Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

gaz, jak sie na tym jezdzi?

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam malutkie zapytanko. Otoz chcialbym sie dowiedziec jak to jest z jazda na gazie w uno na gazniku. Poniewaz instalacja nie posiada elektroniki, rozumiem ze sam przelaczam benzyna->gaz. Pytanie ino takie, rano wsiadam do autka, odpalam na noPB i co dalej? Musze tak dlugo jechac na noPB az sie autko nie rozgrzeje, czy moge juz po chwili przelaczyc na gaz? Na noPB po odpaleniu musze pojezdzic chwilke na ssaniu bo inaczej zgasnie, jak sie ma sprawa instalacji gazowej, tam chyba nie ma czegos takiego jak ssanie i czy wtedy silnik nie bedzie mi gasl na gazie?

Pozdrawiam

Napisano

> Na gazie również korzystasz z sania dokładnie tak samo jak na Pb.

Odpalać możesz na benzynie (zdrowiej dla silnika) lub na gazie. Jeśli na benzynie to przełaczasz psztyczek od gazu na pozycje zero (odcinająca dopływ benzynki i gazu) czekasz az wypali Ci się Pb w gaźniku, gdy czujesz brak mocy to przłączasz na gaz. Jeśli bys od razu z Pb przełączył na gaz to zgaśnie.

Jeśli rano chcesz odpalać na PB to, przed wyłaczaniem silnika przełączasz z gzu na Pb, już bez czekania aż gaz w gaźniku się wypali.

Napisano
  • Autor

> Odpalać możesz na benzynie (zdrowiej dla silnika) lub na gazie. Jeśli

> na benzynie to przełaczasz psztyczek od gazu na pozycje zero

> (odcinająca dopływ benzynki i gazu) czekasz az wypali Ci się Pb

> w gaźniku, gdy czujesz brak mocy to przłączasz na gaz. Jeśli bys

> od razu z Pb przełączył na gaz to zgaśnie.

> Jeśli rano chcesz odpalać na PB to, przed wyłaczaniem silnika

> przełączasz z gzu na Pb, już bez czekania aż gaz w gaźniku się

> wypali.

Re

Nio, ale pytanie pomocnicze, czy instalacja gazowa jest tak pomyslana ze gdybym chcial jezdzic tylko na gazie to nie bedzie z tym problemu, zwlaszcza jak jest silnik zimny? Jaki mechanizm spelnia zadanie ssania podczas pierwszych minut pracy silnika?

Pytam bo zaczalem zastanawiac sie nad instalacja gazu, ceny paliw zaczynaja przyprawiac o zawrot glowy a dla mnie po pol roku instalacja sie zwraca.

Apropos czy elpigaz to dobra siec? Instalka u nich ze zbiornikiem w kole kosztuje 1400 zeta.

Pozdrawiam

Napisano

> Re

> Nio, ale pytanie pomocnicze, czy instalacja gazowa jest tak pomyslana

> ze gdybym chcial jezdzic tylko na gazie to nie bedzie z tym

> problemu, zwlaszcza jak jest silnik zimny? Jaki mechanizm

> spelnia zadanie ssania podczas pierwszych minut pracy silnika?

> Pytam bo zaczalem zastanawiac sie nad instalacja gazu, ceny paliw

> zaczynaja przyprawiac o zawrot glowy a dla mnie po pol roku

> instalacja sie zwraca.

> Apropos czy elpigaz to dobra siec? Instalka u nich ze zbiornikiem w

> kole kosztuje 1400 zeta.

> Pozdrawiam

Jak tylko auto bedzie ci w zime palić an LPG to nie ma problemu mozesz jeżdzić na LPG niz złemu sie silnikowi nie stanie zanm osoby co nie mają nawet zbiornika benzyny bo cały czas jeżdzą na LPG al enei każd auto che zapalać na LPG i jezdzić jak jest zimny silnik to już każde auto reaguje inaczej sam miałem kilka samochodów z LPG i w każdym inna histora najlepiej zapalał fiat 125p przy -15 jeszcze zapalał jak jak już było zimniej tylko benzynka , zapalanie rano na LPG nie jest wskazane ze wzgledu na trwałość paronika który powinien najpierw zostać ogrzany przez ranną jazde na LPG paronik potrafi nawet zamarznąć potem dostanie ciepła wode i odmarznie ale takie zabiegi stracą jego żywotnośc dlatego zaleca sie przełanczanie na lpg gdy auto osiągnie 40 stopni

Napisano

> Re

> Nio, ale pytanie pomocnicze, czy instalacja gazowa jest tak pomyslana

> ze gdybym chcial jezdzic tylko na gazie to nie bedzie z tym

> problemu, zwlaszcza jak jest silnik zimny? Jaki mechanizm

> spelnia zadanie ssania podczas pierwszych minut pracy silnika?

To samo ssanie co do tej pory używałeś. Co prawda nie jest to dosłowne ssanie, ale powoduje lekkie uchylenie głównej przepustnicy. Zaleta jest taka, że nawet jak zapomnisz o ssaniu to i tak więcej nie pali LPG tylko ma podwyższone wolne obroty. Do -10st. nie ma najmniejszych problemów z odpaleniem, przy - 15st. może nie złapać za 1 razem. Przy -20st. to już są problemy - wtedy odpalam na noPB (i tylko wtedy grinser006.gif) Ostatnio na benzynie moje auto było odpalane chyba w lutym.

> Pytam bo zaczalem zastanawiac sie nad instalacja gazu, ceny paliw

> zaczynaja przyprawiac o zawrot glowy a dla mnie po pol roku

> instalacja sie zwraca.

> Apropos czy elpigaz to dobra siec? Instalka u nich ze zbiornikiem w

> kole kosztuje 1400 zeta.

> Pozdrawiam

Ja mam BRC i też płaciłem coś koło tego, ale fachowcy się nie spisali i właściwie musiałem wszystko sam od nowa zmontować, a o regulacji przez tych fachowców to już lepiej wogóle nie wspominać angryfire.gif

Instalacja I generacji ma to do siebie, że metodą prób i błedów można ją samemu dobrze wyregulować.

Jeżeli się zdecydujesz na instalke LPG i Ci źle będzie działać to się od razu nie załamuj, rzadko od razu działa dobrze (ja znam tylko 1 taki przypadek biglaugh.gif), przeważnie trzeba czasu żeby wszystko działało idealnie.

Ogólnie jestem zadowolony, a biorąc pod uwagę obecną różnicę w cenie LPG i noPB to jestem wręcz zachwycony brawo.gif

Napisano

1400 za pierwszą generacje to trochę drogo.

Ja w wawie mógłbym Ci polecieć dobry zakład Bre-wel gdzie zakładają za 1200 + gratis pokrowiec na koło i regulacje u nich sa po 20 zeta jak się u nich zakładało, a regulują dobrze i chodzi wszystko OK od samego początku.

Napisano
  • Autor

> 1400 za pierwszą generacje to trochę drogo.

Re

Hmmm, calkiem mozliwe. Zalezy mi na bezproblemowej instalacji a z tego co wiem to elpigaz w poznaniu jest jedna z najlepszych firm od gazu. W cenie sa dwa lata gwarancji albo 60 tysiecy kilometrow i regulacje bezplatne. Placi sie ino za przeglady co 15 tysiecy-50 zeta plus 20 za filtr jesli zajdzie taka potrzeba. Do wawki mam z deka daleko i tansza instalka na pewno nie zwroci mi trasy do wawy. Malo tego, jak sie dowiadywalem, nie tylko zreszta tam, tera robia zapisy na zakladanie lpg i najblizszy termin to koncowka miesiaca. Coz gazownicy maja tera prawdziwe zniwa. Moze ktos zapoda mi siakiegos linka z tym co i gdzie sie zaklada, tzn chodzi mi o to gdzie i jakie klamoty zakladaja w aucie podczas montazu, najlepiej jakby bylo to poparte jakimis szkicami. Aaaa i jeszcze jedno, zakladajac ze wszystko bedzie ok z dzialaniem, ile kosztuje utrzymanie instalacji gazowej, tzn jakie moga byc jeszcze koszta poza tym co juz wymienilem.

Pozdrawiam

Napisano

> Witam

> Mam malutkie zapytanko. Otoz chcialbym sie dowiedziec jak to jest z

> jazda na gazie w uno na gazniku. Poniewaz instalacja nie posiada

> elektroniki, rozumiem ze sam przelaczam benzyna-Pozdrawiam

Gaz jest zimny, tym bardziej przy rozkurczaniu - wszystko zamraza, tak wiec zima na zimnym silniku mozesz miec problemy z jazda. Radze zawsze miec cos benzyny w baku. Od czasu do czasu przydaloby sie tez zatankowac benzyne do pelna, bo bak potrafi korodowac od srodka, ja tak mialem. Bak i pompa do wymiany.

Napisano
  • Autor

> Gaz jest zimny, tym bardziej przy rozkurczaniu - wszystko zamraza,

> tak wiec zima na zimnym silniku mozesz miec problemy z jazda.

> Radze zawsze miec cos benzyny w baku. Od czasu do czasu

> przydaloby sie tez zatankowac benzyne do pelna, bo bak potrafi

> korodowac od srodka, ja tak mialem. Bak i pompa do wymiany.

Re

Mam bak plastickowy biglaugh.gif. Nie chodzi o to ze bede oszczedzal i jezdzil z pustym bakiem. Chodzi o to ze codziennie jezdze do pracy okolo 10km i jak jest zimno, albo wrecz mrozno zima, to musze kwilke jechac na ssaniu bo inaczej autko zdechnie. Chodzi o to zeby sie nie przejechac na instalce i zeby nie okazalo sie ze zamontowalem, kase wydalem a oszczednosci nie sa takie jak przypuszczalem. Po nowym roku bede mial do pracy 20km i wtedy sytuacja sie zmieni i tym bardziej gasss zacznie mi sie oplacac. No chyba ze zrobia ludzi w konia i podnosa cene gazu angryfire.gif.

Pozdrawiam

Napisano

> Re

> Mam bak plastickowy . Nie chodzi o to ze bede oszczedzal i jezdzil z

> pustym bakiem. Chodzi o to ze codziennie jezdze do pracy okolo

> 10km i jak jest zimno, albo wrecz mrozno zima, to musze kwilke

> jechac na ssaniu bo inaczej autko zdechnie. Chodzi o to zeby sie

> nie przejechac na instalce i zeby nie okazalo sie ze

> zamontowalem, kase wydalem a oszczednosci nie sa takie jak

> przypuszczalem. Po nowym roku bede mial do pracy 20km i wtedy

> sytuacja sie zmieni i tym bardziej gasss zacznie mi sie oplacac.

> No chyba ze zrobia ludzi w konia i podnosa cene gazu .

> Pozdrawiam

Bak plastickowy... hmm hmm.gif

W zime po odpaleniu przynajmniej km jedz na benzynie.

Napisano

> Witam

> Mam malutkie zapytanko. Otoz chcialbym sie dowiedziec jak to jest z

> jazda na gazie w uno na gazniku. Poniewaz instalacja nie posiada

ja mam uniacza 1.0 na gazniku zagazowanego...

jedyne przelaczanie z benzyny na gaz pojawia sie u mnie jak mi czasami gazu na trasie braknie...

nawet przy 15 stopniach mrozu mi palil w zimie na gazie...

a Uniacza trzymam pod chmurka...

jak dobrze wyregulowany to chula Uniacz na gazie ze hej

> elektroniki, rozumiem ze sam przelaczam benzyna-Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.