Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Trzeci przepływomierz i dalej problem.

Featured Replies

Napisano

Jakiś rok temu samochód zaczął szwankować. Od czasu do czasu pojawiał się sygnał błędu i samochód nie ciągnął. W serwisie na komputerze odczytano, że jest problem z przepływomierzem. Kupiłem nowy, zamiennik (dałem w hurtowni 250 zł). Problem pojawiał się od czasu do czasu, ale tylko wtedy gdy jechałem 2 do 2,5 tys obrotów. Z reguły jeżdżę dużo szybciej, a wtedy samochód ciągnął normalnie. Zaobserwowałem pewną zbieżność, zawsze jak dłużej jechałem powoli to pojawiała się kontrolka błędu i samochód przestawał ciągnąć, kiedy dodawałem gazu nie jechał, jednak po chwili puszczałem pedał gazu i ponownie go wciskałem, a wtedy kontrolka gasła i auto znowu jechało.

Ostatnio samochodem zaczęła jeździć moja żona i problem stał się bardzo uciążliwy, bo ona jeździ wolno, a wtedy zaraz pojawia się kontrolka i auto nie ciągnie. W serwisie kolejny raz odczytano błąd przepływomierza. Zdecydowałem się kupić oryginalny Boscha. Tak zrobiłem ale problem nie ustąpił. Dalej przy wolnej jeździe zapala się kontrolka błędu i auto nie ma cugu. W serwisie kolejny raz komputer odczytuje błąd przepływomierza.

Czy jest możliwa inna przyczyna tego problemu niż wadliwy przepływomierz?

Opel Astra 1.7 TD (X17DTL)

Napisano

> Czy jest możliwa inna przyczyna tego problemu niż wadliwy

> przepływomierz?

> Opel Astra 1.7 TD (X17DTL)

"lewe" powietrze...? hmm.gif

Napisano

> "lewe" powietrze...?

No tak, jest to jakas opcja, ale dlaczego komputer uparcie powtarza że to przepływomierz. Czy komputer w Astrze G jest taki skromny, że przy każdym defekcie pokazuje błąd przeplywomierza? Z drugiej strony mechanicy w serwisie też idą chyba na łatwiznę, każda wizyta na kompie to 150 zł, dwa przepływomierze ponad 600 zl. a problem nie zniknoł.

Napisano

> No tak, jest to jakas opcja, ale dlaczego komputer uparcie powtarza

> że to przepływomierz. Czy komputer w Astrze G jest taki skromny,

> że przy każdym defekcie pokazuje błąd przeplywomierza?

"skromny" to może nie, ale... sporo błędów jest sygnalizowana błędnie,

w tym sensie, że ich pojawienie się nie jest spowodowane usterką konkretnego,

w tym wypadku "zgłaszanego" elementu, a wynikiem innych okoliczności

vide błędy sondy lambda, która jest sprawna...

w Twoim przypadku to pewne na 99%

a auto jeździ normalnie? bo jakby faktycznie przepływka padła, to czułbyś spadek mocy...

> Z drugiej

> strony mechanicy w serwisie też idą chyba na łatwiznę, każda

> wizyta na kompie to 150 zł, dwa przepływomierze ponad 600 zl. a

> problem nie zniknoł.

pewnie, że idą

zwłaszcza jak pojedziesz do ASO ;-)

w ogóle masz coś pecha, ostatnio pisałeś o wymianie całego silnika, jeśli dobrze kojarzę?

Napisano

Popros o numer błedu z symptomem, czyli to co Tech2 pokazuje za błedem w nawiasie np P0400(1) - to w nawiasie pokazuje przyczyne (miejsce) powstania a nie efekt czego jest pojawienie sie bledu. Niech sie skontaktuja z ETAC jak to ASO.

Napisano

> w ogóle masz coś pecha, ostatnio pisałeś o wymianie całego silnika,

> jeśli dobrze kojarzę?

No mam, zwłaszcza, że silnik który padł był juz raz gruntownie naprawiany, jakieś dwa lata temu spadł świeżo zmieniony pasek rozrządu, za remont zapłaciłem wtedy ponad 4000 tys.

W sumie teraz wyszło o wiele lepiej, bo za drugi bardzo dobry silnik dałem 3000 zł, a za wymianę 1 tys . Niby tyle samo, ale mogę sprzedać części ze starego silnika, to dziwne ale wygląda na to że wezmę za nie wszystkie prawie tyle co dałem za dobry silnik.

Wracając do przepływomierza, to ten nowy Boscha założyłem tydzień przed tym jak padł stary silnik (3 tyg. temu), tydzień temu odebrałem samochód z nowym silnikiem (chodzi jak by miał z 20 KM więcej), jest tu wsadzony ten nowy przepływomierz i problem jest taki sam jak przy tym starym silniku.

W pierwszy dzień myślałem, że komputer ma zapisane stare błędy, ale jak w serwisie wykasowano pamięć, to sytuacja się powtórzyła.

Nie wiem co robić. frown.gif

Napisano

Ech te ASO crazy.gif. Znowu diagnoza na błędzie się kończy zamiast się zaczynać.

A wystarczy obejrzeć ramkę zamrożoną błędu i popatrzeć na dane przepływomierza podczas pracy silnika.

Może to być - jak wspomniał kolega Azja - lewe powietrze. Może problem z EGRem. To wszystko wyjdzie jeśli do Techa podejdzie ktoś, kto się choć trochę zna.

Napisano

> ja bym stawiał na EGR

u mnie było podobnie ale wyświetlało też usterke EGRa, mechanik odkręcił EGRa i okazało się że był zablokowany jakby się zaciął. troche nim poruszał i narazie jest dobrze, tylko nie wiem co było przyczyną tego że nie chodził... niewiem.gif

Napisano

> Za pewne nagar

Witam A jak u kolegi z podciśnieniem z vacu pompki - wężyki, lub zablokowany zaworek od EGR-u?! Problem można zdiagnozować bez TECH-a ale wymaga to uwagi , drobiazgowej kontroli i logicznego myślenia. Ecu nie jest tak głupi jak się wam wydaje . Pzdr

Napisano

> Nie mam vacu pompki, ani EGR-a

Opel Astra 1.7 TD (X17DTL) !!!

Jak rozumiem z opisu A2 1.7 silnik opel pompka vp44. Miech potwierdzi właściciel .

Napisano

> Za pewne nagar

a są jakieś bezpieczne środki (dodatki do paliwa) którymi można zlikwidować ten nagar bez rozbierania silnika...?

Napisano

Odpowiedziałeś mi, więc napisałem o swoim silniku wink.gif.

Glino, na sadzę dobry jest tłuszcz. Olej roślinny, nafta, smalec itp. Ale po tłuszczu dobrze jest przemyć to benzyną ekstrakcyjną, albo czymś podobnym i wysuszyć. W przeciwnym razie tłuszcz spali się i powstanie nagar, a tego chcemy uniknąć wink.gif.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.