Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wymiana pompy wspomagania-astra 1.6

Featured Replies

Napisano

witam!!! zamierzam wymienić sobie pompę wspomagania w astrze 1.6.z tego co zauważyłem są dwa rodzaje pomp.ja posiadam takową fotka czy trudno ją wymienić samemu?czy poza zdjęciem paska,spuszczeniem płynu i odkręceniu dwóch śrub trzymających pompę coś jeszcze trzeba będzie zrobić?wreszcie czy da radę zrobić to bez kanału?

Napisano

Trzeba jeszcze odłaczyć węże hydrauliczne od pompy wink.gif.

Napisano
  • Autor

to też napewno smile.gif zastanawiam się poprostu czy po odkręceniu śrub mocujących pompa swobodnie mi "wyjdzie".nie jest zbyt dużo miejsca między kołem pompy a blachą karoserii.czy jest konieczne opuszczanie silnika lub inne tricki?czy jest jakiś zaworek do spustu płynu z pompy czy spuszczenie płynu będzie się równać z odkręceniem jednego przewodu.czy po ponownym zalaniu płynem nowej pompy przewidywane są jakieś kroki czy odpalić zwyczajnie silnik i poczekać chwile na wymieszanie płynucool.gif

Napisano

> pompa swobodnie mi "wyjdzie".nie jest zbyt dużo

> miejsca między kołem pompy a blachą karoserii.czy jest konieczne

> opuszczanie silnika

Wyjdzie. Przecież do wymiany rozrządu trza pompę odkręcić a nikt nie opuszcza do tego silnika.

> czy po ponownym zalaniu płynem nowej pompy przewidywane są jakieś kroki czy odpalić zwyczajnie silnik i poczekać chwile na wymieszanie płynu

Zalej płyn, odpal i pokręć kierownicą lewo-prawo do oporu.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

co do rozrządu... czy nic nie poprzestawiam? czy pompa jest połączona z rozrządem jedynie poprzez koło i pasek wielkoklinowy,nie ma na korpusie jakichś połączeń wewnętrznych?

Napisano

> co do rozrządu... czy nic nie poprzestawiam?

Rozrządu nie ruszasz. To pompę zdejmujesz aby dobrać się do rozrządu a nie odwrotnie.

> czy pompa jest połączona

> z rozrządem jedynie poprzez koło i pasek wielkoklinowy

Pompa nie jest połaczona z rozrządem ale raczej z alternatorem i wałem wink.gif

Oczywiście ciągle mówimy o pompie wspomagania i silniku C16NZ lub podobnym wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

"Pompa nie jest połaczona z rozrządem ale raczej z alternatorem i wałem

Oczywiście ciągle mówimy o pompie wspomagania i silniku C16NZ lub podobnym " tak dokładnie o tym mówiłem.troszkę się źle wyraziłem smile.gif jeszcze jak bym otrzymał informację ile mieści się płynu w układzie wspomagania bo coś w instrukcji opla nigdzie nie mogę znaleść crazy.gif

Napisano

> ile mieści się płynu w układzie wspomagania

1 litr wystarczy.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

kolejna sprawa mi się nasunęła... czy połączenie zaznaczone w kółeczku fotka posiada jakąś uszczelkę czy jest to tylko wciśnięte na siłę,na stałe że tak powiem jednorazowo? z tego co widzę nie ma tam żadnego gwintu jak na drugim wyjściu.pytam bo będę oczywiście szukał używanej pompy i czy zwrócić uwagę też na ten punkt coby później to nie przeciekało.

Napisano

To jest fabrycznie zamontowane. Druga pompa też powinna mieć ten kawałek rurki.

Napisano
  • Autor

jeśli rurka jest fabrycznie zaciśnięta a na tym zdjęciu widać ewidentnie że była wyjmowana to czy oznacza to że ta pompa jest uszkodzona,krócej czy można to poprostu wcisnąć ponownie i czy nie będzie to przeciekać ?

Napisano
  • Autor

dziękuję za wszystkie odpowiedzi ale podbije jeszcze raz ten temacik.jest to dla mnie ważne bo nie wiem czy kupować tą pompę czy nie jeśli ma "ruszana" tą metalową rurkę?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.