Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wskazania lambdy podczas jazdy na Diagnostic Boxie

Featured Replies

Napisano

Cześć

Dzisiaj jeździłem z własnoręcznie złożonym boxem i zauważyłem, że przy stałej prędkości np 80 lub 100 km/h miesznaka robi się na moment uboga po czym wraca do normy i po chwili znowu to samo. Czy to tak ma być? Czy może powinna się czły czas utrzymywać na jednym poziomie?

Dodam jeszcze, że na postoju na biegu jałowym oraz na wysokich obrotach linijka od lanbdy stoi w miejscu. świeci 6 dioda i nie ma przemiatania, a chyba powinno być czy nie??

Napisano

> obrotach linijka od lanbdy stoi w miejscu. świeci 6 dioda i nie

> ma przemiatania, a chyba powinno być czy nie??

Tak, powinna latać tam i z powrotem, masz chyba źle wyskalowany ten diagnostic box. Ostatnia dioda powinna się w właśnie zapalać tak przy ok. 3,4V a u Ciebie zapala się 6 dioda (bogata mieszanka).

Można to też inaczej prosto wyskalować. Na zimnym silniku podłaczasz diagnostic boxa do centralki blitza i przekręcasz kluczyk. Ponieważ sonda jest zimna to ECU podstawia wartość napięcia dla mieszanki stechiometrycznej ok. 0,455V. Wtedy regulujesz potencjometrem tak, aby świeciła Ci się 5 dioda, albo ta 5 i 6 razem.

Napisano
  • Autor

> Tak, powinna latać tam i z powrotem, masz chyba źle wyskalowany ten

> diagnostic box. Ostatnia dioda powinna się w właśnie zapalać tak

> przy ok. 3,4V a u Ciebie zapala się 6 dioda (bogata mieszanka).

> Można to też inaczej prosto wyskalować. Na zimnym silniku podłaczasz

> diagnostic boxa do centralki blitza i przekręcasz kluczyk.

> Ponieważ sonda jest zimna to ECU podstawia wartość napięcia dla

> mieszanki stechiometrycznej ok. 0,455V. Wtedy regulujesz

> potencjometrem tak, aby świeciła Ci się 5 dioda, albo ta 5 i 6

> razem.

Sprawdziłem i po przekręceniu stacyjki świeci 5 dioda czyli niby dobrze wyskalowany.

Co zrobić żeby zaczęło latać?

Napisano
  • Autor

Mam jeszcze głupie pytanie.

Właściwie dlaczego sygnał odczytywany z lambdy ma latać w tą i zpowrotem. Tak sobie myślę, że jak samochód stoi w miejscu i ma określone obroty (bieg jałowy lub 3000) to warunki pracy się nie zmieniają. nie ma dodatkowego obciążenia i powietrze zasysa tak samo. Dlaczego wskazanie boxa nie powinno bić w jednym miejscu np. na 5 diodzie?

Napisano

> Sprawdziłem i po przekręceniu stacyjki świeci 5 dioda czyli niby

> dobrze wyskalowany.

> Co zrobić żeby zaczęło latać?

hmmm, może wyregulować instalke?? jak jest za bogato to nie oscyluje, a jak jest ok to oscyluje

Napisano
  • Autor

> hmmm, może wyregulować instalke?? jak jest za bogato to nie oscyluje,

> a jak jest ok to oscyluje

Ale dlaczego na bogatym nie oscyluje a na stechiometrycznej oscyluje? Może mi to ktoś wytłumaczyć.

Napisano

> Ale dlaczego na bogatym nie oscyluje a na stechiometrycznej oscyluje?

> Może mi to ktoś wytłumaczyć.

Poszukaj na grupie, było setki razy. :-)

Albo znajdzi wykres charakterystyki sondy lambda to zrozumiesz (charakterystyka w punkie mieszanki stechiometrycznej jest za stroma, żeby napięcie w tym punkie mogło być utrzymane na stalym poziomie).

Napisano
  • Autor

> Poszukaj na grupie, było setki razy. :-)

> Albo znajdzi wykres charakterystyki sondy lambda to zrozumiesz

> (charakterystyka w punkie mieszanki stechiometrycznej jest za

> stroma, żeby napięcie w tym punkie mogło być utrzymane na stalym

> poziomie).

Próbowałem regulować tak, żeby lambda oscylowała.

Na postoju przy 3000 zaczęła oscylować a na wolnych nie chciała. Jak kręcę tą śrubą od wolnych obrotów to nie ma żadnej reakcji.

Potem się przejechałem i przy stałej prędkości oscylowała a jak się znowu zatrzymałem to przy obr 3000 już stała w miejscu.

Mam nadzieję, że to co napisałem daje się zrozumieć.

Tak się zastanawiam czy nie powinienem wymienić membran w reduktorze bo może są już zużyte i to dlatego tak dziwnie się zachowuje. Dodam jeszcze, że nieznam przebiegu tej astry na gazie bo jak kupiłem to była zagazowana. Wiem tylko, że poprzedni właściciel robił nią długie zagraniczne trasy, a ja przejechałem nią 20000. Ponadto jak jest zimny silnik to nie chce chodzić na gazie nawet w takie ciepłe dni jak teraz.

Acha po dzisiejszym kręceniu na wolnych zaczął pracować nierówno na wolnych obr i kilka razy przy prędkości ok 20-30km/h mi zgasł.

Napisano

> Ponadto jak jest zimny silnik to nie chce chodzić na gazie nawet

> w takie ciepłe dni jak teraz.

> Acha po dzisiejszym kręceniu na wolnych zaczął pracować nierówno na

> wolnych obr i kilka razy przy prędkości ok 20-30km/h mi zgasł.

Z mojego doświadczenia wynika,że zbyt zubożyłeś mieszankę na jałowym.

Napisano
  • Autor

> Z mojego doświadczenia wynika,że zbyt zubożyłeś mieszankę na jałowym.

A co właściwie powinno się dziać jak kręcę śrubką od wolnych bo u mnie nic się nie dzieje. Nie zmieniają się obroty ani sygnał z lambdy.

Napisano

> A co właściwie powinno się dziać jak kręcę śrubką od wolnych bo u

> mnie nic się nie dzieje. Nie zmieniają się obroty ani sygnał z

> lambdy.

Teoretycznie po przekroczeniu granic korygowalnych sterownikiem attuatora powinieneś widzieć mieszankę bogatą lub b ubogą.

To są objawy przwdopodobnie zestarzenia się czegoś w parowniku. U mnie kręcenie na gorącym silniku nie wnosi zmian w pracy silnika i sygnale z lambdy, natomiast na zimnym i trochę ciepłym daje efekt . Mi niekiedy nawet cała wkręcona śrubka na parowm\niku nie gasi silnika a powinno.

Napisano
  • Autor

Wczoraj trochę jeszcze pokręciłem.

Teraz mam tak że na wolnych jest bogato (stoi na 6 diodzie) na postoju przy 3000 też bogato (stoi na 6 diodzie) podczas jazdy oscyluje a jak depne to bogato.

Nic innego nie mogę wyregulować. W takich ustawieniach autko ładnie chodzi. Zobacze jeszcze jak spalanie.

W niedługim czasie wymienię membrany to poustawiam tak jak powinno być. Tak przy okazji ile mogą kosztować do BRC i gdzie kupić.

Zauważyłem, że jadąc 60 km/h na 3 biegu lambda oscyluje a przy tej samej szybkości na 4 biegu jest bogato. Czy to znaczy że na trójce będzie mniej palił niż na czwórce hmm.gif

Napisano

> Wczoraj trochę jeszcze pokręciłem.

> Teraz mam tak że na wolnych jest bogato (stoi na 6 diodzie) na

> postoju przy 3000 też bogato (stoi na 6 diodzie) podczas jazdy

> oscyluje a jak depne to bogato.

> Nic innego nie mogę wyregulować. W takich ustawieniach autko ładnie

> chodzi. Zobacze jeszcze jak spalanie.

> W niedługim czasie wymienię membrany to poustawiam tak jak powinno

> być. Tak przy okazji ile mogą kosztować do BRC i gdzie kupić.

> Zauważyłem, że jadąc 60 km/h na 3 biegu lambda oscyluje a przy tej

> samej szybkości na 4 biegu jest bogato. Czy to znaczy że na

> trójce będzie mniej palił niż na czwórce

Nie wiem jak na gazie, ale na benzynie tak bywa...mój ojciec w Toyocie ma komp. wskazującego spalanie beny i na 3-ce przy 3,5 k obrotów pokazuje mniejsze spalanie niż na 4 przy 2k obrotów...

Pozdrawiam

Napisano

> Zauważyłem, że jadąc 60 km/h na 3 biegu lambda oscyluje a przy tej

> samej szybkości na 4 biegu jest bogato. Czy to znaczy że na

> trójce będzie mniej palił niż na czwórce

Podczas jazdy 60kmh na 3 biegu prędkość obrotowa silnika jest wyższa niż podczas jazdy 60kmh na 4 biegu, ergo spalanie na 4-ce będzie mniejsze. zlosnik.gif

Zakładamy jednakowe obciążenie silnika / stopień wciśnięcia pedału przyspieszenia.

Dawka gazu zależy od prędkości obrotowej i obciążenia (ciśnienia w kolektorze ssącym).

Napisano

> Nie wiem jak na gazie, ale na benzynie tak bywa...mój ojciec w

> Toyocie ma komp. wskazującego spalanie beny i na 3-ce przy 3,5 k

> obrotów pokazuje mniejsze spalanie niż na 4 przy 2k obrotów...

bo jest mniejszy moment obrotowy przy 2k niz 3,5k, poza tym mniejsza sprawnosc, itp.

Napisano

Mam podobnie jak ty. Nie jestem pewien czy w ogóle attuator u ciebie reguluje (u mnie nie). Czy na benzynie na jałowym sygnał Lambdy lata?

Napisano
  • Autor

> Mam podobnie jak ty. Nie jestem pewien czy w ogóle attuator u ciebie

> reguluje (u mnie nie). Czy na benzynie na jałowym sygnał Lambdy

> lata?

Nie lata

Napisano
  • Autor

wymieniłem membrany i lambda zeczęła oscylować na jałowym przy 3000 na postoju i podczas jazdy.

muszę jeszcze tylko doregulować i będzie ok

Aha i na zimnym po odpaleniu po nocy mogę od razu na LPG przełączyć i nie gaśnie biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.