Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak wymontować siłownik cz tył Astra F

Featured Replies

Napisano

Witam . Pytanie jak w temacie . Wygląda na to , że padł mi siłownik cz w tylnych , lewych drzwiach . Sciągnąłem boczek , odkleiłem folię ... no i co dalej ? Widać jakąś osłonę plastikową na zamku i klamce a dodatkowo całość jest za prowadnicą szyby i nie da się wyciągnąć . CZ jest oryginalny . Jeśli ktoś to demontował to proszę o informację jak to zrobić . I jeszcze jedno pytanie czy sam siłownik jest "naprawialny" czy szukać nowego ?

Napisano

siłownik z tego co pamietam leży luzem.... musisz pouścić trochę szybę, odpiąć wtyczkę od centralnego i wyciagnąc go, przez najbliższą i największa dziurę... ja tak robiłem, jak wymieniałem drzwi smile.gif generalnei nei jest to trudne ale troche sie trzeba nagimnastykować.... P.S. nie jest pewny.. czy przypadkiem nie wyciagałem uszczelki i szyby.... ale spróbuj pierwszym sposobem

Napisano

Orginalny central ? To siłownik jest zintegrowany z zamkiem. Trzeba wypruć zamek a potem ożna próbować oddzielić od niego siłownik. Ale najpierw sprawdź kabelki po drodze, zwłaszcz przy dojściu do drzwi.

Napisano

> Orginalny central ? To siłownik jest zintegrowany z zamkiem.

mylisz się kolego

Trzeba

> wypruć zamek a potem ożna próbować oddzielić od niego siłownik.

błędne myśłenie

siłownik do zamka wchodzi tak samo jak w tylnej klap[ie... czyli przez tai "ruchomy" zagięty drucik i na pewno nie jest zintegrowany z zamkiem

> Ale najpierw sprawdź kabelki po drodze, zwłaszcz przy dojściu do

> drzwi.

a to akurat jest dobra myśl.. tylko, że bedzie to cięzkie do zdiagnozowania

chociaż, chwile..

jezeli wiązka bya by uszkodzona, cała strona by się nei zamykała ani nei otwierała.. pamiętam, że jak po lakierowaniu składałem samochód do kupy i zapomniałem podłączyć jeden siłownik to właśnie cała strona nie działała

więc jeżeli np przód się zamyka a Tył "stoi" to jednak bedzie wina siłownika a nie instalacji

Napisano

> mylisz się kolego

>

> siłownik do zamka wchodzi tak samo jak w tylnej klap[ie... czyli

> przez tai "ruchomy" zagięty drucik i na pewno nie jest

> zintegrowany z zamkiem

No to właśnie ty się mylisz, bo u siebie to rozbierałem. Może nie masz fabryczny tylko np dokładany w salonie.

Zobacz sobie przykładowo jak to na allegro wygląda,np:

kliken

EIDIT:

Wniosek: Trudno oddzielić siłownik od zamka bez zdemontowania zamka.

> a to akurat jest dobra myśl.. tylko, że bedzie to cięzkie do

> zdiagnozowania

> chociaż, chwile..

> jezeli wiązka bya by uszkodzona, cała strona by się nei zamykała ani

> nei otwierała..

Nie koniecznie. Zależy które kabelki rozłączone itp.

Napisano

> No to właśnie ty się mylisz, bo u siebie to rozbierałem.

kolego rozbierałem cały samochód do malowania... ale możę faktycznie ise mylę... ale jakoś nie przypiminam sobie żebym miał problem z demontarzem siłownika z drzwi..

Może nie

> masz fabryczny tylko np dokładany w salonie.

nie potwierdzam ani nei zaprzeczam smile.gif

> Zobacz sobie przykładowo jak to na allegro wygląda,np:

> kliken

> EIDIT:

> Wniosek: Trudno oddzielić siłownik od zamka bez zdemontowania zamka.

jak już pisałem nie miał z tym większych problemów

> Nie koniecznie. Zależy które kabelki rozłączone itp.

no ja miałem wypietą całą wtyczkę... i cała lewa strona nie działała

Napisano
  • Autor

wyjaśniam ... mam cz fabryczny , oryginalny . Jest zintegrowany z zamkiem i właśnie najpierw trzeba wyciągnąć zamek . I tu mam problem , bo nawet jak odkręcę z zewnątrz zamek to go nie wyciągnę bo będzie blokowany przez prowadnicę szyby i przez taką osłonę plastikową przyczepioną do blachy drzwi i do klamki .

Nie wspominam już o cięgnach , które trzeba odpiąć od zamka i siłownika . Najbardziej interesuje mnie czy trzeba wyciągać szybę żeby wymontować zamek lub czy tę prowadnicę można wykręcić bez ryzyka wypadnięcia szyby idea.gif

Prąd do siłownika dochodzi na pewno bo coś w nim brzęczy a nie ma siły ani na zamknięcie ani na otwarcie zamka

Napisano

Najbardziej interesuje mnie czy trzeba wyciągać

> szybę żeby wymontować zamek lub czy tę prowadnicę można wykręcić

> bez ryzyka wypadnięcia szyby

ja jak rozbierąłem samochód to wyciagałem najpierw uszczelki... później tą metalową prowadnicę rozkręcałem a szyba nadal była zamontowana...

z tego co pamietam teraz.. to jeżeli faktycznie trzeba to wszystko posciągac.. to czeka Cię rozbiórka drzwi do "golasa"

Napisano

> wyjaśniam ... mam cz fabryczny , oryginalny . Jest zintegrowany z

> zamkiem i właśnie najpierw trzeba wyciągnąć zamek . I tu mam

> problem , bo nawet jak odkręcę z zewnątrz zamek to go nie

> wyciągnę bo będzie blokowany przez prowadnicę szyby i przez taką

> osłonę plastikową przyczepioną do blachy drzwi i do klamki .

> Nie wspominam już o cięgnach , które trzeba odpiąć od zamka i

> siłownika . Najbardziej interesuje mnie czy trzeba wyciągać

> szybę żeby wymontować zamek lub czy tę prowadnicę można wykręcić

> bez ryzyka wypadnięcia szyby

> Prąd do siłownika dochodzi na pewno bo coś w nim brzęczy a nie ma

> siły ani na zamknięcie ani na otwarcie zamka

Montowałem u siebie oryginalny centralny,fakt że mam wersje 3 drzwiowa i rozbierałem tylko przednie drzwi ,ale podejżewam że z tyłu jest podobnie lub nawet tak samo z montażem.Wiec prowadnice możesz śmiało odkrecić i wyjać,zwróć uwage jak jest od góry zamocowana żeby ją w to samo miejsce potem włożyć,szyba Ci nie spadnie na pewno na dół. odkrecasz nastepnie zamek ,odpinasz ciegna i wyciagasz go na zewnatrz.

Pozdro

Napisano

Wywlekałem zamki z tylnych drzwi bez wyciągania szyby. Trzeba odpiąć cięgna a potem trochę pomanipulowac zamkiem żeby go wydostać poza drzwi. ZTCP to trzeba go najpierw zepchnąć na dół a potem wydobyć. Aha, najpierw trzeba dokonać ekstrakcji tej plastikowej osłony.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.