Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy ktoś już ma opinie dotyczące nowego C5

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś już posiada i może podzielić się opiniami o nowym C5?

Potrzebuję zasięgnąć porady, co to to jest warte:

- tourer

- 2.0 albo 2.7 (diesle)

- automat

- hydroactive III

Z góry merci.

Napisano

> Czy ktoś już posiada i może podzielić się opiniami o nowym C5?

> Potrzebuję zasięgnąć porady, co to to jest warte:

> - tourer

> - 2.0 albo 2.7 (diesle)

> - automat

> - hydroactive III

> Z góry merci.

Moja opinia: Widzialem nowe C5 na ulicy w kolorze czarnym... Wyglada swietnie! Jest na co popatrzec... Niestety nie mialem okazji uzytkowac/jezdzic...

Napisano

> - tourer

> - automat

> - hydroactive III

> Z góry merci.

Niestety, mam tylko 1.8 i bez hydro ani automatu. Ale pozostałe parametry się zgadzają (wersja Dynamique). Co można powiedzieć o aucie, które ma 2 tys km nalotu??

Na razie cud, miód i orzeszki. Jedyne co mi nie odpowiada to "niekręcąca się" kierownica. Reszta to po prostu bajka. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Niestety, mam tylko 1.8 i bez hydro ani automatu. Ale pozostałe

> parametry się zgadzają (wersja Dynamique). Co można powiedzieć o

> aucie, które ma 2 tys km nalotu??

> Na razie cud, miód i orzeszki. Jedyne co mi nie odpowiada to

> "niekręcąca się" kierownica. Reszta to po prostu bajka.

Dzięki! Jutro mam jazdę próbną. Ta kiera też mnie jakoś nie przekonuje. Ale siedziałem już wcześniej i jestem zachwycony jakością wykonania i dopracowania szczegółów w środku. Pozycja za kierownicą, uczucie jakiegoś takiego naturalnego dopasowania. Duży krok Cytryny w przód. No zakochałem się. Na razie platonicznie zlosnik.gif

Od tygodnia używam nowe Berlingo, to też przepaść w stosunku do poprzedniego modelu. Na razie 1kkm smile.gif

Napisano
  • Autor

> Moja opinia: Widzialem nowe C5 na ulicy w kolorze czarnym... Wyglada

> swietnie! Jest na co popatrzec... Niestety nie mialem okazji

> uzytkowac/jezdzic...

Nie no chodziło mi o opinie użytkowników smile.gif Ale prawda, że piękny?

Napisano

Już kiedyś napisałem tutaj - jak wsiadłem to mi się mózg wyłączył, a że dostałem solidny upust to kupiłem zlosnik.gif.

Co do kierownicy - kwestia przyzwyczajenia. Na początku było ciężko, ale teraz jest ok. Ma to swoje plusy - jak jej nie skręcisz to przyciski sterowania, które masz na niej, zawsze są w odpowiedniej pozycji. Poza tym jak wiozę kogoś to na nic innego się nie gapi tylko na ta kierownicę hehe.gif.

Jakość wykonania - cóż, trudno naprawdę coś powiedzieć, bo w eksploatacji wyjdzie. Najważniejsze - zero plastików, miękkie tworzywa, świetne wytłumienie.

Pozycja za kierownicą - tak jak piszesz - rewelka ok.gif.

Wcześniej też jeździłęm starym Berlingo - sorry, ale nie ma co porównywać. Nowego modelu nie znam, ale to zupełnie innej klasy auto, do innych zadań.

Jeden z kącikowiczów pracuje u Citroena w Krakowie. Mam już doświadczenie z francuzami, dotychczas nie żałowałem - nie są takie złe jak sądzą co poniektórzy. Ale znajomość w ASO też miała znaczenie jak podejmowałem decyzję o zakupie zlosnik.gif.

Najbardziej podoba mi się to, że Citroen - wbrew ogólnorynkowemu trendowi zaczął lepiej wykańczać auta. Wszędzie ładują ohydne plastiki (miałem nie-przyjemność powozić służbowe nowe Focusy i uważam, że w stosunku do starych "jedynek" Ford zrobił krok wstecz).

Nie namawiam do zakupu. Ja osobiście jestem zachwycony!

Napisano
  • Autor

[...]

> Nie namawiam do zakupu. Ja osobiście jestem zachwycony!

Jutro jak zdobędę nowe doświadczenia, to się podzielę wrażeniami z jazdy. Nie wiem tylko czy zdołają mnie z niego wyciągnąć, jak już wsiądę zlosnik.gif. Z tą kierownicą, to boję się, że sam się na nią zapatrzę zlosnik.gif hehe.

Re: Nowe Berlingo - nie porównuję np. nowej osobówki do starego blaszaka (wtedy zgoda, kosmos, inna klasa, inne przeznaczenie, itp). W poprzedniej wersji miałem po prostu wrażenie, że to był mini_dostawczy samochód, który został przystosowany do użytku osobowego (multispace), a w nowej - odwrotnie - osobowy super_mini_vanik i zrobili też wersję dostawczą smile.gif

Napisano

> - tourer

> - automat

> - hydroactive III

> Z góry merci.

Mam w firmie dwie nowe C5, obie 2.0HDi 16V w wersji Exclusive (czyli wypas i hydropneumatyka). Jedna w automacie a druga w manualu (obie skrzynie 6 biegowe). Jezdza, nic sie z nimi nie dzieje ale maja dopiero kilka miesiecy (pierwsze sztuki przekazane klientowi w Polsce przez CP).

Napisano

No widzisz. A ja pojechałem kupić C4 Picasso. Bo rodzinny minivan i to w lepszym wypasie niż Berlingo. I już kolega miał fakturę pisać. A obok stała C funf. Już z niej nie wysiadłem zlosnik.gif.

Napisano

> No widzisz. A ja pojechałem kupić C4 Picasso. Bo rodzinny minivan i

> to w lepszym wypasie niż Berlingo. I już kolega miał fakturę

> pisać. A obok stała C funf. Już z niej nie wysiadłem .

Ty weź nawet takich rzeczy nie pisz zlosnik.gif to ma być jazda próbna i koniec zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> pisać. A obok stała C funf. Już z niej nie wysiadłem.

Hehe.. dobre.

C4 picassa bardzo ładna (!), ale jakoś nam z żonką nie leżało, pod nasze rozbudowane potrzeby. Berlingo, moim zdaniem, bardziej funkcjonalne (większy bagażnik, duża konfigurowalność w środku), bo tak łączymy pod firmę i rodzinnie, duży pies, w przyszłości wózek, dziecko.

To było tak:

- rozum i rozsądek podpowiedział Berlingo

- serce mówi co innego i planuję je dopuścić do głosu zlosnik.gif

Napisano

C4 Picasso ciut za drogi jest. Gdy stare Picasso przestanie być oferowane, to i C4 obtanią ok.gif

Napisano

Kurcze, jeździłem C4PG, duże, wygodne, fajne auto... ale mimo wszystko wróciłem do zwykłych samochodów, anie żadnych MPV wink.gif. C5 nowym jechałem kawałek, auto było w full wypasie, odwoził mnie właściciel salonu - auto śliczne w środku, jak i na zewnątrz. To było 2.0HDi i bardzo fajnie jeździło. Ogólnie mam jakiś drobny uraz do francuzczyzny (absolutnie nie mówię, że słuszny, ale czasem sie człowiek uprzedzi po dupereli), ale będąc zainteresowany tą marką i tym samochodem - 5 minut bym nie myślał. Nie wspominając o różnicy między C4P a C5 - tatowóz/mamowóz kontra elegancka limuzyna food.gif

Napisano

> C4 Picasso ciut za drogi jest. Gdy stare Picasso przestanie być

> oferowane, to i C4 obtanią

To starego Pikusia jeszcze sprzedają? icon_eek.gif

Napisano

> - serce mówi co innego i planuję je dopuścić do głosu

Czekam jutro na relację z jazdy próbnej.

Koniecznie zrób tak - weź C Funf na dziurawą, typowo polską zlosnik.gif drogę. I zaraz po jezdzie próbnej tą samą drogą przejedź się innym autem. Da Ci to do myślenia zlosnik.gif.

Napisano
  • Autor

> Ty weź nawet takich rzeczy nie pisz to ma być jazda próbna i koniec

Ooo, żona przyszła. Panowie! Kończymy temat! Ciiii...... zlosnik.gif

Napisano

> Czekam jutro na relację z jazdy próbnej.

> Koniecznie zrób tak - weź C Funf na dziurawą, typowo polską drogę. I

> zaraz po jezdzie próbnej tą samą drogą przejedź się innym autem.

> Da Ci to do myślenia .

Nawet bez hydrauliki jest komfortowo?

Napisano

> Nawet bez hydrauliki jest komfortowo?

Tak. Nawet mogłem sobie porównać jeżdżąc modelem z hydro i bez. Specjalnej różnicy nie zauważyłem. W hydro fajne jest to, że możesz sobie auto obniżać i podnosić. Ale w jeździe po dziurach jakoś mi nie przeszkadzało "zwykłe" zawieszenie.

Zresztą, zdecydowałem się na tradycyjną zawiechę, bo - mimo zapewnień, że hydro jest dopracowane - jakoś bałem się serwisowania.

Tak więc powtórzę się, na zwykłym zawieszeniu jest cholernie komfortowo. Nie jest to samochód do sportowej jazdy, ale dostojne limo, którym się płynie a nie jedzie. A ja to lubię!

Napisano

> Tak. Nawet mogłem sobie porównać jeżdżąc modelem z hydro i bez.

> Specjalnej różnicy nie zauważyłem. W hydro fajne jest to, że

> możesz sobie auto obniżać i podnosić. Ale w jeździe po dziurach

> jakoś mi nie przeszkadzało "zwykłe" zawieszenie.

Stara C5 jeździła jak ponton - bardzo komfotowo smile.gif

Alewidać tu też się postarali ok.gif

> Zresztą, zdecydowałem się na tradycyjną zawiechę, bo - mimo

> zapewnień, że hydro jest dopracowane - jakoś bałem się

> serwisowania.

Niepotrzebnie. To do 200tkm nie sprawia problemów ok.gif

> Tak więc powtórzę się, na zwykłym zawieszeniu jest cholernie

> komfortowo. Nie jest to samochód do sportowej jazdy, ale

> dostojne limo, którym się płynie a nie jedzie. A ja to lubię!

Godne zainteresowania ok.gif

Napisano

> Stara C5 jeździła jak ponton - bardzo komfotowo

Nie, stara C5 w porownaniu do wczesniejszych hydropneumatykow i tego co wlozono do C6 i najnowszego C5 nie byla bardzo komfortowa smile.gif

Napisano
  • Autor

> Czekam jutro na relację z jazdy próbnej.

Było superowo! Trafiłem na koniec dniówki i jeździłem prawie pół godziny (2.0 HDi, dynamic, manual). Jestem pod wrażeniem wyciszenia w środku i pracy zawieszenia (to jak musi pracować, to hydro?!). Kierownica? No fikuśna, te wycięcia obłożone tworzywem, ma akurat w tym miejscu, gdzie lubię trzymać ręce. Sprzedawca to podłapał i mówi: "Widzi Pan, jakby skrojony idealnie pod Pana, na miarę" zlosnik.gif hehe. Wygodne fotele, z dobrym trzymaniem. Całe centrum dowodzenia, zegary - mniam. Czułem się tam, jak u siebie w domu zlosnik.gif Silnik - jest dynamicznie, powiedziałbym - politycznie poprawnie zlosnik.gif mega emocji nie ma, ale zupełnie wystarczająco by ekonomicznie podróżować i bezpiecznie wyprzedzić. Cóż.. no faaajny jest 893goodvibes.gif

Żona do mnie zadzwoniła podczas jazdy, to jej powiedziałem, że nie mogę rozmawiać, bo podrywam C5'tkę zlosnik.gif, a po jeździe krótko: Kochanie, muszę mieć ten samochód! food.gif

Napisano

wersją nie pamiętam jaką ale bogatą, tzw. full wypas. Wrażenia z jazdy? Hm... te 134 KM to chyba jednak tak na styk dla tego auta. W nowym mondeo 140KM jakoś lepiej się zbiera i jest większa radość z jazdy. Ogólnie C5 jest ok, chociaż trochę drażni wklęsła tylna szyba. Jak dla mnie C5 są ciągle zbyt drogie w stosunku do konkurentów. Mondeo 140 KM można mieć za 77 000 zł, lagunę 130KM za 75000. C5 są zbyt drogie

Napisano

> wersją nie pamiętam jaką ale bogatą, tzw. full wypas. Wrażenia z

> jazdy? Hm... te 134 KM to chyba jednak tak na styk dla tego

> auta. W nowym mondeo 140KM jakoś lepiej się zbiera i jest

> większa radość z jazdy. Ogólnie C5 jest ok, chociaż trochę

> drażni wklęsła tylna szyba. Jak dla mnie C5 są ciągle zbyt

> drogie w stosunku do konkurentów. Mondeo 140 KM można mieć za 77

> 000 zł, lagunę 130KM za 75000. C5 są zbyt drogie

Porownaj dokladnie wyposazenie (Mondeo ma baaardzo dluga liste opcji a w Citroenie duzo dostajesz w standardzie). Nowe Mondeo ma dokladnie ten sam silnik co nowe C5 (w obu jest 2.0HDi 16V 136/140KM).

Napisano

> Nie, stara C5 w porownaniu do wczesniejszych hydropneumatykow i tego

> co wlozono do C6 i najnowszego C5 nie byla bardzo komfortowa

Być może tak, jeżdzę C5 2003, ale nie mam porównania do C6 i nowego C5. Subiektywnie mogę powiedzieć że auto jest bardzo komfortowe, a wiele bardziej od wszystkiego czym jeździłem wcześniej.

Jak dla mnie każdy C5 (stary czy nowy) powinien mieć hydro bo:

- w trybie domyślnym jest bardzo komfortowe

- w trybie Sport po nacisnięciu przycisku, jest twarde i lepiej się prowadzi kosztem komfortu

- podnoszenie i opuszczanie czasem się przydaje

- zawsze ma ten sam poziom niezależnie od obciążenia

- koszty serwisowania zaryzykował bym twierdzenie, że są niższe od zawieszenia klasycznego jakie miałem w poprzednich autach.

Za kilka lat sprowadzę sobie C5 kombi Mk3 2.7D, lub 3.0 noPB oczywiście z automatem smile.gif. To piękne auto.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.