Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szukam ładnego BMW do kupienia - pomoże ktoś?

Featured Replies

Napisano

własciwie nie ja a mój kolega, E46 lub E39 najlepiej diesel, ale może być 2.5i; 2,8i; kwota 30-35 kPLN. Jeśli ktos z Waszych znajomych chce sprzedać dobre zadbane, niezniszczone auto albo widzieliście oferte na prawde godną uwagi to prosze o pomoc.

Celowo nie zamieszczam tego na giełdzie bo tam mało co sie dzieje

Napisano

Sprzedaję swoją pszczółkę. Co prawda widzę, że kolega celuje w młodsze roczniki, ale może się skusi. Wszystko jest jak w opisie.

Są jeszcze zimówki na alu 16 kach BMW (po jednym sezonie). Letnie kapcie w przyszłym roku warto wymienić.

A przyczyna sprzedaży prozaiczna - dostałem służbowy pancerwagen...nichuchu nie przystaje to do E39, ale rachunek ekonomiczny jest nieubłagany.

otomoto

Napisano
  • Autor

toś pojechal z tym opisem zlosnik.gif ładny, zadbany egzemplarz, jednak stylistycznie ma już swoje lata, stara kierownica, mały komputer itd. Za nieduze pieniądze to pewnie dobra opcja ale kolega rzeczywiście celuje w coś młodszego. (a swoją droga po ile chodza takie roczniki jak u Ciebie? 17 koła?)

Byłem ogladać wczoraj jedną 520d po lifcie z 2000 r. przebieg 151 kkm, wydaje sie być oryginalny. Auto oczywiście nie jest już nowe i nie jest perfekcyjne ale jest w dobrym stanie i wyglada ładnie. Kolega pojechał dziś je dokładnie obejrzeć i jesli wszystko mu podpasuje to je weźmie.

Generalnie ideału sie szuka pół roku i wiecej a on potrzebuje auta w dobrym stanie, w miare zadbanego za umiarkowaną kase.

EDIT:

i jak jest zainteresowanie Twoim autem, dzwonią ludzie? Wczoraj jak spedziłem u handlarza ok 2 h to przy mnie zadzwoniło ok 4-5 ludzi w sprawie tego auta

Napisano

> chodza takie roczniki jak u Ciebie? 17 koła?)

Co do opisu, to ja to jestem mały miki. Kiedyś jeden koleś z Poznania sprzedawał piękną E-39 kombi 530d. I utworzył do tego specjalną stronę, z chyba 300-ma zdjęciami i kilkoma filmami . Opis też był sporawy. Podobnie cena, ale koniec końców ją sprzedał ;-)

Generalnie jest ciężko z cenami. Od 17tu zaczynają się mniej więcej. Niestety przykro to pisać na tym kąciku, ale większość dzwoniących to kompletni ignoranci. Zaczynają rozmowy od: za ile do oddania? Multum aut sprowadzonych wymaga zakupu opon zimowych, rejestracji, jakichś inwestycji na starcie itp. Tego niestety nikt nie kalkuluje...

Nie mogę zrozumieć jak ktoś się targuje nie obejrzawszy auta. A serwis tej maszyny jak pewnie wiesz, nie należy do najtańszych. Utwierdza mnie to w przekonaniu, że niestety spora część klienteli/użytkowników BMW (tych starszych) to patałachy ;-)

Widzę, że namawiasz kolegę na 520 d. Wiele się dobrego czytało o 530d, ale tam pewnie i koszty wyższe.

A tak BTW jak patrzę na ceny oferowanych przez handlarzy E39 w PL i porównuję z analogicznymi modelami w niemczech, to się zastanawiam skąd oni biorą te auta, skoro w DE są one droższe niż w PL.

W zeszłym roku jak szukałem dla siebie i kumpla to dobre 528 nie schodziło poniżej 7 keur i to już było powyżej rynkowej w PL.

No nic, walka z wiatrakami jednym słowem...;-)

Napisano
  • Autor

> Co do opisu, to ja to jestem mały miki. Kiedyś jeden koleś z Poznania

> sprzedawał piękną E-39 kombi 530d. I utworzył do tego specjalną

> stronę, z chyba 300-ma zdjęciami i kilkoma filmami . Opis też

> był sporawy. Podobnie cena, ale koniec końców ją sprzedał ;-)

> Generalnie jest ciężko z cenami. Od 17tu zaczynają się mniej więcej.

> Niestety przykro to pisać na tym kąciku, ale większość

> dzwoniących to kompletni ignoranci. Zaczynają rozmowy od: za ile

> do oddania? Multum aut sprowadzonych wymaga zakupu opon

> zimowych, rejestracji, jakichś inwestycji na starcie itp. Tego

> niestety nikt nie kalkuluje...

> Nie mogę zrozumieć jak ktoś się targuje nie obejrzawszy auta.

Jak gość pyta na starcie ile pan opuści to mówie a dlaczego mam opuścić? Z jakiego powodu? coś jest zepsute, coś nie działa, jest jakieś uszkodzenie? Opuszcza sie zazwyczaj jeśli jest jakiś problem a zniżka ma zrekompensować kupującemu naprawe. Dla zasay moge opuścić 200 zeta nie wiecej.

A

> serwis tej maszyny jak pewnie wiesz, nie należy do najtańszych.

> Utwierdza mnie to w przekonaniu, że niestety spora część

> klienteli/użytkowników BMW (tych starszych) to patałachy ;-)

> Widzę, że namawiasz kolegę na 520 d. Wiele się dobrego czytało o

> 530d, ale tam pewnie i koszty wyższe.

Nie, że namawiam, jeśłi już byłaby opłacona i zarejestrowana 530d to nie ma problemu ale koledze nie uśmiecha sie placić 3-4 koła samej akcyzy. Poza tym kolega mieszka w stosunkow nieduzej miejscowosci, nieduzo jexdzi w trasy i silnik 2.0d wydaje sie być rozsądniejszy. Poza tym znalezienie dzis 530d w dobrym staniem graniczy praktycznie z cudem. W przypadku 520d jest minimalnie lepiej bo odpuszczaja sobie ja "amatorzy BMW" bo nie ma takiego wypasu jakby chcieli. Dziwie sie, ze są ludzie, którzy wolą zniszczoną skóre od wygladającą na nową tapicerki materiałowej.

> A tak BTW jak patrzę na ceny oferowanych przez handlarzy E39 w PL i

> porównuję z analogicznymi modelami w niemczech, to się

> zastanawiam skąd oni biorą te auta, skoro w DE są one droższe

> niż w PL.

> W zeszłym roku jak szukałem dla siebie i kumpla to dobre 528 nie

> schodziło poniżej 7 keur i to już było powyżej rynkowej w PL.

> No nic, walka z wiatrakami jednym słowem...;-)

czyli co mialeś jakis rozsadny telefon czy tylko ignoranci pytający o cene oddania na starcie?

Napisano

1. Pogratulowac opisu claps.gif, na pewno by mnie taka oferta bardziej zainteresowala niz samo wypisane wyposazenie i "WLASCICIEL NIEPALACY!!!"

2. Kojarze ta stronke z tym 530Td, byla to jakas hiper prawie full wersja wyposazeniowa, po liftingu, kolor jakis bardzo ciemny. Swiecila sie jak psu jajca i bylem pod wrazeniem tego samochodu yikes.gif

3. Apropo cen w Polsce nizszych niz srednie niemieckie: kupujac nawet samochod powyzej sredniej krajowej zawsze sie znajdzie kilka pierdolek do zrobienia za te kilkaset zlotych... A wiec ile by trzeba dolozyc po zakupie do takiego auta, ktore kosztuje pare tysiecy mniej niz ta srednia? spineyes.gif Ale wiekszosc ludzi zaczyna poszukiwania samochodu od posortowania cen od najmniejszej i obdzwanianiu po kolei liczac, ze to super igla po okazyjnej cenie wystawiona od kilku dni czekajaca wlasnie na nich icon_rolleyes.gif

Napisano

> 1. Pogratulowac opisu , na pewno by mnie taka oferta bardziej

> zainteresowala niz samo wypisane wyposazenie i "WLASCICIEL

> NIEPALACY!!!"

Hehe, dzięki, Zastanawiałem się, czy ten elaborat nie zniechęci gawiedź zanadto ;-).

Coż kupić dobre używane auto jest trudno, a dobre i tanie to już prawie niemożliwe...;-)

BTW kiedyś było takie piwo, które mój kolega zwykł pijać na studiach - DiT się nazywało - od Dobre i Tanie. Z nazwy miało jednak tylko to drugie...;-)

Napisano

> którzy wolą zniszczoną skóre od wygladającą na nową tapicerki

> materiałowej.

Również się dziwię...ale wiesz, co skóra to skóra - uznanie w oczach sąsiadów rośnie ;-).

Siedzenia materiałowe w E39 są naprawdę na przyzwoitym poziomie IMO.

> czyli co mialeś jakis rozsadny telefon czy tylko ignoranci pytający o

> cene oddania na starcie?

Jakiś koleś z Wawy się tam ostro dopytuje, ale nie wiem, czy coś z tego wyjdzie, bo się ciut niepoważny wydaje. Np. pyta mnie co sądzę o takim, a takim egzemplarzu ;-) - bo mu jeden gość auto zalewane takim olejem oferował. No to powiedziałem, że jak ktoś "żydził" na olej, to a bym na tym etapie darował sobie auto. Ale co tam - jego kasa, jego problem. E39 z natury nie należą do aut super trwałych. Zajechana padlina może puścić właściciela z torbami ;-)

Napisano

> Również się dziwię...ale wiesz, co skóra to skóra - uznanie w oczach

> sąsiadów rośnie ;-).

jednym z kryteriów moich poszukiwań było bez skóry, no ale skoro sie juz trafiła w dobrym stanie "w skórze" to trudno. Lepiej mieć skóre i drażnić sąsiadów niż złoma i wzbudzać wśród nich śmiech...

> Siedzenia materiałowe w E39 są naprawdę na przyzwoitym poziomie IMO.

> Jakiś koleś z Wawy się tam ostro dopytuje, ale nie wiem, czy coś z

> tego wyjdzie, bo się ciut niepoważny wydaje. Np. pyta mnie co

> sądzę o takim, a takim egzemplarzu ;-) - bo mu jeden gość auto

> zalewane takim olejem oferował. No to powiedziałem, że jak ktoś

> "żydził" na olej, to a bym na tym etapie darował sobie auto. Ale

> co tam - jego kasa, jego problem. E39 z natury nie należą do aut

> super trwałych. Zajechana padlina może puścić właściciela z

> torbami ;-)

Najgorsze jest to, że nawet jak taka igiełka z zachodu trafi w ręce patałacha to max dwa lata i złom totalny. Niestety u nas odsetek takich klientów jest zdecydowanie przeważający...

Napisano

> jednym z kryteriów moich poszukiwań było bez skóry, no ale skoro sie

> juz trafiła w dobrym stanie "w skórze" to trudno. Lepiej mieć

> skóre i drażnić sąsiadów niż złoma i wzbudzać wśród nich

> śmiech...

Spoko. Dobra skóra nie jest zła. Miałem Alcantarę w poprzednim aucie i miło wspominam. Kolega ma 540 w beżowej skórze + jakieś fotele komfortowe - IMO najlepsze siedzisko na jakim siedziałem w aucie.

Napisano

Szmugle buble z niemiec i handlara kupi porozbijane potluczone posklada poklepie z 2 szt jedna i sprzeda biglaugh.gif

Stad na gieldach niektore sprowadzane roczniki takie tanie

Napisano
  • Autor

> Szmugle buble z niemiec i handlara kupi porozbijane potluczone

> posklada poklepie z 2 szt jedna i sprzeda

> Stad na gieldach niektore sprowadzane roczniki takie tanie

chyba zbytnio upraszczasz. ale faktem jest, ze kupuja uszkodzone, naprawiają albo picuja i sprzedają. Tak na prawde ile to roboty umyć komore silnika, wyprać tapicerke i wymienić elementy, które są bardzo mocno zużyte typu kiera czy gałka zmiany biegów.

inna sprawa, ze handlarze zazwyczaj jeżdzą raz w tygodniu po auto, przywożą jedno dwa auta, czasem nic. Mają swoje miejsca i wiem, ze jesłi kupili np u jednego sprzedawcy już 150-200 aut to na starcie cena jest niższa o 1000 E od napisanej na aucie.

Napisano

> jednym z kryteriów moich poszukiwań było bez skóry, no ale skoro sie

> juz trafiła w dobrym stanie "w skórze" to trudno. Lepiej mieć

> skóre i drażnić sąsiadów niż złoma i wzbudzać wśród nich

> śmiech...

Ale ogólnie skóra w bmw i tak nie jest jakiejś super jakości

Napisano

> Ale ogólnie skóra w bmw i tak nie jest jakiejś super jakości

Dlatego szukałem bez.

Na szczęście trafiła się czarna i nie za bardzo wypierdziana, bo jak patrze na szaro/beżowe to jakiś dramat normalnie jest...

Napisano

A tak w nawiązaniu do naszej dyskusji. Spójrz sobie na to:

otomoto

Jakie pajace sprzedają auta - kompletny rozrząd wymienił specjalista z koziej wólki - przecież tam jest łańcuch rozrządu, a nie pasek. No po prostu żenua. Jeśli nawet zmienial łańcuch rozrządu - to silnik by musiał mieć pewnie grubo ponad 500 kkm nalatane.

Chyba dla draki napiszę mu maila z zapytaniem jakiej firmy jest pasek rozrządu, który zamontował przy okazji wymiany "kompletnego rozrządu" - ciekawe, czy odpowie...

Napisano

Wiesz, zawsze jakis odsetek przypadkow sie zdarzy, ze rozrzad moze zaczac halasowac juz duzo wczesniej niekoniecznie majac 500kkm nalatane.

Druga opcja moze byc taka, ze koles nie wiedzial, ze silnik jest na lancuchu a nie pasku, i po sprowadzeniu go od razu chcial powymieniac wszystkie plyny/klocki/rozrzad, a mechanikowi bylo to na reke, bo se wiecej zarobi smile.gif

Napisano

> Wiesz, zawsze jakis odsetek przypadkow sie zdarzy, ze rozrzad moze

Nie wiem. Z ciekawości wysłałem maila z zapytaniem na jaki pasek i inne części zostały użyte przy wymianie tegoż kompletnego rozrządu ;-).

IMO gość ściemnia - wymienił aku i może tarcze kiedyś, a resztę sobie dopisał, żeby lepiej brzmiało ;-)

Napisano
  • Autor

auto już kupione

520d z 2000r po lifcie, 150 kkm za ok 30 kola - wygląda ładnie, kolega jest zadowolony

Minusy jak dla mnie:

- stara kierownica czesto spotykama w modelach przed liftem, prostokątna poduszka z tloczeniami

- pomarańczowe kierunki

- brak ksenonow (nie wyobrażam sobie już jazdy bez nich zlosnik.gif)

Napisano

> - brak ksenonow (nie wyobrażam sobie już jazdy bez nich )

Po lifcie i bez xenonów???

Dziwne...

Napisano
  • Autor

> Po lifcie i bez xenonów???

> Dziwne...

czemu dziwne? ksenony w E39 po lifcie to nie była seria. U mnie w ksiazce serwisowej ksenony wystepuja na liście opcji dodatkowych

Napisano

> czemu dziwne? ksenony w E39 po lifcie to nie była seria. U mnie w

> ksiazce serwisowej ksenony wystepuja na liście opcji dodatkowych

A jak wyglądają takie światła?

W życiu nie widziałem e-39 po lifcie bez xenonów...

Napisano
  • Autor

> A jak wyglądają takie światła?

> W życiu nie widziałem e-39 po lifcie bez xenonów...

są są, w 530d mniej ale w 520d sie zdarzają. Z zewnątrz identycznie wygladają, a od środka po prostu mają zarówki i są bez przetwornic, tyle. No i oczywiscie mają reczna regulacje wysokości na desce - po tym też mozna poznac czy auto ma oryginalne ksenony czy dokladane tylko przetwornice

Napisano

> są są, w 530d mniej ale w 520d sie zdarzają. Z zewnątrz identycznie

> wygladają, a od środka po prostu mają zarówki i są bez

> przetwornic, tyle. No i oczywiscie mają reczna regulacje

> wysokości na desce - po tym też mozna poznac czy auto ma

> oryginalne ksenony czy dokladane tylko przetwornice

Kurka, rzeczywiście. Przewertowałem własnie instrukcję i jak byk stoi "regulacja zasięgu świateł mijania"...

Napisano

No to gratulacje. Oby dobrze sluzyla. Moja dzisiaj odjechala do nowego wlasciciela. Szkoda mi jej strasznie bylo, bo duzo serca wlozylem w to auto, ale zycie. Jedno wiem na pewno. Do BMW predzej czy pozniej wroce...;-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.