Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwny i denerwujący problem

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie forumowiczów

Posiadam Fiata Uno 1.0 Fire oczywiście z instalacją gazową, ale z nią to w ogóle nie mam problemów (przynajmniej narazie 270751858-jezyk.gif).

Mój problem jest taki, że samochód ten czasem (tylko czasem) nie chce w ogóle zapalić na paliwie (na gazie zawsze pali). Ogólnie jest tak, że jeżdzę np. przez cały tydzień na paliwie, znaczy pół godziny żeby się silnik nagrzał, a później zmieniam na gaz i jest wszystko ok. Zdarza się, że na drugi dzień nie wiadomo czemu nie zapale go w ogóle na paliwie. Kręce i kręce, ale na tym się kończy. Poradzono mi, żeby próbować w ten sposób, że zapalam na gazie i przy dodaniu gazu zmieniać na paliwo i tak cały czas, aż zatrybi jak powinien. Kilka razy udało się w ten sposób, więc pomyślałem, że może jakiś śmieć był w pompce i wkońcu go "przedarło", ale wydaje mi się, że to nie ma z tym nic wspólnego bo tak się dzieje coraz częściej. Przez ostatnie dni dzieje się tak, że chwile jadę na paliwie i nagle gaśnie (zapalić już się nie da), wtedy jestem zmuszony do jazdy na gazie i co jakiś czas podczas jazdy zmieniam na paliwo sprawdzając czy chyci i czasem się udaje a czasem nie, lub przejade z km na paliwie i znowu gaśnie. Myślałem równiez, że to pompka paliwowa jest spalona, ale wtedy w ogóle bym nie mógł jeździć na paliwie. Może znajdzie się ktoś kto pomoże mi rozwiązać ten problem ? Nie chce dawać go do mechanika bo samochód postoi u niego z kilka dni później będzie wszystko ok i nagle przestanie tak jak to się zdarza, więc wydam pieniądze w błoto a mechanikowi nic nie udowodnie. Pozdrawia i proszę o rady.

P.S

Wiem wiem, mam uzupełnić profil 270751858-jezyk.gif

Napisano

Z tym profilem to nie jest nasze widzimisie tylko bardzo pomocna rzecz.

Podasz miasto to ktoś podjedzie i Ci pomoże.

Podasz jaki dokładnie masz samochód - kilka pytań mniej... takich jak np. gaźnik czy wtrysk?

Tu domyślam się, że wtrysk po słowach "pompa się spaliła"

Nie musiała od razu paść na amen, może dawać małe ciśnienie i "nie wyrabia"

Tak z objawów to właśnie problem z dostarczaniem paliwa wnioskuję.

Jak włączasz zapłon to słychać pompkę - nie zmienił się ten dźwięk od czasu kiedy są problemy?

Napisano
  • Autor

> Z tym profilem to nie jest nasze widzimisie tylko bardzo pomocna

> rzecz.

> Podasz miasto to ktoś podjedzie i Ci pomoże.

> Podasz jaki dokładnie masz samochód - kilka pytań mniej... takich jak

> np. gaźnik czy wtrysk?

> Tu domyślam się, że wtrysk po słowach "pompa się spaliła"

> Nie musiała od razu paść na amen, może dawać małe ciśnienie i "nie

> wyrabia"

> Tak z objawów to właśnie problem z dostarczaniem paliwa wnioskuję.

> Jak włączasz zapłon to słychać pompkę - nie zmienił się ten dźwięk od

> czasu kiedy są problemy?

W sumie powiem tak... jestem poczatkującym kierowcą i troszkę mało się w tym wszystkim orientuje. Właśnie się tak zastanawiałem kiedyś czy mam wtrysk czy gaźnik, ale teraz to już chyba wiem wink.gif Czy słychać pompkę ? Kurczę... w sumie nawet nie wiem jaki to jest odgłos więc cieżko mi powiedzieć. W jaki sposób mogę sprawdzić pompke tak dogłębnie ? Był bym naprawdę wdzięczny za kilka fachowych rad.

P.S

Już uzupełniam profil...

Napisano

może filterek paliwa zasyfiały jest, albo sitko w baku przytkane.

ja na początek dolałbym dobrego paliwa 98 albo 100 oktanów.

Napisano

który masz rok uniaka? poza tym jak włączysz stacyjkę to na liczniku (prawy dolny róg) zapala się kontrolka wtrysku, wtedy słychać takie mruczenie co oznacza, że pompa działa.

jeżeli nie pali się ta kontrolka tzn, że masz ssanie, a do uruchomienia jego służy wajcha pod kierownicą.

jeszcze jedno nie wiem jak wygląda uniak na gaźniku, ale domyślam się, że to niewielka różnica. mono wtrysk posiada silniczek krokowy, który sterowany jest pewnie z komputera. komputer pobiera dane o temperaturze silnika i na tej podstawie daje odpowiednie impulsy do silnika krokowego. ten się wysuwa lub chowa naciągając lub luzuje linkę gazu dzięki czemu wtryskiwane jest mnie lub więcej paliwa. w uniaku z ssaniem komputerem jesteś ty i wykonujesz to wszystko powyżej za pomocą wajchy pod kierownicą.

tak sobie to wszystko wydedukowałem. jak gdzie piszę bajki to proszę mnie po prawić.

Napisano

Napisz moze z ktorego roku jest to samochod. Jezeli jest to wtrysk, to po przekreceniu stacyjki w polozenie zaplon powinienes przez chwile slyszec prace pompki z okolic baku (jest pod tylna kanapa).

Napisz jeszcze jakiej generacji masz instalacje gazowa (czy musisz sam przelaczac na gaz, czy po rozgrzaniu silnika przelaczenie nastepuje samoczynnie).

Twoje problemy spowodowane sa najprawdopodobniej przez instalacje gazowa (dla zlosliwcow - wcale nie uwazam, ze gaz to zlo; zle zalozony/wyregulowany gaz to zlo). Prawdopodobnie instalacja gazowa zamyka doplyw benzyny do silnika (np. odcina wtryskiwacz) i dlatego nie mozesz zapalic. Jezeli masz troche pojecia o elektryce to posprawdzaj podlaczenia elektryczne instalacji gazowej - wszystkie powinny byc lutowane. Ja mialem kiedys podobny problem i okazalo sie, ze nie kontaktowala wtyczka przy komputerze od gazu - wystarczylo oczyscic i podoginac styki i problem przestal wystepowac.

Najlepiej pojedz do gaziarza i niech sprawdzi dobrze instalacje.

Napisano
  • Autor

No więc tak, samochód jest z roku 97 i jak przekręcam kluczyka w polozenie zaplon to zapalają się 2 kontrolki tylko, od oleju i akumulatora, ale znikają po odpaleniu samochodu. Również wtedy słychać mruczenie pompy więc jest ona na 100% sprawna, za każdym razem ją słysze i nawet jak nie chce odpalić na paliwie. Co do kontrolki wtrysku to nic takiego się nie zapala, a pod kierownicą żadnej wajchy znaleść nie moge (szukałem i szukałem ale nie ma). Wczoraj przyszedł do mnie brat i pytał czy już pali na paliwie, a ja odparłem, że nie. Mówił że pytał się kogoś o to i powiedział że trzeba przeczyścić świece bo może być to także przez to spowodowane. Niestety nie miałem czasu już na to bo musiałem iść do roboty, ale gdy wróciłem i musiałem jechać do sklepu to okazało się że akumulator jest padnięty (widać, że ostro brat grzebał przy samochodzie). Dziś rano podłączyłęm na chwile akumuolator do prostownika i bez problemu odpaliłem na gazie i po chwili spróbowałem przełączyć go na paliwo, odziwo normalnie było. 10 min chodził sobie na wolnych obrotach i ani nie gasł, ani go nie dusiło. Przejechałem się jeszcze na paliwie kilka km i musze przyznać, że jak narazie jest wszytko ok. Nie wiem czy on się poprostu sam naprawił jak to bywało, czy poprostu brat wyczyścił mi świece i to pomogło czy może zrobił coś jeszcze innego. Niestety tego narazie się nie dowiem bo z nim będe się widział dopiero w weekend.

Co do pytania slawek_j

Moja instalacja gazowa posiada przełącznik z 3 możliwościami:

I - samo paliwo

0 - sam gaz

II - odpala na paliwie, ale przy większych obrotach zmienia się automatycznie na gaz

W sumie ten przełącznik cały to wygląda jak by był "katowany" taki już kupiłem niestety. Trochę sobie lata, ale raczej wątpie żeby on powodował problem. Co do tego komputera od instalacji gazowej to gdzie on się znajduje ? (przepraszam za takie pytania, ale naprawde jestem początkującym kierowcą i dopiero zaczynam się powoli orientować w tym wszytkim). A i jakiś czas temu byłem u gaziarzy żeby mi wyregulowali instalacje bo na wolnych obrotach strasznie samochód zrywał i czasem gasł. Po regulacji jest wszytko ok.

Acha, ten cały filterek paliwa... gdzie on się znajduje ?

Z góry dziękuje za pomoc i wyrozumiałość

Napisano

> ostro brat grzebał przy samochodzie). Dziś rano podłączyłęm na

> chwile akumuolator do prostownika i bez problemu odpaliłem na

> gazie i po chwili spróbowałem przełączyć go na paliwo, odziwo

> normalnie było. 10 min chodził sobie na wolnych obrotach i ani

> nie gasł, ani go nie dusiło. Przejechałem się jeszcze na paliwie

> kilka km i musze przyznać, że jak narazie jest wszytko ok. Nie

> wiem czy on się poprostu sam naprawił jak to bywało, czy

> poprostu brat wyczyścił mi świece i to pomogło czy może zrobił

> coś jeszcze innego.

Prawdopodobnie odlaczenie akumulatora spowodowalo usuniecie bledow ze sterownika wtrysku benzyny i dlatego silnik zapalil prawidlowo. Czy wczesniej probowales odlaczac akumulator?

Potwierdza to moje przypuszczenia, ze problem lezy po stronie instalacji gazowej. Mozliwe, ze masz zle ustawiona emulacje sondy lambda (w Uno powinna byc typu MASA, gdyby "gaziarz" nie wiedzial).

> Co do pytania slawek_j

> Moja instalacja gazowa posiada przełącznik z 3 możliwościami:

> I - samo paliwo

> 0 - sam gaz

> II - odpala na paliwie, ale przy większych obrotach zmienia się

> automatycznie na gaz

Czyli powinien byc gdzies komputer od gazu.

> Co do tego komputera od instalacji gazowej

> to gdzie on się znajduje ? (przepraszam za takie pytania, ale

> naprawde jestem początkującym kierowcą i dopiero zaczynam się

> powoli orientować w tym wszytkim).

To, gdzie on sie znajduje, to zalezy od osoby montujacej instalacje. Od przelacznika idzie kabelek do komputera gazowego. To moze ulatwic odnalezienie sterownika (po kabelku).

A i jakiś czas temu byłem u

> gaziarzy żeby mi wyregulowali instalacje bo na wolnych obrotach

> strasznie samochód zrywał i czasem gasł. Po regulacji jest

> wszytko ok.

Moze wydawac Ci sie, ze jest wszystko dobrze, ale gdy jest np. ustawiona zle emulaja sondy lambda, to komputer od benzyny jest zle oszukiwany w sprawie pracy tego czujnika. Wtedy mysli, ze np. mieszanka jest za bogata i zmniejsza dawke wtryskiwanego paliwa (dla komputera od wtrysku silnik caly czas pracuje niby na benzynie, nawet gdy paliwem jest LPG). Potem, gdy chcesz by silnik pracowal na benzynie, to dawka podawanego paliwa jest tak mala, ze silnik nie daje rady pracowac. Po odpieciu akumulatora przywracaja sie nastawy fabryczne i prawdopodobnie dlatego po ladowaniu akumulatora silnik zaczal prawidlowo pracowac na benzynie.

Napisano
  • Autor

Powiem tak, nie odpinałem akumulatora tylko normalnie prostownik podpiąłem pod klemy (wiem, że tak się niby nie powinno ale zbyt mi się spieszyło), czy to także mogło zrobić restart ustawień do fabrycznych ? Po drugie ile może kosztować ustawienie emulacji sondy lambda ? Domyślam się że tą naprawe przeprowadze u gazarzy...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.