Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gasnie

Featured Replies

Napisano

Pacjent:

Fiat Uno 999ccm 45S gaznik, nie jest znana instalacja gazowa, auto z nia kupilem i dostalem tylko "instrukcje" skladajaca sie z 3 kartek z xero spietych ze soba spinaczami. Na instrukcji pisze Elpigaz

objawy sa dosc proste, jak sie wsiadzie do samochodu rano to normalnie mozna go odpalic, normalnie sie nim jezdzi az do momentu jak sie go zgasi jak jest zagrzany. Przy kolejnej probie odpalenia autko kreci tylko rozrusznikiem i nie odpala. Zdarza sie tez dosc czesto, ze w czasie jazdy silnik wydaje z siebie nastepujacy dzwiek "PUM!" i gasnie (na biegu, w czasie jazdy), a po tej akcji nie da sie go odpalic. Auto mozna odpalic dopiero po jakims czasie jak postoi sobie.

Kolejny problem polega na ilosci gazu spozywanego przez to autko, w normalnym 'oszczednym' trybie jazdy autko to przejezdza ~300km na 25litrach gazu, a jak sie go przycisnie to potrafi i przejechac ~220km frown.gif

czy to jest normalne przy tak malym silniczku ?

Napisano

> Pacjent:

> > Kolejny problem polega na ilosci gazu spozywanego przez to autko, w

> normalnym 'oszczednym' trybie jazdy autko to przejezdza ~300km

> na 25litrach gazu, a jak sie go przycisnie to potrafi i

> przejechac ~220km

> czy to jest normalne przy tak malym silniczku ?

Mi wychodzi 10l gazu/100km.

Napisano

Hmmm, nie słysze tego pum, ale takie zuzycie gazu to ja mam w lanosie z silnikiem 1,5 8V, do oszczędnych nie należącym. I mój Lani potrafi miewać kłopoty z ponownym odlanieme, ale tylko w przypadku gdy sie go zgasi zanim sie dobrze zagrzeje. To "PUM" to może strzały w filtr powietrza? Kiedy wymieniałeś przewody WN i świece? Oglądnij sobie przewodziki jak zmrok zapadnie, jak sie będzie świecić (na zapalonym silniku) jak na choince, to wymienić proponuje przewody WN a może i świece, bo to jeszcze nie pora bożonarodzeniowa ...

Napisano
  • Autor

> Hmmm, nie słysze tego pum, ale takie zuzycie gazu to ja mam w lanosie

> z silnikiem 1,5 8V, do oszczędnych nie należącym. I mój Lani

> potrafi miewać kłopoty z ponownym odlanieme, ale tylko w

> przypadku gdy sie go zgasi zanim sie dobrze zagrzeje. To "PUM"

> to może strzały w filtr powietrza? Kiedy wymieniałeś przewody WN

> i świece? Oglądnij sobie przewodziki jak zmrok zapadnie, jak sie

> będzie świecić (na zapalonym silniku) jak na choince, to

> wymienić proponuje przewody WN a może i świece, bo to jeszcze

> nie pora bożonarodzeniowa ...

swiece dopiero wymieniane byly (tez byly podejzane) a kable WN miesiac temu, i na szczescie nie swieca jak choinka. W koncu za wczesnie jeszcze smile.gif

czy jest cos jeszcze co moze byc uwalone ?

normalnie rece juz rozkladam niewiem.gif

Napisano

moze byc ze za bogata mieszanka gazu, cewka zaplonowa, rozdzielacz i jego palec

Napisano

miałem ostatnio taki właśnie problem, usterkę odnalazłem wczoraj...

Podczas jazdy także auto potrafiło zgasnąć i za jakiś czas dało się uruchomić na gazie. Na benzynie pracowało normalnie.

Winna okazała się cewka elektrozaworu gazowego. Po prostu jak troszkę popracowała to dostawała przerwy w obwodzie, zawór się zamykał ... i koniec jazdy na gazie.

Napisano

> miałem ostatnio taki właśnie problem, usterkę odnalazłem wczoraj...

> Podczas jazdy także auto potrafiło zgasnąć i za jakiś czas dało się

> uruchomić na gazie. Na benzynie pracowało normalnie.

> Winna okazała się cewka elektrozaworu gazowego. Po prostu jak troszkę

> popracowała to dostawała przerwy w obwodzie, zawór się zamykał

> ... i koniec jazdy na gazie.

A jak do tego doszedłeś? Można ją jakoś sprawdzić?

Moje pytanie nie jest takie sobie. Od jakiegoś czasu przy pirwszym odpaleniu na zimnym silniku, portafi się przydarzyć, że po przełączeniu na gaz oborty spadają do zer , silnik gaśnie. Po czym trudno jest go po raz kolejny odpalić. Jeśli opisane wyżej nie ma miejsca, to po nagrzaniu silnika nie ma problemów z jego pracą na LPG. Zacząłem się zastanawiać, czy czasam,i nie kończy żywota reduktor. Ale kurcza na niego chyba za wcześnie, dwa lata temu wymieniałem na nowy ... raptem z 50 tkm zrobione na nim jest. Pomożecie? smile.gif

Napisano

po prostu jak zgasł.. zdjąłem konektorki z elektrozaworów, wziąłem plus i masę z aku i przyłożyłem do cewek elektrozaworów. Jedna cewka nie dawała znaku życia... Raz że nie słychać jak otwiera zawór, a dwa że przykładając napięcie nawet nie zaiskrzy (przy sprawdzeniu omomierzem brak przejścia).

Napisano

> A jak do tego doszedłeś? Można ją jakoś sprawdzić?

> Moje pytanie nie jest takie sobie. Od jakiegoś czasu przy pirwszym

> odpaleniu na zimnym silniku, portafi się przydarzyć, że po

> przełączeniu na gaz oborty spadają do zer , silnik gaśnie. Po

> czym trudno jest go po raz kolejny odpalić. Jeśli opisane wyżej

> nie ma miejsca, to po nagrzaniu silnika nie ma problemów z jego

> pracą na LPG. Zacząłem się zastanawiać, czy czasam,i nie kończy

> żywota reduktor. Ale kurcza na niego chyba za wcześnie, dwa lata

> temu wymieniałem na nowy ... raptem z 50 tkm zrobione na nim

> jest. Pomożecie?

Tez tak miałem w jednym aucie. Doszedłem do wniosku, że zalewa go gazem i stad problemy z odpaleniem. Zmniejszenie czułości reduktora zmniejszyło problem ale i zmniejszyło moc silnika. Mnie nie udało się znaleźć złotego środka (max. moc i nie zalewanie na zimnym). W kontekście doświadczeń z moim aktualnym parownikem w nowym aucie mam wrażenie, że może to być problem mocy sprężyny I stopnia w parowniku. Jeżeli regulacja nie pomoze, to mozesz spróbować poeksperymentować ze sprezyną. Ja aktualnie mam chyba odwrotny problem - za twardą sprezynę, bedę eksperymentował.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.