Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z oponami czy zawieszeniem? pomocy!!!

Featured Replies

Napisano

Witajcie. Mój problem trwa już pare miesięcy, z powodu braku kasy bo niemogłem wszystkiego naprawić naraz.

Niemogłem zlikwidować sytuacji iż auto ściągało na lewo podczas jazdy (oczywisćie w momencie puszczenia kierownicy). Mechacnicy ogladali zawieszenie, wymienili to wszystko co uznali że miało luzy. Zbieżnośc trzy razy była sprawdzana. Niestety dalej ściągąło w lewo. Ale niedawno mechanik powiedział żebym zmienił może opony z przodu miejscami i jaki wynik? Teraz ściąga mnie na prawo confused.gif

Opony kupiłem rok temu - navigator całoroczne M+S. Byłem u sprzedawcy w celu zareklamowania opon, niestety niechce uznać, twierdzi ze musze przedstawić szczególowy opis pomiarowy prawidłowości ustawienia zawieszenia?! Zgroza. mam jeszcze raz płacić za sprawdzenie wszystkiego?

Moje pytanie: Czy potrafi ktoś z Was powiedzieć że taka anomalia ściągania auta w lewo, po zamianie stronami opon w prawo, to 100% wina opon? Pomocy!!!

Napisano

> Witajcie. Mój problem trwa już pare miesięcy, z powodu braku kasy bo

> niemogłem wszystkiego naprawić naraz.

> Niemogłem zlikwidować sytuacji iż auto ściągało na lewo podczas jazdy

> (oczywisćie w momencie puszczenia kierownicy). Mechacnicy

> ogladali zawieszenie, wymienili to wszystko co uznali że miało

> luzy. Zbieżnośc trzy razy była sprawdzana. Niestety dalej

> ściągąło w lewo. Ale niedawno mechanik powiedział żebym zmienił

> może opony z przodu miejscami i jaki wynik? Teraz ściąga mnie na

> prawo

> Opony kupiłem rok temu - navigator całoroczne M+S. Byłem u sprzedawcy

> w celu zareklamowania opon, niestety niechce uznać, twierdzi ze

> musze przedstawić szczególowy opis pomiarowy prawidłowości

> ustawienia zawieszenia?! Zgroza. mam jeszcze raz płacić za

> sprawdzenie wszystkiego?

> Moje pytanie: Czy potrafi ktoś z Was powiedzieć że taka anomalia

> ściągania auta w lewo, po zamianie stronami opon w prawo, to

> 100% wina opon? Pomocy!!!

Cześć.

Miałem to samo w poprzednim aucie i niestety przyczyną były opony. Spróbuj te z przodu dać na tył.

Napisano

Niestety kolejny przypadek (zmam ich kilkanascie), ze polskie opony szybko sie krzywia i powoduja m.in sciaganie pojazdu na lewo lub prawo lub wibracje kierownicy i td.

Pomysl nad innymi oponami, a na razie, jak Kolega wyzej radzi, przerzuc kola z przodu na tyl, ew mozesz sprawdzic, czy felgi na przednich kolach sa proste.

Pozdrawiam

Napisano

maja racje to wina opon, po przezuceniu na tył minie i nie sugeruj sie oponami ze to chlam, mialem tak na michelin, kolega na goodyear

Napisano

No ja problem tez mam, ale już się w miarę przyzwyczaiłem. Zobaczę czy dalej będzie tak na zimówkach. U mnie powodem może być minimalne i w granicach dopuszczalnych jak wykazała geometria kół, cofnięcie i pochylenie prawego koła, co przy oponach 195/50/15 zwiększa efekt. A co do "krzywienia" tudzież odkształcania opon na polskich drogach, to również uważam, że jest to pewnie przyczyna wielu przypadków. Wg mnie najbardziej się "krzywią" na tych naszych koleinach pozostawionych po tirach. Opona z jeden strony ma większy docisk z drugiej mniejszy i takie są potem skutki. A do tego te koleiny w deszczu są ogromnie niebezpieczne. Nie raz miałem sytuację, że po wjechaniu w koleinę z wodą tak szarpało kierownicą że szok.

Napisano
  • Autor

Witajcie!

Dziekuje za sugestie. Poszedłem tropem opony. Właśnie wróciłem z firmy w której kupiłem opony. Niekwapili się do wymiany opon na nowe.

Oponiarz zastosował pewną rzecz, którą chciałbym się podzielić bo może komuś się to przyda. Ponieważ po przelożeniu opon auto mi ściągąło na prawo gościu zabrał się za prawe koło. Zdjął oponę z felgi i załozył odwrotnie. Efekt?! Jest bardzo dobrze, auto teraz prowadzi się równo.

Wygląda na to że kłopot z głowy. smile.gif

Pozdrawiam, miłego dnia wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.