Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Malowanie, zaprawki, jaka farba?

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich.

Posiadam samochód, jest nim oczywiście Fiat UNO 1,4 ieS, rocznik '95.

Kolor niebieski-metalik, i tutaj mam pierwsze pytanie, czy jeśli bym chciał malować nie metalikiem to różnica będzie bardzo duża?

Chciałbym wykonać zaprawki, i nie chciałbym zbyt dużo zapłacić za farby, zaprawki polegałyby na malowaniu progów, pasek na wszystkich drzwiach licząc od dołu 2cm, oraz ok 1cm na błotnikach przednich i tylnych.

Teraz mam to zamalowane bit-gumem, ale po miesiącu zaczyna prześwitywać rdza, i zawsze musze uważać, aby nie dotknąć progu jak wsiadam do samochodu...

Chciałbym to zmyć, wyczyścić ile się da, pod szpachlować, i pomalować pistolecikiem, podkładem a potem farbą, tylko, że się nie znam na farbach samochodowych i chciałbym prosić o porady.

Jaki byłby koszt dobrania koloru metaliku (podkład+farba+bezbarwny), co do ilości farby ok 200ml spokojnie powinno wystarczyć?

Jeśli by to miało wyjść dość drogo to może malować nie metalikiem? Jaki wówczas byłby koszt podkładu i farby? I jak to by wyglądało? Wiadomo, że będzie to wyglądać inaczej, ale czy kolor będzie przynajmniej podobny?

Aha, a podkład pod metalik jest inny niż pod "zwykłą" farbę? Pod tym niebieskim metalikiem wygląda na to, że mam jakiś biały podkład oryginalnie, bo jak zrobię ryskę to prześwituje biały kolor.

Z góry dziękuję za rady.

Napisano

Ja to robiłem tak, że pojechałem samochodem do sklepu z lakierami... Koleś podszedł do samochodu z kolorowymi paskami... dobrał kolor i zrobił farbę. Ja brałem akurat w sprayu ale w pojemniku do pistoletu też można.. koszt tej farby to ok 30zł bodajże za 400 ml ale nie jestem pewien. wiem że robiłem drzwi na dole i nadkola to jeszcze zostało. Do tego brałem jeszcze jakiś roztwór którym po przetarcu papierem do gołej blachy nanosiłem to coś na blache zeby potem rdza nie wyskoczyła.. a na rdze można też kortanin zarzucić.. Jakieś nierówności czy ubytki wyrównywałem szpachlą... na to dopiero nanosiłem podkład czyli właśnie ten biały kolor co piszesz, na to 2 warstwy farby i potem lakier bezbarwny też dosyć grubo zeby się błyszczał... to wszystko wychodzi dosyć ładnie... nawet jesli masz kolor metalic to lakier bezbarwny powoduje że ładnie się błyszczy..:)

Napisano

> Ja to robiłem tak, że pojechałem samochodem do sklepu z lakierami...

> Koleś podszedł do samochodu z kolorowymi paskami... dobrał kolor

> i zrobił farbę. Ja brałem akurat w sprayu ale w pojemniku do

> pistoletu też można.. koszt tej farby to ok 30zł bodajże za 400

> ml ale nie jestem pewien. wiem że robiłem drzwi na dole i

> nadkola to jeszcze zostało. Do tego brałem jeszcze jakiś roztwór

> którym po przetarcu papierem do gołej blachy nanosiłem to coś na

> blache zeby potem rdza nie wyskoczyła.. a na rdze można też

> kortanin zarzucić.. Jakieś nierówności czy ubytki wyrównywałem

> szpachlą... na to dopiero nanosiłem podkład czyli właśnie ten

> biały kolor co piszesz, na to 2 warstwy farby i potem lakier

> bezbarwny też dosyć grubo zeby się błyszczał... to wszystko

> wychodzi dosyć ładnie... nawet jesli masz kolor metalic to

> lakier bezbarwny powoduje że ładnie się błyszczy..:)

do metalika musisz jako ostatnia warstwe/warstwy zapodac lakier bezbarwny...

Napisano

tak jak kolega napisał dorobienie lakieru w sprayu kosztuje 30zł i to chyba będzie dla ciebie odpowiednie.W niektórych mieszalniach dorabiają lakier dwuskładnikowy czyli taki jak ty potrzebujesz w jednej puszce.Co do różnicy lakieru jeśli weźmiesz zwykły niebieski akryl to będzie wielka.podkład poproś w mieszalni z lakierami to ci da odpowiedni.Ta jedna puszka sprayu wystarczy ci na to o czym napisałeś i jeszcze zostanie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Witam.

Jednak bardziej byłbym skłonny wziąć farbę nie w sparyu.

Z akrylu rezygnuję, biorę metalik.

Byłem w dwóch sklepach.

Pierwszy: pytałem ile by kosztowało dobranie farby, - mówi że za darmo biglaugh.gif, płaci się za farby jedynie, i tak oto zaczął wyliczać, mówiłem że, potrzebuję tak z 200ml farby, mówił że podkład jedynie 0,5l najmniej, potem baza 20zł/100ml, bezbarwny, rozpuszczalniki i wyszło 97zł, mówił że lepiej dobierać jak jest słońce, a dzisiaj jest deszczowo cały czas, ale mówił także że zbyt to nie przeszkadza i mogą dobrać.

Teraz poszedłem do drugiego sklepu, i tutaj zasypał mnie gość pytaniami, gdzie będę malował? Mówię, że w warunkach garażowych i po kolei pyta się jaki podkład wymienia jakieś firmy co pierwszy raz słyszę ani nie potrafię teraz napisać co to za firmy były i mówi 70zł/1l lub 45zł/1l, i tutaj można podkładu 200ml nie trzeba odrazu 0,5l. Później baza, pyta czy taki lepszy lakier, mówi że tańszy lakier jest łatwiej popsuć, no to mówię że ten lepszy aby policzył, później przyspieszać jakiś icon_eek.gif bezbarwny mówił że trzeba na 200ml farby 250ml MIN bezbarwnego, wyliczył i wyszło 118zł, mówił że można dobrać, nie musi być słońca. No ale to za drogo trochę 118zł, potrzeba mi na progi i do zaprawek, będę musiał iść jeszcze raz i niech policzy te tańsze farby. Chodzi mi o to, żeby nie było czarne tylko takie pod kolor trochę. Nie chcę w sprayu gdyż chcę sprawdzić jak mi będzie szło malowanie, a przy okazji zapytam lepszy będzie do takich zaprawek pistolet z dyszą 0,8 czy 1,4 ?? I z tymi farbami jak by mi ktoś mógł rozjaśnić to będę wdzięczny. Co do ilości to 100ml pewnie za mało by było ?? Na progi trochę pójdzie, a szpachle też są lepsze i gorsze ??

Co do techniki malowania, lepiej malować za jednym pociągnięciem, czy zmiejszyć ilość farby i jeździć pistoletem kilka razy do momentu aż się "zaświeci", przy zwykłych farbach to nie ma to takiego znaczenia, a jak jest w przypadku metaliku ? Czy farbę ma się nanosić jednym ruchem pistoletu, czy można kilkoma ruchami ?? Ma to jakiś wpływ na ewentualne odcienie bądź też układanie się metaliku?

Napisano

> Witam.

> Jednak bardziej byłbym skłonny wziąć farbę nie w sparyu.

> Z akrylu rezygnuję, biorę metalik.

> Byłem w dwóch sklepach.

> Pierwszy: pytałem ile by kosztowało dobranie farby, - mówi że za

> darmo , płaci się za farby jedynie, i tak oto zaczął wyliczać,

> mówiłem że, potrzebuję tak z 200ml farby, mówił że podkład

> jedynie 0,5l najmniej, potem baza 20zł/100ml, bezbarwny,

> rozpuszczalniki i wyszło 97zł, mówił że lepiej dobierać jak jest

> słońce, a dzisiaj jest deszczowo cały czas, ale mówił także że

> zbyt to nie przeszkadza i mogą dobrać.

> Teraz poszedłem do drugiego sklepu, i tutaj zasypał mnie gość

> pytaniami, gdzie będę malował? Mówię, że w warunkach garażowych

> i po kolei pyta się jaki podkład wymienia jakieś firmy co

> pierwszy raz słyszę ani nie potrafię teraz napisać co to za

> firmy były i mówi 70zł/1l lub 45zł/1l, i tutaj można podkładu

> 200ml nie trzeba odrazu 0,5l. Później baza, pyta czy taki lepszy

> lakier, mówi że tańszy lakier jest łatwiej popsuć, no to mówię

> że ten lepszy aby policzył, później przyspieszać jakiś

> bezbarwny mówił że trzeba na 200ml farby 250ml MIN bezbarwnego,

> wyliczył i wyszło 118zł, mówił że można dobrać, nie musi być

> słońca. No ale to za drogo trochę 118zł, potrzeba mi na progi i

> do zaprawek, będę musiał iść jeszcze raz i niech policzy te

> tańsze farby. Chodzi mi o to, żeby nie było czarne tylko takie

> pod kolor trochę. Nie chcę w sprayu gdyż chcę sprawdzić jak mi

> będzie szło malowanie, a przy okazji zapytam lepszy będzie do

> takich zaprawek pistolet z dyszą 0,8 czy 1,4 ?? I z tymi farbami

> jak by mi ktoś mógł rozjaśnić to będę wdzięczny. Co do ilości to

> 100ml pewnie za mało by było ?? Na progi trochę pójdzie, a

> szpachle też są lepsze i gorsze ??

ja lakieruję pistoletem z dyszą 1.4 i wychodzi ładnie.Lakiery weź sobie te tańsze bo to są tylko zaprawki na uno i nawet jak kolor się będzie troszkę różnił to nic się nie stanie.Szpachlę jeśli masz duże wgnioty lub chcesz zalepić jakieś dziury musisz kupić z włóknem szklanym i wykańczającą lub uniwersalną to już nie ma większego znaczenia.jeśli nie masz dziur i wgniotów to weź tylko uniwersalną.podkład też weź najtańszy bo w tym przypadku nie robi ci to żadnej różnicy a będzie taniej zlosnik.gifbędziesz jeszcze potrzebował szmatkę antystatyczną którą to szmatką należy przetrzeć bazę po całkowitym wyschnięciu.jak będzie ci podliczał w mieszalni to powiedz że lakier chcesz w komplecie tzn bezbarwny,rozpuszczalnik i utwardzacz.no i jeszcze by się przydały sitka do lakieru żebyś nie miał śmieci w pistolecie zlosnik.gif

Napisano

bazę czyli kolor musisz nakładać tyle razy aż ładnie pokryje z tym że pierwszą warstwę musisz delikatnie przyprószyć.kolejne warstwy malujesz tak żeby wszędzie było równo na małych elementach nie ma to aż takiego znaczenia ale np na masce po nierównym nałożeniu bazy były by cienie.Musisz pamiętać o tym żeby bazę przecierać szmatką antystatyczną baza schnie dość szybko więc po ok 10min może być już na tyle sucha że będzie ją można przecierać po przetarciu nakładasz kolejną warstwę bazy i tak do momentu aż ładnie pokryje.ostatnią warstwę bazy również należy przetrzeć szmatką tuz przed rozpoczęciem nakładania lakieru bezbarwnego.Lakier bezbarwny należy nakładać tak żeby się nie wracać i nie dotryskiwać!najpierw pomaluj sobie wszystkie ranty a potem płaszczyzny.myślę że jak pomalujesz bezbarwnym dwa razy to będzie dobrze zlosnik.gifżyczę powodzenia waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Tak więc czekam jeszcze na pogodę, bo jak narazie zimno (5-7st.C), i cały czas pada deszcz.

W sklepie także narazie nie byłem.

Napisano
  • Autor

Dzisiaj felgi malowałem, podkład epoksydowy + baza "Felga" Nobiles

Trzeba uważać by zaciek się nie zrobił, mam za słabe oświetlenie w tym garażu, chyba moje zaprawki w unie będę malował w innym garażu. Jak narazie to wciąż pada deszcz już chyba od tygodnia i zimno, w piecyku trzeba by chyba palić bo 5st.C to za zimno na malowanie. Błotnik jeden był malowany, ma inny odcień, samochód bardziej wpada pod fiolet i a błotnik pod granat. A na dodatek jest skropkowany, tak jakby grudki... Z daleka tak nie widać, ogólnie to mi to nie przeszkadza, tylko lakier coś zaczyna odpryskiwać od tego błotnika i przy nadkolu jest mocno skorodowany, mam zrobiony na drzwiach błotnikach z przodu i z tyłu zrobiony pasek bitgumem, tylko pod tym rdza. Gdyby nie bitgum wsyd by było jechać, progi raczej powinny być ok. Na rdze to olej zużyty dobry

A jest jakaś substancja co by przed szpachlowaniem na tę "rdzę" przesmarować

Napisano

> A jest jakaś substancja co by przed szpachlowaniem na tę "rdzę"

> przesmarować

Prosto na rdze dobry i tani ok 5zł jest Cortanin... smirk.gif

Napisano
  • Autor

Rozmawiałem przed chwilą ze znajomym, i powiedział mi że, metalik się maluje nie mokro na mokro, z daleka szeroki strumień i tylko tak pruszyć. Sąsiad co prawda maluje, ale metalikiem mówi że mu nie wychodzi zbyt dobrze, no ale jak tak będę pruszył to mi tarka wyjdzie.

Żeby powierzchnia malowana była gładka chyba co najwyżej można przypruszyć pierwszą warstwę. Kolejne warstwy nakładać tak aby wiadomo nie było za grubo, sąsiad mówi że jak się "zaświeci" to już do kitu.

Napisano

Jak już wszystko się pomaluje kolorem to daje sie na karoserię lakier clear ???

Napisano

> Jak już wszystko się pomaluje kolorem to daje sie na karoserię

> lakier clear ???

bezbarwny tylko na metalic sie kładzie

Napisano
  • Autor

Hmm, piszę się clear czy raczej klar ?

Ciekawi mnie to, co powiedział sprzedawca, a mianowicie: mówiłem że, będę malował w warunkach garażowych. Natomiast sprzedawca że, lepiej wziąć droższy lakier tj. bazę gdyż teń tańszy łatwiej popsuć.

Jeśli chodzi o moje zaprawki, to może być obojętnei jaki, najlpiej najtańszy grinser006.gif Ale jak bym malował np. jakiś cały element dajmy na to drzwi, to bym się zastanawiał.

Ciekawe co miał na myśli, że go łatwiej popsuć?

Aha, można odtłuszczać acetonem, np. przed podkładem ?? Bo jak maluje epoksydowym to odtłuszczam acetonem zawsze.

Napisano

Ale jak by położyc na zwyczajny to by sie pewnie tez nic nie stało?!

Napisano

No właśnie Jak oczyścić zderzak ze starej farby by pomalować go na nowo!!!!

> Hmm, piszę się clear czy raczej klar ?

Jak się zwał tak się zwał - byle by się dobrze miał wink.gif

> Aha, można odtłuszczać acetonem, np. przed podkładem ?? Bo jak maluje

> epoksydowym to odtłuszczam acetonem zawsze.

Tylko aceton ? a spirytus ekstrakcyjny może być ???

Napisano
  • Autor

> No właśnie Jak oczyścić zderzak ze starej farby by pomalować

> go na nowo!!!!

> Jak się zwał tak się zwał - byle by się dobrze miał

> Tylko aceton ? a spirytus ekstrakcyjny może być ???

Też może być, ja odtłuszczam acetonem bo dostaję go wraz z farbami którymi maluję. (epoksydowe i akrylowe). No ale przecież przed metalikiem nie odtłuszczam tylko przed podkładem, więc aceton chyba może być, nie wiem jaki jest podkład przed metalikiem. To akurat najmniejszy problem.

Odnośnie tego mojego malowania jeszcze.

Sąsiad mówił jeszcze, że, przed szpachlowaniem malować podkładem i wtedy szpachlować i znowu podkład, baza i klar. I podkład akrylowy mówi, w sklepie już powinien wiedzieć jaki podkład pod metalik wkońcu...

To malowanie mnie ciekawi, mówi że absolutnie nie może się zaświecić baza podczas malowania. No bo jak maulje akrylem to powierzchnia musi mi się "zaświecić" bo wyjdzie przecież chropowate (tarka), a metalik się właśnie ma tak pylić ? No ciekawe, nie mogę sie doczekać, wykonam kilka prób na ścianie, różnymi technikami palacz.gif

Napisano

Jak oczyścić stary zderzak ze starej farby która jest płatami ????

Napisano
  • Autor

Co do oczysczenia zderzaka to lakiernikiem nie jestem to nie powiem. No ale chyba papier wodny lub na sucho o odpowieniej granulacji i czyścić ręcznie lub mechanicznie.

A odnośnie mojego malowania:

Kupiłem dzisiaj farby.

Podkład + baza + klar + pojemniki i zapłaciłem 91,50zł.

Podkład: 250ml / w cenie 50zł / 1 litr (5:1 z utwardzaczem, brak rozpuszczalnika)

Baza: 200ml / w cenie 270zł/1 litr (gotowa do użycia, bez rozpuszczalnika i utwardzacza)

Klar: 200ml / w cenie 90zł/1 litr (2:1 z utwardzaczem, brak rozpuszczalnika)

Rozpuszczalników nie mam w ogóle, sprzedawca mówił, że nie trzeba, baza również jest już gotowa do malowania nic do niej nie dodajemy. Dzisiaj to usiłowałem trochę przeczyścić no i niestety duże dziury wypadły w błotniku, dwie tak z 1cm/1cm oraz w drzwiach 2cm/1cm. Kupiłem szpachlę z włóknem szklanym Novol i uniwersalną POLFILL. Tylko, czego ma się trzymać ta szpachla skoro jest dziura? Nie wypadnie czasem po pierwszym myciu? Może trzeba to spawać? Cortanin kupiłem także, i mam również farbę taką na rdzę niby „wash primer” od sąsiada. Tylko tam gdzie miałem rdzę to wypadły dziury i mam problem chyba. Nie żebym czyścił, te dziury wypadły jak zmywałem bitgum szmatką z rozpuszczalnikiem. Trochę z tym spawaniem by było kiepsko gdyż miegomatu nie mam.

Jeśli chodzi o firmę tych farb co kupiłem to nie wiem, sprzedawca mówił że dobre zlosnik.gif . Jak kłaść bazę, to muszę spróbować. Wyczytałem na jakimś forum i sąsiad mówił, że nie na połysk, ma być mat, nie mogę odnaleźć tego forum, na którym pisało, że: malowanie metaliku na połysk to częsty błąd. Wiadomo, jak będę malował samym powietrzem to wyjdzie tarka.

Napisano

> Co do oczysczenia zderzaka to lakiernikiem nie jestem to nie powiem.

> No ale chyba papier wodny lub na sucho o odpowieniej granulacji

> i czyścić ręcznie lub mechanicznie.

> A odnośnie mojego malowania:

> Kupiłem dzisiaj farby.

> Podkład + baza + klar + pojemniki i zapłaciłem 91,50zł.

> Podkład: 250ml / w cenie 50zł / 1 litr (5:1 z utwardzaczem, brak

> rozpuszczalnika)

> Baza: 200ml / w cenie 270zł/1 litr (gotowa do użycia, bez

> rozpuszczalnika i utwardzacza)

> Klar: 200ml / w cenie 90zł/1 litr (2:1 z utwardzaczem, brak

> rozpuszczalnika)

> Rozpuszczalników nie mam w ogóle, sprzedawca mówił, że nie trzeba,

> baza również jest już gotowa do malowania nic do niej nie

> dodajemy. Dzisiaj to usiłowałem trochę przeczyścić no i niestety

> duże dziury wypadły w błotniku, dwie tak z 1cm/1cm oraz w

> drzwiach 2cm/1cm. Kupiłem szpachlę z włóknem szklanym Novol i

> uniwersalną POLFILL. Tylko, czego ma się trzymać ta szpachla

> skoro jest dziura? Nie wypadnie czasem po pierwszym myciu? Może

> trzeba to spawać? Cortanin kupiłem także, i mam również farbę

> taką na rdzę niby „wash primer” od sąsiada.

> Tylko tam gdzie miałem rdzę to wypadły dziury i mam problem

> chyba. Nie żebym czyścił, te dziury wypadły jak zmywałem bitgum

> szmatką z rozpuszczalnikiem. Trochę z tym spawaniem by było

> kiepsko gdyż miegomatu nie mam.

> Jeśli chodzi o firmę tych farb co kupiłem to nie wiem, sprzedawca

> mówił że dobre . Jak kłaść bazę, to muszę spróbować.

> Wyczytałem na jakimś forum i sąsiad mówił, że nie na połysk, ma

> być mat, nie mogę odnaleźć tego forum, na którym pisało, że:

> malowanie metaliku na połysk to częsty błąd. Wiadomo, jak będę

> malował samym powietrzem to wyjdzie tarka.

na dziury musisz zazywicowac od srodka...przerabiam wlasnie ten temat...

uno, kochane uno...

Napisano
  • Autor

> na dziury musisz zazywicowac od srodka...przerabiam wlasnie ten

> temat...

> uno, kochane uno...

Tak jakby ciut rdzewiały te unka hehe.gif brat ma w takim samym stanie z 96r, a sąsiada z 99r wyraźnie zaczyna rdze już łapać.

Jedną dziurę w tym błotniku z pęcherzykami mam zalepioną jakąś białą substancją, miękkie jak plastelina koloru białego. A pęcherzyki wytarłem i mam teraz błotnik niebieski w białe kropki smile.gif Tylko jak mi zostanie tego białego podkładu na tym błotniku to jak przykryję go tym nowym który jest koloru szarego to chyba nic się nie stanie? Bo błotnik jest równy, a rdza go zjadła w odległości 1cm od nadkola i tam te dziury powypadały, a ta największa co jest zatkana jakąś plasteliną przy drzwiach jest (na nadkolu przy drzwiach, na dole)

Napisano

Witam moze ktos podpowie jakiego rozcieczalnika uzywac do metalika.

Napisano
  • Autor

Zamieściłem w załącznikach kilka fotek, jak to moje piękne uno wygląda, nie wiem czym zalepić te dziury, może być do tego płynny metal? Jest w dwóch tubkach, miesza się go i po 15 min robi się jak stal, pytanie czy na niego można szpachlę kłaść? Ale chyba się nic nie stanie, tylko żeby ten metal ze szpachlą nie odpadł 275123014-zielony.gif

Napisano
  • Autor

Aha, mogę tylko jeden załącznik wysłać?

Tak więc napiszę kilka odpowiedzi, i zamieszczę więcej.

Drugi załącznik.

Napisano

Jeszcze nie używałem płynnego metalu więc nie wiem co to jest... Ja takie dziury gdzie już nie ma blachy zatykałem matą szklaną.. A miejsca gdzie jeszcze jest rdza ale i blacha... to no malowałem Cortaninem i na to równałem szpachlą.... Jeśli się wszystko ładnie równo dotrze papierem to po malowaniu nic nie będzie widać...:)

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Tak więc wymalowałem, malowałem kilka razy, tzn. błotnik raz malowałem (raz oznacza jedno podejście smile.gif) natomiast z zaprawkami miałem i jeszcze mam nielada problem, usilnie staram się zgubić miejsce przejścia i co wymaluje, ścieram maluję odnowa i narazie problemu nie rozwiązałem, mianowicie: zaklejanie taśmą odpada, czyściłęm od nowa i malowałem raz jeszcze i wszystko jest ok dopóki nie pomaluje bezbarwnym, samą bazą wychodzi idealnie nie widać przejścia, natomiast jak położę klar tak widać wyraźną różnicę w miejscy u zakończenia, a to pasek, a to przykurzone, to czyściłęm, zrobił sie nieładny biały pasek, wkońcu dotarłem się do bazy i odnowa malowanie, później zakleiłem taśmą na sam bezbarwny i rónież zrobił się pasek, narazie nie maluje, w sklepie farbę dobierałem 4 razy po 100ml już zeby.GIF jak coś kupuje do dostaję już rabat jako stały klient i jeszcze raz muszę dobrać, niewiem czy nie molauję całego elementu tym razem, ale narazie pozostawię tak jak jest.

Natomniast mam inne pytanie:

Kupiłem sobie taki pistolet do baranka i wymalowałem nim progi, wyszło całkiem ładnie.

Tylko czy takim barankiem można konserwować podwozie?

Mam 1L "Baranek" - STUDIO; oraz 2L "Euro body" NEW CHEMICALS

Obydwa to takie raczej typowe baranki.

Mam nimi zakonserwować jutro podwozie w brata samochodzie, tylko czy będzie to trzymało na starej konserwacji ? Stara konserwacja jest poobijana od kamieni, i kilku miejscach przerdzewiała podłoga, tutaj będę wspawywał blachę, na blachę podkład akrylowy i baranek, tu nie będzie problemu aby dobrze trzymało, tylko pytanie jak ze starą konserwacją, nadkola, itp, czy tam taki "baranek" będzie dobry?

Napisano

Co do malowania baza i klarem to tasme naklejasz w 2 miejscach. 1 pasek to granica bazy. Jakies 2 cm dalej drugi pasek tasmy. To bedzie granica klaru. Gdy malujesz baza odcinek mieczy 1 a 2 kawalkiem tasmy ma byc zakryty. Gdy skonczysz malownie baza zrywasz ten 1 pasek tasmy oraz maskowanie az do 2 kawaleczka tasmy. Bledem jest malowanie obydwoch powlok do jednej lini. Jest wrecz niewykonalne zgubienie tego przejscia w tym przypadku.

Co do baranka to kazdy z pistoletu bedzie sie nadawal zarowno do progow jak i podwozia.

Napisano
  • Autor

Za drugim razem jak malowałem w jednym miejscu (na błotniku) zrobiłęm tak że jak malowałem bazą nie zasłaniałem w ogóle, i przejścia w ogóle nie było widać, natomiast klarem malowałem tak z 10cm wyżej, i tutaj widać wyraźną różnicę, inny odcień i pasek. Wszystko jest ok dopóki nie pomaluje klarem, wówczas nie widać gdzie malowane, naomiast jak już położę bezbarwny robi się pasek, a jak nie zasłonię to przypruszy i jest jeszcze gożej, później wprawdzie spoleruje i efekt jest taki jak po taśmie.

A może by tak po zakończeniu malowania klarem, odkleić taśmę i miejsce przejścia spryskać rozpusczalnikiem aż sięzgubi miejsce przejścia? Tylko jaki rozpusczalnik do klaru, w sklepie jak chciałem kupić to powiedział że, do tego bezbarwnego rozpuszcalniku się nie dodaje, bezbarwny mam DuPonta za 90zł/litr, mają także tańsze po 60zł/litr ale nie rozlewane. Ale bezbarwny do lakier akrylowy chyba, więc można zastosować rozpuszczalnik do farb akrylowych, mam taki do podkładów akrylowych ale do podkładów jest chyba inny, bo szybciej wysycha.

Coć musze właśnie z tym zgubieniem przejścia bezbarwnego wykombinować, bo wszystko jest ok jak pomaluje bazą, wiadomo najlepiej bezbarwnym cały element, ale jak to zmatowić żeby potem lakier nie odchodził? Jak powierzchnia jest niedokładnie przetarta wówczas bezbarwny można paznokciem usunąć, odpryskuje.

Nie chcę osiągnąć jakiś fenomenalnych rezultatów, bo to chyba nie możliwe przy zaprawkach na metaliku, chcę jedynie aby na pierwszy rzut oka to było w miarę nie widoczne.

Napisano

Jest cos takiego jak rozpcienczalnik do cieniowania. Dodajac go do klaru psikasz w miejscu laczenia starego z nowym.

Napisano

Panowie a ile matriału trzba zuzyc na pomalowanie calego piecidrzwiowego unochoda?

No i czym najlepiej zatykac te dziury w blasze?

• 5 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

Witam wszystkich ponownie.

Po zimowej przerwie, powoli wracam do malowania.

Jako że w dalszym ciągu jestem na etapie początkującego w tej dziedzinie, mam kilka pytań.

Na początek, chciałbym kupić pistolet.

I pytanie, jaki?

Z jaką dyszą będzie najlepszy? Stanadrowa 1,4 czy może mniejsza.

I ile muszę wydać za przyzwoity pistolet, i jakich szukać ?

Jak już kupię pistolet będę malował cały samochód, tym razem nie metalik, tylko akryl.

I tutaj nasówa się pytanie, o farbę ? Jakiej firmy najlepsze, ile potrzeba farby aby omalować cały samochód, jakim jest UNO ?

I jeszcze jedna uwaga, będę malował cały samochód i tutaj mam pytanie odnośnie kolejności malowania, od czego najlepiej zaczynać ? A na czym kończyć ? Jak zacznę od dachu to potem zanim pomaluję kolejne elementy to dach mi może już wyschnąć i przykurzyć ? czy zatem zdąrzę omalować cały samochód czy trzeba będzie podzielić, najpierw omalować dach i za 2/3 dni zabezpieczyć dach i malować dalej ??

Pozdrawiam

Z góry dziękuję za porady

Szczególnie interesuje mnie kolejność malowania i wybór pistoletu.

Napisano

np firmy SATA zlosnik.gif

Dla poczatkujacego 1.4 wystarczy w zupelnosci. Szukaj takiego z regulacja cisnienia powietrzanp w rekojesci.

A to juz zalezy od portfela jakim dysponujesz i czy ma byc na raz czy posluzyc na kilkanascie malowan

Standox moze byc ale nie wyrobisz z budzetem. Proponuje udac sie do mieszalni.

W zaleznosci od tego co chcesz malowac to ze 4l akrylu ci wystarczy

Od zamiatania garazu zlania podlogi woda na bogato, oklejenia tego czego nie chcesz zapylic.

Najpierw pomaluj wszelkie felce drzwi, klapy silnika i bagaznika komore silnikowa, wnetrze

Potem zaklej papierem te pomalowane elementy i maluj reszte za drugim razem

POWODZENIA spineyes.gif

Napisano
  • Autor

Pistolet raczej na kilknaście malowań ma wystarczyć 275123014-zielony.gif

Sata trochę, za drogi... a nawet więcej niż trochę cfaniaczek.gif

W sklepie widziałem pistolet SICO Tools HVLP, tylko cena 140zł wydaje mi się trochę niska, na allegro są za ponad 200zł.

Myślałem że 3L powinno spokojnie wystarczyć, dodam że tam gdzie nie widać to nie będzie malowane.

Muszę wygospodaroiwać pomieszczenie do malowania.

Obecnie mam problem, gdyż mam 2 garaże, i na obydwa raczej na malernie sięnie nadają, gdyżokna są tylko po jednej stronie i nie na całej ścianie, przez co 3/4 samochodu jest w zacienione a w 1/4 padają promienie słoneczne.

Napisano

> Pistolet raczej na kilknaście malowań ma wystarczyć

> Sata trochę, za drogi... a nawet więcej niż trochę

> W sklepie widziałem pistolet SICO Tools HVLP, tylko cena 140zł wydaje

I ten by ci w zupelnosci wystarczyl. Wszystko byle bez elekroniki(na szybko allegro przejrzalem).

> mi się trochę niska, na allegro są za ponad 200zł.

> Myślałem że 3L powinno spokojnie wystarczyć, dodam że tam gdzie nie

4L pomalowalem cala bude wraz z felcami (drzwi od srodka, maska, klapa itp) oraz zderzaki. Ale to ja spineyes.gif Takze ilosc lakieru wprost proporcjonalna do umiejetnosci i do ilosci elementow.

> widać to nie będzie malowane.

> Muszę wygospodaroiwać pomieszczenie do malowania.

> Obecnie mam problem, gdyż mam 2 garaże, i na obydwa raczej na

> malernie sięnie nadają, gdyżokna są tylko po jednej stronie i

> nie na całej ścianie, przez co 3/4 samochodu jest w zacienione a

Jesli bedziesz liczyl na slonce bedzie albo nie to powodzenia w tym malowaniu. Zaopatrz sie w kilka lamp bo w ciemno to za wiele nie zmalujesz. A efekt koncowy bedzie marny.

> w 1/4 padają promienie słoneczne.

Napisano

A powiedzcie mi chłopaki jak mój unolotek jest koloru białego oczywiście akryl to czy też mam kupić podkład, bazę i bezbarwny tak? Bo ja w zeszłym roku w sierpniu robiłem zaprawki ale koleś dał mi lakier tak do dupy że po psiknięciu to nawet latem po 2-3 tygodniach od malowania rdza wychodziła.

Ogólnie to pod listwą z tyły na klapie też robiłem to wyobraźcie sobie że podczas mycia autka zeszła płatami cała farba!!!

Ogólnie kod mojego lakierku to 210.

Napisano

> oczywiście akryl to czy też mam kupić podkład, bazę i bezbarwny

Albo akryl - jest gotowy nie wymaga klara, odrazu jest z polyskiem

albo biala baza - ale tu trzeba i klar. Moim zdaniem bez sensu do zaprawek

Kupuj akryl. Jak chcesz o odpowiednim odcieniu to nie kupuj gotowca bo to sie nigdy nie zgadza. Tylko z numerem lakieru i z atrapa dygaj do mieszalni. Niech ci dorobi i nabije w spraya.

>w sierpniu robiłem zaprawki

A jak ty te zaprawki robiles. Po rdzy antykorozyjny srodek, podklad i lakier. Czy tylko lakier na to kladles.

>zeszła płatami cała farba!!!

A ty to wogole matowales.

Napisano

> Albo akryl - jest gotowy nie wymaga klara, odrazu jest z polyskiem

> albo biala baza - ale tu trzeba i klar. Moim zdaniem bez sensu do

> zaprawek

> Kupuj akryl. Jak chcesz o odpowiednim odcieniu to nie kupuj gotowca

> bo to sie nigdy nie zgadza. Tylko z numerem lakieru i z atrapa

> dygaj do mieszalni. Niech ci dorobi i nabije w spraya.

> A jak ty te zaprawki robiles. Po rdzy antykorozyjny srodek, podklad i

> lakier. Czy tylko lakier na to kladles.

> A ty to wogole matowales.

Tak matowałem.

Owszem nie dawałem wcześniej podkładu ale malowałem przed "bazą" minią. Propo dorabiania z atrapy koloru to już raz tak zrobiłem i właśnie teraz ponoszę tego konsekwencje.

Teraz kupię gotowy firmowy spray ale o odpowiednim odcieniu i będę malował podkładem a potem tą bazą po 3 razy każdy.

Napisano
  • Autor

Na 3 stronie tego tematu, od 3 do 7 posta są zdjęcia mojego una przed malowaniem.

Już przeszło pół roku jak malowałem (przed zimą) i nie widac śladu korozji, ani jednego pęcherzyka. A samochód nie stał w grażu, zrobiłem coś ok 5 tys km. Ale wiadomo jak to w zimie, sól itp. A zastosowałem jedynie na rdze cortanin F, po wyschnięciu zmienił kolor na fiolettowy przy kontakcie z korozją, na to szpachla novol z włuknem szklany, na koniec uniwersalna polfill, i na to podkład akrylowy (po 45zł/1litr), baza - metalik i klar. Tylko tą rdzę to czyściłem aż zostały takie małe wżery z rdzą.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.