Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] jak sprawdzić , jakiej firmy instalacja LPG fabryczna?

Featured Replies

Napisano

Hej:)

Chciałbym się zabrać za wymienienie filtrów LPG, wogóle poczytać coś na temat mojej instalacji , ale nie wiem jaką mam i nawet nie wiem co gdzie się znajduje prócz butli blush.gif

Patrząc na fabryczną, wszystko jest inaczej niż w moim poprzedniku z montowaną instalką, czy wie ktoś gdzie fabrycznie montowany był komputer gazu? Czy może jest zintegrowany? I gdzie znaleźć jakieś info, co to za instalacja... na razie wynalazłem tylko to że produkcji holenderskiej.

Napisano

Ale jak kupowales samochod to dostales chyba fakture za montaz i jakies papiery potwierdzajace ze mozna tego uzywac?

Napisano
  • Autor

> Ale jak kupowales samochod to dostales chyba fakture za montaz i

> jakies papiery potwierdzajace ze mozna tego uzywac?

Mieszkam w UK, takich papierów się tu nie dostaje, tzn. zazwyczaj wszystko zabiera DVLA - czyli wydział komunikacji oddając w zamian dowód rejestracyjny z wpisem , że auto porusza się na benzynie i LPG. Dla "nich" papiery na gaz, są nie ważne, po prostu ułatwiają sobie życie, to tak jakby w Polsce trzeba byłoby mieć papiery dodatkowe na zbiornik na paliwo... tak to traktują... ALE, jeżeli instalacja nie jest fabryczna to oczywiście inna bajka i papiery trzeba mieć, nawet jeżeli jest wpis w dowodzie rejestracyjnym, ja mam orginał więc owych dokumentów brak, dlatego nie wiem co w ogóle mam za instalację:(

P.S. chciałbym żeby tak łatwo było w Polsce...

Typowego angola nie obchodzi co jest w aucie od tego jest warsztat, ale jak widzę że kroją mnie np dziś za wymianę oleju 80zl (i do tego mój olej i filtr) oleju wlewają po uszy, a zakład na szyldzie ma że specjalizuje się w Oplach...to stwierdzam że co tylko się da chciałbym sam robić.

Napisano

Opel nigdy nie wstawił w swoich oficjalnych papierach ze ma samochód z LPG, co innego było z CNG.

Takze raczej trzeba dojsc do tego gdzie było to montowane to moze dojdziesz co masz dołozone.

W Holandii montuja Koltec, jako niby oficjalna instalacja Opel - moze to cos ci da

Napisano
  • Autor

> Opel nigdy nie wstawił w swoich oficjalnych papierach ze ma samochód

> z LPG, co innego było z CNG.

> Takze raczej trzeba dojsc do tego gdzie było to montowane to moze

> dojdziesz co masz dołozone.

> W Holandii montuja Koltec, jako niby oficjalna instalacja Opel - moze

> to cos ci da

Dzięki, sprawdzę na elementach, poszukam tej nazwy, może coś znajdę , lub może inne znajdę, dzięki za info.

Co do Opla...dokładnie to tu jest to Vauxhall, ale to raczej nie istotne bo widziałem TIRa w niemczech z Vauxhallami jadącego trasą do Anglii, wydaje mi się że Vauxhall oficjalnie daje LPG (ale to mi się wydaje tylko potwierdzenia na to nie mam w 100% - nie pytałem) bo auta w salonach stoją z literkami z tyłu np jak są te chromowane napisy "Astra 1.6" to stoją auta w salonach z takimi "Astra 1.6 Dualfuel" i jest to LPG , to osobiście widziałem i czytałem w salonie. A jak to jest na linii produkcyjnej, nie mam pojęcia, czy dokleja to ktoś czy jak, nie wiem, w salonie stoją takie auta i są tak popularne jak diesle (przynajmniej w moim regionie)

Napisano
  • Autor

Problemów ciąg dalszy... mam problemy z instalacją nie pali jak powinna, instalacja to Koltec, znalazłem na parowniku, problem taki że mam "check engine" świecące jak tylko przełącze na LPG, na benzynie jest wporządku, błędy to 202 203 204 czyli

Uszkodzenie w obwodzie wtryskiwacza cylindra 2, 3, 4

Na benzynie kontrolka odrazu znika, auto jedzie pięknie i płynnie, zaś na LPG lekko szarpie tak jakbym... nie potrafił płynnie jeździć

Gdzie można by szukać przyczyny?

Napisano

W części instalki LPG emulującej wtryskiwacze.

Napisano
  • Autor

> W części instalki LPG emulującej wtryskiwacze.

Dzięki za sugestię, doczytałem też że może być zawalone sitko na wężu rozdzielacza, zacznę od tego, następnie wyczyszczę krokowca i jeszcze kilka elementów (w alacji nic nie było robione przez dłuższy czas) mam nadz. że pomoże, jak nie to poproszę o pomoc, diagnoza kodami instalacji nie wykazuje żadnych błędów, więc jak narazie obstawiam syf, jak nie to zabiorę się za właśnie tak jak mówisz część emulacji

Napisano
  • Autor

A więc poczytałem sobie o Koltec-u, na wstępie chciałbym wyczyścić rozdzielacz..ale zacząłem się zastanawiać gdzie on wogóle jest..czy mógłby ktoś zdiagnozować czy mam instalację 3 (EGI) czy 4 (GSI) ?

FOTO 1

FOTO 2

FOTO 3

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

zimne luty na emulatorze wtryskiwaczy, po przelutowaniu działa jak należy, dzięki

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.