Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Diesel problem z ogrzewaniem

Featured Replies

Napisano

Witam

W dieslu znajomego jest taki problem, otóż na wolnych obrotach nie grzeje ogrzewanie Silnik działa normalnie szybko się nagrzewa na wskaźniku pokazuje 90* i taką temp trzyma cały czas, ale jak się stoi gdzieś w korku i chodzi na wolnych obrotach to po chwili w środku z nawiewów leci chłodne powietrze.Wystarczy że zwiększy się wtedy obroty, nawet na 1,5 tys i już znów leci ciepłe a w kabinie czasami słychać przelewającą się ciecz? O co tu chodzi wymieniony został czujnik temp płynu i odpowietrzony układ ale bez zmian Problem pojawia się tylko czasami ale zima zapasem więc trzeba działać

Ktoś mi podpowie co jest grane gdzie szukać przyczyny??

Dzięki za pomoc

Napisano

Stawiam na padającą pompę wodną

Napisano
  • Autor

> dolaczam sie do przypuszczen

jak ją sprawdzić czy nie padła wycieków żadnych nie ma hmm.gif

Napisano

> jak ją sprawdzić czy nie padła wycieków żadnych nie ma

Bo nie muszą być. Możliwe że ją słychać, tzn wydaje z siebie jakieś dźwięki mogące świadczyć o jej zużyciu. Trzeba popatrzeć jak jest z ciśnieniem, można to zrobić sprawdzając sztywność przewodów. Jeśli po uruchomieniu silnika i po nagrzaniu się auta przewód znacząco nie stwardnieje może to świadczyć, żo pompa nie daje rady.

A ciekaw jestem czy kolega nie sypał jakiegoś uszczelniacza do układu chłodzenia. Może rurki są pozatykane w nagrzewnicy i dopiero obroty i większe ciśnienie płynu daje jakiekolwiek efekty grzania bo wtedy dopiero płyn się przebija przez syf.

Napisano
  • Autor

nie nie żadnych specyfików nie stosowałem

Napisano
  • Autor

A nie wiesz jak powinny wyglądać węże od nagrzewnicy bo silnik rozgrzany na 90* wąż do nagrzewnicy gorący a wyjściowy tylko letni Czy takie powinno być schłodzenie byłem u mechaniora powiedział że nie powinna być taka różnica i może być nagrzewnica zamulona i na wolnych obrotach jest za małe ciśnienie aby przetłoczyć płyn przez nią po zwiększeniu obrotów rośnie ciśnienie i daje rade popchnąć płyn przez nagrzewnicę

??? confused.gif

Napisano

Dlatego się pytałem czy było coś sypane lup lane do układu chłodzenia. Możliwe, że nie zrobił to twój kolega ale ktoś inny.

Faktycznie węże nie powinny mieć dużej różnicy temp. Góra gorąca temp. jakieś 90 stopni a dół może mieć wtedy 10 lub 15 stopni mniej ale różnica kilkudziesięciu stopni może świadczyć o zapchanej chłodnicy. Skoro chłodnica jest zapchana to to samo jest z nagrzewnicą. A płyn w zbiorniczku wyrównawczym jak wygląda? Jest raczej czysty czy widać syfy jakieś lub osad na brzegach zbiorniczka?

Auto się latem nie przegrzewało?

Co do różnic temp. na chłodnicy może być walnięty termostat, ale coś mi tu nie gra z tym grzaniem więc raczej na zasyfiony układ stawiam.

Napisano
  • Autor

auto się nie przegrzewało temp. trzyma ciągle 90* temperaturę osiąga po ok 5-7km jazdy więc tak jest idealnie sprawdzałem tylko węże wchodzące i wychodzące z nagrzewnicy, węży chłodnicy nie sprawdzałem

Napisano

Ja jeszcze zajrzałbym do termostatu, czy się nie przyciął. Chociaż to nie ma znaczenia bo krążenie w nagrzewnicy jest przed termostatem.

Musicie zdjąć przewody do nagrzewnicy i sprawdzić jej drożność. Dmuchnąć jakimś powietrzem albo czymś innym i zobaczyć czy stawia opór czy nie. Jeśli to nie pomorze, a auto nie będzie grzało to ja proponuję wtedy zamontować dodatkową pompę na przewód do nagrzewnicy. Mercedesy miały to w standardzie takie pompki. Kiedyś w swoim Volvo miałem zapchaną nagrzewnicę i dałem taką pompkę i auto grzało aż miło. Jeśli faktycznie pompa wodna jest niewydajna to taka pompka dodatkowa wspomoże ją trochę, czyli wyjdzie ze zdrowiem dla motoru.

Ale zanim co kolwiek będziecie montować, sprawdźcie drożność nagrzewnicy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.