Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra 1.4 problem ze zbieraniem się auta - kompletny muł.

Featured Replies

Napisano

Witam po sąsiedzku z kącika Stilo. Problem dotyczy Astry 2, 1.4, rocznik 2005 lub 2006. Niedawno miałem okazje jachac tym autem. Samochód kompletnie nie chce przyspieszać przy gazie wcisnietym w podłogę. Zachowuje się całkiem normalnie, kiedy delikatnie operujemy pedałem gazu, chetnie wtedy przyspiesza, na autostradzie na 5 biegu jest całkiem znośnie. Natomiast kazda próba przyspieszenia z gazem w podłodze daje efekt odwrotny od zamierzonego, auto zamiast przyspieszać muli się i buczy. Auto od nowosci w tych samych rękach. Dowiedziałem się, że nowe auto po odebraniu z salonu wogóle nie chciało jeździć i dopiero po interwencji serwisu jeżdzi tak jak teraz, czyli beznadziejnie. Miałem naprawdę nieprzyjemna sytuację przy próbie włączenia się do ruchu. Będę wdzięczny za wszelka pomoc. Pozdrawiam.

Napisano

1.4 to za pewne Twinport Z14XEP.

Tak bez wywalania błędów ciężko będzie coś powiedzieć. Trzeba by było zrobić podpinkę pod diagnoskop i sprawdzić:

czy przepustnica dobrze chodzi,

czy przepustnice od Twinporta działają,

czy EGR chodzi płynnie,

jak zmienia się wyprzedzenie zapłonu,

czy dobrze działa kontrola spalania stukowego itp.

Ogólnie przejrzeć cały silnik najlepiej podczas jazdy próbnej.

A jesteś pewien, że coś jest nie tak? W końcu to 1.4, demon szybkości to to nie jest wink.gif

Napisano
  • Autor

> 1.4 to za pewne Twinport Z14XEP.

> Tak bez wywalania błędów ciężko będzie coś powiedzieć. Trzeba by było

> zrobić podpinkę pod diagnoskop i sprawdzić:

> czy przepustnica dobrze chodzi,

> czy przepustnice od Twinporta działają,

> czy EGR chodzi płynnie,

> jak zmienia się wyprzedzenie zapłonu,

> czy dobrze działa kontrola spalania stukowego itp.

> Ogólnie przejrzeć cały silnik najlepiej podczas jazdy próbnej.

> A jesteś pewien, że coś jest nie tak? W końcu to 1.4, demon szybkości

> to to nie jest

Jesli auto przyspiesza lepiej z gazem wcisnietym mniej niz połowę, niz wtedy kiedy wciskasz go w podłogę to chyba coś jest nie tak. Znasz kogoś okolicach katowic, kto mógłby zobaczyc to auto?

Napisano

> Jesli auto przyspiesza lepiej z gazem wcisnietym mniej niz połowę,

> niz wtedy kiedy wciskasz go w podłogę to chyba coś jest nie tak.

Hmmm dziwne ale przy niskich obrotach jak najbardziej normalne. Chyba, że mamy już te ~3000rpm. Ale jeśli z 1500rpm robi się kickdown'a to raczej nie ma się co dziwić icon_rolleyes.gif

W zasadzie u mnie w dieslu jest podobnie, w 1.6i podobnie... tzn dep do podłogi działa dopiero od nieco wyższych obrotów...

Napisano

> Jeśli auto przyspiesza lepiej z gazem wciśniętym mniej niż połowę,

> niż wtedy kiedy wciskasz go w podłogę to chyba coś jest nie tak.

> Znasz kogoś okolicach Katowic, kto mógłby zobaczyć to auto?

Z moim silnikiem jest to samo. Przy niskich obrotach silnika po wciśnięciu gazu do oporu silnik na moment się dusi a potem powoli dopiero przyspiesza. Nauczyłem się już z tym jeździć i wiem jak należy operować pedałem gazu, aby uzyskać optymalny moment obrotowy bez mulenia silnika, a zarazem uzyskać dobre przyspieszenie (i nawet 60 KM mi wystarcza jak jade sam) wink.gif

Napisano
  • Autor

Obroty nie mają nic do rzeczy, auto w całym zakresie przy gazie w podłosze jest mułowate, nawet powyzej 4 tys nic się nie dzieje.

Napisano

sprawdzalem dzisiaj rano jak jechalem do pracy od 15000 obr/min gaz w deche na 2 biegu autko wyrywa do przodu i na każdym biegu tak samo i również towarzyszy temu odglos buczenia jak wciskasz na maxa gaz w podloge ale auto i tak idzie do przodu....

a sprawdzales filtr powietrza.... moze zapaskudzony strasznie i autko sie dusi.....?

Napisano

> od 15000 obr/min gaz w deche

hmm.gif dobra jednostka napędowa, a dużo pali ? hehe.gif

Napisano

Można by szukać różnych przyczyn mułowatości takich jak np. przytkany tłumik, padnięty katalizator ale auto jest na tyle młode, ze aż się prosi to wykluczyć. Napisałeś, że już nowe auto po odebraniu z salonu nie chciało jeździć (w opini kupującego) i chyba dlatego koledzy szukają wytłumaczenia, że ta jednostka nie grzeszy dynamiką. Wygląda tak jak by auto opuściło linie montażową... skopane co aż trudno uwierzyć ale sam napisałeś, że tak było od nowości.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.