Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kontrolka ładowania - pali się podczas jazdy

Featured Replies

Napisano

Witam kolegów!

Problem jest następujący - wsiadam wczoraj do auta, odpalam, ruszam a kontrolka ładowania nie gaśnie...

Kontrolka nie żarzy się, nie przygasa choćby na sekundę - po prostu się pali jednostajnym światłem bez przerwy. Gaśnie dopiero po wyłączeniu zapłonu.

Obrotomierz, prędkościomierz, wspomaganie - działają. Jedyne co zauważyłem, to po odpaleniu auta przekaźnik świec żarowych "cyka" jak głupi. Po rozgrzaniu silnika przestaje "cykać". Wcześniej przekaźnik też oczywiście "cykał" przy zimnym silniku, ale znacznie rzadziej...

Z powodu braku multimetru nie zdążyłem jeszcze pomierzyć napięcia na akumulatorze i alternatorze, co mogło by wiele wyjaśnić, ale czy ktoś z Was po wymienionych wyżej objawach potrafiłby wskazać co się zepsuło? Chciałbym jakoś być przygotowanym przed wizytą u mechanika, żeby mnie nie robił w balona:-)

Napisano

Padł alternator na przykład.

Bez pomiarów można tylko zgadywać.

Napisano

A kolega wsunie rączki za silnik i zobaczy czy wszystkie kabelki są na miejscu? Zwłaszcza jeden cienki czerwony złośliwiec

Napisano

Witam

Miałem podobny objaw - skończyło się całkowicie rozładowanym akumulatorem - padła jedna z diod prostowniczych i "przy okazji" wymiana regulatora.

Odwrotną sytuację (negatyw), tzn. kontrolka ładowania zapalała się wtedy gdy właśnie powinna gasnąć, zaobserwowałem gdy wyciągnąłem włącznik awaryjnych - zresztą większość kontrolek na desce oszalała smile.gif)

Pozdrówka

Krzysiek

Napisano
  • Autor

Właśnie rozmawiałem z jednym specem, który twierdzi że nie opłaca się regenerować alternatora i wciska mi nowy za 550 pln. Twierdzi. że najczęściej pada simmering alternatora i olej leje się do środka przepalając diody. Wymiana simmeringu i diod może według niego pomóc na jakąś chwilę, bo sytuacja może się powtórzyć. Mnie się wydaje że budowa alternatora nie jest skomplikowana i można go z powodzeniem regenerować...

Jak to jest - mechanior ma rację, czy chce mnie naciągnąć na 550 pln? Upierać się żeby zregenerował stary, czy lepiej brać nowy?

Napisano

> Właśnie rozmawiałem z jednym specem, który twierdzi że nie

> Jak to jest - mechanior ma rację, czy chce mnie naciągnąć na 550 pln?

> Upierać się żeby zregenerował stary, czy lepiej brać nowy?

Ja za naprawę swego altka zapłaciłem 280 PLN sciana.gif

Na drugi dzień znalazłem na Allegro (Moto) - nowy za 120 PLN + przesyłka - nie jestem pewien czy to oryginał ale na pewno nowy

Napisano

> Ja za naprawę swego altka zapłaciłem 280 PLN

> Na drugi dzień znalazłem na Allegro (Moto) - nowy za 120 PLN +

> przesyłka - nie jestem pewien czy to oryginał ale na pewno nowy

z tym że do isuzu przychodzą deczko inne altki

takie ktore mają odrazu zintegrowaną bodajże pompe podciśnienia czy coś takiego.

O cenie naprawy tego musiałby sie wypowiedzieć ktoś, kto ma isuzu.

Ale z tego co pamiętam, to l;udzie naprawiali jednak

Napisano

550? Załóżmy, że mechanik ma rację. Gdyby do mostka i uszczelniacza dorzucił jeszcze regulator napięcia i przetaczanie pierścieni ślizgowych to może by to tyle kosztowało. Jak dla mnie cena nie do przyjęcia.

Napisano
  • Autor

> 550? Załóżmy, że mechanik ma rację. Gdyby do mostka i uszczelniacza

> dorzucił jeszcze regulator napięcia i przetaczanie pierścieni

> ślizgowych to może by to tyle kosztowało. Jak dla mnie cena nie

> do przyjęcia.

Cena 550 pln była za nowy alternator. Umówiłem się z mechaniorem jednak na regenerację starego, zobaczymy na jak długo wytrzyma... Póki co skończył mi się akumulator bo trochę jeździłem z zepsutym alternatorem :-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.