Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zafira CDTI 1.7 (125km) - Warto?

Featured Replies

Napisano

Cze!

Latka lecą, dzieci przybywa, chcę przesiąść się na coś wyższego, by dzieciaki łatwiej było wkładać do samochodu. Zafira przypadła mu do gustu....dopóki nie przejechałem się nią. Jak na 125km w dieslu to to jest wół. Moje 105 kucy w Octavii bije ją na głowę. Ale nie w tym rzecz, jestem w stanie to przeboleć, potrzeba mi innego rodzaju samochodu.

Pytanie moje dotyczy jakości silnika, czy są z nim jakieś szczególne problemy, trzeba na coś uważać, sypie się często? jakieś wtryski, turbina itp? Generalnie, czy WARTO?

Poza tym, Jak sprawuje się sama Zafira???

Wszelkie uwagi bardzo mile widziane.

Pozdrawiam! 20.GIF

Napisano

Silnik 1.7 CDTI jest produkcji Isuzu nie ma jakiś szczególnych wad, które by go nękały, żywotność pompy i wtrysków zależy głównie, od jakości paliwa jakie lejemy a turbiny od tego jak się z nią obchodzimy, miałem ten silnik najpierw w Astrze II w wersji 80 KM przejechał bez żadnych problemów 92000km na pewno był bardo oszczędny ale i oczywiście mułowaty szczególnie z pod świateł, aktualnie ma Merive z tym silnikiem w wersji 100 KM przejechane 38000 km dynamika jest dużo lepsza ale i spalanie też po za tym nic się nie dzieje wersja 125 KM jest aktualnie najmocniejszą wersją tego silnika, co do Zafiry jest to ciężkie auto (od 1430 do 1700 kg) i wysokie co wpływa na dynamikę jeśli lubisz szybszą jazdę to polecam 1.9 CDTI 150 KM, a jak nie potrzebujesz 7 miejscowego auta to przejedz się Meriwą jest tak samo wysoka jak Zafira w środku jest naprawdę dużo miejsca (więcej niż w Astrze II) mimo że z zewnątrz nie wygląda, ma ciekawy patent z tylną kanapą z której można zrobić dwa oddzielne siedzenia i dowolnie je przesuwać w wersji z ty samy silnikiem 1.7 CDTI 125KM jest dużo dynamiczniejsza 10,9s do setki i dużo tańsza

Napisano

> Silnik 1.7 CDTI jest produkcji Isuzu

Na pewno? cfaniaczek.gif

Napisano

sam silnik tak skromny.gif

Napisano

> sam silnik tak

Myślałem, że 1.7 z Common Railem to już konstrukcja Oplowska.

Napisano

1,7 to konsrukcja isuzu wlasciwie jak niektorzy mowia niezniszczalna, a osprzet czasami pozostawia do zyczeni, ale z tego co slyszalem to 1.7 CDTI to bardzo niezawodna konstrukcja waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Silnik 1.7 CDTI jest produkcji Isuzu nie ma jakiś szczególnych wad,

> które by go nękały, żywotność pompy i wtrysków zależy głównie,

> od jakości paliwa jakie lejemy a turbiny od tego jak się z nią

> obchodzimy, miałem ten silnik najpierw w Astrze II w wersji 80

> KM przejechał bez żadnych problemów 92000km na pewno był bardo

> oszczędny ale i oczywiście mułowaty szczególnie z pod świateł,

> aktualnie ma Merive z tym silnikiem w wersji 100 KM przejechane

> 38000 km dynamika jest dużo lepsza ale i spalanie też po za tym

> nic się nie dzieje wersja 125 KM jest aktualnie najmocniejszą

> wersją tego silnika, co do Zafiry jest to ciężkie auto (od 1430

> do 1700 kg) i wysokie co wpływa na dynamikę jeśli lubisz szybszą

> jazdę to polecam 1.9 CDTI 150 KM, a jak nie potrzebujesz 7

> miejscowego auta to przejedz się Meriwą jest tak samo wysoka

> jak Zafira w środku jest naprawdę dużo miejsca (więcej niż w

> Astrze II) mimo że z zewnątrz nie wygląda, ma ciekawy patent z

> tylną kanapą z której można zrobić dwa oddzielne siedzenia i

> dowolnie je przesuwać w wersji z ty samy silnikiem 1.7 CDTI

> 125KM jest dużo dynamiczniejsza 10,9s do setki i dużo tańsza

No właśnie potrzeba mi 7 miejsc, a właściwie wystarczyłoby 5, ale takich prawdziwych, żona musi zmieścić się między fotelikami na jednej kanapie. Ponieważ w tej cenie nie kupię nic typu S-max, Espace, 807 itp, pozostaje kombinowanie, wypadła Zafira, jeden fotelik na środkowej kanapie i żona, dziecko starsze na tył i babcia do przodu...

Bardzo zdziwiłem się na jeździe próbnej, silnik 125km a dużo mniej elastyczny jak 105km VW. Waga ta sama, Octavia ma 1450 kg. Na pewno rolę odgrywa kiedy jest największy moment, w VW to ok. 1800 obrotów a w Oplu 2300. Nie mogę znaleźć do jazdy próbnej wersji 110 km, ciekawe ile ten model jest bardziej wołowaty...

Napisano
  • Autor

> 1,7 to konsrukcja isuzu wlasciwie jak niektorzy mowia niezniszczalna,

> a osprzet czasami pozostawia do zyczeni, ale z tego co slyszalem

> to 1.7 CDTI to bardzo niezawodna konstrukcja

Wiesz, mam też Punto, silnik 1,2 to bardzo niezawodna konstrukcja, psuje się wszystko tylko nie on zlosnik.gif

Napisano

> Na pewno?

Wszystkie silniki 1.7 CDTI są produkcji Isuzu

1.3 i 1.9 CDTI są produkcji Fiata,

aktualnie Opel wprowadza silnik 2.0 CDTI między innymi w nowej Insigni i to jest prawdopodobnie konstrukcja Opla, chociaż w 100% nie jestem pewny

Napisano

Ja bym te 2.0CDTI podejrzewał o pochodzenie z 2.0DTI. zlosnik.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Ja bym te 2.0CDTI podejrzewał o pochodzenie z 2.0DTI.

Tak czy Owak

Opel poszedł w odstawkę, silnik 1,7 125 km muli a nie jedzie, a inne silniki...cóż konkurencja w tej cenie ma zdecydowanie więcej do zaoferowania...

Napisano

2.0 CDTI to nowsza wersja 1.9 CDTI - czyli diesel od Fiata.

Silnik w sam raz duzego wozu, a ten 1.7 Isuzu to dobry ale do Astry.

Napisano

> Ja bym te 2.0CDTI podejrzewał o pochodzenie z 2.0DTI.

Niestety nie ma on nic wspolnego z tym silnikiem. Testuja juz go w Lacetti, Captivie i Antarze w roznych konfiguracjach mocy.

Napisano

2.0 CDTI w Lacetti, Captivie i Antarze:

ten silnik ma poj 1991 cm3, produkowany w Korei przez dawne Deawoo, ale jest to konstrukcja wloska firmy VM Motori

2.0 CDTI w Insignia

ten silnik ma 1956 cm3, jest to nowy silnik Fiata, opiera sie konstrukcyjnie na 1.9 (1910cm3), zmieniono tylko o 1mm srednica tloka oraz dodali nowa wersja osprzetu.

Napisano

Powiem tak, że żałuję trochę 2.0 i 2.2DTI z dobrym paliwem jeździły i u mechaników słyszałem raczej dobre opinie. Jakby była taka nowa... to może... a tak wole 2.2Direct albo 1.8 i chrzanić diesla. zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.