podejrzenie ze jest walnięty.

Napisano
  • Autor

ludziska pomózcie bo to dosc pilna sprawa.

Napisano

> W tym silniku nie ma przekaźnika tylko tylko elektroniczny moduł, a

> znajduje się po prawej stronie akumulatora pod elektrozaworami.

> Pozdrawiam

ten elektroniczny moduł to nic innego jak przekaźnik świec żarowych i tak się nazywa, nia ma w nim żadnej elektroniki sterującej..... i można go nawet zepsuć jak się nieumiejętnie odłącza akumulator. pzdr

Napisano
  • Autor

przekaźnik sprawdzony i jest sprawny. winny jest czujnik tem. cieczy . dzis go wymienie i zobaczymy co bedzie. poźniej zostaje ewentualnie zmiana oprogramowania komputera zeby swiece grzały przy wyższych temp.

Napisano

> przekaźnik sprawdzony i jest sprawny. winny jest czujnik tem. cieczy

> . dzis go wymienie i zobaczymy co bedzie. poźniej zostaje

> ewentualnie zmiana oprogramowania komputera zeby swiece grzały

> przy wyższych temp.

patrząc na rocznik na pewno jest cośnowszego do Twojego auta, w Vectrach B był to nagminny problem. Po zmianie softu ECU będzie po problemie. pzdr

Napisano
  • Autor

> patrząc na rocznik na pewno jest cośnowszego do Twojego auta, w

> Vectrach B był to nagminny problem. Po zmianie softu ECU będzie

> po problemie. pzdr

wlasnie bylem w aso opla u siebie w miescie. powiedzialem im o problemie i o tym zeby zmienic soft w ecu a oni na to skad ja dostalem takie informacje o zmianie softu. mówili ze niczego takiego niema jak poprawka softu seby swiece grzały przy wyższych temp. az sie z nimi delikatnie posprzeczalem. jesli ktos wie gdzie mogę zmienic soft to niech napisze jak bedzie nie daleko to podjadę . wyglada na to ze trzeba aso omijac szerokim łukiem bo to partacze i niechluje. sam niewiem juz co mam robic. prosze o jakąś pomoc. pozdrawiam.

ps. ma ktos z wasz moze namiar na dilera opla na polske??? zadzwonił bym tam i podpytał dokladnie. a moze ma ktos z was ten soft w pliku to bym im narobił lipy i zawiózł bym im to zeby sie przekonali.

Napisano
  • Autor

> po problemie. pzdr

niema skąd wziąc tego softu w aso niemaja o tym pojęcia i mówią ze niema czegos takiego. rece mi już opadają. a moze robil ktos jakies ominięcie ukladu grzania i grzanie swiec z przycisku???? np. przed uruchomieniem samochodzu rano.

Napisano

> niema skąd wziąc tego softu w aso niemaja o tym pojęcia i mówią ze

> niema czegos takiego. rece mi już opadają. a moze robil ktos

> jakies ominięcie ukladu grzania i grzanie swiec z przycisku????

> np. przed uruchomieniem samochodzu rano.

gdzie to taki zajeb.... serwis masz ?? rotfl.gif no chyba bym gościa zjechał z góry na dół za jego bogatą wiedzę, przyjedź do Katowic zrobią Ci od ręki koszt to 100zł tak jak za podpięcie techa. na forum vectry chłopaki pisali o tym bardzo dużo. ja byłem w zeszłym roku sprawdzić wersję softu ECU ale mam najnowszą na chwilę obecną więc nie było potrzeby. pzdr waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> gdzie to taki zajeb.... serwis masz ?? no chyba bym gościa zjechał

> z góry na dół za jego bogatą wiedzę, przyjedź do Katowic zrobią

> Ci od ręki koszt to 100zł tak jak za podpięcie techa. na forum

> vectry chłopaki pisali o tym bardzo dużo. ja byłem w zeszłym

> roku sprawdzić wersję softu ECU ale mam najnowszą na chwilę

> obecną więc nie było potrzeby. pzdr

witam. ten zaje...... serwis jest w Ełku OPEL Kwiatkowski. co oprogramowania to ja wiem ze ono jest bo nawt dzis sie dokladnie dowiedzialem dzwoniąc po serwisach w polsce i gosc mi powiedział ze to zaden problem to zrobic. oprogramowanie jest specjalnie poprawione zeby swieczki grzały przy wyzszych temp. dzis jadę na wymiane filtra paliwa i przewodów przelewowych( sugestia pana fachowca kierownika serwisu) koszt nie wielki 100zl a wymienic i tak juz pora. ale ja nieodpuszczę im tego nowszego softu kompa sterującego. jak cos zaczną gadac ze niema czegos takiego to dam im numer tel do ludzi co wiedzą o czym mowa.

pisales ze na jakims forum wectry było na ten temat wiele pisane. mozesz podac ader forum tego??? albo konkretne wątki??? pozdrawiam i dzieki ze ktokolwiek sie odezwał i napisał.

Napisano
  • Autor

jestem już po wymianie filterka paliwa i jednego przewodu przelewowego tego co idzie z trójnika do pompy. reszty nie wymieniono bo ponoc są suche i sa ok. niech im bedzie ze sa ok jak znajdę chwile to sam sie za to zabiore. za wymiane przewodu nawet niepoliczyli mi grosza. natomiast co do zmiany oprogramowania ecu . powiedzialem im ze dowiedzialem sie dzwoniąc po serwisach w polsce ( dzwonilem faktycznie) ze taki ubgrade ecu trwa 30 min i robi to kazde aso w polsce .pan kierownik serwiu natychmiast przestał mówic ze nic niewie na ten temat no i podlączyl techa do samochodu. zgrał oprogramowanie z ecu po czym podpiał techa do kompa z tisem i sprawdzil firmware i co sie okazalo????? w ecu mojego samochody byla wersja "4" a najnowsze pojawilo sie "5" i adnotacja obok wersji " poprawia wstepne podgrzewanie silnika" moze nie pisalo dokladnie tak ale napewno o poprawie grzania swiec. dodam ze pan kierownik serwisu sam zrobił ubgrade bo mu chyba honor niepozwalał inaczej brawo.gif . po zmianie softu ecu silnik normalnie sie uruchamiał jak i przed. teraz musze poczekac przez noc pod chmurka zeby dokladnie ostygl. przy nagrznym silniku niezapalała sie kontrola świec ale myslę i mam nadzieje ze rano jak bedzie wystudzony zapali sie ta kontrolka i samochód zapali bez problemu. a teraz spostrzezenia po wymianie softu i filtra paliwa: mimo ze filtr niebył strasznie brudny po wymianie na nowy samochód stał sie bardziej dynamiczny, zrywniejszy, lepiej reaguje na gaz. tylko niewiem czy jest to spowodowane wymianą filtra czy zmaną softu w ecu.

koszty tego wszystkiego: filtr kupilem sam za bodajrze 38 zł. a koszty w serwisie za wymiane filtra i podlączenie techa ze zmianą softu ecu 85,40 zł. ceną jestem mile zaskoczony bo to chyba naprawdę niewiele. pozdrawiam wszystkich

Napisano
  • Autor

> po problemie. pzdr

witam wszystkich. wa już pisalem po wielkiej klutni w aso mam zmieniony soft w ecu na najnowsza wersje 0005. a to moje spostrzezenia po tym zabiegu:

1. swiece sie zalaczają przy wyzszych temp na zewnątrz a obecnie rano jest okolo +7stopni C ( przed zmianą softu kontrolka swiec nawet nie błysnela) a teraz swieci okolo 4 sekund.

2.samochód zapala po nocy pod chmurką od dotknięcia kluczykiem

3. autko talo sie bardziej dynamiczne i lepiej sie wkreca na obroty.

wiec jesli ktos ma problem z porannym uruchamianiem dizelka to polecam zmiane softu na najnowszą. pozdrawiam.

Napisano

> polecam zmiane softu na najnowszą. pozdrawiam.

nie wiesz czy vectrę B dotyczyła też ta zmiana ?? Moje auto niby pali na dotyk ale gdyby miało byc dynamiczniejsze to bym sie skusił zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> nie wiesz czy vectrę B dotyczyła też ta zmiana ?? Moje auto niby pali

> na dotyk ale gdyby miało byc dynamiczniejsze to bym sie skusił

VB oczywiscie tez dotyczy. wszystkich silników dizla 2.0 i 2.2

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.