Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fiat Stilo MW-skrzynia biegów.

Featured Replies

Napisano

Wiatm,posiadam fiat stilo MW rocznik 2004 z przebiegiem 140000 tys. Wymieniłem w samochodzie sprzęgło z uwagi na jego zużycie a takzę dziwny hałas podczas jego wciskania i puszczania( chrobotanie ). Niestety, po wymianie przy puszczaniu sprzęgła słychać metaliczny dzwięk a także delikatne chrobotanie. Za naprawe skrzyni zapłaciliśmy ( ja i żona ) ok 2000 zł - i powiem szczerze po tej wymianie spowdziewaliśmy się lepszego komfortu jej pracy. Czy opisany hałas dobiegający z jej wnętrzą to rzecz normalna w tym samochodzie?

Przy pierwszej wizycie w ASO - Auto-Mobil Fiat przed wymianą sprzęgła, serwis stwierdził że jest to silnik diesla posiada duży moment obrotowy i taka praca sprzęgła jest normą. We wcześniejszym samochodzie fiat albea - podczas załanczania sprzęgła nie dochodziły do mnie jakiekolwiek odgłosy.

Proszę o porade co mam robić?Posiadam fakture na wykonaną usługę, niestety nie mam możliwości sprawdzenia jak chodzi sprzęgło w innych fiatach stilo-mieszkam w Gdyni.

Napisano

IMHO to nie sprzęgło ani skrzynia tylko koło dwumasowe. Wpisz w wyszukiwarkę na dole strony słowo "dwumasowe" i czytaj, czytaj. zlosnik.gif

Napisano

> Czyżby serwis okłamał mnie? Czy samochód może z tym chodzi?

Polecałem Fiat Club z Pruszcza Gdańskiego... oni nie zedrą z ciebie i zrobią to co trzeba....

Prawdopodobnie od samego początku miałeś koło 2-masowe do wymiany. Byc może razem z sprzęgłem.

Szarpanie koła 2-masowego w konsekwencji rozwali i skrzynie i nowe sprzęgło i przeguby i.......

Pisałem że spece z Gdyni to partacze... ale jeśli chcesz zobaczyć jak działa inne sprzęgło i koło 2-masowe przy przebiegu 190.000 km to możemy sie umówić ... nie widze problemu

Napisano
  • Autor

Bardzo chętnie możemy się umówić-sprzęgło mi nie szarpie ale chodzi poniżej moich standartów i mojej żony która mówi że to traktor.

Napisano

Witam!

> Byc może razem z sprzęgłem.

> Szarpanie koła 2-masowego w konsekwencji rozwali i skrzynie i nowe

> sprzęgło i przeguby i.......

Czy to jest teoria czy potwierdzone zalozenie?

U mnie stuka (mlaska) puka..jak zwal to zwal..

Jak sie urwie to wlasnie co?

Najdziwniejsze jest to ze robi tak tylko kiedy auto stoi na ziemi (jedzie).

Jak jest podniesione, nic nie slychac screwy.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Czy to jest teoria czy potwierdzone zalozenie?

Nie wiem czy jest potwierdzone czy nie, ale na chłopski rozum jest logiczne. Wydaje mi się, że ten dwumas ma za zadanie wyhamować czy stłumić nagłe skoki czy uderzenia olbrzymiego momentu obrotowego diesla. wink.gif

> U mnie stuka (mlaska) puka..jak zwal to zwal..

> Jak sie urwie to wlasnie co?

To będą koszty. rotfl.gif

> Najdziwniejsze jest to ze robi tak tylko kiedy auto stoi na ziemi (jedzie).

> Jak jest podniesione, nic nie slychac

Gdy stoi, siły działające na cały układ napędowy są znacznie większe niż gdy wisi. wink.gif

Napisano

Witam!

Co do wytlumienia drgan to sie zgodze, ale co do dopasowania momentu obrotowego...

Na tym Filmiku widac, jak sprzezyny pracuja podczas przenoszenia momentu obrotowego.

Wydaje mi sie ze to wlasnie ich wyrobienie powoduje stuki.

"Połączone systemem sprężyn dwie części koła zamachowego wytłumiają drgania wału korbowego w dużo większym zakresie niż tłumiki drgań w tarczach sprzęgłowych. "

> Gdy stoi, siły działające na cały układ napędowy są znacznie większe

> niż gdy wisi.

Ale powinno pukac przy "strzale" ze sprzegla?

A nie puka...

Ciekawe czy ktos probowal naprawiac takie kolo dwumasowe.

Wymiana oczywiscie moze pomoc, ale czy jest oplacalna?

Ceny z kosmosu...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Troche odchodzimy od tematu,w moim przypadku silnik i skrzynia nie wpada w żadne niepokojące drgania. Objaw jest taki że,gdy wciskam pedał sprzęgła ok 2000 obrotów słychac - w skrzyni dźwiek wrrr-niezbyt głośny ale jest.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.