Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kilka raczej nietrudnych pytań ze zdjęciami

Featured Replies

Napisano

Cześć,

Mam kilka pytań dotyczących mojej frotki i jej gazu. Otóż tak, jest to instalacja I gen, reduktor taki jak na zdjęciu, jak wygląda reszta instalacji też widać na fotkach:

596e15d490da2d65m.jpg

7f8b3862c83c9eaam.jpg

7a153408a741b769m.jpg

Silnik to c20ne - 8 zaworów, wielopunktowy wtrysk, 115KM.

Do rzeczy:

Samochód pali od 8 do 18l (loteria) LPG przy jeździe do max 3000 obr/min i prędkości do 100km/h. Za Chiny Ludowe nie da się odpalić na LPG (omega ojca paliła, moja astra paliła, to dziadostwo nie chce). Po wrzuceniu na luz lub włączaniu sprzęgła obroty spadają do 500 ew silnik sobie zgaśnie (pokręciłem trochę śrubą mosiężną na reduktorze - delikatnie się poprawiło), na zdjęciu widać zagłębienie w którym jest śruba regulacyjna - na śrubokręt, nie ma reakcji na jej regulację... Ponadto, zwróćcie uwagę na montaż miksera, czy jest prawidłowy? Nie powinien znajdować się przy samej przepustnicy? Klapka antywybuchowa, można to dziadostwo wywalić? Ew czy ma jakiś negatywny wpływ na pracę silnika?

Co zrobić, aby dało się odpalać samochód na LPG? A teraz gwóźdź programu, parownik zdaje się, że od 2001r nie był wymieniany, nie wiem czy ktoś wymieniał membrany (od przeszło 100 000km... Czy wymiana membran coś pomoże? Czy mój parownik to może po prostu z założenia syf i warto wymienić na nowy, lepszy?

Mam za to w domu nówkę sztukę pozostałość po starej omedze ojca:

38ed0d40670f4acem.jpg

9ac74cb8b0a4e510m.jpg

2c9805c59b477186m.jpg

Da radę założyć to do mojego samochodu?

Edit:

Wiem, że jest na podciśnienie, ale nie mam pojęcia co za tym dalej idzie.

No i kurde, całą przyjemność z jazdy psuje mi ten świrujący gaz. Teraz nie dziwię się skąd te opinie, że gaz to zło screwy.gifzlosnik.gif

Napisano

szkoda zakładać "nówke" bo za moment będzie zasrana jak cały ten silnik na fotkach 275123014-zielony.gif

chcesz z "g.....a" bat ukręcić-może sie uda hmm.gif

ale napewno z niego nie strzelisz hahaha.gif

Napisano
  • Autor

> szkoda zakładać "nówke" bo za moment będzie zasrana jak cały ten

> silnik na fotkach

> chcesz z "g.....a" bat ukręcić-może sie uda

> ale napewno z niego nie strzelisz

Czekaj, czekaj... Weź troszkę rozwiń swoją myśl, bo niebardzo wiem o co Ci chodzi? Że ten parownik z fotek na końcu się nie nadaje, czy jest to szit? Czy radzisz mi zmienić instalację na min II gen? A może mam zmienić samochód bo to wg Ciebie g**o? Na prawdę nie wiem... Brudny... Wjedź w błoto, wodę do kolan i ciekawe jak będzie wyglądało Twoje auto...

Napisano

Po pierwsze to auto raczej nie pali Ci loteryjnie, różne spalanie wychodzi Ci albo przez tankoanie na różnych stacjach, albo przez loteryjne odbijanie zaworu w butli.

Mikser mógł by być bliżej przepustnicy.

Parownik na fotce ma dodatkowo ssanie więc jak byś go założył to napewno poprawiło by się zapalanie na zimnym.

Na wolnych obrotach nie chce chodzić czasami czy zawsze ?

Napisano
  • Autor

> Po pierwsze to auto raczej nie pali Ci loteryjnie, różne spalanie

> wychodzi Ci albo przez tankoanie na różnych stacjach, albo przez

> loteryjne odbijanie zaworu w butli.

> Mikser mógł by być bliżej przepustnicy.

> Parownik na fotce ma dodatkowo ssanie więc jak byś go założył to

> napewno poprawiło by się zapalanie na zimnym.

> Na wolnych obrotach nie chce chodzić czasami czy zawsze ?

No właśnie też myślałem, że to wina różnych stacji/gazu, ale po kilku tankowaniach stwierdziłem to, co napisałem crazy.gif Tak, parownik ma ssanie, ale czy da radę podłączyć go do samochodu na wtrysku? Był kupiony do gaźnikowca z tego co ojciec mówił, ale okazało się, że przyczyna leżała gdzie indziej i nowy parownik trafił na półkę do garażu. Wolne obroty trzyma elegancko, ma tylko takie przejście, dołek, np dojeżdżam do świateł, luz, obroty spadają na 500 i z powrotem na 900 - to jest regułą. Raczej wykluczam zubożenie mieszanki przez to, że więcej powietrza dostaje się do kolektora dolotowego, przerabiałem to w astrze. Tutaj obojętne czy będzie to 100km/h czy 10km/h, zawsze po wyrzuceniu na luz obroty spadną na 500, teraz już rzadko, ale wcześniej silnik potrafił zgasnąć.

Napisano

a jak masz obrócony parownik w stosunku do kierunku jazdy ?

Napisano
  • Autor

> a jak masz obrócony parownik w stosunku do kierunku jazdy ?

Prawidłowo - membrana wzdłuż samochodu. W sensie hamowanie/przyspieszanie nie działa na membranę.

Tak myślę, że jeśli będę jutro miał wolne, to wymontuję go i zobaczę jak wygląda od wewnątrz...

Napisano

> szkoda zakładać "nówke" bo za moment będzie zasrana jak cały ten

> silnik na fotkach

> chcesz z "g.....a" bat ukręcić-może sie uda

> ale napewno z niego nie strzelisz

zolta.gif

Napisano

Na pewno 100k przebiegu to dużo dla reduktora. Warto wymienić membrany a najlepiej cały reduktor. Warto dołożyć i założyć elektronikę II generacji.

Napisano
  • Autor

> Na pewno 100k przebiegu to dużo dla reduktora. Warto wymienić

> membrany a najlepiej cały reduktor. Warto dołożyć i założyć

> elektronikę II generacji.

No właśnie takie coś planuję (przeróbkę na II gen + regeneracja parownika) ale na razie cienko stoję z kasą frown.gif Myślałem, że może uda się ten stary-nowy parownik założyć, on jest bez przebiegu...

Napisano

> No właśnie takie coś planuję (przeróbkę na II gen + regeneracja

> parownika) ale na razie cienko stoję z kasą Myślałem, że może

> uda się ten stary-nowy parownik założyć, on jest bez

> przebiegu...

Bo to dobry pomysł, z tym że trzeba się upewnić czy ten reduktor nadaje się do tego silnika. Ja go nie znam. Co do elektroniki II gen to nie są duże koszty. Jeżeli będziesz w stanie założyć sobie to samemu to tylko koszt zakupu elektroniki. Do twojego auta z pewnością nada się popularne i sprawdzone w boju Bingo-M (o ile dobrze kojarzę że silnik to jest monowstryk?).

http://www.allegro.pl/item450181080_elektronika_kompletne_bingo_m_male_bingo.html

Napisano
  • Autor

> Bo to dobry pomysł, z tym że trzeba się upewnić czy ten reduktor

> nadaje się do tego silnika. Ja go nie znam. Co do elektroniki II

> gen to nie są duże koszty. Jeżeli będziesz w stanie założyć

> sobie to samemu to tylko koszt zakupu elektroniki. Do twojego

> auta z pewnością nada się popularne i sprawdzone w boju Bingo-M

> (o ile dobrze kojarzę że silnik to jest monowstryk?).

> http://www.allegro.pl/item450181080_elektronika_kompletne_bingo_m_male_bingo.html

Ale to jest parownik na podciśnienie, ojciec twierdzi, że średnio się da to podłączyć do tego samochodu, no bo skąd to podciśnienie wziąć?

Ten zestaw który pokazujesz miałem w astrze, i wszystko chodziło pięknie. Ale to był monowtrysk, a frontera jest na wielopunkcie. Ale właśnie, cała impreza to jakieś 350zł (sterownik, interfejs, zestaw regeneracyjny) a ja krótko mówiąc w tym miesiącu nie mam luźnej gotówki a jeździć muszę crazy.gif

Napisano

> Ale to jest parownik na podciśnienie, ojciec twierdzi, że średnio się

> da to podłączyć do tego samochodu, no bo skąd to podciśnienie

> wziąć?

> Ten zestaw który pokazujesz miałem w astrze, i wszystko chodziło

> pięknie. Ale to był monowtrysk, a frontera jest na wielopunkcie.

> Ale właśnie, cała impreza to jakieś 350zł (sterownik, interfejs,

> zestaw regeneracyjny) a ja krótko mówiąc w tym miesiącu nie mam

> luźnej gotówki a jeździć muszę

Właśnie do instalacji I i II gen stosuje sie reduktory podciśnieniowe. Nadciśnieniowe sa do instalacji od 3gen w górę. Podciśnienie jest wytwarzane przez mikser w układzie dolotowym. Zapewne musisz taki mikser już mieć. Skoro to jest wielopunkt to trzeba BINGO w wersji S.

Napisano

> Ale to jest parownik na podciśnienie, ojciec twierdzi, że średnio się

> da to podłączyć do tego samochodu, no bo skąd to podciśnienie

> wziąć?

To jest akurat najmniejszy problem. Jak auto jest na wielopunkcie, to gdzieś na kolektorze jest króciec podciśnienia do regulatora ciśnienia paliwa. Wystarczy w przyłączony do niego przewód wstawić trójnik i już masz podciśnienie. Do takiego wężyka powinien pasować trójnik ze spryskiwacza szyb, jaki był np. w maluchu.

Napisano

> Właśnie do instalacji I i II gen stosuje sie reduktory

> podciśnieniowe. Nadciśnieniowe sa do instalacji od 3gen w górę.

> Podciśnienie jest wytwarzane przez mikser w układzie dolotowym.

> Zapewne musisz taki mikser już mieć. Skoro to jest wielopunkt to

> trzeba BINGO w wersji S.

Koledze chodzi chyba o rozróżnienie podciśnienieniowy/elektroniczny, bo coś takiego funkcjonuje przecież w reduktorach do instalacji mieszalnikowych.

Napisano

To są jeszcze jakieś inne podciśnieniowe reduktory? Jakieś bardziej podciśnieniowe?

Napisano
  • Autor

> To jest akurat najmniejszy problem. Jak auto jest na wielopunkcie, to

> gdzieś na kolektorze jest króciec podciśnienia do regulatora

> ciśnienia paliwa. Wystarczy w przyłączony do niego przewód

> wstawić trójnik i już masz podciśnienie. Do takiego wężyka

> powinien pasować trójnik ze spryskiwacza szyb, jaki był np. w

> maluchu.

Ok, w takim razie co jest większym problemem? Poza regulacją jak mniemam zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> To są jeszcze jakieś inne podciśnieniowe reduktory? Jakieś bardziej

> podciśnieniowe?

No ja w tym na którym teraz jeżdżę nie mam żadnego króćca do podłączenia wężyka z kolektora czy gaźnika czy czegokolwiek innego.

Napisano

> Ok, w takim razie co jest większym problemem? Poza regulacją jak

> mniemam

Chodziło mi o to, że znalezienie podciśnienia jest proste.

Generalnie wymiana reduktora nie powinna nastręczać jakichś większych problemów.

Napisano

> Chodzi mi o coś takiego:

> http://www.allegro.pl/item447468606_landi_l80s_podcisnieniowy_reduktor_parownik.html

> Generalnie ma to sens w gaźnikowcach. Można dzięki temu łatwiej

> odpalać na gazie.

Acha, to chodzi o reduktor do gaźnikowca. 893goodvibes.gif A że tak spytam po co tam ten dodatkowy króciec podcisnienia? To nie jest przypadkiem do kompensacji membrany II stopnia?

Napisano

> Acha, to chodzi o reduktor do gaźnikowca. A że tak spytam po co

> tam ten dodatkowy króciec podcisnienia? To nie jest przypadkiem

> do kompensacji membrany II stopnia?

Wiesz co, nie wiem smile.gif

Z z zagazowanymi gaźnikowcami nie miałem za wiele do czynienia. Wydaje mi się, że chodzi o tzw. ssanie gazowe przy rozruchu.

Napisano

> Wiesz co, nie wiem

> Z z zagazowanymi gaźnikowcami nie miałem za wiele do czynienia.

No ja też smile.gif

> Wydaje mi się, że chodzi o tzw. ssanie gazowe przy rozruchu.

No tak, to na pewno jest z tym związane. Ponieważ zależnie od ustawienia ssania inne jest podciśnienie w dolocie dlatego ciśnienie na membranie musi być skompensowane do stałych warunków niezaleznych od zał/wył ssania. Co oznaczałoby, że jest to normalny reduktor, tylko że ma wyprowadzone wyjście do kompensacji, które w silniku wtryskowym można wykorzystać albo nie (lepiej wykorzystać skoro już jest palacz.gif). To jest moje logiczne myślenie i jeżeli sie mylę to proszę o naprostowanie przez kogoś kto z gaźnikowcami miał do czynienia.

Jeżeli tak jest jak sądze to ten reduktor można wykorzystać o ile nadaje się do silnika o takiej mocy.

Napisano
  • Autor

A ze spraw elektrycznych, wszystko podłączyć jak było (w sensie elektrozaworów itp) tylko dołożyć sobie jeden przycisk do wtrysku gazu?

Napisano

> A ze spraw elektrycznych, wszystko podłączyć jak było (w sensie

> elektrozaworów itp) tylko dołożyć sobie jeden przycisk do

> wtrysku gazu?

Wszystko wskazuje na to, że tak powinno być dobrze.

Napisano

> A ze spraw elektrycznych, wszystko podłączyć jak było (w sensie

> elektrozaworów itp) tylko dołożyć sobie jeden przycisk do

> wtrysku gazu?

Wiesz co? Ja bym sobie na razie ten nowy parownik zostawił do przyszłej instalacji II gen. (o ile ma odpowiednią wydajność) a na razie odłączył gaz, wymontował mikser, klapę i sprawdził czy to auto w ogóle jeszcze jeździ na benzynie. Później i tak będziesz potrzebował zasilania benzyną do rozruchów a do II gen. m. in. sprawnej sondy lambda.

Napisano
  • Autor

> Wiesz co? Ja bym sobie na razie ten nowy parownik zostawił do

> przyszłej instalacji II gen. (o ile ma odpowiednią wydajność) a

> na razie odłączył gaz, wymontował mikser, klapę i sprawdził czy

> to auto w ogóle jeszcze jeździ na benzynie. Później i tak

> będziesz potrzebował zasilania benzyną do rozruchów a do II gen.

> m. in. sprawnej sondy lambda.

Na benzynie śmiga dobrze. Mam zamiar wywalić ten mikser całkiem i zrobić coś na wzór Rybackiego, z rurek miedzianych, takie coś było na kąciku prezentowane. Materiały już zgromadzone, tylko zostało to sklecić wink.gif Docelowo jak już ustawię ten gaz, wyrzucę i klapkę...

Napisano

> Na benzynie śmiga dobrze. Mam zamiar wywalić ten mikser całkiem i

> zrobić coś na wzór Rybackiego, z rurek miedzianych, takie coś

> było na kąciku prezentowane. Materiały już zgromadzone, tylko

> zostało to sklecić Docelowo jak już ustawię ten gaz, wyrzucę i

> klapkę...

Może najpierw poszukaj palnika ale takiego, który da się wstawić przed przepustnicą. Łatwiej to będzie prawidłowo wyregulować. Jak już będzie chodzić na palniku bez skłonności do strzałów (przepływomierz!) to wtedy zaczniesz rzeźbić z rurkami, w razie czego łatwiej będzie wrócić do sprawdzonej konfiguracji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.