Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ogrzewanie postojowe

Featured Replies

Napisano

Czy to normalne że ogrzewanie włącza się samo po uruchomieniu silnika, da się to wyłączyć czy na stałe jest włączone aby dogrzać zimny silnik?

Napisano
  • Autor

> Masz na mysli dod. grzałki elektryczne i pykanie przekaźników z nim

> związane?

Nie mam na myśli ogrzewanie postojowe które jest sterowane dodatkowym pilotem popularnie zwane (webasto)

Napisano

> Nie mam na myśli ogrzewanie postojowe które jest sterowane dodatkowym

> pilotem popularnie zwane (webasto)

nie popularnie zwane tylko produkowane między innymi przez firmę webasto

typowe ogrzewanie postojowe montowane w samochodach osobowych wpięte

w obieg płynu chłodniczego = same zalety zimą

- możesz ustawić zegar ( o ile taki występuje ) na dowolną godzinę przed rozruchem porannym = wsiadasz do ciepłego autka i masz podgrzany silnik lub i tylko kabinę

- możesz ręcznie włączyć i dogrzać silnik podczas pierwszych kilometrów

- w innych opcjach sterowane za pomocą pilota radiowego lub tel kom

- ogrzewanie nie uruchamia się automatycznie po rozruchu silnika zimą natomiast wyłącza się automatycznie lub przechodzi w stan czuwania po osiągnięciu przez silnik i obieg ogrzewania w stan spoczynku

wady ????

wymaga akumulatora w bardzo dobrej kondycji bo w porównaniu z ogrzewaniem powietrznym ma więcej elementów pobierających prąd np pompa chłodziwa

generalnie same zalety !!!!!!!!!

ok.gif

Inni producenci np EBERSPÄCHER

co do samoczynnego włączania po rozruchu możliwe ,że jest tak zaprogramowane

lub tak podłączone na pewno można to wyłączyć !

Napisano

Witam!

Raczej nie powinno sie wlaczac.

U mnie sam musze wlaczyc, lub zaprogramowac timer, po uruchomieniu silnika sie wylacza.

Ja mam mokre webasto, nie wiem jakie Ty masz?

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> nie popularnie zwane tylko produkowane między innymi przez firmę

> webasto

Zapytaj kogoś co to jest webasto 80% osób będzie wiedziało że to ogrzewanie, jeśli powiesz ogrzewanie postojowe 20% będzie wiedziało o co chodzi.

> typowe ogrzewanie postojowe montowane w samochodach osobowych wpięte

> w obieg płynu chłodniczego = same zalety zimą

W osobówkach wpięte w w układ,a w większości samochodów tylko grzeje powietrze w kabinie i nie jest podłączone do obiegu

> - możesz ustawić zegar ( o ile taki występuje ) na dowolną godzinę

> podgrzany silnik lub i tylko kabinę

Albo silnik i kabine tzw. mokre lub tylko powietrze we wnętrzu tzw. suche

> - możesz ręcznie włączyć i dogrzać silnik podczas pierwszych

> kilometrów

W suchym się nie da

> - ogrzewanie nie uruchamia się automatycznie po rozruchu silnika zimą

Kumpel ma Voyagera z 2004 roku 2.5 i nie da się ogrzewania włączyć ręcznie włącza się tylko automatycznie w celu dogrzania silnika

> wymaga akumulatora w bardzo dobrej kondycji bo w porównaniu z

> ogrzewaniem powietrznym ma więcej elementów pobierających prąd

> np pompa chłodziwa

95% wyłącza się automatycznie jeśli napięcie aku spadnie do poziomu 10.5 V

Coś słyszałeś ale nie do końca, ja chciałem dowiedzieć się coś od osoby która ma ogrzewanie w Stilo. Auto mam 2 miechy i nie włączało mi się na początku teraz dopiero jak zimno jest, nie mam sterownika w środku mam tylko pilota.

Napisano

offtopic.gif

> Zapytaj kogoś co to jest webasto 80% osób będzie wiedziało że to

> ogrzewanie, jeśli powiesz ogrzewanie postojowe 20% będzie

> wiedziało o co chodzi.

No i co z tego ? Przed II wojną światową w Polsce 80% ludzi na odkurzacz mówiło "elektroluks". crazy.gif Znam też czlowieka, który do dzisiaj na gazowy przepływowy podgrzewacz wody w łazience mówi "junkers". Ale obie te nazwy "odfirmowe" w powszechnym użyciu zdechły śmiercią naturalną i ten sam los czeka słowo "webasto" używane jako nazwę urządzenia a nie firmy.

A my - technicznie i językowo świadomi - powinniśmy tę tendencję popierać. old.gif

Przepraszam za OT.

Napisano

aaaa to jak w Stilo to przepraszam tam na pewno jest inne rozwiazanie niż w innych autach grinser006.gif

ps wiadomo,że powietrzne ogrzewanie nie grzeje silnika ok.gif

napisałem tylko,że akumulator musi być w dobrej kondycji bo to ,że agregat wyłącza się zostawiając prąd na rozruch to inna sprawa ok.gif

spotyka się często okreslenie <debasto> więc napisałem skąd ta nazwa i tylko tyle ok.gif

obecnie używam Air Tom 2000 ale wcześniej miałem wodne kilku firm i na tej podstawie zabrałem głos grinser006.gif

Napisano

to poczekaj na message od krakow_kult on ma webasto u siebie. W stilo (chyba w dynamicu ) sa extra grzalki ktore uruchamiaja sie tak jak ty opisujesz.

Napisano

> to poczekaj na message od krakow_kult on ma webasto u siebie. W stilo

> (chyba w dynamicu ) sa extra grzalki ktore uruchamiaja sie tak

> jak ty opisujesz.

blush.gif

1. Dodatkowe grzałki elektryczne ktore były jako opcja (lub jako standard na skandynawie) - dmuchaja cieple powietrze do kabiny i nic wiecej.

"Nagrzewnica dodatkowa PTC, dostarczana na żądanie w wersjach JTD, służy do szybszego ogrzewania wnętrza samochodu będącego w ruchu (rpm> 700 obr/min) w przypadku niesprzyjających warunków otoczenia (na przykład bardzo chłodny klimat).

Jest to grzałka umieszczona obok promiennika o mocy maksymalnej 700 W i napięciu 13,5 V.

Układ logiczny przewiduje sterowanie włączeniem/odłączeniem przekaźników w zależności od odczytanej temperatury wody, zgodnie z poniższym bilansem cieplnym P.T.C.."

Link do rozwinięcia tematu

2. Osobiscie mam ogrzewanie postojowe DFEA (elektryczne) ktore podgrzewa płyn cieczy chłodzącej. Używam tego nawet teraz. Rano po odpaleniu zaraz jest ciepłe powietrze (mam tylko wersje podst. bez grzania kabiny, ładowania akku). Silnik zawsze przy tym odpala na dotyk (kontrolka swiec zarowych gasnie jak w lecie) smile.gif

Cala dyskusja nt. DEFA (duzo zdjęć + informacje) - LINK

Jest to tańsze niz dorzucenie ogrzewania na olej napędowy jak. np. Webasto. Głównie chodziło mi na podgrzewaniu silnika - bo gdy on dojdzie do właściwej temp. ciepłe pow. w kabinie to zaden problem skromny.gif

35df777719d962d8med.jpg

741ce54038da8b59med.jpg

Napisano

> Kumpel ma Voyagera z 2004 roku 2.5 i nie da się ogrzewania włączyć

> ręcznie włącza się tylko automatycznie w celu dogrzania silnika

Podobny patent jest np. w toyotcie avensis (jest specjalny przycisk i w ciagu 2min robic sie ciepło - ale to jest tylko dogrzewanie)

Napisano

> Czy to normalne że ogrzewanie włącza się samo po uruchomieniu

> silnika, da się to wyłączyć czy na stałe jest włączone aby

> dogrzać zimny silnik?

wg. instrukcji powinno sie wyłączyć...

webst.jpg

Napisano
  • Autor

> wg. instrukcji powinno sie wyłączyć...

U mnie się wyłącza. Ja pytałem czy to normalne że po odpaleniu silnika samo się włącza??????? W instrukcji nic na ten temat nie widze.

Napisano

> U mnie się wyłącza. Ja pytałem czy to normalne że po odpaleniu

> silnika samo się włącza??

Dla mnie wynika z tego zapisu iż skoro wyłącza się pod odpaleniu silnika (gdy był włączony) to także nie powinien się włączyć jeśli był wyłączony...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.