Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nissan Sunny - porada potrzebna.

Featured Replies

Napisano

Witam. Zastanawiam sie nad kupnem takiego samochodu bo przyszla pora przesiasc sie na cos wiekszego. W zwiazku z tym chcialem sie zapytac uzytkownikow tych autek jak sie po prostu wam sprawuja?? Mnie interesuje Nissan Sunny 3d z lat 90-95. Byly w nich 3 rodzaje silnikow spalinowych tj, 1.4, 1.6 i 2.0 ktory z nich byl najmniej awaryjny?? Jak takie silniki sprawuja sie z instalacja gazowa?? Mam na oku konkretnie taki egzemplarz

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C6923551

lub

http://moto.allegro.pl/item481640715_godny_uwagi_nissan_sunny_gti.html

Bardzo bylbym wdzieczny za podpowiedzi co dokladnie ogladac przy kupnie co sprawdzic, co najczesciej sie psuje...

Z gory dziekuje za wszelka pomoc. Pozdrawiam

Napisano

1.4 i 1.6 to wlasciwie to samo, odpowiednio GA14DE i GA16DE

2.0 to SR20DE jeden z najlepszych silnikow 2 litrowych.

Praktycznie wszystkie sa ok, wybor zalezy od tego jakie chcesz miec osiagi i spalanie.

Zarowno 1.4, 1.6 jak i 2.0 elegancko pracuja na LPG 2 gen.

Moja sentra (technicznie sunny USA) ma GA16DE na 2 generacji z BLOSem i smiga bezproblemowo.

Sunny 2.0 to juz Sunny GTI i to bedzie ciezko znalezc w dobrym stanie.

A musi byc 3drzwiowy?

Napisano
  • Autor

Dzieki za odpowiedz smile.gif Czyli nie zamartwiac sie przebiegami rzedu 200tys?? Najbardziej chcialbym 2.0 bo to juz troche jezdzi ale z drugiej strony moze mnie troche zabic spalanie bo podejrzewam ze raczej w miescie przy tym silniku ciezko bedzie zejsc ponizej 10l/100km. A znalesc Gti z instalacja gazowa to faktycznie bardzo ciezko. Wolalbym bez gazu ale jesli bedzie to sie nie obraze. Co do budy to tylko interesuja mnie 3d bo po prostu to autko mi sie podoba smile.gif A wiesz moze jak sie miewaja karoserie w tych autkach?? Czy sa juz ocynkowane i jakie sa newralgiczne punkty podatne na rdze?? Bo jednak troche lat te autka maja a chce kupic fure na jakies 2-3 lata minimum na rok tak zebym do blachy sie przez ten czas nie musial dotykac. Wiadomo ze inne podzespoly, sorzeglo i inne pierdoly pewnie kiedys trzeba bedzie zrobic ale z tym sie licze. Jednak robienie blacharki odpada. Pozdrawiam

Napisano

... kolega przyciagnal sobie 3D 1.4 rok temu - stan naprawde ok tylko wyposazenie slabe i ruda zaczyna mocno sie pojawiac ...

... 200 tys dla tych silnikow to nie jest wiele ...

... pare tygodni temu inny kumpel kupil z silnikiem 1.6 - roznica w dynamice znaczna ...

... 2.0 jezdzi naprawde dobrze a w wersji 4x4 to cos pieknego ...

... ogladaj szczegolnie stan blachy w tych autach bo to nie wiem czy nie najwieksza slabosc tego modelu - auta o ktore sie dbalo nie powinno sprawiac wielu problemow ...

Napisano

Najwiekszym problemem jest wlasnie blacha, szczegolnie progi przy tylnym kole i tylne nadkola, jezeli kupisz takiego co bedzie to w dobrym stanie to 2-3 lata powinno jeszcze sie utrzymac, ale jezeli beda tam juz widoczne jakies slady to moze sie szybko posypac.

Jezeli juz myslisz czy 1.6 nie bedzie za slaby to odrazu szukaj 2.0 smile.gif

Szczegolnie ze europejskie GA16DE w Sunnym to jest troche zdlawiony silnik. Moja sentra ma niby ten sam ale jakby fabrycznie stuningowany, najostrzejsze walki z tej rodziny, inny kolektor dolotowy, zmienne fazy.

Moj ma juz okolo 260 000km i daje rade.

Ten drugi link co podales to wogole nie wyglada na GTI, pozatym GTI ma fabryczne nizniszczalne felgi ktore zwykle sa na autach chyba ze ktos zmienil na wieksze ale napewno nie na takie cos jak na aukcji.

TEN wyglada wiarygodniej.

Napisano

Słoneczko lubi gnić przy kielichach z tyłu i to baaardzo ("regulowane" kąty zawieszenia). Także radze rozbierać plastiki w bagażniku przy oglądaniu. Ja bym szedł w 2.0 akurat kolega sprzedaje gti: silniki jest po remoncie (bardzo udanym).

Napisano

> Słoneczko lubi gnić przy kielichach z tyłu i to baaardzo

To fakt, wystarczy zajrzec nad tylne kolo, tam gdzie kolumna amorka wchodzi w nadwozie.

Napisano

Jeżdże takim autem z silnikiem 1.4 od 2 lat, mam za sobą prawie 50 kkm a auto ma na liczniku obecnie niecałe 200 tys czyli pewnie jakies +/- 300 tys km zlosnik.gif. Oleju między wymianami nie dolewam, wymieniłem sprzęgło, żarówki z przodu x2 wink.gif i jakąś gumę na drążku kierowniczym. Autko wiernie mnie wozi i nic mu raczej nie dolega. No może poza wymienionymi wyżej blachami, które od jakiegoś czasu się remontują, tragedii nie było ale do zrobienia troche było. Kupując takie auto dokładnie obejzyj kielichy, końce progów no i ranty błotników smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.