Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Termostat w obudowie filtra powietrza

Featured Replies

Napisano

Pytanie hmm.gif - na co ma wpływ uszkodzony nie tyle sam termostat co taki "dżinks" na dźwigience który powoduje zamykanie i otwieranie klapką otworów do kolektora i chłodnicy (lata sobie ona teraz luźno)? Bo zauważyłem wczoraj jak czyściłem środek obudowy że chyba jest ta dzwigienka sterująca ułamana.

Napisano

To urzadzenie jest po to, by silnik szybciej nagrzewal sie w zimne dni. Po rozgrzaniu silnik powinien byc zasilany zimnym powietrzem. Jezeli caly czas jest podawane cieple, to moze pogorszyc sie dynamika (gorsze napelnianie cylindrow rzadszym /bo cieplym/ powietrzem), a co za tym idzie wieksze spalanie. Dodatkowo w korku silnik szybciej bedzie sie przegrzewal.

Jezeli masz niesprawny ten element, to lepiej zablokuj klapke w ten sposob, by silnik pobieral caly czas zimne powietrze.

Napisano
  • Autor

> zablokuj klapke w ten

> sposob, by silnik pobieral caly czas zimne powietrze.

Czyli zakryć otwór dopływu powietrza z kolektora?

Napisano

> Czyli zakryć otwór dopływu powietrza z kolektora?

Tak zablokuj klapke, by zamkniety byl doplyw powietrza z znad kolektora wydechowego.

Napisano

> Czyli zakryć otwór dopływu powietrza z kolektora?

Najlepiej wymień obudowę na taką ze sprawnym termostatem zlosnik.gif Na jakimś szrocie czy gdzie to chyba grosze będzie kosztować a zimny silnik pali więcej nafty.

Napisano

Notorycznie lamie sie koncowka dzwigienki...

281540701-term1p.jpg

Trzeba wymontowac termostat (konieczne rozwiercenie nitow), rozebrac na czesci i dorobic ciegno np. ze stalowego drutu...

281540701-term3p.jpg

281540701-term4p.jpg

281540701-100_2119.jpg

Potem zlozyc do kupy i zamontowac w obudowie (rozwiercone nity zastapic srubami) i po klopocie...

281540701-100_2121.jpg

post-16063-14352497997096_thumb.jpg

Napisano

Dobry patent z tym termostatem ale w moim uniaczku działa dopiero po potraktowaniu opalarką zeby.GIF więc wywaliłem całkowicie...

Napisano

U mnie i nie tylko u mnie to całkiem inaczej wygląda to co na ostatnim jest zdjęciu.

Napisano

Ciepłe powietrze ssie po to by nie powstało przy sprzyjających warunkach oblodzenie.

Napisano

Uwierz mi, że ten termostat ciężko znaleźć działający. Ja sam kupiłem na szrotach 4 obudowy i w żadnej nie był ten termostat na 100% sprawny. W końcu wywaliłem cały mechanizm i rurę znad kolektora. Otwór do ciepłego powietrza zaślepiłem i wszystko jest OK. Nie odczułem tego ani na spalaniu ani na osiągach. Wg mnie jeśli jest i działa jest ok, ale jeśli się popsuje to wywalić i się nie przejmować, no chyba, że ta dźwigienka się ułamie to można dorobić. U mnie padł sam termostat i się nie wysuwał bolec z niego. wink.gif

Napisano

W sklepie serwisu fiata chcą za obudowę 550 zł.W sklepie z częściami do poloneza termostat z obudową od poloneza kosztuje 43zł i gdyby udało się jakoś część polonezowską wmontować do uno to by fajnie było.

Napisano

Wg mnie gra niewarta świeczki. wink.gif

Napisano

"Kolejny grosz dla Jadzi, niech se Jadzia wsadzi..."

A ja swój grosz też dorzucę do posta, mianowicie popieram kolegów, jak dobry to dobrze, jak zepsuty zdemontować 270751858-jezyk.gif ja już to dawno zrobiłem i też nie mam złych objawów tego występku

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.