Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stuki podczas hamowania

Featured Replies

Napisano

Witam kolegów cool.gif

Od jakiegoś czasu walczę z przypadłością mojej asterki. Podczas hamowania z większych prędkości , w okolicach 90-80 km/h następuję pulsowanie pedału i wibracje całej gabloty i jakieś chrobotanie z tylnego zawieszenia. Poniżej 70 km/h przechodzi. Hmmm takie objawy występują tylko po przejechaniu dłuższej trasy tak kilkadziesiąt kilometrów. Wymieniłem tylne hamulce, były juz do wymiany ale efekt pozostał. Wymieniłem też koła na zimowe aby wyeliminować bicie kół , niestety to samo w tym samym przedziale prędkości. Byłem na badaniu amorków , niby bardzo dobre, chociaż ślady oleju cały czas są . Na stacji sprawdzał tylne tuleje tweirdził że dobre ale nie mam zaufania do gości ze stacji kontroli. Może któryś z kolegów miał podobny kłopot i posunie jakieś inne możliwości co sprawdzić

Acha na pewno jest to związane z tyłem ponieważ hamowanie ręcznym również ten efekt powoduje.

pozdrowienia Jacek smile.gif

Napisano
  • Autor

> Bębny też?

> Pozdroofka

Tak szczęki, bębny, wyczyszczone regulatory, co prawda nie wymieniłem cylinderków ale pracowały dobrze i nie ciekły jeszcze

pozdro

Napisano

sprawdź tarcze hamulcowe z przodu czy nie wykazują "bicia" bocznego

Napisano
  • Autor

> sprawdź tarcze hamulcowe z przodu czy nie wykazują "bicia" bocznego

Tak myślałem na początku ale jadąc i hamując tylko hamulcem ręcznym jest ten sam efekt więc nie wiem czy przednie maja na ten problem wpływ

pozdro

Napisano

Może to być kwestia uszkodzenia któregoś z czujników ABS. To by pasowało do telepania autem w specyficznym przedziale prędkości.

Napisano

> Od jakiegoś czasu walczę z przypadłością mojej asterki.

Ja też - razie walkę przegrywam

> Podczas hamowania z większych prędkości , w okolicach 90-80 km/h

> następuję pulsowanie pedału i wibracje całej gabloty i jakieś

> chrobotanie z tylnego zawieszenia. Poniżej 70 km/h przechodzi.

U mnie te same objawy tylko hałas dochodzi z przedniego zawieszenia i przy mocnym hamowaniu. Do 60km/h jest wszystko ok

> Hmmm takie objawy występują tylko po przejechaniu dłuższej

> trasy tak kilkadziesiąt kilometrów.

Takie objawy występują tylko przy nagrzanych hamulcach, po przejechaniu kilku kilometrów i parokrotnym hamowaniu zaczynają się takie objawy jak piszesz.

> Wymieniłem tylne hamulce, były juz do wymiany ale efekt pozostał.

Ja u siebie na samym początku wymieniłem przednie tarcze i klocki, nie pomogło. Pisałem różne posty na forum - koledzy doradzili, że tarcze się pokrzywiły po 5kkm wiec pojechałem przetoczyłem tarcze na samochodzie, pomogło na tydzień. Wymieniłem tarcze i klocki na tyle. Wkurzyłem się zamontowałem następny nowy komplet tarcze+klocki na przód , nic nie pomogło.

>Wymieniłem też koła

>na zimowe aby wyeliminować bicie kół , niestety to samo w tym samym

> przedziale prędkości.

Ja nawet opony zmieniałem - nie pomogło

>Byłem na badaniu amorków , niby bardzo

> dobre, chociaż ślady oleju cały czas są . Na stacji sprawdzał

> tylne tuleje tweirdził że dobre ale nie mam zaufania do gości ze

> stacji kontroli

Ostatnio na przeglądzie znajomemu diagnoście kazałem sprawdzić dokładnie całą zawiechę i tylko łącznik stabilizatora do wymiany, amortyzatory 30% zużycia

>Może któryś z kolegów miał podobny kłopot i

> posunie jakieś inne możliwości co sprawdzić

Może to właśnie ten czujnik ABS jest walnięty, jest możliwość sprawdzenia go po podpięciu kompa?

Napisano
  • Autor

> Może to być kwestia uszkodzenia któregoś z czujników ABS. To by

> pasowało do telepania autem w specyficznym przedziale prędkości.

Witam cool.gif

Moje autko niestety nie ma ABSu. Ale dzisiaj robiłem właśnie te hamulce, pomierzyłem szczęki i wyszly spore róznice w grubościach. Może spowaodowała to linka hamulca ręcznego która się nie zwalniała po spuszczeniu hamulca. Kupilem nowe szczęki założyłem niech się dotrze zobaczymy co wtedy, po krótkiej jeździe wydaje się , że jest lepiej zwłaszcza nie czuć wibracji hamując hamulcem ręcznym. Linkę też wymieniłem. Trochę pojeżdże to zobaczymy, pewnie wyjdzie,że teraz trzeba przetoczyć przednie tarcze bo też lekko biją , tak jak napisał kolega vaz2110. Mam nadzieję, że w końcu będzie git cool.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.