Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nierówny "kop", lekkie szarpanie-filtr paliwa? Marysia105JTD

Featured Replies

Napisano

"Niestety" witajcie-;) Jakieś 2500km wstecz tak jakoś się zbiegło, że zatankowałem w deszczową pogodę autko, dnia następnego jadę a tu... zero mocy (objawy jak przy przepływce). Parkuję, wracam po kilku godzinach i normalnie jedzie. I tak losowo na zmianę. Potem nawet w trakcie jazdy raz ma kopa raz nie. Zorientowałem się, że przegiąłem (ale niewiele) z wymianą oleju. Wymieniłem i autko odżyło... na kilka dni. Potem znowu to samo. Filtr wymieniany jakieś 35-40.000km temu a ponoć to ważny element (niektórzy wymieniają raz w roku). Czy może być "winny"?-;) Przepływkę wymieniałem z 8 mies. temu i i tak niepotrzebnie, bo okazało się, że miałem dziurę jak.... jego mać w wężu do intercoolera (kto śledzi kącik może pamięta moje perypetie). To jak?

P.S. Podczas jazdy da się wyczuć lekkie szarpanie, jak by zastanawiał się czy jechać i albo jedzie albo się ślimaczy...

Napisano

> "Niestety" witajcie-;) Jakieś 2500km wstecz tak jakoś się zbiegło, że

> zatankowałem w deszczową pogodę autko, dnia następnego jadę a

> tu... zero mocy (objawy jak przy przepływce). Parkuję, wracam po

> kilku godzinach i normalnie jedzie. I tak losowo na zmianę.

> Potem nawet w trakcie jazdy raz ma kopa raz nie. Zorientowałem

> się, że przegiąłem (ale niewiele) z wymianą oleju. Wymieniłem i

> autko odżyło... na kilka dni. Potem znowu to samo. Filtr

> wymieniany jakieś 35-40.000km temu a ponoć to ważny element

> (niektórzy wymieniają raz w roku). Czy może być "winny"?-;)

> Przepływkę wymieniałem z 8 mies. temu i i tak niepotrzebnie, bo

> okazało się, że miałem dziurę jak.... jego mać w wężu do

> intercoolera (kto śledzi kącik może pamięta moje perypetie). To

> jak?

> P.S. Podczas jazdy da się wyczuć lekkie szarpanie, jak by zastanawiał

> się czy jechać i albo jedzie albo się ślimaczy...

Olej nie ma nic do rzeczy.

Filtr paliwa wymień nawet się nie zastanawiaj bo jeśli to zapchany filtr to zajeździsz pompę wysokiego ciśnienia. Ona nie lubi przerw w dostawach paliwa bo to jej smarowidło.

Chociaż wydaje mi się że na obwodzie niskiego ciśnienia powinien być czujnik ciśnienia paliwa i ecu powinien wyłączać silnik jeżeli jest za niskie. Coś mi się kojarzy że był taki parametr pracy na euroscanie.

Koledze w Sprinterze CDI silnik zgasł bo komp zarejestrował za niskie ciśnienie paliwa. A powodem był nieoryginalny filtr paliwa za bardzo tłumił przepływ pomimo tego że był nowy.

Napisano

Zacznij zgodnie z sugestiami od wymiany filtra paliwa .

Jeśli to nie pomoże to pozostaje podpiąć euroskan do auta i w drogę ok.gif

Napisano

> Chociaż wydaje mi się że na obwodzie niskiego ciśnienia powinien być

> czujnik ciśnienia paliwa i ecu powinien wyłączać silnik jeżeli

> jest za niskie. Coś mi się kojarzy że był taki parametr pracy na

> euroscanie.

W naszych JTD takiego pomiaru nie ma .

Jest natomiast czujnik temperatury paliwa na powrocie , przy jej zbyt dużej wartości ECU ogranicza ciśnienie na pompie wysokociśnieniowej .

Napisano
  • Autor

Jadąc na wymianę filtra, miałem okazję trochę przegnać Marysię. Jak to przed dentystą - ząb przestał boleć. Powiem szczerze, że takiego kopa jak dostała nie miała jak niemal nigdy dotąd. No ale wizyta zapowiedziana, filterek kupiony więc nie było zmiłuj-;) Od zmiany drugi dzień nic się nie dzieje... PRAWIE. Różnica taka, że nie zbiera się przy niskich obrotach, po prostu muł. Ale przy zmianie biegów na wysokich idzie normalnie, bez szarpania czy innych objawów. Kolejne info zamieszczę za tydzień, jak już będę miał dokładny pogląd na sprawę.

Pzdr.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No nic. Po wymianie filtra paliwa (Knecht, wcześniej był Bosch) niemal żadnych zmian, ale... powinienem chyba sobie palnąć w łeb uzbroj_zlo.gif Tylko sklerotyk może turbodieselkiem śmigać 35tys. km bez pamięci . . . o . . . filtrze powietrza. Gdy wyjąłem przepływkę i zobaczyłem syf między siatkami, odezwał się w moim łebku niezły dzwonek sciana.gif. Zapewne NIKT na kąciku nie miał takiego filtra jak mój-;) Nigdy w życiu nie widziałem czegoś takiego, nawet w odkurzaczu biglaugh.gif A że byłą to ostatnia niedziela, więc wytrzepałem i już było lepiej. Dzisiaj wsadziłem Knechta i zobaczymy, ale to zapewne "to". A na przyszłość podaję różnice między filterkiem Boscha, Knechta i Filtrona. Dwa pierwsze po ok. 20zł a ostatni 40zł... skąd różnica? Ano Filtron ma dodatkowo do papierowej części przyklejony filtr "wstępny" (jak przy pochłaniaczach w kuchni.-;)

Pzdr

Napisano

. Gdy wyjąłem przepływkę

> i zobaczyłem syf między siatkami, odezwał się w moim łebku

> niezły dzwonek .

Mam pytanie o syf na przepływce. Wciągnęło ci filtr i rozszczelnił się na tym gumowym rancie ,który jest uszczelką ?

Bo jeśli nie to radzę ci sprawdzić zaczep dekla ten który jest pod błotnikiem. U mnie jak stwierdziłem kurz na przepływce to po szczegółowych ogledzinach okazało sie ,że jest uszkodzony.

Mimo dokręconych wszystkich śrub tam pod błotnikiem dekiel nie dociskał filtra i była szpara. Normalnie tego nie widać bo to miejsce jest pod rantem błotnika.

Napisano
  • Autor

> . Gdy wyjąłem przepływkę

> Mam pytanie o syf na przepływce. Wciągnęło ci filtr i rozszczelnił

> się na tym gumowym rancie ,który jest uszczelką ?

> Bo jeśli nie to radzę ci sprawdzić zaczep dekla ten który jest pod

> błotnikiem. U mnie jak stwierdziłem kurz na przepływce to po

> szczegółowych ogledzinach okazało sie ,że jest uszkodzony.

> Mimo dokręconych wszystkich śrub tam pod błotnikiem dekiel nie

> dociskał filtra i była szpara. Normalnie tego nie widać bo to

> miejsce jest pod rantem błotnika.

W tej sytuacji chyba jedyną pozytywną "rzeczą" jest to, że filtr był "wciągnięty" ku górze (wypukły) jakby silnik chciał a nie dostawał powietrza. A na mocowania tych dwóch zaczepów uważałem szczególnie, choć nie wiem jakim cudem do przepływki dostały się farfocle kształtu kulek o średnicy 2-3 mm ... A jeżeli juć coś poszło dalej do silnika to . . . co?

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Dla potomnych - taka pierdołka za ok. 30 zł - to filtr powietrza był winny całej sprawie, a idąc dalej... to moja wina-;) teraz śmiga że heeeej-;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.