Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

przycisk "sport" w astrze H cdti 150KM

Featured Replies

Napisano

Witam

Czy ktoś moze ma potweirdzone informacje co tak naprawdę robi przycisk "sport" w astrze H dieselu 150KM ?

Wczoraj oglądalem jedną taką i sprzedający mówił o usztywnieniu zawieszenia. Z kolei w jakimś ogloszeniu sprzedazy przeczytałem coś o "pracy turbiny od samego dołu obrotów" hehe.gif imho chyba nie to.

Tutaj w archiwum znalazłem info o tym, ze przycisk ten wyłącza ESP, jeśli to prawda to bardzo oryginalna nazwa tej funkcji hehe.gif.

Znalazłem też coś takiego:

Quote:

Żeby nie zacząć ziewać - wcisnąłem guzik sport. Teraz dopiero zaczęła się zabawa! Przy tym samym nacisku na gaz - silnik natychmiast wchodzi na wyższe obroty, wyłącza się ESP, utwardza się zawieszenie, a układ kierowniczy robi się jeszcze bardziej bezpośredni. Efektem jest pogłębienie podsterowności, którą szybkim ujęciem gazu łatwo przekształcić w nadsterowność. Auto mniej się przechyla, zaczyna za to zarzucać tyłem. Minimalnie, ale jednak lepiej zbiera się spod świateł. Wrażenie jest takie, jakby przybyło koni. To jednak tylko złudzenie - moc w obu przypadkach jest taka sama, tyle że sposób jej oddawania nieco inny. Przynajmniej tak wynika z pomiarów na hamowni Marka Staszewskiego. Nieco rozczarowani taką konkluzją nadal nie możemy wyjść z podziwu, ileż to można zdziałać umiejętnie dobraną elektroniką.

tyle, że dotyczy astry 1.8 benzyna w wresji sport więc nie jestem pewien czy to samo bedzie robił ten przycisk w dieselku.

Jakieś pomysły ?

Napisano

Działanie przycisku SPORT w dieslu jest takie samo.

ESP wyłącza się dopiero wtedy jak wciśniesz SPORT drugi raz i przytrzymasz go 3-5 sekund.

Wyświetlacz przebiegu dziennego wyświetla ESP OFF i zapala się kontrolka. ABS pozostaje nadal włączony.

Napisano

Z tego co pamiętam, to Sport usztywniał zawieszenie, zmieniał charakterystykęukąłdu kierowniczego i zmieniał ustawienia kompa i turbiny.

MIałem okazję potestować astrę z tym przyciskiem. W moim subiektywnym odczuciu dużo lepiej się zbierała

Napisano

Jest dokładnie jak piszą przedmówcy. Zmiana w zawieszeniu, reakcji na kierownicę i pedał gazu. Wyłączenie ESP to i tak tylko do 60km/h

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.