Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tempomat Astra G

Featured Replies

Napisano

Witam!

Szybkie pytanie co do montażu tempomatu - a dokładniej czujnika wciśnięcia sprzęgła. W moim czujniku mam 2 piny podłączające (styk normalnie otwarty) a na schematach są czujkniki z trzema (styk przełączalny). Czy to jakaś pomyłka w aso gdzie dali mi czujnik czy ten 2 pinowy też może być? Wygląda na to że brakujący pin powinien być zwarty do masy. Wychodzi na to że po wcisnieciu pedału u mnie sygnał wyjściowy zamiast być właśnie zwierany do masy będzie "wisiał" sobie w powietrzu (no niby 0V ale praktyka pokazuje że róznie to bywa).

Podłączał ktoś kiedyś czujnik 2 pinowy?

A moze jest ktos w stanie sprawdzic czy czujnik o numerkach (55701396 / 869619858) jest właściwy do mojego autka -dane autka jak w stopce.

Napisano

Czujnik dla Twojego silnika ma podane przez Ciebie numery i jest zwykłym stykiem. Na schemacie jest nie styk, ale układ elektroniczny o 3 wyprowadzeniach. To co masz, pasuje na pewno do tempomatów zewnętrznych i to wiadomo, jak podłaczyć, ale do Twojego silnika to nie wiem, czy połączyć do ECM i masy, czy do ECM i zasilania? Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Na schemacie jest nie styk, ale układ

> elektroniczny o 3 wyprowadzeniach. To co masz, pasuje na pewno

> do tempomatów zewnętrznych i to wiadomo, jak podłaczyć,

Czy przez"tempomat zewnętrzny" rozumiesz serwomechanizm z cięgnem podłączonym do przepustnicy?

jeżeli nr. czesci pasuje do mojego auta to jest pewna nieścisłość bo w tisie mamy jak byk - włącznik S28 -pedał sprzęgła (brak rysunku, 3 wyprowadzenia na schemacie, wtyczka taka sama jak ta do mojego). Poza tym nigdzie nie widziałem schematu i włacznika sprzegła z 2 wyprowadzeniami. Gdzies na niemieckiej stronie jest nawet zdjecie takiego wylacznika i wyglada identycznie a na schemacie do silnika z16xe (prawie to samo co moj) sa 3 wyprowadzenia

Pytanie:

Czy wogóle 2pinowe wyłączniki się w jakiś silnikach NA PEWNO stosuje?

Jak wyglada (lub nr częsci) ten "elektroniczny" włacznik pedału sprzęgła?

Napisano

> Czy przez"tempomat zewnętrzny" rozumiesz serwomechanizm z cięgnem

> podłączonym do przepustnicy?

Dokładnie taki.

> jeżeli nr. czesci pasuje do mojego auta to jest pewna nieścisłość...

Zauważyłem... nie potrafię tego wytłumaczyć... Pasuje również do X16XEL po 2002 roku, czego już wcale nie kumam. Jeśli w X16XEL moduły tempomatu są takie same, to trzeba 2-stykowym wyłacznikiem połaczyć zasilanie i ECM, pomijając masę ze schematu...

> Poza tym nigdzie nie widziałem schematu i włacznika

> sprzegła z 2 wyprowadzeniami.

A ja tak: na schemacie pasującym do mojego silnika do 2001 roku wyłacznik S28 ma 2 styki normalnie zwarte, po wciśnięciu sprzęgła są rozwarte. Łączą moduł tempomatu i zasilanie.

> Czy wogóle 2pinowe wyłączniki się w jakiś silnikach NA PEWNO stosuje?

Tak, np. X16XEL do 2001 roku, stare Omegi, itp z modułem tempomatu...

> Jak wyglada (lub nr częsci) ten "elektroniczny" włacznik pedału

> sprzęgła?

Nie mam pojęcia, może trzeci styk to masa podłaczona do korpusu wyłacznika 2-stykowego?

PS. Ja nie mam wcale wyłacznika sprzęgła i działa wszystko bez zarzutu. Wyłacznik kiedyś miałem, ale mi się zepsuł i zastąpiłem go zworą. Nie widzę istotnej różnicy w prowadzeniu samochodu...

Pozdr.

Napisano

Do tempomatu "zewnętrznego" czyli przy przepustnicy na linkę można jak juz kolega master zauważył zapiąć czujnik sprzęgł a na sztywno, czyli pod +12V. Ja tak mam od początku i jest dobrze wink.gif

A zamieść fragmenty schematu z tempomatem i ECU twoim to się popatrzy jak to powinno być podłączone ?

Napisano
  • Autor

Dobra. Obrazki instalacji są w załączniku.

Ale jest taki myk jak wiecie zapewne ze w silnikach z elektroniczną przepustnicą (lit. Z na poczatku kodu silnika) nie ma linki gazu a w tempomacie nie ma modułu z serwomechanizmem. Cały proces regulacji prękości jest zaszyty w ECM jako procedura programu. Wszystkie sygnały tzn przyciski sterowania i czujnik wcisniecia sprzęgła idą sobie do ECM a program robi resztę.

Ze schematu nie wynika czy sterowanie jest + czy masa . Inna ciekawostka na włączniku obsadzone są piny 3 i 4 na schematach 1,2 i 4.

Druga ciekawostka - rozebrałem włącznik i okazało się ze raczej nie ma mozliwości (przynajmniej w tym modelu obudowy) montazu 1 styku przełączalnego NO/NC ALE jest możliwość montażu 2 styków NO (2 wolne miejsca na blaszki stykowe)

post-105727-14352497259756_thumb.jpg

Napisano

> Wychodzi na to że po

> wcisnieciu pedału u mnie sygnał wyjściowy zamiast być właśnie

> zwierany do masy będzie "wisiał" sobie w powietrzu (no niby 0V

Po wciśnięciu sprzęgła, styki powinny być rozwarte, podczas jazdy - zwarte. A jak zachowuje się Twój włącznik? Jest NC czy NO? Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Po wciśnięciu sprzęgła, styki powinny być rozwarte, podczas jazdy -

> zwarte. A jak zachowuje się Twój włącznik? Jest NC czy NO?

> Pozdr.

hmm dobre pytanie smile.gif wlacznik lezy na stole - jeszcze go nie montowalem.

Jezeli pedał NIE jest wcisniety to trzpeń włącznika również NIE jest wcisnięty?

Jak tak to wtedy styk jest otwarty.

Napisano

Po zamontowaniu włącznika działa on tak:

- jeśli sprzęgło NIE jest naciśnięte, to pedał naciska na włącznik i jego styki są ZWARTE

- jeśli sprzęgło JEST naciśnięte, to pedał NIE naciska na włącznik i jego styki są ROZWARTE

Włącznik jest zamontowany podobnie jak ten NAD hamulcem: gdy pedały nie są naciśnięte, to włączniki są wciśnięte. Różnica jest tylko taka, że ten nad hamulcem po wciśnięciu pedału zwiera styki, a ten nad sprzęgłem rozwiera je.

Czyli, jeśli włącznik sprzęgła leży na stole, to jego styki powinny być ROZWARTE.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Czyli, jeśli włącznik sprzęgła leży na stole, to jego styki powinny

> być ROZWARTE.

> Pozdr.

Jest dokładnie tak jak mówisz - włacznik na stole=styki otwarte

Napisano

> Jest dokładnie tak jak mówisz - włacznik na stole=styki otwarte

... więc, IMO, należy go podłaczyć tak, jak w X16XEL (do 2001 r.), czyli jeden styk do "15", a drugi do ECM, jak pin nr 2 na Twoim schemacie. Pozdr.

Napisano
  • Autor

> ... więc, IMO, należy go podłaczyć tak, jak w X16XEL (do 2001 r.),

> czyli jeden styk do "15", a drugi do ECM, jak pin nr 2 na Twoim

> schemacie. Pozdr.

Hmm. Jeszcze jedna myśl: Na schemacie mamy podłaczone piny 1 2 i 4. Po rozebraniu włacznika okazało się że pary sąsiadujące ze sobą tworzą połączenie (w tym wypadku nr 3 i 4) skoro tak to może własnie 1 i 2 trzeba podłączyć czyli masę i ECM??? w środku oddalenie obydwu par styków jest na tyle duże że wydaje się niemożliwe żeby łączyć np 2 z 4 czy nawet 2 i 3

kurczę sam już nie wiem niewiem.gif

A może ktoś kto ma silnik z zetką w tytule byłby w stanie to sprawdzić? np miernikiem czy na wtyczce przy włączonym zapłonie na którymś z pinów jest napięcie???

tak czy siak dziękówka za pomoc

Napisano

master: rozważania o zwartych rozwartych stykach zupełnie przypominają mi naszą dyskusję wink.gif

Kawa: jasne że wiemy jak jest w silnikach z Z na początku z tempomatem wink.gif

A zrób tak: zmierz jakie jest napięcie na wejściu sterownika przy włączonym zapłonie. Jeżlei bedzie 0V (ligiczne zero, czyli zdecydowanie mniej niż 5V ) to znaczy że trzeba go dać do plusa coby myślał że sprzęgło puszczone.

Układ z pewnością jest zrobiony na zasadzie fail-safe, czyli przy przerwie w obwodzie powinien widzieć sprzęgło jako wciśnięte....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.