Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wezwanie do sadu

Featured Replies

Napisano

witam!

w maju bylem swiadkiem wypadku - seicento mialo czolowke z uno bo jakis debil wymusil pierwszenstwo angryfire.gif a pozniej jakby nigdy nic probowal uciec. gdy przyjechala policja to twierdzil ze jestesmy kolegami z facetem z sejaka i ze on nie ma z tym wypadkiem nic wspolnego klotnia.gif, tak wiec powiedzialem policjantowi co i jak i pojechalem dalej waytogo.gif. tydzien temu dostalem wezwanie jako swiadek na sprawe icon_eek.gif - widac duren sie nie przyznal no.gifno.gif

no i teraz sprawa jest tego typu, oczywiscie na rozprawe pojade ( to ze jest w innym miescie i nawet nie zwroca normalnie za transport to paranoja wogole jest no.gifhehe.gif) ale wszystko dzialo sie kilka miesiecy temu wiec nie pamietam tego tak dokladnie sciana.gif, a nie chcialbym pokrecic czegos crazy.gif mozna cos zrobic zeby tylko potwierdzic to co mowilem policjantowi?

dodam jeszcze ze najprawdopodobniej bede jedynym niezaleznym swiadkiem - reszta to pewnie rodzina typa ktory wymusil pierszenstwo oslabiony.gif

Napisano

wiec nie pamietam tego tak dokladnie , a nie

> chcialbym pokrecic czegos mozna cos zrobic zeby tylko

> potwierdzic to co mowilem policjantowi?

Nie musisz składac dodatkowych zeznan przed sadem mozesz pozostac przy zeznaniach złozonych na policji w dniu zdarzenia. Tak bedzie najlepiej dla Ciebie jesli nie pamietasz zdarzenia.

Napisano

> mozna cos zrobic zeby tylko

> dodam jeszcze ze najprawdopodobniej bede jedynym niezaleznym

> swiadkiem - reszta to pewnie rodzina typa ktory wymusil

> pierszenstwo

Czy policjant spisywał (albo nagrywał hehe.gif) to co mówiłeś? Jeśli nie to co chcesz potwierdzać? Jeśli tak to gdzie jest to zeznanie/oświadczenie? Czy zostanie "od razu" przedstawione w sądzie czy dopiero na żądanie którejś ze stron?

Napisano
  • Autor

policjant spisywal to co mowilem ok.gif

nie mam zadnych informacji poza wezwaniem na konkretny dzien i godzine. icon_rolleyes.gif

Napisano

> na sprawe - widac duren sie nie przyznal

Niekoniecznie - nie wiem jaka jest kwalifikacja czynu.

> no i teraz sprawa jest tego typu, oczywiscie na rozprawe pojade ( to

> ze jest w innym miescie i nawet nie zwroca normalnie za

> transport to paranoja wogole jest )

Zwrócą, ale musisz złożyć wniosek z udokumentowanymi kosztami. Najlepiej napisz go sobie i złóż od razu w sądzie. Przysługuje Ci prawo zwrotu kosztów dojazdu i utraconego zarobku. Wezwanie na rozprawę daje Ci prawo do zwolnienia z pracy, ale za ten dzień Ci nie przysługuje wynagrodzenie.

Weź sobie zaświadczenie ile wynosi Twoja dniówka, jak będziesz jechał na sprawę weź paragon lub fakturę na paliwo i opisz to we wniosku o zwrot kosztów.

> kilka miesiecy temu wiec nie pamietam tego tak dokladnie , a nie

> chcialbym pokrecic czegos mozna cos zrobic zeby tylko

Tak, możesz poprosić o odczytanie zeznań z postępowania przygotowawczego - powiesz, że teraz już szczegółowo nie pamiętasz, a wtedy zeznawałeś szczegółowo i prawdziwie, więc teraz wszystko potwierdzasz.

Napisano

Za dojazd zwrócą, mi zwrócili koszt pociągu (nie musiałem przedstawiać biletów), wniosek składasz w sekretariacie sądu.

Napisano

odnośnie zwrotu kosztów napisali koledzy

odnośnie zeznań - idziesz godzinkę przed sprawą ( no 20 min ) i czytasz to co pan policjant napisał - Twoje zeznanie - udostępnią Ci to mnie po 2 latach udostępnili tyle ze to była sprawa o kradzież

Napisano
  • Autor

czyli jak powiem na poczatku ze prosze o odczytanie zeznan i pozniej powiem ze potwierdzam wszystko to bedzie ok ?:)

Napisano

> czytasz to co pan policjant napisał - Twoje zeznanie -

> udostępnią Ci to

Nie powinni - nie jesteś stroną w sprawie. Jeśli byłeś poszkodowanym to i owszem, ale świadkowi nie powinni.

Co do meritum - jak się sądowi wylegitymujesz i wyspowiadasz (wiek, m-ce zamieszkania - podajesz tylko miejscowość, zajęcie) to Cię Sąd zapyta co Ci wiadomo w sprawie. I wtedy możesz powiedzieć, że wiesz czego sprawa dotyczy, ale było to X m-cy temu i dokładne zeznania złożyłeś w postępowaniu przygotowawczym.

Napisano

bylem kiedys swiadkiem wink.gif

bylo to ponad rok czasu od czasu zdarzenia zlosnik.gif

z tym, ze jakis tydzien, 2 tygodnie po zdarzeniu wpladl do mnie policial.gif i spisal zeznania zlosnik.gif

na sprawie:

- prosze powiedziec co Pan pamieta

- nie pamietam dokladnie, na swiezo policjant spisal moje zeznania, chyba mozna z tego skorzystac...

- nie, prosze opowiedziec

MOJE OPOWIADANKO

- tydzien po zdarzeniu opowiedzial Pan to tak:

ODCZYTANIE MOJEGO ZEZANIA SPRZED ROKU

- ktora wersje Pan podtrzymuje (bo byly pewne rozbieżności zlosnik.gif )

- ta sprzed roku

hehe.gif

nie mam pojecia po co tam bylem zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

Kolego, spokojnie...

To tylko Sąd...

A w Sądzie mówi się prawdę. I tylko prawdę.

Zanim sie odezwiesz zostaniesz pouczony i wypytany o karalność za skladanie fałszywych zeznań.

Słuchaj dokładnie pytań, jasno formułuj odpowiedzi.

Jeżeli czegoś nie pamiętasz, powiedz o tym. Masz prawo zapomnieć, być zdenarwowanym itp.

Niektóre pytania mogą Cię zdziwić, możesz mieć wrażenie, że Sędzia pyta nie o to, o co pytać powinień:)

I może Ci nie dać szansy sie wygadać...

Więc spokojnie! Będzie dobrze.

Napisz jakie wrażenia po spotkaniu z Temidą!

pozdr

conda

Napisano

> Za dojazd zwrócą, mi zwrócili koszt pociągu (nie musiałem

> przedstawiać biletów), wniosek składasz w sekretariacie sądu.

Po zlozeniu zeznan zwracasz sie do Sadu o zwrot kosztow stawiennictwa na rozprawe.

Sprawdzone organoleptycznie.

Napisano

> Za dojazd zwrócą, mi zwrócili koszt pociągu (nie musiałem

> przedstawiać biletów), wniosek składasz w sekretariacie sądu.

i zgodnie z przepisami sprawdzą ile kosztuje pociąg klasy II z towjej miejscowosci do miejscowosić sadu i za to dostanesz kasę. nie radze się nie stawiać w ramach protsetu. z mostu kosztuje cie takie nieusprawiedliwione niestawinnictwo - w zakleżnosci od sądu - od 300 do 500 zł...

Napisano

> i zgodnie z przepisami sprawdzą ile kosztuje pociąg klasy II z towjej

> miejscowosci do miejscowosić sadu i za to dostanesz kasę.

Nie ma takiego przepisu. Sąd zwraca jeszcze "utracone zarobki" bo wezwanie do Sądu jest zwolnieniem z pracy, ale bezpłatnym.

Napisano

> Niekoniecznie - nie wiem jaka jest kwalifikacja czynu.

> Zwrócą, ale musisz złożyć wniosek z udokumentowanymi kosztami.

> Najlepiej napisz go sobie i złóż od razu w sądzie. Przysługuje

> Ci prawo zwrotu kosztów dojazdu i utraconego zarobku. Wezwanie

> na rozprawę daje Ci prawo do zwolnienia z pracy, ale za ten

> dzień Ci nie przysługuje wynagrodzenie.

> Weź sobie zaświadczenie ile wynosi Twoja dniówka, jak będziesz jechał

> na sprawę weź paragon lub fakturę na paliwo i opisz to we

> wniosku o zwrot kosztów.

> Tak, możesz poprosić o odczytanie zeznań z postępowania

> przygotowawczego - powiesz, że teraz już szczegółowo nie

> pamiętasz, a wtedy zeznawałeś szczegółowo i prawdziwie, więc

> teraz wszystko potwierdzasz.

tak nie do końca z tą dniówką jest. Wypłacają dniówkę - ale do średniej krajowej bodajże. Jak ktoś zarabia więcej to choćby przyniósł stos papierków to i tak więcej nie wypłacą około 140zł plus koszty przejazdu (autobus , pociąg).

Wiem bo ostatnio uczestniczyłem w sprawie jako świadek i miałem rozliczane te koszty

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.