Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nierówna praca po odpaleniu

Featured Replies

Napisano

Witam.

Dzisiaj rano po zapaleniu auto chodziło nierówno (jakby 3 gary).

Zapalalem je 4 razy i za każdym razem to samo. Z rury leciał biały dym. W koncu pochodziło chwile ok 15-20 sek. i wszystko wróciło do normy. Obroty sie ustabilizowały, dym przestał lecieć. Po rozgrazniu tez oki. Moc w porzadku. Pomyslałem ze musiałb byc woda w cylindrach. Przypomniałe tez sobie, żę w sobote zapaliłem auto na 10 sek. i zgasiłem, a potem stało przez prwioe dwa dni.

Czy mogo sie stac tak ze w momencie rozruchu wciageła wilgotne powietrze a potem zaraz zgasiłem i wilgoc nie odparowała z silnika, bo silnik sie nie rozgrzał przez 10 sek. No i wytąciła sie woda w cylindrach prze 2 dni postioju?

Napisano

Witam.

Pewnie, że możliwe. Mi jeszcze przewody WN zapachniały. Obserwuj dalej, po jednym wybryku nie ma się co stresować.

Napisano
  • Autor

> Witam.

> Pewnie, że możliwe. Mi jeszcze przewody WN zapachniały. Obserwuj

> dalej, po jednym wybryku nie ma się co stresować.

przewody i swieczki nowe

Napisano

Moze czujnik temepratury silnika. Na zimnym silniku u mnie źle działał i takie były objawy.

Napisano

> w momencie rozruchu wciageła wilgotne powietrze.

> No i wytąciła sie woda w cylindrach prze 2 dni postioju?

Policz ile tego powietrza zostało w cylindrach, pomnóż przez zawartość pary wodnej w powietrzu a otrzymasz, że wody "wytrąciło" się mniej niż 0,000001 kropli w każdym cylindrze. Nie tu szukaj przyczyny.

Jeżeli rzeczywiście podejrzewasz wodę w cylindrach i to w takich ilościach, że potrzeba było kilku minut aby się jej pozbyć, to jedyną przyczyną jest UPG. Podczas postoju przez uszczelkę sączy się płyn do cylindrów, w sumie niewiele ale wystarczy aby przez 2 dni trochę się nazbierało. Podczas normalnej pracy silnika niewiele zaobserwujesz bo wyciek (a raczej wciek wink.gif ) jest minimalny i natychmiast odparowuje. Zaznacz sobie rano flamastrem, po nocnym postoju poziom płynu w zbiorniku i sprawdź za tydzień w identycznych warunkach. Jeżeli ubędzie choćby milimetr - masz przyczynę.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Policz ile tego powietrza zostało w cylindrach, pomnóż przez

> zawartość pary wodnej w powietrzu a otrzymasz, że wody

> "wytrąciło" się mniej niż 0,000001 kropli w każdym cylindrze.

> Nie tu szukaj przyczyny.

> Jeżeli rzeczywiście podejrzewasz wodę w cylindrach i to w takich

> ilościach, że potrzeba było kilku minut aby się jej pozbyć, to

> jedyną przyczyną jest UPG. Podczas postoju przez uszczelkę sączy

> się płyn do cylindrów, w sumie niewiele ale wystarczy aby przez

> 2 dni trochę się nazbierało. Podczas normalnej pracy silnika

> niewiele zaobserwujesz bo wyciek (a raczej wciek ) jest

> minimalny i natychmiast odparowuje. Zaznacz sobie rano

> flamastrem, po nocnym postoju poziom płynu w zbiorniku i sprawdź

> za tydzień w identycznych warunkach. Jeżeli ubędzie choćby

> milimetr - masz przyczynę.

> Pozdroofka

Zdarzyło mi sie to pierwszy raz. Ale coś w tym jest. Dolewam płynu ale tak raz na pół roku _ ok 100 ml.

A i jeszcze jedno - czemu jak sie rozgrazej to jest oki. Gdyby spalał płyn to cały czas a nie tylko na zimno, chyba ze sie myle

Napisano
  • Autor

> Zdarzyło mi sie to pierwszy raz. Ale coś w tym jest. Dolewam płynu

> ale tak raz na pół roku _ ok 100 ml.

> A i jeszcze jedno - czemu jak sie rozgrazej to jest oki. Gdyby spalał

> płyn to cały czas a nie tylko na zimno, chyba ze sie myle

dopiero teraz zauważyłem co ty mi tam napisałeś (dotrało znaczy) - przede wsztstkim trwało to pare sekund a nie minut

po drugie nie wiem czy to woda była przyczyną - chociaż tak podejrzewam, a poza tym ostatnio fura stała 4 dni i zapaliła bez problemu. To sie stało pierwszy raz. zauważyłem ze jak zapale zimne auto i zaraz potem zgasze, to nprzy nastepnym odpaleniu zaczynają sie ałsnie takie jaja...

Napisano
  • Autor

Witam.

Własnie wróciłem od mechaniora. Diagnoza jest nastepująca. UPG to raczej nie jest (brak żadnych typowych objawów ).

Co do niskich obrotów po zapalenia to teza jest taka, że czasami potrafi porambać sie kompowi sterowanie ssaniem. A co do pary w wody w cylindrach, to powiedział mi, że jeżeli zapaliłem auto na zimno a nastepnie je zgasiłem po paru sek. to cylindry napełniły sie paliwem i podczas 2 dniowego postoju wytrąciła sie woda z paliwa (byc moze chrzczone paliwo). W kazdym razie komp potrafi zwariować jezeli zapalimy zimne auto i zaraz je zgasimy. A jak zapalałem auto po robocie, to zapalił normalnie ( astał po drobta 8 h i był zimny), zero dymu, nierównych obrotów itd. Pracował normialnie i miał normalna moc i na zimno i na ciepło - żadnej róznicy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.