Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[f] kluczyk scyzoryk

Featured Replies

Napisano

Witam

Czy ktoś z szanownych koleżanek i kolegów użytkowników F-ki posiada taki kluczyk ? Jak ma się to do normalnej eksploatacji, gdyż jest tam małe zagłębienie.

Pozdrawiam.

Napisano

może trochę OT.. ale.. w Calibrze i w Mondeo miałem taki wynalazek....

co prawda fajny bajer.. ale na tym się kończy..

łamią się, zostają w stacyjce... w skrócie. pasuje ale... tandeta jakich mało

Napisano

Mam, używam od roku. Duża oszczędność miejsca w kieszeni.

Wada to to, że po jakimś czasie przestał się zatrzaskiwać i jest ciągle otwarty. Ale tak czy inaczej pilot + kluczyk w jednym naprawdę eliminuje bałagan w mojej kieszeni i za to ma wielkiego PLUSA u mnie.

Napisano

> Mam, używam od roku. Duża oszczędność miejsca w kieszeni.

> Wada to to, że po jakimś czasie przestał się zatrzaskiwać i jest

> ciągle otwarty. Ale tak czy inaczej pilot + kluczyk w jednym

> naprawdę eliminuje bałagan w mojej kieszeni i za to ma wielkiego

> PLUSA u mnie.

A nie masz problemów z odpalaniem auta? Scyzoryk jest przekręcony w stosunku do oryginalnego kluczyka o 90 stopni.

Ja właśnie rozważam kupienie centralki do zamka z pilotem scyzorykiem ponieważ zaczyna mnie denerwować otwieranie samochodu kluczykiem. Widziałem kilka fajnych ofert na alleedrogo ale chciałbym kupić kluczyk naprawdę dobrej jakości, a z tym może być już trudniej.

Napisano

Mój alarm nie kosztował dużo, chyba 169zł przed ponad rokiem, czyli jeden z tańszych w tym okresie. Co do odpalania nie mam najmniejszych problemów, może dlatego że w pracy jeździłem Sprinterem co miał oryginalny kluczyk scyzoryk.

Co do jakości, to wiadomo, co tanie nie jest dobre, ale u mnie tylko nie zatrzaskuje się grot, czyli mam go cały czas otwarty, ale jak napisałem wcześniej, chwalę sobie to rozwiązanie za minimalizm, czyli brak zbędnego balastu w kieszeni.

Aha, problemem jest dobór odpowiedniego grota do pilota, bo są rożne na allegro. Ja miałem szczęście i kupiłem odpowiedni, który idealnie pasuje do pilota, ale widziałem, że znajomemu przysłali za długi i po zamontowaniu w pilocie wystaje. Dlatego kupując alarm, najlepiej sprawdzić czy sprzedający ma w ofercie groty, wtedy będzie kogo za to ścigać, jeśli będą nie spasowane rozmiarami. Aha nie dać się naciągnąć przy dorabianiu klucza, wiem że są agęci co biorą za to krocie. Ja zapłaciłem 10zł za dorobienie.

Napisano
  • Autor

Quote:

Co do jakości, to wiadomo, co tanie nie jest dobre, ale u mnie tylko nie zatrzaskuje się grot, czyli mam go cały czas otwarty

A po jakim czasie wyrobił się ten zaczep na grot ??

Napisano

> A po jakim czasie wyrobił się ten zaczep na grot ??

Nie pamiętam dokładnie. Alarm montowałem chyba w kwietniu 2007, czyli ponad półtora roku temu, a przestał się zatrzaskiwać może w lipcu lub czerwcu, czyli rok wytrzymał.

Podejrzewam, że nie wyrobiłby się gdybym nie nosił go z innymi kluczami w kieszeni. Przycisk do otwierania trochę wystaje i często się otwierał. Podejrzewam, że gdybym bardziej dbał to długo jeszcze nie miałbym problemu.

Mój pilot nie ma obecnie odpowiednika na allegro. Obecnie oferowane wyglądają znacznie solidniej, i te przyciski wydaje mi się, że są bardziej osłonięte.

Napisano

Ja również posiadam takie "usrojstwo". Nietety to już drugi scyzoryk, bo po około miesiącu użytkowania pierwszy się nie zatrzaskiwał. Chińska tandeta niestety psuje istotę tego przydatnego gadżetu. Dodatkowo, należy pamiętać aby zamówić grot odpowiedni do stacyjki (a sprzedającym nie za bardzo uśmiecha się wymienić bez dopłaty).

Jeżeli chodzi o "łamanie" się grotów w stacyjce - nie dośwadczyłem tego problemu...

Pozdrawiam

Napisano

Co do łamania to jest tu takie samo prawdopodobieństwo jak zwykłego kluczyka. Problemem jest grot który może się odkręcić i zostać. Lekarstwo jest na to bardzo skuteczne, kropelka superglue lub podobnego szuwaksu, wkładamy grot i przykręcamy. 100% wytrzymałości. Okazuje się, że później da się nawet grot wymontować, ostatnio sprawdzałem, bo temat tu poruszony przypomniał mi, że mam zapasowy pilot i przełożyłem grot do niego, no i znowu przez jakiś czas będzie się zatrzaskiwał grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.