Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Straż Wiejska i odholowanie auta...

Featured Replies

Napisano

Czy jakieś przepisy określają w jakich przypadkach straż zwana wiejską może odholować nieprawidłowo zaparkowany pojazd?

Krawiec

Napisano

> Czy jakieś przepisy określają w jakich przypadkach straż zwana

> wiejską może odholować nieprawidłowo zaparkowany pojazd?

> Krawiec

Tak - Ustawa Prawo o ruchu drogowym, art. 130a

Napisano

> Tak - Ustawa Prawo o ruchu drogowym

Jakiś konkretny artykuł bo jakoś nie moge znaleźć, a nie chce mi sie tego czytać całego.

Krawiec

Napisano

> Jakiś konkretny artykuł bo jakoś nie moge znaleźć, a nie chce mi sie

> tego czytać całego.

> Krawiec

Wskazałem - 130a

Napisano

> Jakiś konkretny artykuł bo jakoś nie moge znaleźć, a nie chce mi sie

> tego czytać całego.

Bo takie aktualne są przepisy w internecie (nowelizacja z 2002 r.). wink.gif

Quote:

Art. 130a. 1. Pojazd jest usuwany z drogi na koszt właściciela w przypadku:

1) pozostawienia pojazdu w miejscu, gdzie jest to zabronione i utrudnia ruch lub w inny sposób zagraża bezpieczeństwu;

2) nieokazania przez kierującego dokumentu stwierdzającego zawarcie umowy obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadacza pojazdu lub stwierdzającego opłacenie składki tego ubezpieczenia;

3) przekroczenia wymiarów, dopuszczalnej masy całkowitej lub nacisku osi określonych w przepisach ruchu drogowego.

2. Pojazd może być usunięty z drogi na koszt właściciela, jeżeli nie ma możliwości zabezpieczenia go w inny sposób, w przypadku gdy:

1) kierowała nim osoba:

a) znajdująca się w stanie nietrzeźwości lub w stanie po użyciu alkoholu albo środka działającego podobnie do alkoholu,

b) nieposiadająca przy sobie dokumentów uprawniających do kierowania lub używania pojazdu;

2) jego stan techniczny zagraża bezpieczeństwu ruchu drogowego, powoduje uszkodzenie drogi albo narusza wymagania ochrony środowiska.

3. Pojazd może być przemieszczony lub usunięty z drogi, jeżeli utrudnia prowadzenie akcji ratowniczej.

4. Decyzję o przemieszczeniu lub usunięciu pojazdu z drogi podejmuje:

1) policjant - w sytuacjach, o których mowa w ust. 1-3;

2) strażnik gminny (miejski) - w sytuacji, o której mowa w ust. 1 pkt 1;

3) osoba dowodząca akcją ratowniczą - w sytuacji, o której mowa w ust. 3.

5. 5a. W przypadkach określonych w ust. 1 i 2 pojazd jest usuwany z drogi przez jednostkę wyznaczoną przez starostę.

5b. Starosta, wyznaczając jednostkę do usuwania pojazdów, kieruje się przesłankami zachowania rzetelności oraz zapewnienia najwyższej jakości świadczonych usług, a w szczególności bierze pod uwagę:

1) standard wyposażenia i oznakowania pojazdu przeznaczonego do usuwania lub przemieszczania pojazdów;

2) liczbę i rodzaj pojazdów przystosowanych do usuwania lub przemieszczania pojazdów, stosownie do wielkości obszaru świadczonych usług;

3) deklarowany czas przybycia na miejsce zdarzenia;

4) zobowiązanie jednostki do realizacji każdego zlecenia usunięcia pojazdu z drogi;

5) opinię właściwego miejscowo komendanta powiatowego Policji w zakresie dotychczasowego przebiegu ewentualnej współpracy jednostki z Policją;

6) konieczność zachowania warunków konkurencji;

7) proponowaną cenę usługi.

5c. Pojazd usunięty z drogi, w przypadkach określonych w ust. 1 i 2, umieszcza się na wyznaczonym przez starostę parkingu strzeżonym do czasu uiszczenia opłaty za jego usunięcie i parkowanie.

5d. Starosta, wyznaczając jednostkę do prowadzenia parkingu strzeżonego, kieruje się przesłankami rzetelności oraz zapewnienia najwyższej jakości świadczonych usług, a w szczególności bierze pod uwagę:

1) standard wyposażenia parkingu strzeżonego, a zwłaszcza rodzaj ogrodzenia, oświetlenie i monitoring;

2) liczbę miejsc do parkowania pojazdów;

3) proponowany rodzaj zabezpieczenia pojazdów;

4) warunki utrzymywania pojazdów, a zwłaszcza pojazdów z uszkodzeniami powypadkowymi;

5) miejsce położenia parkingu;

6) opinię właściwego miejscowo komendanta powiatowego Policji w zakresie dotychczasowego przebiegu ewentualnej współpracy jednostki z Policją;

7) zobowiązanie jednostki do realizacji każdego zlecenia umieszczenia pojazdu na parkingu strzeżonym;

8) konieczność zachowania warunków konkurencji;

9) proponowaną cenę usługi.

5e. Wyznaczenie jednostki usuwającej pojazd oraz prowadzącej parking strzeżony, na którym umieszcza się usunięty pojazd, następuje poprzez wybór najkorzystniejszej oferty z uwzględnieniem warunków określonych w ust. 5b i 5d. Wyznaczenie następuje na czas określony, nie dłuższy niż 3 lata. Starosta może wyznaczyć więcej niż jedną jednostkę.

6. Wysokość opłat, o których mowa w ust. 5c, ustala rada powiatu.

7. Wydanie pojazdu następuje po okazaniu dowodu uiszczenia opłaty, o której mowa w ust. 6.

8. Pojazd może być unieruchomiony przez zastosowanie urządzenia do blokowania kół w przypadku pozostawienia go w miejscu, gdzie jest to zabronione, lecz nieutrudniającego ruchu lub niezagrażającego bezpieczeństwu.

9. Pojazd unieruchamia Policja lub straż gminna (miejska).

10. Pojazd usunięty w trybie określonym w ust. 1 lub 2 i nieodebrany przez uprawnioną osobę w terminie 6 miesięcy od dnia usunięcia uznaje się za porzucony z zamiarem wyzbycia się. Pojazd ten przechodzi na rzecz Skarbu Państwa z mocy ustawy.

11. Minister właściwy do spraw wewnętrznych, kierując się zasadą zagwarantowania ochrony prawa własności oraz potrzebą zapewnienia porządku na drogach publicznych i bezpieczeństwa ruchu drogowego, określi, w drodze rozporządzenia:

1) tryb oraz warunki współdziałania z Policją i innymi podmiotami uprawnionymi do podejmowania decyzji o usunięciu pojazdu jednostek usuwających pojazdy lub prowadzących strzeżone parkingi;

2) tryb i warunki wydawania pojazdu z parkingu;

3) tryb postępowania w zakresie przejęcia pojazdu na rzecz Skarbu Państwa.

Napisano

Czyli tak jak przypuszczałem nic niejednoznacznego. Z tego wynika, że policjant lub strażnik ma swobode oceny co zagraża bezpieczeństwu lub utrudnia ruch...

Krawiec

Napisano

> Wskazałem - 130a

Normalniem ślepy mlot.gifmlot.gif

Krawiec

Napisano

2. Pojazd może być usunięty z drogi na koszt właściciela, jeżeli nie ma możliwości zabezpieczenia go w inny sposób, w przypadku gdy:

........................

b) nieposiadająca przy sobie dokumentów uprawniających do kierowania lub używania pojazdu;

Jesli zapomne PJ lub DR to moga odholowac auto?

Napisano

> 2. Pojazd może być usunięty z drogi na koszt właściciela, jeżeli nie

> ma możliwości zabezpieczenia go w inny sposób, w przypadku gdy:

> ........................

> b) nieposiadająca przy sobie dokumentów uprawniających do kierowania

> lub używania pojazdu;

> Jesli zapomne PJ lub DR to moga odholowac auto?

tak , mogą jeżeli " na poczekaniu" nie jesteś w stanie zorganizowac tych dokumentów ...

oraz mają obowiązek gdy nie masz OC i nie jesteś w stanie "dowieźc" na poczekaniu

Napisano

> tak , mogą

moga a nie musza to co decyduje o ewentualnym odholowaniu?

EDIT przeedytowales haha

ok ale jesli na "poczekaniu" zorganizuje to logiczne ze nie odholuja ale np zapomnialem i jestem daleko od domu?

slyszalem ze mozna wszystko sprawdzic na odleglosc i dosteje sie jedynie mandat 50zl za sztuke wink.gif

no brak OC to wiadomo smile.gif

Napisano

> moga a nie musza to co decyduje o ewentualnym odholowaniu?

Funkcjonariusz.

Napisano

widzimisie

oraz w moim przypadku 100 % udowodnienie że mam uprawnienia oraz jestem właścicielem auta ...

już z "pożyczonym " gdy nie znamy danych właściciela nie byłoby tak kolorowo ...

wiesz jak recytujesz nr. swojego prawka ,dowodu osobistego , pesel oraz auto jest zarejstrowane na Ciebie to sporo lepiej to wygląda niż ... eee jestem Jan Kowalski a samochód jest mojego kolegi ... no nie pamiętam jak sie nazywa wink.gif

Napisano

> Funkcjonariusz.

Panie madralo nie pytam KTO a jakie czynniki o tym decyduja

znasz odpowiedz na moje pytanie?

Napisano

> Panie madralo nie pytam KTO a jakie czynniki o tym decyduja

> znasz odpowiedz na moje pytanie?

Czynniki uzasadnione. zlosnik.gif Funkcjonariusz posiadający uzasadnione przekonanie, że zachowanie kierowcy/pozycja auta spełnia przesłanki cytowanych przepisów podejmie decyzję jak wyżej.

Napisano

> Panie madralo nie pytam KTO a jakie czynniki o tym decyduja

> znasz odpowiedz na moje pytanie?

Odpowiedziałem - ustawodawca optymistycznie załozył, że policjant nie jest kompletnym debilem i pozostawił mu możliwość oceny sytuacji oraz podjęcia decyzji.

Napisano

> Jesli zapomne PJ lub DR to moga odholowac auto?

Oczywiście. Jeśli nie posiadasz uprawnień lub nie możesz udowodnić, że posiadasz nie możesz jechać dalej. Podobnie z wykazaniem uprawnień do używania auta - jeśli nie ma pewności, że je posiadasz auto idzie na lawetę. Coś musi się z nim stać. wink.gif

Napisano

widzimisie funkcjonariusza ...

tylko do tych co nie mają oc lub w stanie wskazującym na spożycie (gdy nie ma kierowcy zastępczego) auto ląduje na lawecie. W innych przypadkach, to tylko mandat za szybe lub ewentualnie blokada.

Policja i straż miejska są bardzo są bardzo niechętne do usuwania pojazdów źle zaparkowanych. Być może mają taki nakaz z góry, być może zniechęca ich procedura. Nie wiem.

Wiem tylko jedno że policjant, którego interwencja jest nagrywana (czy to kamerą, czy dyktafonem) potrafi bardzo skutecznie egzekwować prawo. Jeśli tych wspomagaczy nie ma, nagle pojawiają się same problemy - pisze to na podstawie własnych obesrwacji jako Zarządcy terenu na którym jest wydzielony parking zajmowany przez pojazdy nieuprawnione. Dodam że teren jest oznaczony zgodnie z wymaganiami określonymi przez policję i straż miejską

Napisano

To i ja się dorzucę do pytania - sąsiad notorycznie parkuje swoje auto na moim prywatnym miejscu parkingowym - można go odholować czy nie??

Napisano

> To i ja się dorzucę do pytania - sąsiad notorycznie parkuje swoje

> auto na moim prywatnym miejscu parkingowym - można go odholować

> czy nie??

Nie. Cytowany przepis enumeratywnie wymienia sytuacje, kiedy może to nastąpić.

Napisano

> To i ja się dorzucę do pytania - sąsiad notorycznie parkuje swoje

> auto na moim prywatnym miejscu parkingowym - można go odholować czy nie??

Pierwszego dnia zostaw mu kartkę, że to kosztuje tyle to a tyle, a po kolejnym dniu wystaw fakturę. ok.gif

mar00ha

Napisano

> tak , mogą jeżeli " na poczekaniu" nie jesteś w stanie zorganizowac

> tych dokumentów ...

> oraz mają obowiązek gdy nie masz OC i nie jesteś w stanie "dowieźc"

> na poczekaniu

guzik, mozesz nie miec prawka przy sobie, piszesz na karteczce oswiadczenie ze masz prawko, oni sprawdzaja przez radio, jesli faktycznie masz uprawnienia placisz 50 zl i w droge, jezeli klamiesz masz przechlapane

jezeli nie masz dowowdu i nie mozesz go jakos dostarczyc, samochod trafia na lawete

Napisano

> Czy jakieś przepisy określają w jakich przypadkach straż zwana

> wiejską może odholować nieprawidłowo zaparkowany pojazd?

> Krawiec

W skrócie,

Tak jeżeli zaparkujesz na pasach chodniku i piesi nie moga przejśc lub w miejscu stwarzającym zagrożenie w ruchu lądowym

Napisano

> Nie. Cytowany przepis enumeratywnie wymienia sytuacje, kiedy może to

> nastąpić.

Co nie przeszkadza, że wczoraj na moich oczach sprzed Ministerstwa Sprawiedliwości w Alejach Ujazdowskich SM odholowywała pojazdy, mimo że żadna z tych przesłanek nie była spełniona. I robi to podobno na okrągło.

Napisano

> guzik, mozesz nie miec prawka przy sobie, piszesz na karteczce

> oswiadczenie ze masz prawko, oni sprawdzaja przez radio, jesli

> faktycznie masz uprawnienia placisz 50 zl i w droge, jezeli

> klamiesz masz przechlapane

Radio nie działa i dupa zbita. zlosnik.gif

Napisano

> Co nie przeszkadza, że wczoraj na moich oczach sprzed Ministerstwa

> Sprawiedliwości w Alejach Ujazdowskich SM odholowywała pojazdy,

> mimo że żadna z tych przesłanek nie była spełniona. I robi to

> podobno na okrągło.

Prawnie czy bezprawnie? Bo jak rozumiem chodzi o parking przed MS? Nie ma tam znaków zakazu? Bo utrudnianie ruchu w przypadku przybytku Ćwiąkalskiego to może być bardzo szerokie pojęcie. zlosnik.gif

Napisano

> Radio nie działa i dupa zbita.

czesto widac np w uwaga pirat jak pan policjant zamiast radia dzwoni tel do innego policjanta

pozatym prawdopodobienstwo ze radio sie policjantom zapsuje akorat jak zatrzymaja kogos bez prawka jest minimalne smile.gif

Napisano

> czesto widac np w uwaga pirat jak pan policjant zamiast radia dzwoni

> tel do innego policjanta

Nie wiem czy mogą w ten sposób sprawdzić posiadane uprawnienia. hmm.gif

> pozatym prawdopodobienstwo ze radio sie policjantom zapsuje akorat

> jak zatrzymaja kogos bez prawka jest minimalne

Mnie zatrzymali, jak miałem na koncie 21 punktów, za przekroczenie prędkości, które mnie skreślało z listy szczęśliwych posiadaczy PJ. hehe.gif I akurat radio się zepsuło. rotfl.gif

Napisano

> Nie wiem czy mogą w ten sposób sprawdzić posiadane uprawnienia.

jest taka mozliwość

telefon jest służbowy, a często pewnie radiowóz cywilny z kamerką, który przemieszcza się po województwie nie ma łączności radiowej... i to ich jedyna łączność...

ale są też już terminale mobilne oparte na gsm, gdzie przez GPRS można się połączyć z bazą danych i palmtopik sam wyświetla info.....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.