Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sprzęgło hudrauliczne multijet

Featured Replies

Napisano

Witam, ma problem ze wspomaganiem sprzęgła w pandzie multijet. Jest to wersja ze wspomaganiem sprzęgła hydraulicznym. W żadnej instrukcji oczywiście nic nie znlazłem na jego temat. Jedynie na zbiorniczku wyrównawczym jest napisane że ma być tam DOT 3. Problem polega na tym, że z czasem jak jeżdżę to ucieka na dół (stopniowo) pedał sprzęgła do moementu gdy nie da się już wrzucić biegu. Wyjściem jet jedynie co jakis czas podciągać sobie nogą pedał w górę i to na pewien czas rozwiązuje sprawę, ale jest to denerwujace. Dodam, że już wymieniałem płyn hamulcowy w wspomaganiu na DOT 3 i odpowietrzyłem, ale nic to nie dało. Zastanawiam się co mi zasugerował mechanik, że można wymeinić ten płyn na DOT 4, tylko nie wiem czy to coś zmieni, możę tam jest jakaś regulacja, jeśli ktoś się zna na tym to proszę o poradę. smile.gif

Napisano

> Witam, ma problem ze wspomaganiem sprzęgła w pandzie multijet. Jest

> to wersja ze wspomaganiem sprzęgła hydraulicznym. W żadnej

> instrukcji oczywiście nic nie znlazłem na jego temat. Jedynie na

> zbiorniczku wyrównawczym jest napisane że ma być tam DOT 3.

> Problem polega na tym, że z czasem jak jeżdżę to ucieka na dół

> (stopniowo) pedał sprzęgła do moementu gdy nie da się już

> wrzucić biegu. Wyjściem jet jedynie co jakis czas podciągać

> sobie nogą pedał w górę i to na pewien czas rozwiązuje sprawę,

> ale jest to denerwujace. Dodam, że już wymieniałem płyn

> hamulcowy w wspomaganiu na DOT 3 i odpowietrzyłem, ale nic to

> nie dało. Zastanawiam się co mi zasugerował mechanik, że można

> wymeinić ten płyn na DOT 4, tylko nie wiem czy to coś zmieni,

> możę tam jest jakaś regulacja, jeśli ktoś się zna na tym to

> proszę o poradę.

Ciekawe, nie słyszałem o sprzęgle hydraulicznym w Pandzie hmm.gif a DOT 3 czy DOT 4 zawsze mi się kojarzyły z płynem hamulcowym hmm.gif

Napisano
  • Autor

zgadza się DOT 3 i DOT 4 to płyny hamulcowe, a ja mam wspomaganie hydrauliczne bo to była wersja na rynek angileski i stąd to udziwnienie.

Napisano

W przypadku wspomagania to chyba nie ma wiekszego znaczenia czy 3 czy 4 bo praktycznie roznie sie tylko temperatura wrzenia (+30 na korzysc 4-ki).

No i DOT3 jest mineralny.

Napisano
  • Autor

tylko dalej nie wiem czy wymiana tego płynu z DOT 3 na DOT 4 coś zmieni i czy nie ma to wpływu nz elementy gumowe w wspomaganiu. (z sojego doświdczenia pamiętem że kiedyś w samochodzie, który miał zalecane DOT 3 wlałem przez pomyłkę DOT 4 co spowodowało rozszczelnienie układu hamulcowego, zimeringi zrobiły się miękkie i zaczeły przepuszczać płyn hamulcowy.

Napisano

Nie ma mozliwosci zeby ci rozszczelnilo przy zmianie 3-4. Jakbys wlal 5-ke (nie 5.1) to jak najbardziej.

Spoko mozesz zapodac 4 bo to jakies "grosze" kosztuje.

Inna sprawa ze zupelnie nie wiem co ile sie w takim wspomaganiu plyn wymienia.

Napisano
  • Autor

dzięki, to go wleję i zobaczę czy to coś zmieni, jeśli ktoś ma jakiś pomysł inny co może być przyczyna że ten pedał mi ucieka to proszę o info.

Napisano

Heh problem w tym ze jeste jedyny chyba z takim sprzeglem smile.gif

Napisano

> Heh problem w tym ze jeste jedyny chyba z takim sprzeglem

W moim Punto z silnikiem 1,3 MJ też jest hydrauliczne sprzęgło. Po prostu zamiast linki pod pedałem jest siłownik podobny do tego od klapy bagażnika. Naciśnięcie powoduje wzrost ciśnienia i uruchomienie sprzęgła. Jeśli pedał sam opada to ja bym obstawiał ubytek płynu z tego siłownika. Trzeba zaobserwować poziom płynu hamulcowego- wydaje mi się że do sprzęgła płyn jest pobierany ze zbiornika płynu ham, ale za to sobie ręki nie dam uciąć wink.gif Ja bym zrobił tak: sprawdził poziom płynu przy normalnym położeniu pedału, a później kiedy pedał opadnie zrobił to drugi raz. Bieg można wyrzucić na luz nie używając sprzęgła, tylko trzeba pamiętać żeby go nie nacisnąć przed sprawdzeniem wink.gif

Napisano
  • Autor

>Nareszcie ktoś ze sprzęgłem hydraulicznym.

Zbiorniczek na płyn do sprzęgła jest oddzielny, patrząc od przodu samochodu jest zupełnie po prawej stronie. Na zakrętce zbiorniczka wyrównawczego pisze DOT 3 dlatego taki wlałem. Ale zanim zacznę kombinować, to mam pytanie do posiadacza pandy z hydraulicznym sprzęgłem, żebyś sprawdził czy na sworzniu na którym pracuje pedał sprzęgła jest jakaś sprężyna, być może ta sprężyna odciąga ten pedał do góry. Dzisiaj się temu przyglądałem i moim zdaniem tam powinna być sprężyna, przynajmniej jest na to mocowanie, jeśli jest to by rozwiązywało problem, ale chcę się upewnić.

Napisano

To jest Punto a nie Panda, ale z tym samym silnikiem. Wydaje mi się, że nie ma tam żadnej sprężyny, jest po prostu trzpień (część ruchoma siłownika, nie wiem jak to nazwać) wystający z siłownika i przymocowany takim białym plastikiem do pedału sprzęgła. Upewnię się jeszcze i wieczorem napiszę, bo teraz u mnie pada i nie chce mi się wychodzić z domu wink.gif Ale z tego co pamiętam jest tak jak napisałem. A i poszukam tego zbiornika wyrównawczego, ale coś mi się wydaje że go u siebie nie znajdę spineyes.gif

Napisano
  • Autor

Z Twojego opisu wynika, że to jest to samo. Ta sprężnyna jeśli jest powinna być nawinęta na sworzeń na którym jest pedał sprzęgła i powinna być zahaczona o jakąś wypustkę na pedale. Czyli wychodzi na to że to zostało przeniesione żywcem z Punto. smile.gif

Napisano

No i patrz Pan, jest sprężyna. Z tym ze bardzo schowana, działająca na rozciąganie. Jeśli spojrzeć na siłownik to jest ona centralnie nad nim, w pozycji poziomej. Bez latarki jej nie znajdziesz, nie ma szans wink.gif Próbowałem robić zdjęcia komórką, ale niewiele widać. Oto ono: 281321715-sprezyna.jpg

To takie połyskujące to jest właśnie siłownik sprzęgła.

post-73040-1435249697105_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

A jednak miałem dobrego czuja z tą sprężyną, ja jej nie mam bo po prostu gość który przy tym wcześniej majstrował najprawdopodobniej jej nie założył. Wynika z tego że bez sprężyny tak się będzie działo, że nie wraca. Własnie czytałem na forach punto i się okazuje że to typowa dolegliwośc po np wymianie sprzęgła, tylko nikt nie precyzuje czy to wina sprężyny. W każdym bądź razie wielkie dzięki. 20.GIF

Napisano

> wg Eper

Tak tak wiem, już się poprawiłem skromny.gif Ale wydaje mi się że moja sprężyna się rozciąga jak naciskam pedał sprzęgła, a ta na rysunku wygląda jakby się ściskała... Może znów coś źle zobaczylem spineyes.gif

Napisano
  • Autor

Zaraz bo się zgubiłem, czy 3 to jest sprężyna, a 5 to siłownik?

Napisano

> Zaraz bo się zgubiłem, czy 3 to jest sprężyna, a 5 to siłownik?

3 - sprezyna, 4,5 - prowadnica

Napisano
  • Autor

U mnie to wygląda trochę inaczej i prawdopodobnie sprężyna będzie nie na silowniku tylko gdzieś o pedał zahaczona.

281321898-5.jpg

post-125656-14352496973204_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> U mnie to wygląda trochę inaczej i prawdopodobnie sprężyna będzie nie

> na silowniku tylko gdzieś o pedał zahaczona. w załączniku zdjęcie.

Napisano

> U mnie to wygląda trochę inaczej i prawdopodobnie sprężyna będzie nie

> na silowniku tylko gdzieś o pedał zahaczona.

No i wlasnie tu mi wychodzi jakas niescislosc w eperze.

Bo patrzac na twoja fotke poczatek ukladu by sie zgadzal (aczkolwiek rzezbione widze jest), natomiast "pedal" i cala reszta juz mi sie nie podoba bo w eperze wychodzi ze jest taka sama w jednym i drugim przypadku.

Napisano
  • Autor

> > na silowniku tylko gdzieś o pedał zahaczona. w załączniku zdjęcie.

Dorzucam jeszcze jedno zdjęcie jako załącznik.

281321920-7.jpg

post-125656-14352496973806_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Zgadza się jest rzeźbione, bo trzeba było przespawać zaczep siłownika z lewej na prawą stronę, to była wersja prawostronna na rynek angileski i być może zapomnieli o sprężynie, ale nie wiem gdzie ona powinna być.

Napisano

Cinki jestem w tych rysunkach z epera ale jednak wychodzi ze ci dobry rysunek wkleilem, dla wersji ze zwyklym sterowaniem jest zupelnie inaczej.

Tylko za chiny nie moge dopasowac tej sprezyny.

Napisano
  • Autor

>Wielkie dzięki za pomoc, teraz przynajmniej wiem, że na pewno powinna być sprężyna, więc nie będe już kombinował, tylko spróbuję jakąś założyć i powinno działać, bo w sumie działa, tylko wkurza to że co jakiś czas trzeba podciągać je do góry nogą, a sprężyna to rozwiąże. 20.GIF20.GIF20.GIF

Napisano

> Mnie to zastanawiają te "nowe" spawy na pedale

Vitus pisal przeciez kolega ze to przerobka z UK-ja smile.gif

Napisano

> Vitus pisal przeciez kolega ze to przerobka z UK-ja

Wiem bo kolega jest z Siemianowic i juz nie raz sie widzieliśmy zlosnik.gif

Napisano

> Wiem bo kolega jest z Siemianowic i juz nie raz sie widzieliśmy

yhym 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

Jeszcze jedno, jeśli w swoich autkach macie płyn do wspomagania sprzęgła w oddzielnym obiegu niż te wersje co mają to połaczone razem ze wspomaganiem hamulców, (u mnie jest oddzielny układ) to jaki płyn tam powinien być, może coś jest w instrukcji obsługi, bo w instrukcji do pandy tego nie ma.

Napisano

eh te angielskie przeróbki

kto to podpisuje takie przeglądy

a wystarczyło kupić komplet pedałów i założyć linkę sprzęgła wink.gif

Napisano
  • Autor

> eh te angielskie przeróbki

> kto to podpisuje takie przeglądy

> a wystarczyło kupić komplet pedałów i założyć linkę sprzęgła

Okazło się, że wystarczyło zamontować sprężynę i jest wszystko OK. A przy okazaji - jeśli chodzi o przeglądy - to taki przegląd podpisują i podbijają na stacji diagnostycznej, w tej materii nic się nie zmieniło smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.