Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Alufelgi+nowe tarcze=koniec jazdy !

Featured Replies

Napisano

Witam,

Ostatnimi czasy a dokładnie na wiosne "dostałem" za free aluski 15'', które założyłem i szczęśliwie jeździłem aż do dziś...

Bo dzisiaj właśnie wymieniałem tarcze i klocki z przodu. Komplet firmy TRW.

Jakież było moje zdziwienie, gdy mechanik poskładał wszystko ładnie, ja chcę odjeżdzać a tu zonk... angryfire.gif Trzasło, brzękło i koniec jazdy... sciana.gif

Okazało się że moje felgi nie pasują już do auta. Zahaczają o zacisk..

Po krótkim przemyśleniu, doszedłem do wniosku, że owszem wszystko było ładnie jak tarcza miała 20 mm (went.) a klocki może po 3 mm. Po założeniu nowego kompletu układ hamulcowy się "rozrósł" i felga już się nie obraca tylko zatrzymuje na zacisku.. Całe szczęście miałem zimówki na stalówkach, więc zostały już założone. Inaczej nie odjechał bym autem z warsztatu. klnie.gif

No i teraz moje pytanie?

Felgi mają 7 cali szerokości, ET38 - wiele osób piszę że jeździ na takich bez problemu, dlaczego zatem moje nie pasują. Czy jest jeszcze jakiś inny parametr na który trzeba patrzeć przy wyborze felg?

Napisano

sorry, może nie jestem specjalistą, ale nie mogę sobie wyobrazić, żeby po wymianie tarcz i klocków "urósł" zacisk... napewno wszystko zostało poprawnie poskładane? zacisk? felgi miały pierścienie centrujące?

Napisano

> sorry, może nie jestem specjalistą, ale nie mogę sobie wyobrazić,

> żeby po wymianie tarcz i klocków "urósł" zacisk... napewno

> wszystko zostało poprawnie poskładane? zacisk? felgi miały

> pierścienie centrujące?

Ja miałem podobnie, z tym, że zaczęło trzeć po przekładce alusów na stalowe z oponami zimowymi. Okazało się, że źle założyłęm sprężynę. Efekt złego docisku był zauważalny wcześniej - klocki brały tarczę mniej więcej od połowy średnicy do zewnątrz, ale wtedy myślałem, że może tak musi być i po jakimś czasie wszystko się dotrze.

pozdro

Napisano
  • Autor

> niemozliwe jaki masz rozmiar tarcz z przodu?

256mm / 24 mm jeśli dobrze pamiętam. A możliwe to jest na 100 % bo przejechałem 1 metr i auto zatrzymało się z hukiem.

Klocki i tarcze założone prawidłowo... Nie mam podstaw żeby źle ocenić pracę mechanika.

Pierścienie centrujące do felg były założone. Po założneniu alufelgi na auto z wymienionymi tarczami - felga się zatrzymuje o górny element zacisku. Z drugiej strony to samo.

Napisano

> Jakież było moje zdziwienie, gdy mechanik poskładał wszystko ładnie, ja chcę odjeżdzać a tu zonk... Trzasło, brzękło i koniec jazdy...

K... mać co to za mechanik, który po złożeniu wszystkiego do kupy, nie zakręcił kołem aby sprawdzić czy koło się obraca czy nic nie trze, czy wszystko jest prosto założone??? Wiesz co, ręce to bym uciął przy samej dupie.

Napisano

> K... mać co to za mechanik, który po złożeniu wszystkiego do kupy,

> nie zakręcił kołem aby sprawdzić czy koło się obraca czy nic nie

> trze, czy wszystko jest prosto założone??? Wiesz co, ręce to bym

> uciął przy samej dupie.

to samo pomyslalem. a gdyby cos bylo niesprawnego w ukladzie czy cos i puscilby cie tak na ulice? nie wiem w ogole jak taka sytuacja jest mozliwa,ze mechanik nie poinformowal Cie o tym,ze jest taka i taka sytuacja.

Napisano

> to samo pomyslalem. a gdyby cos bylo niesprawnego w ukladzie czy cos

> i puscilby cie tak na ulice? nie wiem w ogole jak taka sytuacja

> jest mozliwa,ze mechanik nie poinformowal Cie o tym,ze jest taka

> i taka sytuacja.

Ja kiedyś wymieniałem kolcki w Norauto - jak wymieniałem to miałem alufelgi (więcej miejsca wewnątrz felgi) ... a tak wyszło, że po ok. tygodniu zmieniałem na stalowe felgi (mniej miejsca wewnątrz felgi) ... i co się okazało?

Po wymianie wyrażnie słychać, że coś obciera ... ale tylko na jednej feldze?! ... się okazało, że "specjalista z Norauto" mi czegoś zapomniał "wcisnąć/zacisnąć" na zacisku hamulca no i jak tak luźno dyndało to ocierało ... to tak w temacie "co mechanik mógłby ..gdyby mu się chciało"

Napisano

> 256mm / 24 mm jeśli dobrze pamiętam. A możliwe to jest na 100 % bo

> przejechałem 1 metr i auto zatrzymało się z hukiem.

> Klocki i tarcze założone prawidłowo... Nie mam podstaw żeby źle

> ocenić pracę mechanika.

> Pierścienie centrujące do felg były założone. Po założneniu alufelgi

> na auto z wymienionymi tarczami - felga się zatrzymuje o górny

> element zacisku. Z drugiej strony to samo.

i 15' felgi nie chca sie krecic? 14' bez problemu powinny.

albo masz wieksze tarcza, albo felga ma dziwny ksztalt niewiem.gif

niemozliwe zeby po zmianie klockow/tarcz felga nie pasowala

Napisano
  • Autor

Wszystko jest dobrze złożone, nikt nie zauważył że felga po założeniu zakręciła się tylko pare cm i zatrzymałą.

Zacisk w mojej astrze i pewnie innych jest pływający - przesuwa się w kierunku od zewnętrznej do wewnętrznej osi auta, korygując tym samym zużyte tarcze i klocki.

Im bardziej się one zużywają tym bardziej zacisk "chowa" się do "wewnątrz".

Po założeniu nowych elementów tłoczek zostaje wciśięty i tym samym zacisk wypchnięty na zewnątrz po to ażeby zewnętrzny klocek był dociśnięty do tarczy (wewnętrzny dociska tłoczek)

Taką informację otrzymałem w znajomym serwisie. A felga - cóż akurat taka jej budowa.. jest "grubo ramienna" i stąd problem. Po prostu nie pasuje do tego auta.

Sprawdziłem. Zabrakło ok 4 mm i koło by się toczyło normalnie.

Przy montażu ciężko było obrócić kołem, gdyż nowo założony komplet bardzo był "dobrze spasowany", po przejechaniu kilku km klocki sie ułożyły i już można obrócić kołem na podnośniku.

Napisano

no tak, jak chyba w kazdym oplu grinser006.gif

czyli rozchodzi sie o ksztalt felgi. swoja droga niezle trafiles, bo to nie zdarza sie czesto grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> no tak, jak chyba w kazdym oplu

> czyli rozchodzi sie o ksztalt felgi. swoja droga niezle trafiles, bo

> to nie zdarza sie czesto

Alus made in germanyi firmy Remotec/Borbet - ładny nawet ale będę miał kolejny powód aby kupić nowe smile.gif

Gwiazda jest po prostu "gruba" - ma grube ramiona - i tu tkwi problem.

O takie coś [allegro]:

281516297-ffel.jpg

post-39408-1435249790206_thumb.jpg

Napisano

Domyślam się,że ET tych felg jest dosyć duże?

Napisano
  • Autor

> Domyślam się,że ET tych felg jest dosyć duże?

ET38 smile.gif pisałem w pierwszym, poście smile.gif

Napisano

> ET38 pisałem w pierwszym, poście

Racja umknęło mi. Myślałem, że mają więcej i przez to obcierają. To jednak poświadcza, że mają grube ramiona. Pisałeś, że stosujesz dystanse. Może dopasujesz jakieś odpowiednie (grubsze) i będzie OK! No chyba, że naprawdę korci Cię zakup nowych wink.gif

Napisano
  • Autor

> Pisałeś, że stosujesz dystanse.

zeby.GIF A mnie się wydaje że mówiłem o pierścieniach centrujących smile.gif co pijesz daj troche smile.gifspineyes.gif

> OK! No chyba, że naprawdę korci Cię zakup nowych

oj korci korci.... swiety.gif

Napisano

> A mnie się wydaje że mówiłem o pierścieniach centrujących co pijesz

No mówiłeś, pisałeś a mnie się coś przekręciło. Myślałem, że założyłeś pierścienie (tuleje) dystansowe i to też nic nie dało dlatego zaproponowałem grubsze. Felga zostanie bardziej odsunięta od piasty i może zgubisz te 4 mm (teraz się zastanawiam czy na pewno napisałeś 4mm spineyes.gif)

> daj troche

najlepszego pub2.gif

Napisano

> Alus made in germanyi firmy Remotec/Borbet - ładny nawet ale będę

> miał kolejny powód aby kupić nowe

> Gwiazda jest po prostu "gruba" - ma grube ramiona - i tu tkwi

> problem.

> O takie coś [allegro]:

Jak masz felgi 5x110 i chcesz zmienic chetnie spzredam Ci moje zlosnik.gif

Napisano

> A mnie się wydaje że mówiłem o pierścieniach centrujących co pijesz

> daj troche

W sumie chyba nieświadomie znalazło się rozwiązanie problemu ok.gif Dystanse na koła i jazda palacz.gif

Napisano

> W sumie chyba nieświadomie znalazło się rozwiązanie problemu

> Dystanse na koła i jazda

Moze tak ale nie zmienia to faktu ze problem jest bardzo dziwny i sam osobiscie nigdy sie z tym nie spotkalem.

Napisano

> osobiscie nigdy sie z tym nie spotkalem.

a ja miałem dokładnie taki sam problem, ale kolega sprawdził przed ruszeniem. okazuje się, że jest nieprawidłowe ET i felga dotyka zacisku, a z nowymi klockami jest on większy. szlifiereczka kątowa w rękę (ok 1 mm tej metalowej części klocka i jest ok).

Napisano

> a ja miałem dokładnie taki sam problem, ale kolega sprawdził przed

> ruszeniem. okazuje się, że jest nieprawidłowe ET i felga dotyka

> zacisku, a z nowymi klockami jest on większy. szlifiereczka

> kątowa w rękę (ok 1 mm tej metalowej części klocka i jest ok).

Kurcze probuje sobie to wyobrazic i nie wiem jak ET wplywa na fakt ze obciera o zacisk.

Bardziej przemaiwa mnie to ze budowa felgi jest zduiopna.

Napisano

> Kurcze probuje sobie to wyobrazic i nie wiem jak ET wplywa na fakt ze

> obciera o zacisk.

> Bardziej przemaiwa mnie to ze budowa felgi jest zduiopna.

Zobacz na rysunek przedstawiający symulacje ET po prawej stronie. Można wnioskować, że przy dużym ET ramiona felgi są również bliżej piasty a co za tym idzie bliżej tarczy i zacisku choć również myślę, że duże znaczenie ma tutaj budowa samej felgi KLIK

Napisano
  • Autor

> Jak masz felgi 5x110 i chcesz zmienic chetnie spzredam Ci moje

Niestety zdjęcie jest z allegro, wzór ten sam ale moje są 4x100 ...

Odnośnie dystansów... boję się że przy et38 po założeniu dystansów zaczną się problemy z tyłu.. Felga ma 7 cali więc jest dość szeroka. Widzę teraz różnicę jak założyłem 6'' stalówki et49 - koła mi się schowały smile.gif a wcześniej były niemal równo z obrysem auta. Jak założe dystanse ( a bez sensu tylko zakładać z przodu) to jak z tyłu siądzie 3 osoby to będzie nieciekawie.

Mam inną koncepcję: kupię na wiosne nowe felgi ale zanim kupię to przymierzę co by uniknąć takich niespodzianek.

A odnośnie mojego przypadku... już raz się spotkałem z czymś takim w golfie 2 1.8 gt. tam były wentylowane tarcze z przodu. Kolega miał felgi bbs i ładnie pasowały choć miejsca było niewiele (od ramienia felgi do najbardziej wystającego punktu na zacisku). On wymieniał tylko klocki... no i efekt taki jak u mnie. screwy.gif

Napisano

> Zobacz na rysunek przedstawiający symulacje ET po prawej stronie.

> Można wnioskować, że przy dużym ET ramiona felgi są również

> bliżej piasty a co za tym idzie bliżej tarczy i zacisku choć

> również myślę, że duże znaczenie ma tutaj budowa samej felgi

> KLIK

No to odpowiedz mi jak ma to sie do tego rysunku ktory znam bardzo dobrze.

Zer kolega ma ET38 czyli odsuniete od piasty i blikuje mu kolo.

Gdzie w Oplu oryginalne ET jest 49 czyli jeszcze ponad centymetr blizej.

Wiec twoja teoria co do ET padla.

Napisano

> No to odpowiedz mi jak ma to sie do tego rysunku ktory znam bardzo

> dobrze.

> Zer kolega ma ET38 czyli odsuniete od piasty i blikuje mu kolo.

> Gdzie w Oplu oryginalne ET jest 49 czyli jeszcze ponad centymetr

> blizej.

> Wiec twoja teoria co do ET padla.

Dlatego napisałem, że jestem zdziwiony, bo sądziłem, że mają więcej i dodałem, że pewnie ma na to wpływ sama budowa felgi (grube,masywne ramiona). Nie wytworzyłem własnej teorii i wcale się nad nią nie upieram. Napisałem tylko,że można wnioskować, że tak jest na przykładzie tego rysunku. Trzeba było by zobaczyć jak wygląda ta sama felga ale o różnym ET wtedy można by wytworzyć jakąś teorie czy ramiona felgi o tym samym wyglądzie są bliżej zacisku w zależności od ET. Jak wiadomo przy mniejszym ET felga jest bardziej odsadzona od piasty dlatego bardziej wystaje na zewnątrz stąd mógłbym wnioskować,że ramiona felgi powinny być bardziej odsunięte od zacisku.Niestety masywne ramiona mogą splatać figla. Wydaje mi się,ze gdyby felgi kolegi "estes" miały ET 49 w ogóle mógłby je nie założyć albo nie dokręcić,bo zacisk postawiłby opór.

Napisano

Jeszcze nie widzialem felgi aby nawet bardzo masywne ramiona byly w osi rownolegle do plaszczyzny montazowej i te zapewne tez tak nie maja.

te ramiona z zewnatzr wygladaja na masywne a z tylu sa pewnie plaskie.

Niestety nie mialem okazji tego nigdy widziec ani slyszac ze cos takiego komus sie przytrafilo. Wiec ciezko mi oceniac.

Napisano

Estes pisałem do Ciebie na priv. Odezwij się.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.