Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pomarańczowa woda w układzie chłodzenia

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

ostatnio mam same problemy z samochodem... oslabiony.gifangryfire.gif najpierw sprzęgło później pompa wodna... a teraz po wymianie pompy i zalaniu układu wodą zmieniła kolor na się pomarańczowy icon_eek.gif tak jakby coś zardzewiało... yikes.gif zalany wodą bo po tym jak posypała się pompa to właśnie taki kolor płynu leciał... i chciałem żeby się oczyścił układ... ale kolor jest i tak intensywny... co może być przyczyną ?

Nie wiem czy może to mieć znaczenie ale jak jest zimny to jakoś dziwnie wyje w okolicach koła rozrządu... niewiem.gif

normalnie paranoja jak nic poważnego się nie działo przez rok... tak nagle zaczęło się wszystko sypać na raz screwy.gif

Napisano

To chyba norma, u mnie tez taka była... icon_rolleyes.gif

Napisano

No za czysto w tych układach nie jest icon_rolleyes.gif, chłodnica sie zakamienia, a i układ rdzewieje, efekt taki sam jak w blokach{chodzi o blok mieszkalny} czyszczą rury, to jeszcze przez godzine po puszczeniu wody, leci brunatna.. oslabiony.gif

Napisano

chyba nie sądziłeś że będzie w takim kolorze jak zalałeś... to normalne

Napisano

> Witajcie,

> ostatnio mam same problemy z samochodem... najpierw sprzęgło

> później pompa wodna... a teraz po wymianie pompy i zalaniu

> układu wodą zmieniła kolor na się pomarańczowy tak jakby coś

> zardzewiało... zalany wodą bo po tym jak posypała się pompa to

> właśnie taki kolor płynu leciał... i chciałem żeby się oczyścił

> układ... ale kolor jest i tak intensywny... co może być

> przyczyną ?

> Nie wiem czy może to mieć znaczenie ale jak jest zimny to jakoś

> dziwnie wyje w okolicach koła rozrządu...

> normalnie paranoja jak nic poważnego się nie działo przez rok... tak

> nagle zaczęło się wszystko sypać na raz

Spuścić, zalać, spuścić, zalać aż będzie ok.

Napisano

> To chyba norma, u mnie tez taka była...

łorenżadka hahaha.gifhehe.gifzlosnik.gifzakrecony.gifrotfl.gifswiety.gif

Napisano
  • Autor

> chyba nie sądziłeś że będzie w takim kolorze jak zalałeś... to

> normalne

no nie... ale ona ma wręcz taki kolor... 281421782-Beznazwy.jpg

post-74859-14352497449122_thumb.jpg

Napisano

> no nie... ale ona ma wręcz taki kolor...

musiałbyś wcześniej zrobić to co mówił Skay... po prostu przepłukać układ

a potem dopiero zalać płynem... w układzie zbiera się kamień, trochę rdzy i syfu

Napisano
  • Autor

> musiałbyś wcześniej zrobić to co mówił Skay... po prostu przepłukać

> układ

> a potem dopiero zalać płynem... w układzie zbiera się kamień, trochę

> rdzy i syfu

taki też miałem zamiar... smile.gif ale zastanawiam się czy np. nie zdał by egzaminu taki manewr biglaugh.gif zdjął bym rurę(tą na dole) z chłodnicy i zatkał otwór np. ręką i ktoś by lał wodę do chłodnicy... jeśli dobrze kombinuję to przelało by się przez silnik i wypłynęło rurą ? i do uzyskania w miarę czystej wody 893goodvibes.gif

Napisano

Drogę do silnika zamknie ci termostat hmm.gif. Zdejmij wąż, który idzie do nagrzewnicy (na przegrodzie obok odpowietrznika). Włóż do niego doprowadzenie wody np.wąż ogrodowy i lekko puść przepływ wody. Można zastosować większy lejek i lać wodę wiaderkiem. Wszystko z nagrzewnicy i silnika spłynie dołem. płukanie chłodnicy zrób osobno. U mnie po 15minutach takiego płukania było już w miarę czysto brawo.gif. Później można zalać płynem niezamarzającym. Wskazane założenie nowych opasek.

Napisano

Zalanie czysta wodą na dłużej jest niekorzystne - wzmaga korozję wewnetrznych powierzchni układu chłodzenia. Do czystej wody powinno sie dodać inhibitora korozji. Najprościej po prostu lać normalny płym chłodzący. A woda tylko do płukania układu, zalewasz, jedziesz krótka traske aby rozgrzać silnik - i wylewasz, i tak aż wylewana woda bedzie czysta bez koloru, śladów kamienia, rdzy, drobnych śladów oleju. A potem zalew płynem na stałe.

Napisano
  • Autor

Dziękuję za instrukcję biglaugh.gif w tygodniu postaram się to zrobić bo ten weekend niestety szkoła buu.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

no więc... jestem już po płukaniu układu zalaniu płynem i przejechałem kilka KM... ale płyn jak był pomarańczowy tak jest dodatkowo w chłodnicy( mówię o tej grubej rurze do której wlewa się płyn biglaugh.gif ) zbiera się dość gęsta piana wręcz jak masło... i ubywa płynu... ojciec mojej dziewczyny mówi, że może to być uszczelka pod głowicą bądź sama głowica beksa.gifwrrr.gif w oleju nie widać śladów wody/płynu... także już sam nie wiem... jutro jak normalnie skończę prace to pojadę do "normalnego" mechanika umówić się na wizytę 270751858-jezyk.gif i ocenę sytuacji biglaugh.gif

Napisano

No do walniętej UPG, brakuje mi jeszcze z objawów, nie równa, inna praca silnika{jakby nie palił na wszystkie gary}, no i kopcenia z wydechu... hmm.gif

Napisano

> No do walniętej UPG, brakuje mi jeszcze z objawów, nie równa, inna

> praca silnika{jakby nie palił na wszystkie gary}, no i kopcenia

> z wydechu...

Wcale takie objawy nie musza wystepowac. Jezeli jest maly przeciek z plaszcza wodnego do cylindra, to silnik moze pracowac prawie normalnie. Ja tak mialem - po ok 100 km przejechanych zobaczylem problem dopiero gdy sie zatrzymalem na chwile z wlaczonym silnikiem - okazalo sie, ze juz sporo plynu zwialo i silnik naraz zaczal sie mocno grzac.

Napisano

Może być i tak..., ja porównałem tylko do objawów które w moim unolocie wystąpiły..

Napisano

Przeanalizuj objawy i możliwe przyczyny, zanim zwalisz głowicę. Zdjąć głowicę jeszcze zdążysz, wcześniej szukaj przyczyn ubutku wody (poziom wody spr. zawsze tylko na zimnym silniku).

Ubywa płynu, pomarańczowy - ale wymieniłeś wcześniej pompę wodną. na pewno przy tym co-nieco ruszałeś w układzie chłodzenia, opaski, wężyki i in.

Przepłucz najpierw blok silnika, nagrzewnicy (bez termostatu), potem chłodnicę, a nie przejmuj sie za bardzo kolorem.

Dobrze raz jeszcze oblookaj dokładnie, w czasie pracy silnika i po wyłączeniu, WSZYSTKIE złącza węży, nagrzewnicy z zaworem, pompę wodną i jej uszczelnienia, nagrzewnicę i zawór - może tam pojawił sie lub był wyciek wody z układu chłodzenia. Zajrzyj te z do poziomu oleju czy nie wzrósł - byłoby niedobrze.

Dopiero wtedy możesz myśleć o nowej uszczelce głowicy, kasce i mechaniku, który nie zawsze docieka wszystkich przyczyn usterki, ale patrzy na robotę i zarobek. Powodzenia.

Napisano

Ja już nie mam tego problemu.. 270751858-jezyk.gif

Napisano

> efekt taki sam jak w blokach{chodzi o blok mieszkalny}

Dobrze ze uscisliles, pierwsze skojarzenie to byl blok na procesorze icon_eek.gif.

Napisano

> Dobrze ze uscisliles, pierwsze skojarzenie to byl blok na procesorze

> .

hmm.gifniewiem.gif, ja i blok na procesorze, a so to je? hehe.gif

Napisano

> Przeanalizuj objawy i możliwe przyczyny, zanim zwalisz głowicę. Zdjąć

> głowicę jeszcze zdążysz, wcześniej szukaj przyczyn ubutku wody

> (poziom wody spr. zawsze tylko na zimnym silniku).

Autor napisal

Quote:

dodatkowo w chłodnicy( mówię o tej grubej rurze do której wlewa się płyn ) zbiera się dość gęsta piana wręcz jak masło... i ubywa płynu...

To raczej sa objawy padnietej uszczelki a nie wycieku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.