Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

tarcze hamulcowe

Featured Replies

Napisano

Witam

Czy moglby mi ktos podac jaka jest grubosc nowych tarcz hamulcowych, albo w jakim przedziale powinno sie to miescic? Miesiac temu wymienialem tarcze i klocki(lucas). Od tego czasu zrobilem ponad 3000 km i ciagle nie bangla. Hamulce straszliwie piszcza podczas hamowania oraz popiskuja albo wydaja inne dzwieki podczas jazdy. W miedzy czasie zdazylem 2x wyczyscic zaciski, wymienilem przewody hamulcowe te gietkie oraz uszczelki przy tloczkach i nadal to samo. Ogladalem tloczysko i nie ma na nim jakis sladow zuzycia czy zarysowan. Poki wszystko jest zimne jest cicho, jak troche pojezdze to zaczyna sie koncert. Zaczyna mnie coraz bardziej to !@#$% a oczywiscie mechanicy zrobic nie potrafia.

Pozdrawiam

Napisano

Zmien klocki

Napisano
  • Autor

> Zmien klocki

Re

Zmienic klocki? Hmmm ale to nowki sztuki tak samo jak i tarcze. Poza tym, musze miec konkretny argument bo nie mam zamiaru placic 2x za to samo. Jesli klocki sa do d* to musze to jakos uargumentowac coby kase wyciagnac od stacji ktora zakladala.

Pozdrawiam

Napisano

> Re

> Zmienic klocki? Hmmm ale to nowki sztuki tak samo jak i tarcze. Poza

> tym, musze miec konkretny argument bo nie mam zamiaru placic 2x

> za to samo. Jesli klocki sa do d* to musze to jakos

> uargumentowac coby kase wyciagnac od stacji ktora zakladala.

> Pozdrawiam

Masz klocki które maja duzo opilków metalu,mozesz spróbowac je przetrzec pilnikiem lub papierem sciernym ale moze to niewiele pomóc.Po jakims czasie znowu zaczna piszczec jak wagon towarowy.Kup tomexy lub textary troche pyla,ale nie piszcza.

Napisano
  • Autor

> Masz klocki które maja duzo opilków metalu,mozesz spróbowac je

> przetrzec pilnikiem lub papierem sciernym ale moze to niewiele

> pomóc.Po jakims czasie znowu zaczna piszczec jak wagon

> towarowy.Kup tomexy lub textary troche pyla,ale nie piszcza.

Re

Hmmm, no nie wiem. Z tego co zauwazylem to raczej klocki nie odbijaja od tarczy. Krecac kolem daje sie wyczuc ze klocki obcieraja o tarcze. Widocznie poki sa zimne nie halasuja, dopiero ja sie nagrzeja zaczynaja piszczec podczas hamowania i popiskiwac podczas jazdy. Dodam ze na starym komplecie nie bylo takich problemow. Zastanawiam sie teraz czy czasem tarcza nie jest zbyt gruba albo czy nie jest zwichrowana. Lucas wg opini uchodzi za dobrego producenta elementow hamulcowych, widac moze nie do konca.

Pozdrawiam

Napisano

> Re

> Hmmm, no nie wiem. Z tego co zauwazylem to raczej klocki nie odbijaja

> od tarczy. Krecac kolem daje sie wyczuc ze klocki obcieraja o

> tarcze. Widocznie poki sa zimne nie halasuja, dopiero ja sie

> nagrzeja zaczynaja piszczec podczas hamowania i popiskiwac

> podczas jazdy. Dodam ze na starym komplecie nie bylo takich

> problemow. Zastanawiam sie teraz czy czasem tarcza nie jest zbyt

> gruba albo czy nie jest zwichrowana. Lucas wg opini uchodzi za

> dobrego producenta elementow hamulcowych, widac moze nie do

> konca.

> Pozdrawiam

Spróbuj posmarowac prowadniki zacisku smarem do hamulców powinno pomóc.Zobacz (po sciagnieciu zacisku)czy klocki luzno chodza w jazmie.

Napisano
  • Autor

> Spróbuj posmarowac prowadniki zacisku smarem do hamulców powinno

> pomóc.Zobacz (po sciagnieciu zacisku)czy klocki luzno chodza w

> jazmie.

Re

Jarzmo za kazdym razem zostalo posmarowane smarem miedziowym. Klocki wchodza luzno w jarzmo, nic nie obciera. Przez jakis czas po zlozeniu jest ok, tzn 20 moze 30km. Wtedy hamulce sie docieraja i...sa slabsze a pedal jest miekki. W pewnym momencie pedal staje sie b twardy i od tego momentu halasuja hamulce. Oczywiscie jak juz wczesniej napisalem, poki sa zimne jest ok. Za kazdym razem bylem przy montazu obecny i wg mnie wszystko zrobili ok, no ale. Dzis znow tam jade, maja zdjac tarcze i sprawdzic czy nie "bija"

Pozdrawiam

Napisano

> Re

> Jarzmo za kazdym razem zostalo posmarowane smarem miedziowym. Klocki

> wchodza luzno w jarzmo, nic nie obciera. Przez jakis czas po

> zlozeniu jest ok, tzn 20 moze 30km. Wtedy hamulce sie docieraja

> i...sa slabsze a pedal jest miekki. W pewnym momencie pedal

> staje sie b twardy i od tego momentu halasuja hamulce.

> Oczywiscie jak juz wczesniej napisalem, poki sa zimne jest ok.

> Za kazdym razem bylem przy montazu obecny i wg mnie wszystko

> zrobili ok, no ale. Dzis znow tam jade, maja zdjac tarcze i

> sprawdzic czy nie "bija"

> Pozdrawiam

U mnie pomogło wstrzyknięcie Militec'a pod uszczelke tłoczka. Nie wiem na jak długo, ale od lipca cicho, a miałem dokładnie to samo co Ty, a też wszystkie możliwe części wymieniłem. Na mój gust to tłoczki są zbyt ciasno pasowane w uszczelnieniach i się nie chcą cofać.

Napisano

A nie zamieniles przypadkiem miejscami tloczkow w zaciskach przy demontazu i czyszczeniu... hmm.gif

Napisano
  • Autor

> A nie zamieniles przypadkiem miejscami tloczkow w zaciskach przy

> demontazu i czyszczeniu...

Re

Nie to nie to. Podczas montazu tarcz i klockow nic nie bylo rozbierane. Dopiero przy kolejnej wizycie rozbierali zaciski, ale kazdy z osobna wiec nie ma takiej mozliwosci. Dzis bylem u nich znow, sprawdzili na hamowni no i niby wszystko ok. Tarcze nia maja bicia, uklad hamuje prawidlowo. Widzialem to wszystko zatem nikt mi kitu nie cisnie. Rozebrali ponownie, jeszcze raz wszystko przeczyscili, zamienili klocki z lewej strony na prawa i zlozyli. Sprawdzili, i tloczki latwo cofnac po zdjeciu nogi z hamulca. Zrobilem juz testa, przejechalem 30km i niestety to samo. Chyba dam se z nimi juz luz i jak pojade na wies grinser006.gif dam znajomemu tarcze do sprawdzenia i przetoczenia. Facet robil to juz nie raz dla ludzi wiec zna sie na rzeczy. Mysle ze jak zbierze po 0,1mm z kazdej strony to zrobi sie wiekszy luz a poza tym bede mial pewnosc ze tarcze beda na 100% proste.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.